Поход до могилите в Караново и Братя Даскалови

Автор: Няма коментари Сподели:

https://www.youtube.com/watch?v=GWtApwrM71E

Най-напред научихме за тракийската гробница в село Караново и експонираната там тракийска колесница – имаше репортаж за обекта и проблемите покрай него в предаването Господари на ефира. Случи се така, че няколко дни по-късно бяхме на посещение в Сливен и някои от най-интересните забележителности в града. На връщане към София се отбихме и в Караново, за да видим на място въпросната тракийска гробница с колесницата. Останахме истински впечатлени.

Село Караново - тракийската колесница
Село Караново – тракийската колесница

В село Караново има още едно интересно място – селищната могила. Разбира се, не пропуснахме да видим и нея. В следващите редове ще ви разкажа и за двете уникални по своему забележителности.

Къде се намира село Караново

Село Караново се намира в община Нова Загора, Сливенско, на около 260 км източно от София, които се изминават за около 2 часа и 40 минути с кола, и на около 10 км западно от град Нова Загора.

Разположение на могилите

Могилите са разположени в двата срещуположни края в северната част на селото – североизточния и северозападния. В селото няма указателни табелки, а маршрутът на GPS устройствата не е много точен (поне към момента). Затова, на следната карта съм показала как се стига до двете могили. И двете са достъпни с лека кола.

Село Караново - карта на маршрута до двете могили
Село Караново – карта на маршрута до двете могили

Тракийската гробница в Караново

Тракийската гробна могила се намира в североизточните покрайнини на селото. За да стигнете до нея, следвайте упътването от горната карта. Маршрутът от картата ви отвежда до голяма информационна табелка, в ляво от която започват стълби, водещи до входа на обекта.

Официалното наименование на обекта е Археологически комплекс „Източна могила“.

Източната могила е част от голям древен могилен некропол на територията на днешното село Караново. След значителни иманярски набези в района на могилата, през 2008 и 2009 година се провеждат археологически проучвания, при които са открити „погребана“ тракийска колесница и зидана тухлена гробница.

Село Караново - тракийската колесница
Село Караново – тракийската колесница

Колесницата е с 4 големи колела с диаметър 120 см. Освен с размерите си, тя буди интерес и със своите орнаменти – посребрени фигури на ероси,които яздят митични същества с тела на пантери. До колесницата са открити скелетите на два коня и куче. Всичко това може да се види на място в Археологическия комплекс.

Село Караново - до колесницата
Село Караново – до колесницата

Колесницата е положена там при погребението на знатен тракийски аристократ при характерен ритуал, познат като „погребение на колесници“. На територията на съвременна България са намерени останките от над 200 антични колесници. За сравнение, в днешните земи от някогашната Римска империя са намерени няколко колесници – в Помпей, в Ефес и най-много на територията на Унгария, където са разкрити над 20. Високата концентрация на разкрити антични колесници по нашите земи се дължи именно на погребалните ритуали на траките.

Другият интересен обект от Източната могила е зиданата тракийска гробница с погребална камера, в която са намерени много богати дарове – сребърни чаши с изображението на бога на любовта Ерос, уникални стъклени съдове, монети, златни пръстени, бойно снаряжение. Погребението е датирано към средата на 1 век и въз основа на богатите дарове се свързва с член на фамилия, близка или родствена на одриската династия.

Тракийската гробница
Тракийската гробница

Някои по-смели (но недоказани!) предположения свързват погребания с последния одриски цар Реметалк III, близък приятел на римския император Клавдий. Реметалк III е убит в средата на 1-ви век в резултат на заговор от тракийски аристократи. Това убийство дало повод на римския император да анексира одриското царство, при което създава римската провинция Тракия.

Да се върна към днешния Археологически комплекс „Източна могила“, където може да се видят останките от колесницата,конете и кучето, изложени в оригинал. До тях е възстановената тракийска гробница, като всички експонати в нея са дубликати. Оригиналите се пазят в Новозагорския музей. Работното време на обекта е от 9 до 17 часа всеки ден, а цената на билета за вход е 2 лв. За да влезете и разгледате комплекса, трябва да се обадите на уредничката, чийто телефон е изписан на входа на обекта.

Селищната могила в Караново

Селищната могила се намира в северозападните покрайнини на селото. За да стигнете до нея, следвайте упътването от горната карта. Маршрутът от картата ще ви отведе до една от крайните улици на селото, на която трябва да паркирате пред зелена порта. На електрическия стълб пред портата виси табела с името на обекта – Селищна могила Караново. На самата порта има лист А4 с работно време (от 9 до 17 часа всеки ден) и изписан телефонен номер, на който да потърсите жената, която отговаря за осигуряване на туристически достъп до обекта.

Село Караново - портата към Селищната могила
Село Караново – портата към Селищната могила

Според леко ерозиралата информационна табелка до могилата, тази селищна могила е едно от най-големите праисторически селища не само в България, но и в Европа. Тя е висока около 13 метра, дълга е около 250 метра и широка – около 150 метра. От нея са проучени около 1700 кв. м. площ. Населявана е в продължение на повече от 3 хилядолетия – от средата на 6-то до 2-ро хилядолетие пр. Хр., като се е оформила постепенно от руините на последователно изграждани едно над друго праисторически селища. Констатирани са 7 основни архитектурни пласта, които се отнасят към неолита, халколита и бронзовата епоха. В процеса на проучванията са намерени множество археологически находки от най-дълбока древност, които са изложени в музеите в Нова Загора и София.

Село Караново - Селищната могила
Село Караново – Селищната могила

Могилата е интересна и за обикновените посетители (като нас), които не са толкова навътре с археологията. Човек може да различи с просто око някои от културните пластове във вертикалния разрез на хълма. Разбира се, за това спомага инсталираната на място скала на пластовете и разказът на жената, която отговаря за обекта. Освен различните нюанси на пластовете, в разреза ясно личат множество кухини. Най-малките от тях не са интересни от историческа гледна точка, защото са образувани в наши дни от птици, обитаващи този район. По-големите вече са си археологически находки. Някои от тях са били пещи.

Село Караново - Селищната могила
Село Караново – Селищната могила

Да ви кажа – не бях посещавала подобен обект.

И тук билетчето за вход е на смешната цена от 2 лв.

В заключение мога да кажа, че и двата обекта в село Караново – и гробницата, и селищната могила, са изключително интересни и уникални по своему. Препоръчвам ги на всички любители на находки от древни времена.

https://drumivdumi.com/

Предишна статия

Във вторник от 17 ч. пред Парламента – крайно време е всички българи, които искаме да спрем престъпното чуждо управление, да се съберем, и да покажем на предателите, че България е наша, а не тяхна!

Следваща статия

Произходът ни е АРИЙСКИ и сме едни от най-древните народи, оцелели през хилядолетията, с автентичното си име и името БЪЛГАРИЯ!

Други интересни