СВЕЩЕНИТЕ БУКВИ | с Христо Буковски

Автор: Няма коментари Сподели:

Седмици след 24 май, Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в нашето предаване LIVE в 8 със Списание 8 ще обърнем внимание на нейно величество писмеността. Именно тя е едно от най-значимите неща, които сме донесли на света. За да проследим развитието й по нашите земи от незапомнени времена до днес и да ни разкаже повече за скритото висше познание в нея, поканихме писателя и изследовател ХРИСТО БУКОВСКИ.

Той ще отговори на въпросите:

Kaк се появи на бял свят книгата му „Чудото на българската писменост“?

Как по замисъла на св. Кирил всяка буква придобива силата на икона?

Каква е историята на свещената писменост, която се ражда и развива по нашите земи?

Защо общуването на човек с Бог преминава през писмеността?

Как се случва този обмен и кой го осъществява?

Каква е ролята на словото в духовното посвещение при богомилите?

Кое чудо се е случило по пътя на освещаването на българската писменост в Рим?

Може ли да се каже, че българската писменост е събрала в себе си символите на Духа?

Какво знание може да възприеме от нея съвременният човек, за да достигне до просветление?

Темите ще са много и любопитни, а времето ни отново ще бъде само 60 минути, така че ще очакваме и вашите въпроси по време на живото предаване във фейсбук страницата ни. ✨✨✨

Христо Буковски е завършил специалността журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работил е като редактор във в. „Труд”, зав. Отдел „История” в сп. „Отечество” и отговорен редактор на вестниците „Вестник за всички” и „Всичко коз” към Издателска къща „Земя”.

Автор е на стотици публикации в централния печат по теми от българската история, а също на на романите „Буенец за братовчеди”, „Да пукне вещерът, горкият”, „Храначът на магаретата”, ,,Обсебени”, „Версия кивот”, „Заложникът на боговете”, „Кивотът на папа Никита”, „Жив да си, Марко Тотев”, „Хванеш ли самовила“, на научнопопулярните изследвания върху духовния и религиозния живот на българите „Мистичните полети от страха до любовта”, „Опасният архив на богомилите”, „Скритият поход на българските кръстоносци”, „Похитеното съкровище на богомилите”и мн. др.

https://www.youtube.com/watch?v=Hvl_J32XE1c

Предишна статия

Тайната на Словото в изкуството – Част I

Следваща статия

Вот Почему Мир Должен Бояться Дельфинов

Други интересни