Държава започва строителството на 8 нови града

Автор: Няма коментари Сподели:

Най-малко 8 града ще започнат да бъдат изграждани в Саудитска Арабия до 2030 г., сочат данните от проучване на консултантската компания Knight Frank. Повечето ще бъдат разположени в западната част на страната на брега на Червено море. Вече са отпуснати почти 575 млрд. USD за изпълнение на този план.

Общо тези мегапроекти ще осигурят около 1,3 милиона нови жилищни единици, разположени на 4 млн. кв.м качествени офиси и около 100 000 хотелски стаи. Освен това до 2030 г. се планира да се достигне цифрата от 100 милиона чуждестранни посетители в Кралството годишно.

Най-скъпият мегапроект ще бъде град Неом, който включва инвестиция от 500 млрд. USD и е позициониран като образцов град на бъдещето, характеризиращ се със зелен начин на живот, технологични иновации и прогрес. Повече от 60% от анкетираните ултрахайнети възнамеряват да инвестират в него.

Марина Шалаева, регионален директор за чуждестранни недвижими имоти и частни инвестиции, Knight Frank Russia: „От началото на 2022 г. наблюдаваме нарастващо търсене на недвижими имоти в Близкия изток от руснаци. Над 80% от търсенето идва от Дубай и Абу Даби, а все повече запитвания идват във връзка с недвижими имоти в Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар и Египет. Очакваме през следващите 2 години недвижимите имоти в Близкия изток да бъдат най-популярните сред руските свръхвисоки мрежи поради високия инвестиционен потенциал и интереса на местните власти към привличането на чужд капитал.

„Планираните мегапроекти са предназначени да променят живота в Саудитска Арабия. Специално внимание заслужава Неом (Neom), който трябва да бъде отражение на напредъка на човечеството. Гигантският проект вече привлече вниманието на инвеститори, купувачи на жилища и наематели както в Кралството, така и извън него. Разработчиците вече имат страхотна възможност да отговорят на пиковото търсене и очакванията на клиентите“, добавя експертите от Knight Frank.

Като част от държавната програма Vision 2030 в Саудитска Арабия се планира изграждането на няколко мега-проекта – градове на бъдещето, като Неом, Кидия, Червено море проект, Амаала, Ал-Ула, Дирия Гейт и други. Столицата на Кралство Рияд ще укрепи позицията си като бизнес център на страната – до края на 2023 г. се планира да бъдат пуснати 100 000 нови жилищни единици, както и около 3 милиона квадратни метра офис площи и 12 000 хотелски стаи, които ще бъдат разположени в различни проекти на обща стойност 63 млрд. USD. В резултат до 2030 г. се очаква населението на столицата да нарасне до 15 милиона души.

Анализът на консултантската компания включва и проучване на отношението на потенциалните купувачи към планираните мегапроекти. За целта са били интервюирани 1003 домакинства в градовете Рияд, Джеда и Дамам. 41% от респондентите определят Neom като най-атрактивната инвестиция сред всички мегапроекти. На второ място е Проектът Червено море (23%). Проектът Diriyah Gate в Рияд е на трето място, като 13% от анкетираните казват, че е най-вероятно да си купят дом тук.

Като част от проучване на пазара на недвижими имоти в Саудитска Арабия са интервюирани 55 ултра богаташи. 96% от тях планират да закупят недвижим имот в някой от мегапроектите, а 84% от тази група са готови да платят повече от обявената първоначална цена за тях. В същото време 60% от тези, които искат да закупят недвижим имот в един от проектите на бъдещето, избраха Неом, тъй като го смятат за най-иновативния, технологично напреднал град с огромен потенциал за устойчиво развитие. Проектът Червено море е на второ място по отношение на предпочитанията към ултра високите мрежи (22%), а Ал-Ула (13%) е трети.

В същото време 42% от анкетираните посочват, че планират да купуват имоти в мегапроекти като втори дом, а 27% са посочили инвестиционната цел на подобна покупка, като повече от половината от тях очакват възвръщаемост между 4% и 6%. Една трета от анкетираните очакват ръстът на цените във всички мегапроекти да бъде над 10% на годишна база.

Предишна статия

Бум в цените на ваканционни имоти в Швейцария

Следваща статия

Чакаме ви утре на фестивалната зона до Исторически парк на едно грандиозно за България събитие!

Други интересни