Днес 10 август 2022 година – новините от Света!

Автор: Няма коментари Сподели:
Амилоидни съсиреци от възрастни след набождане, пост мортем (след смъртта). Тези смъртоносни стеснения растат в кръвоносните вени и артериите на тези, които са „ударени“.

168-ят ден от странната война в Украйна

… или може би по-скоро от Третата световна

Дишайте дълбоко и се отпуснете!


Михаил Онуфриенко, 07:53, без превод

Две думи за референдумите

Отделно


Михаил Онуфриенко, 07:58, без превод

Сутрешна сводка

Отделно


Украинската самолетна катастрофа разкрива американски сделки на санкциониран от САЩ сръбски търговец на оръжие

Слободан Тешич дори регистрира фирма във Флорида на свое име, въпреки че е под санкциите на САЩ

Диляна Гайтанджиева, 18.07.2022

Вж оригинала за всички снимки и документи

Сръбската оръжейна компания Valir DOO, която изнасяше оръжия със злополучния полет на Meridian Air Cargo в събота, е в центъра на нови шокиращи разкрития. Украинският товарен самолет се разби в Северна Гърция, убивайки всичките осем членове на екипажа на борда.

Бяло вещество с неизвестен произход

След трагедията гръцките власти предупредиха за „бяло вещество с неизвестен произход“ на мястото на катастрофата. Служител на пожарната каза пред репортьори, че пожарникарите „почувстваха, че устните им горят“ и във въздуха се носи бял прах. Веществото е изследвано и не е установено, че не е радиоактивен или биологичен материал, опасен за общественото здраве, информира местният кмет Филипос Анастасиадис.

Самолетът е бил нает да транспортира оръжия от Ниш до Бангладеш с две планирани технически кацания: в Аман (Йордания) и Рияд (Саудитска Арабия). И двете страни граничат с военни зони – Сирия и Йемен.

Според сръбския министър на отбраната Небойша Стефанович опасният товар е включвал 11,5 тона осветителни минохвъргачки и минохвъргачни снаряди за обучение на армията на Бангладеш и са били изнесени от сръбската компания Valir DOO.

Кой е истинският собственик?

Сръбските медии питат дали истинският собственик на Valir DOO е сръбският търговец на оръжие Слободан Тешич, въпреки че името му не фигурира никъде. Тешич е описан от Министерството на финансите на САЩ като „сред най-големите търговци на оръжие и муниции на Балканите“.

Той е под санкции на САЩ от декември 2017 г. Тешич прекара почти десетилетие в списъка на ООН за забрана за пътуване за нарушаване на санкциите на ООН срещу износа на оръжия за Либерия през 2003 г. За да осигури договори за оръжие с различни държави, според Министерството на финансите на САЩ, Тешич пряко или непряко предоставя подкупи и финансова помощ. Тешич водеше потенциални клиенти на скъпи ваканции, плащаше за образованието на децата им в западни училища или университети и използваше големи подкупи, за да осигури договорите.

През 2012 г., след като Сръбската прогресивна партия дойде на власт, новото правителство успя да премахне Слободан Тешич от черния списък на ООН. Министърът на външните работи дори му връчи дипломатически паспорт, без да е дипломат.

През 2019 г. САЩ наложиха санкции на девет негови сътрудници. В изявление, публикувано на 9 декември, Министерството на финансите каза, че деветимата „са действали или са претендирали да действат за или от името“ на Тешич, който е в списъка на САЩ за санкции и активите му са замразени.

По стечение на обстоятелствата фирмата Valir DOO е регистрирана само две седмици след налагането на новите санкции срещу Тешич и екипа му. Основател и директор на компанията е Стефан Чупкович. Според информация, получена от сръбския търговски регистър, той е бил и представител на Elvante LTD в Сърбия, чийто директор е Горан Андрич (един от деветимата сърби, свързани с Тешич и включени в черния списък на САЩ).

Друга компания, представлявана от Стефан Чупкович, която е индиректно свързана със Слободан Тешич, е Lusor DOO. Адресът е същият като адреса на Елванте ЕООД. Според сръбските медии истинският собственик на фирмата Lusor DOO е йеменският гражданин със сръбски паспорт Халед Хамед, близко свързан със Слободан Тешич.

На 4 октомври 2021 г. Тунис издаде международна заповед за арест на Слободан Тешич по подозрение, че е участвал в корупция и дейности за „пране на пари“.

Сделките в САЩ

Докато Тешич е бил под американски санкции, което означава, че той не може да работи с никоя компания в САЩ, Valir DOO е изнесъл 249 тона сръбски оръжия за САЩ през 2021 г. и 2022 г., според данни на US Imports и публични регистри. Само през 2020 г. компанията декларира 15,4 милиона щатски долара годишен приход само година след учредяването си.

От 9 ноември 2021 г. до 20 юни 2022 г. Valir DOO е изнесла 98,7 тона патрони (5,56×45 mm и 9×19 mm) по море от Германия за САЩ. Купувач на всичките 6 пратки беше американската компания Erie Ordnance Depot LLC.

Друга американска компания Nemo Arms Inc. е внесла 150 тона боеприпаси през 2021 г., като износител отново е Valir DOO. Товарът е транспортиран по море от Бар, Черна гора, до Уилмингтън, САЩ.

На 2 февруари 2021 г. Valir DOO изнесе 10 милиона броя куршуми 5,65×45 мм за американската компания NEMO Arms Inc.

Тези патрони са произведени от Първи Партизан-Сърбия и са стандарт на НАТО. Първи партизан е държавен оръжеен завод. Той е посочен на уебсайта на компанията сред основните партньори на Valir заедно с четири други сръбски държавни производители на оръжия и сръбското министерство на отбраната.

Въпреки че е под санкциите на САЩ, Тешич регистрира фирма в САЩ

През 2019 г. Слободан Тешич регистрира компания в САЩ – Style Cupid Inc. Няма информация каква е дейността на тази компания.

Style Cupid Inc. стана неактивна на 31 март тази година. Според документа компанията е регистрирана на 5519 N MILITARY TRAIL STE 1016 (в превод – ул. „Военен поход“, каква ирония), Бока Ратон, Флорида, 33496.

===

Аз съм независим журналист и не работя за правителства или корпорации. Ако искате да подкрепите работата ми, моля, отидете на страницата за дарения или станете доброволец. Благодаря ви! Ако искате да ме следвате в Telegram, моля, абонирайте се за канала на Arms Watch в Telegram, като използвате връзката: https://t.me/armswatch


Саня от Флорида, 19:31

Атаката срещу Каховската ВЕЦ

Авто-превод

Отделно


Официална сводка на МнО на РФ, 12:30, без превод

Отделно


Юри Подоляка, 11:00, без превод

Какво се случи в Новофьодоровка: ракетна атака, саботаж или … небрежност?

Отделно


Михаил Онуфриенко, 14:00, без превод

Батальоните искат огън

Отделно


Юри Подоляка, 15:00, без превод

Настъпление на съюзническите сили – Соледар, Бахмут, Горловка

Отделно


Михаил Онуфриенко, 20:00, без превод

Вечерна сводка

Отделно


Подозрителни наблюдатели

Плазмени нишки, модели на земетресения в Калифорния, магнитни растения

Авто-превод

Отделно


Гласът на Народа

Бомбастично доказателство, че Джъстин Трюдо е син на Фидел Кастро

Авто-превод

Отделно


FOX News

Ранд Пол: Акцията на ФБР в Мар-а-Лаго е „атака срещу върховенството на закона“

Авто-превод

Отделно


ВИДЕО: УМИШЛЕНО СЕ УНИЩОЖАВАТ КАМИОНИ С БЕБЕШКА ФОРМУЛА

През последните няколко месеца Съединените щати претърпяха ПРЕДПОЛАГАЕМ „недостиг“ на бебешка формула, като на магазините беше казано, че причината е спирането на заводите. Оказва се, че „недостигът“ е съзнателно и изкуствено създаден чрез умишленото унищожаване на бебешкото мляко!

Видеото по-долу, от шофьор на камион, показва умишлено унищожаване на палети, пълни с бебешко мляко.

Вж оригинала


Купи ли Амазон iRobot, за да картографира дома ви?

ТАЙЛЪР ДЪРДЪН

Придобиването от Amazon.com Inc на компанията за прахосмукачки роботи iRobot Corp за 1,7 милиарда долара е ход на мегакорпорацията да използва Roombas за картографиране на интериора на домовете. Този тип данни е дигитална златна мина за Амазон, защото ако маркетолозите знаят повече за това, което е вътре, те могат лесно да създават персонализирани реклами.

От пазарна гледна точка, придобиването на iRobot от Амазон има за цел да получи по-задълбочен поглед върху домовете на клиентите чрез автономната роботизирана прахосмукачка, наречена „Roomba“.


„Вече не е възможно“: Дания ПРЕКРАТЯВА ваксинациите срещу Covid за деца под 18 години

Правителството на Дания ефективно забрани ваксинациите срещу Covid за млади хора и деца под 18-годишна възраст поради липсата на сериозни рискове за здравето на младите хора, породени от коронавируса.


Появяват се доказателства, че Байдън лично е разрешил акцията на ФБР срещу Тръмп

Biden personally authorized FBI raid on Trump's home in Mar-a-Lago

Президентът Джо Байдън лично е разрешил нахлуването на ФБР в дома на Тръмп в Мар-а-Лаго, според твърдения на Доналд Тръмп.


Pfizer стартира фаза 3 на изпитанията за ваксината срещу лаймската болест

Pfizer vaccine

Pfizer обяви тази седмица, че е стартирала последната фаза на тестване на експерименталната ваксина за предотвратяване на Лаймската болест при хора на 5 и повече години.


Новият президент на Коста Рика сложи край на „незаконните“ мандати за ваксините срещу Covid

costa rican president

Новоизбраният президент Родриго Чавес заяви, че: „Хората на Коста Рика не са говеда, които да бъдат бити с парче дърво, за да бъдат ваксинирани.“

https://bgprevedi.com/10-08-2022-25185-2/

Предишна статия

Боб Лазар: Древната история е скрита от обществеността

Следваща статия

What God Told Her About Energy Will Shock You! – Penny Wittbrodt’s NDE

Други интересни