Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Автор: Няма коментари Сподели:

Съоснователят на SiteGround Иво Ценов и управителят на компанията Тенко Николов ще вложат 100 милиона лева за развитие на медицината, образованието и спорта в България.

Ценов и Николов ще регистрират фондация, която ще управлява средствата им, предназначени за благотворителността.

Българското издание на “Форбс” съобщава, че една от идеите им е да изградят комплекс с училище, детска градина и спортен център с площ около 100 декара.

Двамата са решили да създадат собствена структура, “не само защото смятат, че има остра нуж­да от подкрепа в трите сектора”, а и за да дадат пример на останалите български предприемачи за ползите от дарителството в подкрепа на обществото.

По данни на изданието – съдружниците в SiteGround ще прехвърлят между 80 и 90% от приходите си в новата фондация.

В последните две години двамата са дарили над 14 млн. лв. на болници, неправителствени организации в сферата на образованието и каузи със социален характер, пише “Форбс”. 12 милиона лева са инвестирани и за създаването на българския IT научен институт INSAIT, който беше учреден през април 2022 г.

Сега те планират да насочат част от средствата си за подкрепа на медицината в България, като обмислят дали да изградят болница, център за изчисления в сферата на здравеопазването или още един научен комплекс за високи медицински технологии.

Пред Dev.bg Тенко Николов посочва, че целта е да се фокусират усилията им върху превенцията на заболяванията и диагностиката, до каквито в България няма достъп и се налага хората да търсят медицинска помощ в чужбина.

Колкото до образователния кампус – идеята е в него да се създадат добри спортни съоръжения, както и да се привлекат подготвени треньори и професионални спортисти, които да се ангажират с обучение на децата в замяна на безплатния достъп до базата.

Хостинг компанията SiteGround е създаден от българи, а в момента е един от най-големите независими доставчици на този вид услуги в света.

Източник: https://boulevardbulgaria.bg/articles/rakovoditelite-na-siteground-shte-daryat-100-mln-lv-za-obrazovanie-i-zdraveopazvane-v-balgariya

Предишна статия

Световноизвестен учен в областта на Изкуствения интелект ще преподава в Инсайт

Следваща статия

На 10 ЮЛИ СЕ НАВЪРШВАТ 73 ГОДИНИ ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА МАВЗОЛЕЯ НА ГЕРОЯ ОТ ЛАЙПЦИГ “ГЕОРГИ ДИМИТРОВ”

Други интересни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.