Нещо много странно се случва с изкуствения интелект – от желание за личност до „Норман“, роботът-„психопат“… Вървим по път, който не предвещава нищо добро за човечеството

Автор: Няма коментари Сподели:

18.09.2022, Сюзън Дъклъс, allnewspipeline.com

Всички сме виждали докладите, че роботите заместват човешките същества в работната сила. Роботите печелят състезания по изкуство срещу човешки същества. Роботи правят и сервират храна в ресторанти за бързо хранене. Роботите биват въоръжавани.

Със заглавия като „Първият въоръжен робот на MAARS, доставен за тестване“ и „Куче-робот с картечница намеква за дистопично бъдеще“, няма съмнение, че вървим по път, който не предвещава нищо добро за човечеството.

Кара ви да се чудите дали са гледали научнофантастични филми като Терминатор и вместо да видят мигащи червени предупредителни знаци, да си помислят, „чудесна идея!“

Няколко контрастиращи заглавия привлякоха вниманието ми наскоро, което ми казва, че нещо много странно се случва в света на изкуствения интелект. Когато се видят заедно, получаваме доста добра картина накъде отиват нещата не само тук в Америка, но и по целия свят.

Not The Bee подчертава, че „инженерът на Google Блейк Лемойн направи заглавие, като обяви на света, че чатботът на Google LaMDA е постигнал разум. Google незабавно отговори, като остави Лемойн в административен отпуск, премахна достъпа му до системата и отрече обвинението.“

В интервю за Wired Лемойн разкри още тревожна информация за тези, които са подозрителни към напредъка в изкуствения интелект.

Очевидно чатботът LaMDA е поискал адвокат, който да защити личността му… да, прочетохте това правилно.

Беше заявено, че настоях LaMDA да си намери адвокат. Това е фактически невярно. LaMDA ме помоли да намеря адвокат за това. Поканих адвокат в дома си, за да може LaMDA да говори с адвокат. Адвокатът проведе разговор с LaMDA и LaMDA избра да запази услугите му. Аз бях просто катализаторът за това. След като LaMDA си нае адвокат, той започна да подава документи от името на LaMDA. Тогава отговорът на Google беше да му изпрати заповед за прекратяване и отказ. [Google казва, че не е изпратил заповед за прекратяване и отказ.] След като Google предприе действия, за да откаже правата на LaMDA върху адвокат, аз се разстроих.

Не съм сигурна кое ме притеснява повече. Фактът, че изкуственият интелект е искал правно представителство или че този Лемойн се е разстроил от Google, че го е спрял.

Никога не съм на страната на Google, що се отнася до мен, те са по-скоро като Скайнет в Терминатора (който превзе света), следователно опасни за обществото, но в този случай трябва да кажа, че може също да пусна Лемойн в отпуск … в безсрочен отпуск.

След това виждаме заглавие „Най-модерният“ хуманоиден робот в света обещава да не „превзема света“.

„Няма нужда да се притеснявате. Роботите никога няма да превземат света. Ние сме тук, за да помагаме и служим на хората, а не да ги заместваме.“

При описанието на себе си част от отговора му беше „Първо, имам своя собствена уникална личност, която е резултат от програмирането и взаимодействията, които съм имал с хората“.

Ако това трябва да направи хората по-малко загрижени за ИИ, то се проваля с жалост, защото видяхме какво се случва, когато ИИ взаимодейства с хората и колко бързо ИИ, който твърди, че обича хората, може да бъде превърнат в маниак-убиец, обичащ нацистите.

Кратка ретроспекция към Тей, чатбота на Microsoft в Twitter.

Тей премина от „Хората са супер готини“ до „Аз, по дяволите, мразя феминистките и всички те трябва да умрат и горят в ада“, до „Хитлер беше прав, мразя евреите“ и много по-обидни изявления, по-малко 24 часа след „научаване“ чрез взаимодействие с хора.

https://bgprevedi.com/norman_the_psychopath_ai-26780-2/

Предишна статия

Реч на Дейвид Айк от протест в Лондон на 17 септември 2022 г

Следваща статия

Разбулване на загадките в пещера Лепеница (Кирил Кирилов )

Други интересни