23 СЕПТЕМВРИ – ПРАЗНИК ЗА МУЗИКАТА В КАЗАХСТАН

Автор: Няма коментари Сподели:

                                        Ирина Кирилова – журналистка

След като изнесе три концерта тази година – в Обединените арабски емирства – Дубай, в Германия в Дюселдорф и в Чехия в столицата Прага, на които събра десетки хиляди зрители от цял свят, Димаш Кудайберген се готви за изява пред родна публика. На 23 септември 2022 година той ще пее на най- големия стадион в Алма Ати – старата столица на Казахстан.

Докато подготвя концерта, за който се твърди, че билетите са продадени за два дни, той успя да отиде в Москва и в студиото на Мосфилм да запише песен на испански език с голям симфоничен оркестър. За къде ли подготвя тази песен, след като го канят и в Аржентина, и в Мексико и в Пуерто Рико… не се знае. Може просто да отиде в Испания. Или доказва на себе си и на публиката си, че може да пее на много езици.
Димаш беше и в Санкт Петербург, където засне филм по песента „О, кей“, която веднага влезе в световните класации.

https://www.youtube.com/watch?v=8444ksErEvs
Освен това Димаш направи нещо оригинално по песента „Странникът“. Замина с голям екип в Иран, за да заснеме филм по тази песен, за която музикалните специалисти твърдят, че показва всичко, на което е способен той като певец и артист. Написа заедно с приятеля си нова песен, която ще представи на концерта в Казахстан. Тя се казва „Пламък“ и е в стил Майкъл Джексън. Димаш пее на казахстански език и засне малко филмче по нея.

https://www.youtube.com/watch?v=lFsB5HVnmSA

Така че певецът, обявен за глас номер едно на света, работи усилено върху усъвършенстването на всяка песен, която ще звучи на този концерт. Защото е известно, че той никога не пее една песен по един и същи начин.
Вокалните педагози по света продължават да го възхваляват, защото той е не само заслужил деятел на Казахстан, не само най- красивият мъж на Азия, не само е обявен за модна икона в Дубай, не само дава част от парите си за децата и на бедни хора, но е и човек, дошъл от друга планета, както казва вокалният педагог Тиан Гарсия. Или както казва Филип от FABLE, човешкото ДНК не е способно да изчисли колко прекрасна е музиката на Димаш.

Съчиняват за него песни, обичат го по цял свят, а той – безумно талантливият, високо образованият, красивият, богатият, пее по четири часа всеки ден, за да покаже на сцената, че е ненадминат, велик и единствен в света с уникалния си глас от пет октави.

Безспорно концертът на Димаш в Казахстан ще премине блестящо. Ще има изненади, които никой не очаква – твърдят организаторите. За първи път ще бъде показан дванадесет минутен филм „История под едно небе“, посветен на единството на народите. Той е заснет в старинна сграда и в скалите на Черыня. Автор на сюжета, певец, музикант и изпълнител на главната роля е самият Димаш Кудайберген. Ще го видят хора от цял свят на срещата на фен- клубовете на 24 септември от всички краища на света. Певецът, който в Китай обожават, в Родината си получи държавна награда за най- голям принос в развитието на културата за тридесет години независим Казахстан, а в останалите страни на света го очакват като Бог.

Димаш Кудайберген е доктор на философските науки, а поканата да участва в седмия конгрес на световните и традиционни религии в столицата е признание за стремежа му за свят без войни. Най- голямата чест за казахстанския певец беше срещата му с папа Франциск, на която папата му връчи паметен медал. Димаш ще пее химна на Казахстан на международната боксова среща в Лас Вегас между казахстанския боксьор Генадий Головкин и мексиканския – Саул Алварес , който ще се състои на 17 срещу 18 септември. Баща му вече го изпрати за САЩ.
Лично Головкин му е позвънил да го помоли той да пее казахстанския химн. Това е голямо признание за певеца, който постоянно показва любовта към Родината си.

„Тракийски свят“ е единственото средство за информация в България, което представи Димаш Кудайберген със статията „Димаш – кой е той?“, „Димаш, който се роди в точното време“ – интервю с Таня Доганова – Христова, „Да се докоснеш до света на Димаш“ – интервю с администраторката на българския фен клуб – д-р Ралица Димитрова, „За една песен и едно мълчание“ – статия за участието на Димаш на джаз- фестивала в Япония с песента „Иканайде“, един коментар „Новата песен на Димаш“ – става дума за „О, кей“, „Димаш покори света“ – още едно интервю с д-р Ралица Димитрова, която беше на концерта на певеца в Дубай и в Прага, и на която благодаря, че ни предоставя снимки, направени с нейния професионален фотоапарат, и т. н. И всичко написано за Димаш е от мен, защото съм запленена от гласа на Димаш, възхитена от актьорското му майсторство и възмутена, че неговите песни не звучат в българския ефир. Убедена съм, че Димаш би изпял на добър български език една българска песен с високо художествено музикално и текстово съдържание.

Сега ви предлагам да прочетете стихотворението на Бисер Бойчев от стихосбирката му „Да целунеш песен“! То е посветено на Димаш и е преведено на английски, италиански, испански, турски и руски език и разпространено по целия свят.

           ТАЗИ  П Е С Е Н
На Димаш Кудайберген

Искам да валят върху ми като дъжд в изящна есен
думи, думи, думи, думи, да изпрося тази песен.
Да е тук секунда още, с нея да съм надалече
от спокойните си нощи и мигът да бъде вечен.

Тръгва като полъх нежен от крила на пеперуди.
После става вихър снежен, едно цвете да събуди.
Крехко в силната си воля да разчупи ледовете
и със слънцето отгоре то самото да ни свети.

И в деня с живота тича, а във вечерта красива
тя в косите на момиче спира, за да си почива.
После литва във простора, със нощта се съгласява
и на влюбените хора падащи звезди раздава.

С любовта на сън прилича, тъжна е след изневяра.
може само да обича, може да е вяра.
И когато по ръба си и светът се разрушава,
я извикай от съня си, тя ще спре потока лава.

Дим и огън ще разсее, ще намери път, постеля.
Истината ще изгрее и тогава във неделя,
миг преди да тръгне тихо, искам повече от всичко,
аз да съм след нея шепот.
Шепот, който те обича.
          Бисер Бойчев

Така един български поет от Шивачево изразява чувствата си, след като слушал една вечер песен на Димаш Кудайберген.

А вие ще имате възможност да чуете песни на казахстанския певец, които подбра специално за вас Янко Янков.

ДИМАШ КУДАЙБЕРГЕН

ИНТЕРВЬЮ ПРО ДЕТСТВО И ТВОРЧЕСТВО

ЖИЗНЬ И СЕМЬЯ

https://www.youtube.com/watch?v=h3BQsA3GVjY

                              Ирина Кирилова за Тракийски Свят
                                                                     Снимки – д-р Ралица Димитрова

Предишна статия

Забранената история на един български премиер – ТЯХНАТА ИСТОРИЯ

Следваща статия

10 основни начина с които медиите ви манипулират нагло и повсеместно

Други интересни