Нов филм разкрива невероятни факти за Георги Раковски

Автор: Няма коментари Сподели:

В лентата Иван Тренев разкрива истинската същност на многопластовата личност

Научно-популярният филм за Георги Раковски – „Раковски извън известното“, представя нови данни за живота, знанието и делото на революционера за българската независимост.

„На днешната дата почитаме всички загинали за свободата и един от най-великите мъже на България – Христо Ботев. Догодина на 6 януари ще представим трейлър на третата и последна част на „Ботев отвъд понятното“, където ще изясним абсолютната истина кой, защо и как уби Ботев. Ботев е продължението на Раковски“, каза историкът и сценарист на филма Иван Тренев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му прочитът на цялата световна история и българската се крие във времето напред и е за бъдещето. Никога няма да бъде фалшифицирана историята, ако тя се гледа от самото начало и се проследява правилно, смята Тренев. 

„В този смисъл Раковски беше изоставен много години. Трябва най-накрая да се разкрие истинската му същност. Той е многопластова личност, но и до днес предимно се прикриват голяма част от неговите заслуги за създаването на новата българска държава. 

Днес говорим на български благодарение на Раковски. Той е първият, който доказва, че българите сме в основата на човешката и европейската култура и цивилизация. Доказва го благодарение на своите трудове“, обясни историкът.

Тренев подчерта в студиото на „България сутрин“, че Раковски се е занимавал не само с революционна, но и с научна дейност. Основната му задача е българският народ да бъде просветен. 

„Раковски е владеел 12 езика, единственият българин, който е бил в Тибет и Сеул. Разбира, че нашият език е сходен със санскрит. Раковски доказва, че Великата китайска стена всъщност е крепостна стена, създадена от българите, за да могат да се спасят от набезите на племената. 300 години Китай е бил владение на българите”, каза още Тренев.

Историкът и писател настоя, че образованието произлиза от образи и ние трябва да създаваме образи в днешните ученици и студенти – отново да станем държава на духа. 

„Забелязвам регресия в нашата образователна система. Това е много по-страшно от преразпределение на териториалната цялост на страната“, посочи Тренев.

В студиото гостът показа оригинални снимки на Джузепе Гарибалди и писмо от него до Георги Раковски. Джузепе Верди пък посвещава опера на Раковски.

https://novinata.bg/obsthestvo/nov-film-razkriva-neveroqtni-fakti-za-georgi-rakovski/

Предишна статия

Опасният архив на богомилите и българските кръстоносци

Следваща статия

(Учителя и Р. Щайнер) | Мисията на българския народ

Други интересни