РАЗГОВОР НА ПРОФ. ИВАЙЛО ГРУЕВ С ПРОФ. МИШЕЛ ШОСУДОВСКИ

Автор: Няма коментари Сподели:

Разговор на проф. Ивайло Груев с проф. Мишел Шосудовски – Отава, Канада /Първа част/

Конвулсии преди многополярност
Лидерите на националните страни бяха заобиколени и се ръководят от мощни финансови ползи под прикритието на СЗО

Мишел Шосудовски е професор по стопанска система в Университета в Отава, основател и шеф на Центъра за проучване на глобализацията в Монреал, експерт по световни проучвания. Доктор по стопанска система на Университета в Северна Каролина, Съединени американски щати. Специализирал е в Швейцария, в Университета в Манчестер – Англия, в Института по обществени науки в Хага – Нидерландия, в Университета „ Еразъм “ в Ротердам. Владее 10 езика. Извършвал е научни проучвания, в това число като държавен съветник, в Канада, Франция, Италия, Съединени американски щати, Германия, Япония, Латинска Америка, Китай, Индия, Югоизточна Азия, Африка и други Научните му ползи са в региона на стопанската система, обществената политика, стопанска система на опазването на здравето, геополитика, глобализация. Лектор в Института за икономическо развиване на Световната банка, както и в Комитета на Европейския парламент. Изнасял е лекции в над 100 университета и научни институти. Автор на 13 книги, на над 1500 научни изявления. Докладите му са оповестени в голям брой интернационалните научни и политически организации. Носител е на голям брой оценки в Канада, Съединени американски щати, Европа.

С известния академик беседва Ивайло Груев, професор по политология в Университета в Отава, Канада.

– За мен е огромно наслаждение, професор Шосудовски, че се съгласихте да се срещнем във вашия прелестен дом и да обсъдим това, което ние назоваваме световен ред или по-скоро „ световен хаос “ – или както се показах преди няколко месеца в една моя обява – нервност пред мултиполярността . И по този начин, бих желал да стартира, в случай че нямате нищо срещу, с една от най-продаваните ви книги – “Глобализацията на бедността “, която се трансформира в нещо като “библия “ за моя курс по глобализация. По създание вие сте „ виновникът “ за това, че 10-12 хиляди студенти прочетоха книгата (за множеството – първата в живота им), защото трябваше да напишат критика като част от курсовата им работа. Спомням си една глава от книгата ви – “Контролиране на страните посредством условия за заеми “. В този подтекст бих желал да попитам: смятате ли, че КОВИД-19 – събитието, което имахме преди две години, е протежение на същата политика на структурно регулируеми стратегии?.

– Радвам се, че имам опцията за този разговор по една доста значима тематика, а точно рецесията, която визира света – Корона рецесията. Във въпроса си казвате, че това, което се случва през днешния ден, е част от исторически развой и аз написах тази книга преди повече от 10 години.

– През 2001 година

– : Всъщност, първото издание излезе през 1997 година, имаше второ през 2001 година Но работата е там, че споменахте условностите, в този момент тези условности бяха наложени ad hoc на страните като част от неолибералния дневен ред. Това значи, че задачите на МВФ, пратени в страните за договаряния, постановат това, което се назовава „ икономическа медицина “. То неправилно се разпознава като рецесия на публичното здраве. Това не е рецесия на публичното опазване на здравето, самата рецесия към този момент основава рецесия на публичното здраве. Да погледнем логиката, която икономисти не съумяха да схванат. На 11 март 2020 година посредством Световната здравна организация имаше указания до 193 държави-членки на Организация на обединените нации безусловно да „ затворят “ стопанската система си. Разбира се, това не се случи по идентичен метод, то бе приложено по разнообразни способи в другите страни. Но главният принцип бе ограничението на работната мощ по здравословни аргументи, с други думи да се сътвори така наречен политика за избавяне на животи и да се инструктират разнообразни структури на национални стопански системи по какъв начин да се оправят. Е, в някои случаи стопанската система бе затворена, само че с ограничавания. Ясно е, че когато прилагате сходни ограничения на световно равнище, неизбежно това, което сте основали, е най-сериозната икономическа, обществена, политическа и международна рецесия.

– Бих желал да прибави нещо, вие споменахте 193 страни, в действителност бяха 192, имаше една, която не извърши тази директива. Това беше относително дребната европейска страна Беларус. Сега въпросът ми е: вярвате ли, че с МВФ и Световната банка – вие добре ги описвате в книгата като наднационални организации, в този случай в действителност заобикалят определените национални държавни управления и затова ние навлизаме в непозната територия зад хоризонта на системата на националните страни, основана след мирния контракт от Вестфалия през 1648 година?

– Искам да кажа, че процедурата на взимане на решения е доста комплицирана за индивид като СЗО, който “случайно “ се управлява от финансови ползи и в огромна степен е частен, не е строго междуправителствена организация. И когато пристигнаха инструкциите от финансовите институции, те използваха КОВИД-19 като предлог. Имаше 44 000 случая, по този начин наречените позитивни случаи в целия свят отвън Китай, с население от 6,4 милиарда души. Имаше няколко стадия: имаше заледяване на полетите, което пристигна незабавно на 31 януари 2020 година, когато президентът Тръмп замрази пътуванията до Китай, само че това докара до следващи стадии, при които въздушните пътувания бяха дестабилизирани и целият превоз беше дестабилизиран. След това през февруари 2020 година стартира огромна финансова рецесия, която беше оправдана с съществуването на 1076 КОВИД позитивни случаи (!). И тогава генералният шеф на СЗО разгласи пандемията и сподели, че обстановката е доста, доста сериозна, опциите за деяние привършват и би трябвало да я направляваме. Разбира се, в същия ден фондовите пазари се сринаха. При 1076 случая отвън Китай!

– Да повторя въпроса си, Мишел, в този момент се намираме в една в действителност доста непозната територия, всъщност националните държавни управления стават доста по-малко способни да поддържат общественото, те на процедура абдикираха към този момент от отговорността си за националните тактики за публично здраве. Вярвате ли, както загатнах първоначално, че точно тези стратегии за структурно регулируеми стратегии засягат способността на националните държавни управления въобще да поддържат политическия ред?.

– Според мен, това решение за “закриване “ на повече от 190 страни, несъмнено с някои изключения, беше решение, което заобикаля националната страна и беше взето от горните ешелони на финансовите институции. Това значи, че те трябваше да имат надзор върху вземащите решения – политици, здравни чиновници на разнообразни равнища в тези 190 страни. Това е доста комплициран развой на взимане на решения, само че всъщност сте прав, че водачите на националните страни са били заобиколени и се ръководят от доста мощни финансови ползи под прикритието на Световната здравна организация. Сега е доста ясно, че не е имало безусловно никакво опрощение предвид на спасяването на животи, когато тези ограничения са били приложени и за жалост няма нито един икономист, който познавам, който да е анализирал връзката сред рецесията с КОВИД-19 и икономическите финансови промени. Консенсусът измежду икономистите, както и измежду обществените учени, е да се каже, че точно вирусът е съдействал за хаоса в стопанската система и финансовия срив, до момента в който в действителност това е един доста деликатно планиран развой. Вирусът не визира икономическите променливи и няма “невидимата ръка “ на пазара, само че икономистите имат податливост да преглеждат пазарните механизми, те не схващат, че тези пазари са манипулирани и това беше средство за манипулиране на пазара в международен мащаб.

– Точно това се случи през 2008 година – без “невидимата ръка “ на пазара, която в действителност бе доста “видимата ръка “ за Уолстрийт с творенията на тези екзотични CDOS, които сътвориха необикновен стопански безпорядък през 2008 година Да напомним, че 22 трилиона $ спестявания се “стопиха “ и светът като цяло претърпя финансов провал. Близо 40 милиона души изгубиха работата си, тъй че, да, това бе операцията на финансовите пазари, само че решението на казуса, в случай че си спомняте, беше наливането още веднъж на капитал в най-големите финансови институции – в най-големите банки. Държавният дълг, който експлодира през 2008 година, е нищо спрямо това, което се случи през 2020 година Днес общественият дълг на Съединените щати е 30 трилиона $! Когато започнах да преподавам преди доста години, държавния дълг (на САЩ) бе от порядъка на 5 или 6 трилиона $. Според “часовника на дълга “ на Съединени американски щати и прогнозата на МВФ, след по-малко от 7 години общественият дълг на Съединените Щати ще бъде 89 трилиона $, което е изумително число, а съотношението дълг/БВП ще бъде близо 300 %. Не съм икономист, само че доколкото си припомням, в случай че имате 130-140 % дълг към Брутният вътрешен продукт, тогава в действителност вие сте в положение на банкрут…

– Мисля, че сте прав. Ако съпоставим тази обстановка с 2008 година или с предходната икономическа рецесия от 1929 година, това е най-сериозната икономическа рецесия, тъй като удря и действителния бранш на стопанска система, а и е международна С един размах в един ден се дадоха указания и тази форма на интервенция е в действителност акт на икономическа война. Сега можем да проучваме кои са архитектите зад този план и можем да забележим процеса на обогатяване, който бе факт, тъй като всъщност вие повдигате въпроса за дълга. Е, дългът също е разследване от тези ограничения в една национална стопанска система, където има безусловно парализа на съществени стопански действия, търговия, поземлен бранш, промишленост. Съответното държавното управление не получава никакви данъчни доходи. Има парализа и това е най-характерно за разрастващите се страни, те са подвластни от външни кредитори, от непознат капитал, от непознато финансиране. Що се отнася до самолетните компании, мисля че те към този момент са банкрутирали.

– Въпросът е за световния хегемон. Проблемът е, че в случай че нямаш доходи и си в такава рецесия, междинната класа се унищожава – освен в Съединени американски щати, само че и в Европейския съюз, във всички страни от OECD . Как тези национални държавни управления не престават да дават финансиране на общественото и здравното обезпечаване… не знам. Не желая да звуча обезпокоително, само че към този момент има полемики за узаконяване на евтаназията, по този начин е във Франция, а също и тук, в Канада. Ако не можете да си позволите да плащате медицински сметки и и не можете да имате „ порядъчен метод на живот “ (ако изтъквам вярно държавното управление на Трюдо), тогава можете да помислите за действителна евтаназия. Как ще му отговорите?

– Вижте, когато започнах да преглеждам следствията на тези политики, още през цялото време мога да кажа, че първо, имаше солидна централизация на благосъстояние, имаше основаване на всеобща безработица и маргинализация на трудовата мощ. Разбира се, това оказа въздействие върху психологичното здраве, в някои страни сме очевидци на появяването на апетит, те са добре документирани, да вземем за пример ограничението на работната мощ в някои страни, дано вземем случая с Индия, където огромен бранш от градското население е без дом, идват от селата, работят и…

– Ако не се неистина, съгласно Организация на обединените нации 2,5 милиарда души живеят в бидонвили.

– Да, бидонвилите към момента в някои случаи са техни домове. В Индия има част от сезонните служащи, на които индийското държавно управление подреди да се върнат в селата си. Те по този начин и не стигнаха до селата си, които бяха на няколко хиляди километра и умряха по пътя, тъй като нямаха пари. Сега това са действителности, за които публицистите не желаят да приказват. Имахме отчети от ФАО, че гладът “удари “ доста страни, това е още веднъж от публични източници на Организация на обединените нации и мога да кажа от моя личен разбор на обособени проблеми, че въздействието на тази рецесия е безусловно опустошително. Както споменахте, не е единствено обедняването на бедните страни. Сега имате обстановка на цялостно обезсърчение, това е оттатък бедността и отчаянието, маргинализацията, заболеваемостта и смъртността, които също са част от здравната рецесия.

– Прав сте за отчаянието и обществения колапс, изключително в бедния юг, само че в случай че погледнем от различен ъгъл, тази рецесия беше извънредно рентабилен бизнес за някои. На всеки 30 часа има нов милиардер от тази пандемия . Преди пандемията Forbes писа през 2021 година за 4 милиарда $ нарастване на положението на Бил Гейтс, явно забъркан в този тип сага. Нетното положение на Гейтс през 2017 година и 2018 година се е нараснало с 4 милиарда $, тъй че отработването на годишна заплата от 4 милиарда значи, че Гейтс ще завоюва $10 959 000 дневно, това е $456 000 на час или 7000$ на минута, 127$ на секунда. И по този начин, ние ще живеем в друга среда вследствие на тази рецесия от 2020 година и 2022 година Какви ще бъдат дълготрайните последствия от политическа и икономическа позиция?

– Така е, документирал съм измененията в обогатяването, които настъпиха директно от началото на тази рецесия, започвайки през февруари 2020 година, и какво значи това. Първо, този развой на обогатяване, който наподобява неограничен, значи финансовите институции безусловно да управляват националната страна. Те също по този начин са кредитори на националната страна и незабавно след блокирането от 11 март, в действителност дестабилизират икономическата активност, само че освен нея, а задачите структури на гражданското общество, както разбираме – учебни заведения, университети, лечебни заведения, спортни събития, култури Те бяха изцяло дестабилизирани. Всяко държавно управление би трябвало да поддържа по-широкото население, което е наранено от тази рецесия, Трябваше да има заплащания за безработни служащи на дребни и междинни предприятия, които са на ръба на банкрута, на самолетни компании, които неизбежно са банкрутирали, в случай че са платили на основните изпълнителни шефове на самолетните компании и така нататък Има заплащания, които минават през страната и националната страна и цялата й фискална конструкция в този момент се управлява от кредитори и тези кредитори не са само МВФ и Световната банка. Това са принадлежности на доста по-сложни финансови единици. Има да вземем за пример фонд за портфейли вложения Blackrock или Vanguard, те имат отражение във финансово отношение в цялата международна стопанска система и това, което се допуска, е следното. Първо, страната, която свикнахме да назоваваме обществена страна, ще бъде изцяло унищожена, няма да има обществена страна!

Това беше план, най-малко в западните страни, в развитите страни – след международната война да се проектира развиването на обществената страна. Но със сегашната рецесия обществената страна ще изчезне и целият държавен уред ще бъде приватизиран! И тогава, несъмнено, За какво упорства финансовата власт, изключително Световният Икономически Форум. Той е забележимият индивид, действителните властови структури са в сянка, само че това, което те оферират всъщност, е структурата на световното ръководство. А в този момент световното ръководство е всъщност структура на финансовите елити. Измислен е от починалия Дейвид Рокфелер, който сподели, че световното ръководство е доста по-ефективно от определеното държавно управление, което имаме.

– Безусловно, това е в действителност една очарователна вероятност да забележим в реалност по какъв начин ще наподобява този “Прекрасен нов свят “….

– Това е тоталитарен план.

– Разбира се, още веднъж от Канадска позиция, мисля, че си спомняте фамозното изказване, идващо от сегашния ни министър-председател, който загатна, че идеалното проявяване на обществения ред идва от Азия, а точно от Китай. И като виждаме по какъв начин действа китайското общество в наши дни, това евентуално не е доста съвместимо с предпоставките на обичайна демократична народна власт на Запад.

– Това беше изказване, направено от Трюдо, което съгласно мен бе подвеждащо и неправилно, тъй като той сподели, че китайците към този момент имат система за числен надзор над своите жители.

– Социален кредит?

– : Да, само че общественият кредит в действителност е контурите на световно ръководство, при което финансовите елити биха направлявали, евентуално посредством своите подставени лица. Но да се върна към цитата на Дейвид Рокфелер, той сподели, че световното ръководство, е съюзът сред банкери и интелектуалци, определени интелектуалци, несъмнено! Въпросните интелектуалци са там, с цел да дадат някакво опрощение на процеса, който всъщност обеднява цялото население и обогатява малцинства.

– Това в действителност се случва сега в Европа, в Европейския съюз вследствие на военната операция/война в Украйна, нали?

– Абсолютно.

– Бих желал да допълня нашата полемика, вие сте изцяло прав, когато споменахте определени интелектуалци и определени медии . По създание това е цензура. Това, което вършат тези „ определени медии “, почтено казано, е да показват една доста изкривена интерпретация на протичащото се в Украйна. Разказът е подобен: всичко стартира през февруари 2022 година с военната интервенция. Но в действителност това не е правилно. Имаше прелом през 2014 година и след този прелом 14 000 украински жители бяха избити в Донецк, Краматорск, Мариупол, във всички тези градове. И груповият Запад не бе доста заинтригуван да разисква за какво централното държавно управление в Киев (след преврата) употребява военновъздушни сили, тежка артилерия, танкове против цивилно население в Източна Украйна, което в действителност е доста огромно – 6,8 милиона, сравнимо с всички балтийски страни (Латвия, Литва, Естония) и за какво използваха армията си против цивилни в протежение на 8 години! Как ще използваме образеца на актуалната война в Украйна, когато приказваме за този “Прекрасен нов свят “, показан от определени интелектуалци, определени медии и определени наративи “?

– Мисля, че би трябвало да осъзнаем обстоятелството, че дневният ред на КОВИД-19, който докара до стопански и обществен безпорядък на международно равнище, е тясно обвързван с геополитиката на войната в разнообразни райони на света. Зоните на горещи точки, несъмнено, са Източна Европа и Украйна сега на границата на Русия. Това стартира даже преди 2014 година Това е експанзионизмът на НАТО и Съединени американски щати към съветската граница.

Втората гореща точка – в Южнокитайско море в Тайванския проток, това е непрекъснатата опасност против Китай. Логиката там е доста друга от това, което се случва в Източна Европа. Има, несъмнено, и други зони на борба, които са в Близкия изток, съответно Иран е цел, и Северна Корея е цел. Съединените Щати подтикнаха своите военни дейности в този друг район на света. В прочут смисъл войната в Украйна е вследствие на 2-годишен срок на икономическа и обществена дестабилизация. Също по този начин всяка една страна от планетата е отслабена и е задлъжняла. Това се отнася до всяка национална стопанска система на планетата и до нейното държавно управление. Това, което се в този момент търси, е консенсус, ориентиран против по този начин наречените врагове на Америка, които са: Русия и някои от нейните съдружници, само че и несъмнено също Китай. Да напомням ли по-ранните военни игри, в които преди няколко години Съединени американски щати целяха 4 страни: Русия, Китай, Северна Корея и Иран, и имаха военни игри за Третата международна война, адресирани към точно тези 4 страни. Сега е малко по-сложно. Сега сме в обстановка, в която споделих, че мандатите на КОВИД са форма на икономическа война и това е част от процеса на война против човечеството.

– Не е ли същият езикът, който предходната администрация на Тръмп разгласи за главен дискурс, връщайки се към правилото на суверенитета, а не на “доброжелателната хегемония” Смятате ли, че това ще забележим в доста близко бъдеще? Съвсем вярно споменахте Русия и Китай, само че имайте поради света след разпадането на Съветския съюз. Чарлз Краутхамер измисли много познатия термин еднополярност, мисля, че той добави и „ миг “ – моментът е момент, няма по какъв начин да продължи доста дълго, тъй че тази еднополярност явно е проблем за световния хегемон, тъй като съперниците, идващи явно от Китай и Русия, ще основат доста друг вид на властта. „ Напрежението: “ в Украйна е par excellence опит да се отсрочи основаването на тази многополярност, изключително в подтекста на в този момент доста по-уверената (както я назовават районна сила) Русия, изключително след основаването на БРИКС и Шанхайското съглашение за съдействие. Искам да прибави към тази полемика изказването на Фукуяма, който предсказа “Края на историята”. Миналата година в списанието “Икономист “ сподели нещо доста друго: “Всъщност няма възможност Съединените щати да възвърнат предходния си статус на хегемонен, нито би трябвало да се стремят към това. На което могат да се надяват е да поддържат международен ред, другарски надъхан към демократичните полезности, със страни със сходно мислене. Това ще зависи от възобновяване на възприятието за национална еднаквост и цел вкъщи.”

– : Вижте, Фукуяма е инструмент за агитация. Това са безспорни нелепости, които той споделя, тъй като той не прави никакъв разбор на предходната настройка на милитаризацията на западното общество, както и на неговите несъгласия. Да, те са доста значими, само че сигурно сме на кръстопътя на една от най-сериозните рецесии в международната история и би трябвало да разберем същността на тази рецесия. Трябва да разберем също опцията й да докара до ядрена война. Аз прекарах доста години в следствие на въпроса за ядрената война и знам, че в случай че погледнете последните изказвания, държавното управление на Съединени американски щати споделя, че ядрената война може да бъде извоювана. И че в този момент имаме ядрени оръжия, които са с ниска мощ и могат да се употребяват. Няма такова нещо като ниска мощ. Е, ядреното оръжие с ниска мощ за разлика от това в Хирошима е три пъти по мощно, а стратегическите ядрени оръжия са може би колкото 100 пъти Хирошима. Използването на ядрено оръжие с ниска мощ е пътят към Третата международна война и това е краят на човечеството.

https://novini247.com/novini/razgovor-na-prof-ivaylo-gruev-s-prof-mishel-shosudovski_4857065.html

Предишна статия

Българският народ има историческа мисия

Следваща статия

Не можеш да забогатееш, ако не даваш | Тайните за нашите времена, скрити в Библията (книга 7)

Други интересни