НОВАТА ПЕСЕН НА ДИМАШ КУДАЙБЕРГЕН

Автор: Няма коментари Сподели:

    Ирина Кирилова – журналистка
Тя се казва „О, кей“ и беше записана през зимата, когато Димаш се завърна от Китай. Без никой да разбере, пристигна в Санкт- Петербург. Там по музика на Игор Крутой и по текст на Игор Николаев той не само записа песента, но с режисьорката Алина Верипя засне малко филмче към нея в един изоставен завод на Санкт- Петербург и в квартира с обстановка от четиридесетте години на миналия век до Фонтанка.
Дълго време това филмче /клип/ не се показваше и първо прозвуча песента. Почитателите и вокалните педагози бяха изненадани от начина, по който песента беше изпята. Тя не показва големите вокални възможности, които има Димаш Кудайберген. Но за сметка на това, всеки, който следи творчеството му и разбира от вокална техника, подчерта колко трудно е да пееш само на дихание, колко модерно е това сега, как клубно звучи неговото пеене. Но колко ли успяват да пеят така в света? – попитаха вокалните педагози.
И докато едни приемаха песента нормално, а други възхваляваха Димаш, че е побъркал снимачния екип с таланта си на артист, песента „О,кей“ влезе в американската класация на „Биллборд“. Така песните на Димаш Кудайберген, които са в тази престижна класация, станаха три. Кой ли си е представял, че сред най- прочутите изпълнители в света ще бъде и едно момче от Казахстан?
Но да се върнем на песента „О, кей“! Филмчето започва с надпис: 1937 година.
Какво става в Съветския съюз тогава? Ами тогава започват арести, мъчения, разстрели, небивали обвинения в измяна на партията и на държавата. През юли, когато Йосиф Сталин вече е назначил за началник на НКВД Николай Ежов, той, Ежов, издава заповед № 0047, с която извънсъдебни тройки на НКВД получават правото на присъди и изпълнение на присъдите по най- простия начин. Арестуват те и може още на стълбите да те застрелят. Или да се наслаждават на мъченията ти. Или да те изпратят на заточение в ГУЛАГ. През 1937 – 1938 година са разстреляни 681, 692 души. Арестуваните са един милион и половина и половината от тях са екзекутирани.
А сега се вгледайте внимателно във филмчето! Виждате на вратата на жилището трима от НКВД, които търсят музиканта, за да го арестуват. А заварват там момичето, с което имат голяма любов. Ръководителят на групата се опитва насила да гали, да целува и да танцува с момичето и всичко това се преплита със спомените за красивите чувства, които тя е имала с музиканта.

Чудесен подход при снимането на всеки кадър, в традициите на Холивуд – казва италиански журналист.
Шантажират дамата, колата я откарва, тя вижда, че нейната любов е жив и скача, за да бягат заедно. Да, но както казах по- рано, има заповед да убиваш без съд и присъда и…прозвучава зловещият изстрел. Кого убиват? Тези, които четат, които познават историята, знаят колко интелектуалци са загинали при тези сталински репресии.
За тези, които знаят за мрачните времена на 1937 година, остава утешението, че шефът на НКВД – Николай Ежов – един 151 сантиметров човек с къси крака, един алкохолизиран мъж, който насилвал всяка жена, все пак е арестуван и в 1940 година е разстрелян.
Но да продължим за песента на Димаш! Една дама, която от три години има канал на руски език каза, че ако реши да прави своя песен, никога няма да потърси Игор Николаев да и напише текст. Според нея, този текст е толкова обикновен, сякаш е написан от четвъртокласник. Освен това, след като е видяла филмчето, е много учудена как този текст е в противоречие с действието, което става в него. Оказа се, че тя знае за репресиите в 1937 година, приема добре направения клип, възхищава се на актьорското майсторство на Димаш Кудайберген, но пита какво общо има всичко това с онези простички, лекички думички, които той пее.
Филип от ФАБЛЕ харесва шептящия глас на Димаш в „О, кей!“, казва, че това е нещо ново, което певецът показва, и разбира, че филмчето показва тоталитарни времена, в които една любов е разбита насилствено. Това е същият оня Фил, който каза след вокала на песента „Знай“ в Киев, когато седнал на сцената с кръстосани крака Димаш показа изумителното си изпълнение без думи, съчетано със съвършено музикално допълнение към вокала му, че Димаш говори с нашата духовна същност, че нашето ДНК е недостатъчно да изчисли колко много е прекрасна музиката на Димаш.

Има нещо, което ме смущава. Дали тази песен е направена така, че да привлече млади почитатели на Димаш? Дали е направена заради времето, в което живеем, и този политически оттенък трябва да ни накара да се замислим за свободата на изкуството, свободата на любов, свободата на изразяване, свободата на живот?
Търся дълбокия смисъл в идеята на композитора Крутой и на автора на текста Николаев защо направиха тази песен за Димаш. Ако е направена, за да покажат своите качества, не съм очарована. Ако е направена с цел да спечелят, разочарована съм. Но съм възхитена от режисьорката Алина Верипя, която предлага четири варианта на Димаш и той избира точно тази история. Тя сяда и пише сценария за филмчето. Чудесна операторска работа на Дмитрий Фольмер! Възхитена съм и от родителите на Димаш – Светлана и Канат Айтбаеви, които бяха поканени в специално предаване на казахстанската телевизия и когато гледаха на екран филмчето на „О,кей“, приеха оценката на световните анализатори скромно, почтено, а баща му каза, че 1937 година е време, тежко и за казахстанския народ.
Димаш е интелигентен, културен, начетен, високо образован, перфектно възпитан и няма да позволи да бъде подведен в грешна посока. Това виждаме и от внимателните отговори в интервюто, което даде пред Ралф Сайман, когато беше поканен на световната конференция DLD в Германия. Той даде това интервю, след като изпя две песни –„Странникът“ и „S.O.S.“

Да пиша за оценката на музикални блогери и вокални педагози и продуценти е излишно. Говорят за него от хубаво по- хубаво.
„О, кей“ беше оценена много положително и от Рафа Баррейро – вокален педагог от Бразилия. Той усети всяко изживяване на Димаш във филмчето, усети времето, което отразява сценария, и го прикани да се насочи към киното и театъра, защото ще бъде чудесен артист. Сигурно е така, след като режисьорката Алина Верипя казва, че не са правили на снимачната площадка втори дубли.
Ще завърша с това, че пет са певците в света, за които ще се прави документален филм „Феномени“ и единият от тях е казахстанското момче Димаш Кудайберген. Да бъде избран сред милиони певци, това е космическо признание.
А песента „О, кей“ ще звучи по света, ще ни напомня за мрачни времена и ще ни кара със светла надежда да гледаме напред възхода на едно 28 годишно момче, което обърка всички представи на преподаватели по вакално майсторство за предела на певческите човешки възможности.

                                                                    Ирина Кирилова за „Тракийски Cвят“

ТАНЯ ДОГАНОВА–ХРИСТОВА В ЕДНО ИНТЕРВЮ НА ИРИНА КИРИЛОВА:

ДИМАШ, КОЙТО СЕ РОДИ В ТОЧНОТО ВРЕМЕ!

– Винаги съм смятала, че великите хора на изкуството се раждат в определено време, време, на което те самите са нужни. Няма спор, че в края на миналия век и в тези давадесет години на XXI век музиката промени своя характер в лоша посока. Изгуби се мелодичността, появиха се пошли текстове, песните звучат и отминават…. И точно в това време се роди Димаш Кудайберген, стана прочут певец с музика, която те кара да настръхваш, с текстове, които вълнуват дълбоко, защото в тях има добро, нежност, любов. Той дойде точно навреме, за да изчисти тази мръсна пяна, която залива сцените и да покаже, че ангелите могат да бъдат на Земята.
Г-жо Христова, вие сте имали възможност да слушате хиляди гласове, да ги оценявате, да правите филми за певци и музиканти, да създадете хор „Йоан Кукузел“, сега продължавате да консултирате студенти в два университета, познавали сте най- големите имена в българската класическа музика, най- големите изкуствоведи. Кажете, моля, наистина ли Димаш Кудайберген е нечувано музикално явление?
– Аз от сърце се радвам на ГЕНИЯ ДИМАШ. Като имам предвид дългия ми творчески път в изкуството с неговото артистично многообразие, аз смело мога да кажа, че XX – ти век не познава неповторимото явление Димаш Кудайберген. Безспорно е майсторското гениално певческо присъствие на Димаш.
– Всяко нещо в този свят има предел. Но когато песента „Любовь уставших лебедей“ бе обявена в 2018 година за песен на годината, аз се убедих, че талантът на Димаш няма предел. Режисьорът Алан Бадоев направи такъв клип на песента, че ти се иска пеенето на Димаш да не свършва и музиката на Игор Крутой да продължава да звучи. Защото в този клип , сниман с такава художествена естетика има всичко, което се нарича любов. А самият режисьор разказва, че всеки детайл е изпипан с фантазията на артиста Димаш. Като имам предвид, че Димаш е и композитор и свири на няколко инструмента, затова казвам в началото, че толкова талант, събран в едно красиво момче не е случайно нещо. Мисля, че той е изпратен на земята от Бог.
– Ирина, съществували са и други явления в музикалния живот, които са спирали човешкия дъх. Но историята на музикалното изкуство познава само Орфей със слушащи животни в Родопа планина, изографисани по хилядите вази, които сме гледали из световните музеи и литографията от една стара Псалтикая, която вече 700 години за наша гордост ни показва как омайните божествени песнопения са спирали атонските козички, които са се заслушвали в захлас в ангелското пеене на Йоан Кукузел. Това са безспорни факти за върховете на човешкия гений. Така е безспорно майсторското гениално певческо присъствие на Димаш. Аз гледах това филмче и съм поразена от идеите в него, от пеенето на Димаш и от края, в който има толкова символична красота за една любов.
– Наричат го неповторим, недостижим, вокалната му педагожка Майра Даулетбак казва, че такъв глас се ражда на сто години веднъж. Вие като специалист кое определяте като уникално при него?
– За изкуството на Димаш Кудайберген – гласови данни, артистизъм, музикално майсторство, мимика, жест, цялостно явление – по- право сценично присъствие, може и трябва да се направи специално изследване, за да разберат и се научат всички, които тръгват по пътя на изкуството, че това не е игра. Изкуството иска жертви, сили и умения, които се възпитават с години. Той прави всичко това и затова има световен успех.
– Как се постига умението този 27 годишен певец да преминава от една октава в друга с лекота, която не можем да чуем у други певци! Че е Божи дар красивия тембър на гласа му, в това няма спор. Но колко трябва да си дисциплиниран, колко трябва да учиш, за да усъвършенстваш до такава степен качествата на гласа си, че публиката да изпада в екстаз?
– Действително това е нечувано и невиждано явление. Да мислим или да гадаем как се постига този изумителен връх в изкуството е неправилно.
ТОЙ Е ЯВЛЕНИЕ НА СВЕТА. Това е постоянна работа, многогодишен труд. Октавите в неговия диапазон са преходи от един начин на пеене на гласа му в друг и това е много сложно. То се изучава и той го владее до съвършенство. Можем да бъдем щастливи, че сме негови съвременници и можем да го слушаме, наблюдаваме и гледаме на живо. Трябва да признаем овациите на милионите слушатели от цял Свят.
– Какво прави Димаш толкова специален?
– За мен е пословичва неговата скромност. Този факт забелязах веднага при отговорите, когато дава интервюта. Това е показателно за семейно възпитание, което е голям залог при общуването с хората и бъдещите му успехи. Осезателно се усеща при изграждането на всяка една песен, всяка музикална фраза, или словесна мисъл. Димаш пее за хората, за всеки човек, който го слуша било то в залата или пред екрана. Той усеща със сърцето и РИСУВА С ГЛАСА СИ цялата човешка обич и благодарност, отправена към него от милионите слушатели и зрители на Земното кълбо.
– Нищо в живота не е случайно. Казахстанецът Димаш му е било писано да срещне един от най- талантливите композитори – руският евреин Игор Крутой. Така изпява неговите песни „Любовта на уморените лебеди“, „Знай“, Я скучаю по тебе“, „Странникът“, „ Аве Мария“ и други. Доколко един композитор може да повлияе на певеца да покаже онова, на което другите не са способни?
– Никак. Композиторът не може да влияе на неговото звукоизвличане. Може да му напише песен, ако познава неговите гласови възможности и в нея Димаш да покаже съвършеното вокално майсторство, на което е способен.
– Г-жо Христова, в статията „Димаш – кой е той?“ бях писала, че той обича хората, за които пее. Аз обичам това казахстанско момче и му желая талантът му да го прави щастлив и винаги Господ да бди над него. Вие, за която няма тайни в пеенето, какво бихте му пожелали?
– Бих искала да му пожелая най- напред да е благодарен на своите родители и всички небесни сили, че се е родил на белия свят в прекрасната му родина – Казахстан. Както до сега е пял за хората, да бъде жив и здрав и с цялата си човешка обич, на която е способен, да дарява всяко живо същество и с две ръце да раздава обич с божествено – ангелския си глас.
– Благодаря ви г-жо Христова! Като музикален педагог, документалист, диригент, консултант и създател на хор „Йоан Кукузел“ вие бяхте най – подходящият събеседник за моето интервю.
                                                                                                                                                          Тракийски Свят

         Димаш – КОЙ Е ТОЙ?

Той се занимава с музика от пет годишен, завършил е музикален колеж, после Университет по изкуства с две специалности – класическо пеене и естрадно пеене и свири на няколко инструмента. Защитава магистратура за композитор.
Сега подготвя докторска дисертация за традициите в музиката на Казахстан. Той стана прочут в целия свят с уникалния си глас, спечели зрителите на световните сцени, има международни награди от различни фестивали. Заслужил деятел на изкуствата е в държавата, която има 2 милиона и 900 000 кв. км. площ, и в която се намира даденият от Казахстан на Русия под аренда до 2050 година космодрум „Байконур“.
Навсякъде го посрещат с хиляди букети, американците и французите стояха прави, когато пееше S.O.S. Той е Димаш Кудайберген и е обявен за най – добър певец в Азия. Вокалната му педагожка твърди, че такова чудо се ражда на сто години веднъж. Музикалните анализатори търсят с нетърпение най – новата му песен, за да я пуснат в музикалните си програма и да коментират пеенето му. Тъй като в Казахстан официален език е казахстанският и руският, в залите по света е пълно с плакати, на които с български букви пише ДИМАШ, защото знаем, че руснаците от нас са взели буквите си. И за да покаже на света, че няма нищо случайно, този мъж, обявен два пъти за най – красивото лице в света, се е родил на 24 май.
Последната му песен, изпята на международния конкурс „Нова вълна“ в Сочи – „Аве Мария“ накара публиката да затихне до такава степен, че след това овациите бяха безкрайни.
Музикалните педагози определиха, че Димаш Кудайберген я е изпял така божествено, че са се почувствали в рая.
Той е скромен, много добре възпитан, образован, знае казахстански, руски и английски език, пее на няколко езици още и обича хората, за които пее. Самият той се определя като тенор, но казва, че става сопрано в кулминациите на своите песни. Част от тях са написани от Игор Крутой. Този талантлив руски евреин композира песните за Димаш така, че да може да използва всички качества на гласа му. Димаш казва, че гласа му е дар от Всевишния.
А сега да погледнем 255 години назад. В 1756 година в Залцбург се ражда един истински гений в музикалното изкуство и това е Моцарт. Засвирил още на пет години, той започва да композира и да изнася концерти из Европа. За него всички, които са се опитвали да анализират музиката му, казват, че това, което той създава направо на пианото, което импровизира, това, че може да изсвири една мелодия като я чуе само веднъж, е божествено. Не вярват, че това е способен да го направи човешкия ум…
Да си представим, че Моцарт живее и твори днес! Какво ли би се получило? Седи на пианото високият само 160 см. Моцарт и свири, а до него 191 сантиметровия Димаш Кудайберген пее. Сигурно точно това бихме нарекли съвършенство. Защото ще бъде съчетание на безумно гениалния Моцарт и 27 годишния Димаш с глас на ангел. Но животът е създаден така, че векове разделят единият от другия. Моцарт е живял по времето на Бах, на Хендел, на Глук и т.н., а Димаш с присъщата си скромност твърди, че просто си гледа работата. Но ако днес живееше и Салиери и хипотезата, че Моцарт е отровен бавно от него поради завист, че не е могъл да издържи таланта му, завиждал е, че Моцарт е ненадминат, той би отровил и двамата. Защото съчетанието Моцарт и Димаш Кудайберген, не е на световно
ниво, а на галактическо.
Таня Доганова – Христова, която разбира от божествено пеене, защото е създала хор „Йоан Кукузел“, казва за Димаш:
„ Димаш притежава висока музикална интелигентност. Надарен е от Бога с висок, сопранов глас. Безспорен феномен с обработени гласови височини. Всяка дума в словесния му текст е ясна, градира израза на словото с мимика и жест. Наблюдавах го в едно интервю – демонстрира скромност и знания. Преди всичко показва високо възпитание /това, което липсва на нашите прочути джаз- певци./ Твърде много години – подчертавам – години са им необходими, за да го постигнат. Димаш изгражда всичко с мисъл и артистично майсторство. На добър час, Димаш!“
Да, Димаш Кудайберген е само на 27 години, а вече е прочут и търсен по целия свят. Пял е не само в родината си, но и в залата на Кремъл, в Санкт – Петербург, в Екатиринбург, в Киев, във Витебск, във Франция, в Италия, в „Бъркли“ в Ню Йорк, в Япония, в Лондон, в различни градове на Китай и на много други места.
Навсякъде хората стават прави, за да благодарят, че са имали възможност да чуят едно чудо – едно момче от Казахстан. Майка му – оперна певица, баща му певец и музикант – сега директор на културен дом в столицата са го научили на това, което е най – важно – да уважава всеки човек.
Милото момче, колко сила и морал се искат, за да издържиш тежестта на един огромен талант, който разнася славата на Казахстан по света!
Но Димаш Кудайберген има интелект, винаги показва, че може да бъде благороден човек и затова е голямо име в световната музикална култура!
                                   Ирина Кирилова                                               Тракийски Cвят
Предишна статия

ГУЛАГ

Следваща статия

Планът Ран-Ът – Стратегията част 2 („Как САЩ Разруши България“.)

Други интересни