Бум в цените на ваканционни имоти в Швейцария

Автор: Няма коментари Сподели:
Снимка: Shutterstock

Банка UBS публикува доклад за ситуацията на швейцарския пазар на ваканционни жилища през 2021 г. В него се посочва, че цените в сегмента в една от най-богатите държави в Европа са се повишили с близо 10% през 2021 г. Това е най-силния ръст за последните 12 години.

Безспорно най-скъпата туристическа дестинация в алпийския регион е Сейнт Мориц. Луксозните ваканционни къщи се търгуват около 19 000 EUR/кв.м, което е с почти 11% повече спрямо предходната година. Следва Гстад, където средните цени са 16 600 на EUR/кв.м. Курортните имоти в Цермат и Давос/Клостерс също са със средни цени над 14 600 EUR/кв.м.

Нито един регион в Алпите не отбеляза спад в цените на ваканционните жилища през 2021 г. Това се случва за първи път, откакто UBS започва да събира данни преди 15 години. Най-голямо увеличение – над 15%, се регистрира в Ароза, Енгелберг, Флимс/Лаакс и региона Юнгфрау. За разлика от тях, цените в Аделбоден/Ленком са се повишили с по-малко от 1%, което го прави най-слабият регион.

Ограниченията за пътуване и дистанционната работа, причинени от пандемията, доведоха до огромен приток на купувачи на ваканционни имоти. Желанието за притежаване на дом в планината стимулира възстановяването на икономическите резултати през 2021 г., тъй като доходите и активите на домакинствата нарастват паралелно.

Тъй като работата и дома вече не трябва да са близо един до друг, много семейства са решили да преместят основното си жилище в Алпите. В резултат на това населението на алпийските кантони нарасна с 1% през 2021 г., два пъти по-бързо от преди пандемията. Това означава, че за първи път от повече от 15 години прирастът на населението в алпийските кантони е по-висок, отколкото във всички останали региони на страната.

От 2012 г. строежът на нови ваканционни къщи в туристически райони като цяло е забранен съгласно Закона за ваканционните жилища. Съответно само около 0,25% от съществуващия жилищен фонд беше одобрен за строителство в зони за отдих през миналата година.

Друг фактор, ограничаващ предлагането, е, че през последните тримесечия много собственици на ваканционни къщи забавиха или изтеглиха от пазара предложената си за продажба, защото искаха да използват имота за собствени нужди. Вследствие на това предлагането на недвижими имоти на достъпна цена отчете спад. В регионите Граубюнден, Берн и Централна Швейцария в момента е наличен по-малко от 1,5% от жилищния фонд.

В дългосрочен план де факто забраната за строеж на ваканционни къщи може да се превърне в гарант за високи цени на пазара на ваканционни имоти. „Това обаче не трябва да скрива факта, че законодателството не осигурява защита срещу корекции в надценките и не предотвратява колебанията в предлагането“ се казва в доклада.

Предлагането на ваканционни къщи вероятно ще се увеличи отново през тази година. Някои собственици на ваканционни къщи ще се възползват от настоящия бум, за да генерират капиталови печалби и да избегнат разходите за предстоящи ремонти. Чуждестранните собственици се възползват от силния швейцарски франк. Има и индикации, че местните жители все повече продават стари жилища като ваканционни къщи, тъй като може да се очаква средна възвръщаемост от 15% при продажба на първи дом като ваканционен дом.

Икономистът на UBS Мачей Скочек очаква ръстът на цените да се забави тази година: „Средно цените на имотите при препродажба във всички швейцарски ваканционни региони вероятно ще се повишат през 2022 г.“. В средносрочен план можем да очакваме увеличение на предлагането на вторични жилища, което ще доведе до корекция на сегашните завишени цени, смята експертът.

Предишна статия

По стъпките на Седемте тепета – Част II

Следваща статия

Държава започва строителството на 8 нови града

Други интересни