Световноизвестен учен в областта на Изкуствения интелект ще преподава в Инсайт

Автор: Няма коментари Сподели:

Новосъздаденият български Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към СУ е привлякъл в екипа си проф. Люк Ван Гуул – учен със световна известност в областта на развитието на машинното самообучение и компютърното зрение.

Белгийският изследовател е дългогодишен професор във швейцарския технологичен институт ETH Zurich, и ръководител на Лабораторията за компютърно зрение в Цюрих, както и ръководител на изследователска група в областта на компютърното зрение в KU Leuven.

Той е един от най-цитираните учени в света в сферата на изкуственият интелект. Ван Гуул е носител на наградите David Marr Prize, Koenderink Award, Helava Prize, Tsuji Award и ERC разширен грант.

“С проф. Ван Гуул и INSAIT, България се превръща в световно разпознаваема дестинация за изследвания на най-високо ниво в изкуствения интелект. Това ще доведе до вълнообразен ефект – от привличането на топ студенти, както българи така и чужденци, до създаване на стартъпи, базирани на най-новите научни открития, до изграждането на по-благоприятна среда за високотехнологични инвестиции и редица други”, казва проф. Мартин Вечев – българският учен, който стои в основата на идеята за създаването на INSAIT.

Присъединяването на белгийския учен в INSAIT става възможно благодарение на финансовата подкрепа на хостинг компанията SiteGround, съобщават от научния център. Компанията вече обяви, че ще инвестира 12 млн. лв. в развитието на института, като 4 млн. лв. от средствата са за възнаграждението за период от 5 години на проф. Ван Гуул.

Съоснователят на SiteGround Иво Ценов посочва, че привличането на учени от величината на Люк Ван Гуул е “огромна крачка напред за нашето общество и за екосистемата”.

“Това е шанс не само да излезем на световната карта, но и да бъдем фактор, чертаещ следващата технологична революция”, казва още той.

Ценов и директорът на SiteGround Тенко Николов вече обявиха, че планират да дарят 100 млн. лв. в следващите години за създаване на образователен и спортен комплекс, както и за високотехнологични изследвания в сферата на медицината.

INSAIT представлява първият по рода си институт в Източна Европа, изграден по модела на най-силните университети в света като MIT, ETH Zurich, Oxford, Cambridge, Stanford. Амбицията му е да се превърне в изследователски център на световно ниво в сферите на компютърните науки и изкуственият интелект.

Институтът беше открит на 11 април 2022 г. в София, като скоро след това обяви своята докторантска програма.

Източник: https://boulevardbulgaria.bg/articles/svetovnoizvesten-uchen-v-oblastta-na-ai-shte-prepodava-v-balgarskiya-insait

Предишна статия

Какво ще стане, ако останеш сам в Сахара?

Следваща статия

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Други интересни