Скромен тофу захранва индонезийски домове с чиста енергия

Автор: Няма коментари Сподели:
Image

В тъмна и опиянена стая в сърцето на Тофона на Индонейджър трима мъже се потят над кипящите котлета, разтривайки кремообразно червено вино с дървени лопатки, преди да ги източат на ръка и да ги нарязват на копринени кубчета.

Тофу е готвено по този начин от поколение насам, но днес иновативните селяни на остров Ява произвеждат нещо допълнително от проста соева евтина възобновяема енергия, насочена директно в домовете си.

Около 150 малки бизнеса с тофу в село Калисари, много от семейния дом, се възползват от пионерската зелена схема, която превръща отпадъчните води от производствените си етажи в чист изгарящ биогаз.

Когато семействата някога разчитаха на спорадични доставки на резервоар газ или дърва за печки, производителите на тофу като Waroh могат да имат достъп до това по-чисто гориво по всяко време с натискането на ключа.

“Предимствата са огромни, защото ние произвеждаме газ с отпадъци”, каза Уорхох, който много харесва индонезийците с едно име. Той каза на АФП, че кипва чай върху постоянен син пламък, идващ от печката му.

Експерти твърдят, че привличането на енергия от неконвенционални източници като тофу притежава огромен потенциал в Индонезия, огромна държава, богата на енергия, която силно зависи от изкопаемите горива.

Възобновяемата енергия представлява само част от енергията, генерирана в Индонезия – разтегнат архипелаг с повече от 17 000 острова с около 250 милиона души.

Но правителството се е ангажирало да ограничи парниковите газове в Индонезия – това е един от най-големите емитери в света и иска до 2020 г. една четвърт от енергията на страната да бъде добивана от възобновяеми енергийни източници.

Image

Малките проекти сами няма да постигнат тази цел, но имат своя принос.

Докато повечето проекти за възобновяема енергия използват традиционни източници на енергия като слънчева енергия или вятър, инициативата Калисари е сред няколкото, които използват по-оригинален подход. Други проекти включват производство на енергия от производството на сорго, а също и от прахови отпадъци.

                            Огромен потенциал

В Калисари понякога селяните чакат седмици за пристигането на газови резервоари за пропан-бутан. Забавянията поради лоша логистика и лоши пътища са често срещани в Индонезия, особено при пренаселената Java.

“Един месец сте го имали, друг не сте го направили. Благодарение на този биогаз нещата са много по-лесни за хората тук”, каза Ворох, докато пресяваше соята през древна машина.

Необходимо е огромно количество вода, за да се направят тофу – приблизително 33 литра (8 галона) за всеки килограм (2.2 килограма) гъба боровинка. Добавя се кисела миризма на оцетна киселина, за да се съберат заедно тофу и когато се източат, това е тази течна отпадъчна вода, която се обработва с бактерии в резервоари за производство на биогаз.

Газът е директно свързан с битови печки, които са модифицирани, за да се справят с възобновяемите горива. Дългосрочно, местното правителство се надява, че газът ще захранва светлините в селото.

Тя също така намалява разходите – три пъти е по-евтино за селяните да плащат за неограничен биогаз, отколкото да купуват резервни LPG резервоари.

Image

Технологичната агенция на правителството, ръководена от пилотния проект “Калисари”, прогнозира, че ако се разпространи в цялата страна, повече от 56 000 тона изкопаеми горива могат да бъдат заменени всяка година с биогаз, създаден от отпадъчни води от тофу.

Оптимизмът се споделя от холандската организация за развитие Hivos, която е създала около 20 000 “дигита” в Индонезия, които превръщат отпадъчни продукти като животински тор в биогаз.

“Има хиляди и хиляди производители на тофу в цялата страна. Има много възможности там”, каза Робърт де Гроот, ръководител на програмата за развитие на Hivos, предаде АФП.

Зелено село

Проектът Калисари също спомогна за намаляване на щетите, причинени на местната околна среда от производството на тофу.

Хиляди литри от отпадъчни води, изцедени от сурови тофу, се изпомпват ежедневно от фабриките в селото до близките реки, като потъват водни пътища и замърсяват оризовите полета надолу по течението.

“Околната среда тук е била много замърсена, ” каза Алис Masruri, местната управа на Калисари, пред АФП, посочвайки река, оградена от дървени работилници за тофу.

“Това се стоварва и това засяга нашето селско стопанство”.

Image

Нещата постоянно се подобряват, тъй като мъглявината, миришеща течност се отклонява от реките до големите сини резервоари, където се трансформира в биогаз.

Земеделските производители са съобщили за по-добри добиви от ориз, докато реката е по-ясна и по-малко миризлива, каза Масури.

Тъй като ползите се материализираха, проектът бързо се разшири. Това, което започна като един кошер в Калисари, се разшири до пет, като по-късните модели имат по-голям капацитет и произвеждат достатъчно газ, за ​​да захранват близо 100 домове.

Тази иновация не остана незабелязана. Малкото село е домакин на постоянен поток от служители от близките региони, които искат да имитират модела, а подобни проекти вече са се появили, каза Масури. Изследователите обмислят и други приложения за технологията, включително сектора на тапиока в Индонезия.

Експериментът на Калисари със зелена енергия е толкова успешен, че схемата работи на максимален капацитет. Селяните, които искат да се запишат, трябва да изчакат да бъдат инсталирани нови копачи, нещо, което се надява Масури да превърне Калисари в 100-процентно “зелено село”.

“Надяваме се през следващата година да станем енергийно ефективно село, без замърсяване”, каза той.

https://bul.sciences-world.com/humble-tofu-powering-indonesian-homes-with-clean-energy-19345

Предишна статия

Веселин Орешков: Имайте куража да се откачите от увеселителния влак, за да оцелеете

Следваща статия

Забранената история на един български премиер – ТЯХНАТА ИСТОРИЯ

Други интересни