КОЙ НЕ ЦЕНИ ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ?

Автор: Няма коментари Сподели:

Мила Теодора Духовникова,

Прочетох статията Ви, озаглавена „Да, Русия с терористи не преговаря …“ в Свободно слово. Зная, че сте актриса, макар никога да не съм гледала спектакъл с Ваше участие. Казвам това не за да се правя на интересна или да омаловажавам Вашето изкуство, а просто защото почти 20 години живях в емиграция. Името Ви обаче е уникално, асоциацията с духовници и духовност е непосредствена, така че съм запомнила това име, срещайки го в Интернет, без да имам впечатления от лицето, което го носи. Моето име е простичко – Милена Върбанова.

Защо реших да Ви отговоря?

Защото статията Ви е написана по-грамотно от начина, по който обикновено се произнасят българските актьори – по какъвто и да било проблем. Политически, обществен, професионален, частен. Българският театър е в упадък, образователното и интелектуално ниво на българския актьор – също. Когато българските актьори напишат две думи – те допускат катастрофални граматични грешки и стилът им винаги е несериозен, кух, уж насмешлив. А към такъв стил се придържат некултурните индивиди, когато искат да изглеждат културни. Те искат да смайват, да шашкат.

Наско май също е от „гилдията“, нали? Непоносимо клише е това – „от гилдията“. Винаги съм намирала за катастрофален избора на актьор за културен министър. Той няма поглед, няма обхват, няма необходимия мащаб на мислене. Впрочем Наско дори не е актьор, а празноскитащ. А и Вие нямате никаква вина за убийствената „културна политика“ през тези фатални за нашата държава 33 години.

Мисълта ми беше, че статията Ви е написана със сериозен тон, от обществено чувствителен, мислещ човек. Но уви, тя няма център. Или има поне три центъра, като те се опровергават взаимно.

Едно островче сред взаимно блъскащите се вълни на Вашия текст обаче ми се понрави и Ви благодаря за него. Пишете, че няма по-велика и по-знаеща от руската интелигенция. Бих добавила – и по-самопожертователна, и по-великодушна. Никога не съм живяла в Русия, но като гимназистка и като журналист в Програма „Христо Ботев“ на БНР имах огромното щастие да се запозная с Андрей Миронов, Олег Ефремов, Чингиз Айтматов, Валентин Распутин. Интервютата, които направих с едни от най-великите писатели на съвременната епоха – Чингиз Айтматов и Валентин Распутин, предадох в Златния фонд на Българското Радио. Не зная дали още се съхраняват, защото чух, че много от старите магнетофонни ленти за унищожени.

Да, разбрах от текста Ви, че не обвинявате руската интелигенция затова че руската политическа класа от стари времена, традиционно не цени човешкия живот. Точно обратното – смятате интелигенцията за жертва на подобна традиция.

И тук следва най-важното – според Вас западната демокрация щади, цени и спасява (макар понякога несръчно и неефикасно) човешкия живот. Живота на всеки един, живота на големия и на малкия човек.

А ако Ви кажа, че дълбоко, основно се лъжете?

„Западната демокрация“ е всъщност една зловеща олигархия. Не бъркайте пропагандата със същността. Това олигархично ядро, което притежава западните „демокрации“, се гаври не само с човешкия живот, а и с божествените повели и най-малко то трябва да бъде давано за пример за субект, който „уважава човешкия живот“.

Кой стои зад атентатите, в които загиват хора? Кой разпали двете световни войни и всички локални въоръжени конфликти? Откога в Русия човешкият живот и главно животът на интелектуалците е жертван в името на идеологии? Кой и кога изби половин Русия с куршуми, нищета и глад? Ще Ви помогна – това стана след Октомврийската революция, за която не можем да виним нито руските царе, нито руския народ, нито руската традиция.

Не е лошо в НАТФИЗ да се изучава дисциплината история. Не сегашната соросоидна, а истинската.

А кой днес въоръжава режима на Зеленски, за да гинат колкото се може повече руснаци и украинци? Ако ми заявите, че Зеленски представлява украинския народ, наистина ще се изсмея.

Чеченците са организирали атентата в Театралния център в Москва по време на мюзикъла „Норд-Ост“. Но не знаем кой ги е подтикнал към това. Впрочем чеченците, както и други кавказки народи са генетично близки с българите и траките. Те са горди и свободолюбиви. Но терорът не е път към свободата.

Ще Ви съобщя нещо, което съм изпитала на свой гръб – т. нар. среден европеец, обикновеният жител на „западните демокрации“ е мисловно модифициран и за него източноевропейците са половин човеци. Той не уважава тяхната държавност и тяхната култура. Канските писъци на   западните медии за Украйна са конюнктура и не влизат в сметката.

Ако България може да се облегне и да разчита на някоя страна – това е само Русия. Тази Русия, която днес си позволяваме да каляме и да очерняме. Не се присъединявайте към хора на нейните клеветници.

                               Милена Върбанова                     https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

В момента България е опитната мишка на западния свят! Не, те не са бездарни и объркани, те са осъзнати предатели!

Следваща статия

Тоя гнил лумпенаж, който 33 години трови организма на България трябва да бъде изрязан със страшно болезнена операция!

Други интересни