Валентин Кардамски: Брюксел ще ни убие с глупост, докато ни храни с червеи и скакалци!

Автор: Няма коментари Сподели:

/ПогледТВ/ Когато преди години прочетох „Цар плъх“ на Джеймс Клавел, бях впечатлен от изключително точния словесен щрих, с който авторът описва борбата за оцеляване на затворените военнопленници в лагер в Сингапур по време на Втората световна война. Един от сюжетите бе, че на болните и изтощени войници даваха да ядат хлебарки и всякакви други насекоми, които се въдят в отходните септични ями, заради протеина, който съдържат.

Преди десетина години гледах новоизлезлия по онова време фантастичния филм „Снежен снаряд“ на апокалиптична тематика. Без да се спирам в подробности обръщам внимание само, че филмът разглежда отношенията на последните оцелели хора на земята в един единствен влак, класовите неравенства и борбите между тях. В последните вагони на въпросния влак се намираха най-бедните, които бяха хранени в продължение на години с черни протеинови блокчета, направени също от хлебарки.

Споменах за филма и книгата, защото от година насам напират новини, публикувани основно в грантови неолиберални издания у нас, че бъдещето на европееца е да се храни с насекоми. Мислех, че новините са само подгряващи, за да свикваме с това, което ни предстои, обаче на 5 май 2021 г. ЕС одобри жълтия брашнен червей за първото ядливо насекомо от хората на територията на Съюза.

Последва одобрение за консумацията на жълтия скакалец, а в средата на февруари т.г. и на домашният щурец. Няма да изненадам никого, ако кажа, че алибито, с което брюкселските чиновници оправдават необходимостта да се храним с насекоми е, заради вредите от скотовъдството върху околната среда. В един от авторитетните български сайтове в статията „Не дали, а кога ще проядем скакалци“ пише, че именно скотовъдството бълвало 20 на сто от парниковите газове. Въпросните 20% вредни газове са посочени и в редица други наши и чужди онлайн издания. Проверих в сайта на европейския парламент, макар че и там логиката и надеждността да воюват от дълго време.

Последният анализ по темата бе публикуван през март 2018 г. Според данните, 77% от емисиите на парниковите газове на територията на ЕС са в резултат на производството на енергия и транспорт, само 10,5% са общо от селското стопанство, 9,1% от промишлени процеси и 3,3 % от управлението на отпадъците. Сиреч, селското стопанство като цяло бълва едва половината от въпросните 20% парникови газове на територията на ЕС, а скотовъдството, като частичен дял от него вероятно е в пъти по-малко вредно. Т.е. за пореден път биваме лъгани по най-безогледен и брутален начин, в случая, че заради месото, което консумираме убиваме планетата.

Съмнявам се, че стойностите са се променили коренно от 2018 г. досега, след като Европа беше скована близо година и половина от пандемията, както и целият свят. Порових се в доста западни издания, в които открих една единствена причина, с която съм склонен да се съглася, заради която има притеснения за влошаващото се здраве на планетата причинено от скотовъдството. И тя не е в идиотския мотив описан в нашите сайтове, че по време на преживяне кравите и овцете отделяли вредни газове, с което затопляли климата, а че за отглеждането на все повече добитък се обезлесяват големи територии не само в Европа, но и по света.

Според същото изследване, публикувано на сайта на Европарламента, става ясно, че САЩ и Китай са основните замърсители с парникови газове. Но нито в САЩ, нито в Китай правителствата им се готвят да обучават населението им да яде червеи. Най-напред в идиотската политика се е наредил Брюксел.

Връщам се на темата за обезлесяването и се питам, не е ли по-правилно да се наблегне на политиката на засаждане на дървета, вместо да ни задължават да се храним с хлебарки, скакалци и червеи?

Следващият абсурд. Европа от години се мъчи да спре отоплението на дърва и въглища на Стария континент. Заради икономическите санкции към Русия и бумеранга с цената на газа, търсенето на дърва и въглища като спасение от идващата студена зима скочи драстично.

И каква стана тя? От една страна планираха да ни научат да ядем скакалци, хлебарки и червеи, за да спасим планетата от сечта причинена, заради скотовъдството, а от друга започва масово да се сече във всички страни, за да не умрем от студ, гарантиран ни от същите брюкселските идиоти.

Вместо извод.

Очевидно е, че планетата се затопля. Климатът започва да ни отмъщава, заради алчността на корпорациите и едрия капитал, който не се вслушваше в предупрежденията на учените в продължение на десетилетия. И този климат не подбира нито бедни, нито богати. Не признава граници. Не слуша обещания за по-разумен живот и молитви. Вече удря със страшна сила. Но преди да ни затрият природните катаклизми, убеден съм, че ще го сторят брюкселските идиоти, които заради санкциите срещу Русия ще уморят собственото си население от студ и глад.

Защото по-страшна от природата е човешката глупост.
А днес тя стои на върха в Брюксел и експериментира с 500 милиона човешки съдби.

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

https://www.youtube.com/watch?v=gBs44shqYOQ

Предишна статия

Яков Кедми 02.09.2022 г.

Следваща статия

Боян Чуков: Ще оцелее ли България в сложния геополитически пъзел?

Други интересни