Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Автор: Няма коментари Сподели:

Съоснователят на SiteGround Иво Ценов и управителят на компанията Тенко Николов ще вложат 100 милиона лева за развитие на медицината, образованието и спорта в България.

Ценов и Николов ще регистрират фондация, която ще управлява средствата им, предназначени за благотворителността.

Българското издание на “Форбс” съобщава, че една от идеите им е да изградят комплекс с училище, детска градина и спортен център с площ около 100 декара.

Двамата са решили да създадат собствена структура, “не само защото смятат, че има остра нуж­да от подкрепа в трите сектора”, а и за да дадат пример на останалите български предприемачи за ползите от дарителството в подкрепа на обществото.

По данни на изданието – съдружниците в SiteGround ще прехвърлят между 80 и 90% от приходите си в новата фондация.

В последните две години двамата са дарили над 14 млн. лв. на болници, неправителствени организации в сферата на образованието и каузи със социален характер, пише “Форбс”. 12 милиона лева са инвестирани и за създаването на българския IT научен институт INSAIT, който беше учреден през април 2022 г.

Сега те планират да насочат част от средствата си за подкрепа на медицината в България, като обмислят дали да изградят болница, център за изчисления в сферата на здравеопазването или още един научен комплекс за високи медицински технологии.

Пред Dev.bg Тенко Николов посочва, че целта е да се фокусират усилията им върху превенцията на заболяванията и диагностиката, до каквито в България няма достъп и се налага хората да търсят медицинска помощ в чужбина.

Колкото до образователния кампус – идеята е в него да се създадат добри спортни съоръжения, както и да се привлекат подготвени треньори и професионални спортисти, които да се ангажират с обучение на децата в замяна на безплатния достъп до базата.

Хостинг компанията SiteGround е създаден от българи, а в момента е един от най-големите независими доставчици на този вид услуги в света.

Източник: https://boulevardbulgaria.bg/articles/rakovoditelite-na-siteground-shte-daryat-100-mln-lv-za-obrazovanie-i-zdraveopazvane-v-balgariya

Предишна статия

Световноизвестен учен в областта на Изкуствения интелект ще преподава в Инсайт

Следваща статия

На 10 ЮЛИ СЕ НАВЪРШВАТ 73 ГОДИНИ ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА МАВЗОЛЕЯ НА ГЕРОЯ ОТ ЛАЙПЦИГ “ГЕОРГИ ДИМИТРОВ”

Други интересни