Коя служба у нас има пряко и най-изразено отношение към деянието национално предателство?

Автор: Няма коментари Сподели:

„Министър-председателят е обещал на различни лидери в Европа и света да направи всичко възможно да свали ветото спрямо Северна Македония… Македония е важна част от нашата история и нашата душа и никой няма право да взема решения против волята на българския народ. Това най-простичко се нарича национално предателство“, заяви Слави Трифонов при оттеглянето на министрите си.

Коя служба у нас има пряко и най-изразено отношение към деянието национално предателство?

Това „национално предателство“, като се събуди тази сутрин ли, Слави Трифонов го провидя?

Подобен акт за една вечер ли се случва?

Сега ще се опитам максимално разбираемо пак да обясня каква е разликата между контраразузнаване и полиция.

Казано простичко: – ДАНС разкрива, предотвратява и пресича едно престъпно деяние, насочено срещу националната ни сигурност, в това число терористичен акт или друго злодеяние с висока степен на обществена опасност, преди то да е успяло да се реализира с всички тежки последици за националната ни сигурност.

С други думи:

– Контраразузнаването работи най-усилено преди едно злодеяние да е станало факт, а полицията разгръща максимално своя ресурс, когато престъпното деяние е вече извършено с всички тежки последствия, произтичащи от него.

Разбира се и след реализирания престъпен акт контраразузнаването продължава да работи, но с поставена черна точка на гърба си, особено ако има допуснати жертви или от престъпното деяние са произтекли тежки последствия за националната ни сигурност и интерес.

На кого е пряко подчинен председателят на ДАНС и от там цялата дейност на Агенцията?

На министър – председателя.

Така е по закон.

Слави Трифонов днес говори за „национално предателство“, поради което оттегля министрите си.

Излиза, че работодателят на председателя на ДАНС, меко казано, е набеден в извършване на национално предателство.

Ако има нещо подобно, ДАНС е службата, която събира и анализира оперативно информация за признаци, конкретни деяния и прояви, касаещи наличието на подобен акт.

Проблем е, ако един Слави Трифонов, който не се смята за политик, вижда наличие на национално предателство, а ДАНС не вижда такова.

Някой ще каже, ама няма как Агенцията да реализира работодателя си.

То за подобно нещо се иска на първо място моралитет, а след това изключителна зрялост, професионализъм, кураж и най-важното: – отговорност за проявения кураж.

Има различни видове реализации, а в подобни случаи тяхната палитра може да бъде с много разноцветен колорит.

Но когато веднъж си затворил очи и си направил компромис с гражданството на едно лице, съзнавайки че това е противоконституционен акт, какво пречи да го направиш отново, още повече, ако изгодата от това е пословична за теб.

Няма да е пресилено, ако се каже, че ако една управляваща партия в лицето на нейния лидер, който е и министър-председател, извърши или планира да извърши „национално предателство“ (по думите на Слави Трифонов), отговорност за това деяние, в случай че се осъществи, носи ДАНС и по-конкретно ръководството му, което с бездействието си не е пресякло възможността за недопускане на вредни последствия за националната ни сигурност.

В тази ситуация, ако са налице признаци, преки и косвени данни за противоконституционна дейност, как се нарича това?

Има две еднакво лоши възможности – или си пълен некадърник, или си нагъл престъпник, милеещ единствено за заплатата, кариерата и за пенсионирането си, но не и за това, за което си се клел да бъдеш и да отстояваш.

Третата възможност е най-жадувана от идеалистите – всеки достойно и национално отговорно да носи службата си, и като министър, и като правоохранител.

В никакъв случай не си позволявам да сложа всички служители на Агенцията, както и политически дейци под един знаменател.

Оставам с искреното си уважение към дейността им, която е призвана да е свята в своята същност.

Сигурен съм, че има хора, които са отдадени със сърце на идеята за служене на националната ни кауза.

Но казусът с РСМакедония е горчива чаша, която може да бъде истински лек, но може да се превърне и в отрова, в която някои продажни, харизматични типове са готови да потопят съществена част от националната ни идентичност, заедно с душите на тези, които са се борили самоотвержено за нея.

Велин Хаджолов

                                                     бивш шеф на ОСА в ДАНС                    https://afera.bg/

На снимките: Работодателят Кирил Петков и шефът на ДАНС Пламен Тончев

Предишна статия

Как се спазват правилата за строителство през летния сезон в Балчик!?

Следваща статия

Избори докато не изберем чисти българофили…

Други интересни