Катин, трагедията на един народ!

Автор: Няма коментари Сподели:
ПОЛША ОБИЧА ЛИ ПУТИН?
През пролетта на 1940 година в КАТИН се извършва масово убийство на цвета на полското общество. Катинският разстрел е съветско военно престъпление, признато от Европейския съд по правата на човека на 16 април 2012 година. Убити са близо 22 хил. поляци по време на съветската инвазия в Полша през Втората световна война от служители на съветското НКВД.
Жертвите са взети като военнопленници, след като Съветският съюз нахлува в Полша през септември 1939 г.
Разстрелите са извършени главно в гората край с. КАТИН (на 18 км западно от Смоленск, Русия) и в щабквартирата на НКВД в град Калинин, Русия. В провеждането на операцията са ангажирани над 120 служители от НКВД, начело с Василий Блохин, главен комендант на НКВД.
През 1942 г. строителни работници, копаещи под ръководството на германските въоръжени сили, откриват близо до вилната местност КАТИН ров, пълен с неразложили се трупове. Германците огласяват зловещата си находка пред световната общественост през пролетта на 1943 г. Те заявяват, че поляците са разстреляни по заповед на Йосиф Сталин още през пролетта на 1940 г. По искане на Германия е свикана комисия.
Германия настоява в комисията да участва Международният червен кръст, но Съветският съюз се противопоставя на това предложение.
Германия провежда самостоятелно разследване. През 1943 г. Съветите си връщат обратно катинските територии, правят повторна ексхумация и обвиняват за случилото се Вермахта. Съветската държава твърди, че жертвите са били разстреляни през есента на 1941 г. от германците. На 14 април 1990 г. СССР изразява официално „дълбоки съжаления“ и признава, че тайните служби на СССР са отговорни за разстрела.
По-късно Борис Елцин разсекретява архивите, от които става ясно, че разстрелите действително са били извършени през април и май 1940 г. от части на НКВД.
В клането загиват общо 16 генерали, 1 адмирал, 24 полковници, 79 подполковници, 258 майори, 654 капитани, 3420 подофицери,
7 армейски свещеници, 3 едри земевладелци, 1 принц, 43 служители, 85 редници, 131 бежанци; 20 университетски професори, 300 медици, няколко хиляди адвокати, инженери и учители; повече от 100 писатели и журналисти и над 200 пилоти.
Въпреки че според данните на Сталин разстреляните са 25 700, на 3 март 1959 в доклад на председателя на КГБ Александр Шелепин се казва, че всъщност са разстреляни 21 857 поляци, както следва:
4421 в Катинската гора (Смоленск)
3820 в лагера „Старобелск“ (близо до Харков)
6311 в лагер „Осташково“ (Калининска/Тверска област)
7305 в други лагери и затвори на Западна Украйна и Западна Беларус.
Ликвидиран е повече от половината офицерски полски състав.
Около 6 хиляди са разстреляни лично от Василий Блохин – комендант на главната квартира на НКВД.
На 10 април 2010 година полският президент Лев Качински и 96 високопоставени държавни служители от полското държавно
ръководство отиват на поклонение пред жертвите на Катин. Но не стигат до там, тъй като самолетът, с който пътуват, катастрофира и загиват всички заедно с целия екипаж.
Случайност?
Всичко, което е сторила съветската власт с Полша, ни дава основание да разберем защо поляците първи отвориха границите си за бягащите от войната украинци, защо толкова помагат на бездомните жени и деца.
И да се запитаме: Полша обича ли Путин?
                                В статията са използвани текстове от „Уикипедия“!
                                                                                                   Ирина Кирилова за Тракийски Свят
Повечето хора днес са приели официалната версия за Катинското клане – че в началото на Втората световна война Народният комисариат на вътрешните работи (НКВД) на Съветския съюз организира масов разстрел на над 20 хиляди полски офицери.
Малцина знаят обаче, че това съвсем не е единствената версия за събитията – до 1989 г. тя яростно се отрича от Съветския съюз – и руският автор Юрий Мухин, в своята книга и в трисерийния документален филм “Катинската подлост” ни описва именно тази друга, слабо известна днес гледна точка.
Конкретно и с документи за катинските събития Мухин говори в третата част от филма. В първите две части авторът описва атмосферата и събитията в Европа около Втората световна война, и конкретно слабо споменаваната, но много голяма роля, която изиграва Полша преди и по време на войната.
Самият Мухин казва, че който няма търпение, може спокойно да гледа направо третата част, но в първите две той се е постарал да подсили усещането за епохата, настроенията и политиките на отделните лидери и държави.

Катынский расстрел (польск. zbrodnia katyńska — катынское преступление) — военное преступлениемассовые убийства польских граждан, в основном пленных офицеров польской армии, осуществлённые весной 1940 года. Расстрелы производились по решению специальной «тройки» НКВД СССР в соответствии с постановлением Политбюро ЦК ВКП(б) от 5 марта 1940 года[2][3][4]. Согласно обнародованным архивным документам, всего было расстреляно 21 857 человек.

Термин «Катынский расстрел» первоначально использовался в отношении казни польских офицеров в Катынском лесу (Смоленская область). После обнаружения других массовых захоронений польских граждан, а также советских архивных документов, свидетельствовавших о расстрелах, термины «Катынский расстрел» и «Катынское преступление» стали употреблять также по отношению ко всем проведённым в апреле-мае 1940 года расстрелам польских граждан, содержавшихся в разных лагерях НКВД СССР: КозельскомСтаробельскомОсташковском, — а также в тюрьмах в западных областях Украинской и Белорусской ССР[5].

Впервые об обнаружении массовых захоронений в Катынском лесу в 1943 году заявил руководитель разведки германской группы армий «Центр» Рудольф-Кристоф фон Герсдорф[6]. Созванная Германией международная комиссия провела экспертизу и заключила, что расстрелы произведены НКВД весной 1940 года. В свою очередь Советский Союз отрицал свою причастность к происшедшему.

После освобождения Смоленска советскими войсками была создана комиссия Николая Бурденко, которая, проведя собственное расследование, заключила, что польские граждане были расстреляны в Катыни осенью 1941 года немецкими оккупационными войсками. Это заключение было официальной точкой зрения в СССР и странах Варшавского договора до 1990 года, когда руководство СССР официально признало ответственность НКВД СССР[7].

Завершившееся в 2004 году расследование Главной военной прокуратуры России подтвердило вынесение «тройкой НКВД» смертных приговоров 14 542 польским военнопленным по обвинению в совершении государственных преступлений и достоверно установило смерть 1803 человек и личность 22 из них[8][9].

Тема Катынского расстрела длительное время осложняла польско-российские отношения. В 2010 году президент России Д. А. Медведев отметил: «Катынская трагедия — это следствие преступления И. Сталина и ряда его приспешников. Позиция российского государства по этому вопросу давно сформулирована и остаётся неизменной»[10].

26 ноября 2010 года Госдума России приняла заявление «О Катынской трагедии и её жертвах», в котором признаёт, что массовый расстрел польских граждан в Катыни был произведён согласно прямому указанию Сталина и других советских руководителей[11] и является преступлением сталинского режима[12].

В апреле 2012 года ЕСПЧ классифицировал Катынский расстрел как военное преступление[13].

https://ru.wikipedia.org/wiki/

Катин: Хроника на събитията
Терминът “престъпление в Катин” е събирателен, означава екзекуцията през април-май 1940 г. на почти 22 хиляди полски граждани, държани в различни лагери и затвори на НКВД на СССР: 14 552 полски офицери и полицаи, взети в плен от Червената армия през септември 1939 г. и държани в три лагера на НКВД за военнопленници, включително – 4421 затворници от лагера Козелски (застреляни и заровени в гората Катин близо до Смоленск, на 2 км от гара Гнездово); 6311 затворници от лагера Осташков (разстрелян в Калинин и погребан в Медни); 3820 затворници от лагера Старобелски (застреляни и погребани в Харков); 7305 арестувани, държани в затвори в западните райони на Украинска и Белоруска ССР (вероятно разстреляни в Киев, Харков, Херсон и Минск, а вероятно и на други неустановени места на територията на БССР и Украинската ССР). Катин – само едно от множеството места за екзекуции – се превърна в символ на екзекуцията на всички горепосочени групи полски граждани, тъй като именно в Катин през 1943 г. са открити за първи път гробовете на убити полски офицери. През следващите 47 години Катин остава единственото достоверно известно място за погребение на жертвите на тази „операция“. заден план На 23 август 1939 г. СССР и Германия подписват пакт за ненападение – „Пактът Рибентроп-Молотов“.
Пактът включваше таен протокол за разграничаване на сферите на интереси, според който по-специално източната половина на територията на предвоенната полска държава се оттегля от Съветския съюз. За Хитлер пактът означаваше премахване на последното препятствие преди нападението срещу Полша. На 1 септември 1939 г. нацистка Германия нападна Полша, като по този начин отприщи Втората световна война. На 17 септември 1939 г., в разгара на кървави битки на полската армия, отчаяно опитвайки се да спре бързото настъпление на германската армия дълбоко в страната, Червената армия нахлува в Полша в сговор с Германия – без да обявява война от Съветския съюз и противно на пакта за ненападение между СССР и Полша. Съветската пропаганда обявява операцията на Червената армия за „освободителен поход в Западна Украйна и Западна Беларус“. Настъплението на Червената армия беше пълна изненада за поляците. Някои дори не изключиха, че въвеждането на съветските войски е насочено срещу германската агресия. Осъзнавайки гибелта на Полша във война на два фронта, полският главнокомандващ издава заповед да не влиза в битка със съветските войски и да оказва съпротива само при опит за разоръжаване на полските части. В резултат на това само няколко полски части оказват съпротива на Червената армия. До края на септември 1939 г. 240-250 хил. полски войници и офицери, както и граничари, полицаи, жандармерия, затворническа охрана и др. са взети в плен от Червената армия. Тъй като не успяха да задържат такава огромна маса от затворници, веднага след разоръжаването половината от редниците и подофицерите бяха освободени по домовете си, а останалите бяха прехвърлени от Червената армия в дузина специално създадени лагера за военнопленници в НКВД на СССР. Тези лагери на НКВД обаче също бяха претоварени. Следователно през октомври – ноември 1939 г. повечето редници и подофицери напуснаха лагерите за военнопленници: жителите на териториите, завзети от Съветския съюз, бяха изпратени у дома, а жителите на териториите, окупирани от германците , по споразумение за размяна на пленници, бяха прехвърлени в Германия (Германия в замяна прехвърли пленените в Съветския съюз немски войски от полски военен персонал – украинци и беларуси, жители на териториите, които отидоха на СССР). Споразуменията за обмен се отнасят и за цивилни бежанци, които се озовават на територията, окупирана от СССР. Те биха могли да се обърнат към германските комисии, действащи през пролетта на 1940 г. от съветска страна, за разрешение да се върнат в постоянните си места на пребиваване в полските територии, окупирани от Германия. Около 25 хиляди полски редници и подофицери са оставени в съветски плен. В допълнение към тях армейски офицери (около 8,5 хиляди души), които бяха съсредоточени в два лагера за военнопленници – Старобелски в района на Ворошиловград (сега Луганск) и Козелски в област Смоленск (сега Калуга), както и гранични служители, не са подлежали на разпускане у дома или прехвърляне в Германия.полицаи, жандармеристи, затворнически надзиратели и др. (около 6,5 хиляди души), които бяха събрани в лагера за военнопленници Осташков в Калинин (сега Тверска) област. Не само военнопленниците станаха пленници на НКВД. Едно от основните средства за „съветизиране“ на окупираните територии беше кампанията за непрекъснати масови арести по политически причини, насочена предимно срещу служители на полския държавен апарат (включително офицери и полицаи, избягали от плен), членове на полски политически партии и обществени организации, индустриалци, едри земевладелци, бизнесмени, нарушители на границите и други “врагове на съветската власт”.
Преди да бъде произнесена присъдата, арестуваните са държани месеци наред в затворите в западните райони на Украинската ССР и Белоруската ССР, образувани в окупираните територии на предвоенната полска държава. На 5 март 1940 г. Политбюро на ЦК на Всесъюзната комунистическа партия на болшевиките решава да екзекутира „14 700 полски офицери, чиновници, наемодатели, полицаи, агенти на разузнаването, жандармеристи, обсадници и затворници, намиращи се в лагери за военнопленници, ” както и 11 000 арестувани и държани в западни затвори. региони на Украйна и Беларус „членове на различни контрареволюционни шпионски и саботажни организации, бивши земевладелци, фабриканти, бивши полски офицери, длъжностни лица и дезертьори”. Основата за решението на Политбюро беше бележка на Народния комисар на вътрешните работи на СССР Берия до ЦК на Всесъюзната комунистическа партия на болшевиките до Сталин, в която екзекуцията на изброените категории полски затворници и затворници беше предложено „въз основа на факта, че всички те са заклети, непоправими врагове на съветската власт“. В същото време, като решение в протокола от заседанието на Политбюро, последната част от бележката на Берия е дословно възпроизведена. Екзекуция Екзекуцията на полски военнопленници и затворници, принадлежащи към категориите, изброени в решението на Политбюро на ЦК на Всесъюзната комунистическа партия на болшевиките от 5 март 1940 г., е извършена през април и май същата година.
Всички затворници от лагерите за военнопленници Козелски, Осташковски и Старобелски (с изключение на 395 души) бяха изпратени на етапи от около 100 души на разположение на отделите на НКВД, съответно, в районите на Смоленск, Калинин и Харков, които извършваха екзекуции като етапите пристигнаха. Успоредно с това имаше екзекуции на затворници в западните региони на Украйна и Беларус. 395 военнопленници, които не са включени в заповедите за екзекуция, са изпратени в лагера за военнопленници Юхновски в Смоленска област. След това са прехвърлени в лагера за военнопленници Грязовец в област Вологда, от който в края на август 1941 г. са прехвърлени към формирането на Полската армия в СССР. На 13 април 1940 г., малко след началото на екзекуциите на полски военнопленници и затворници, е извършена операцията на НКВД за депортиране на техните семейства (както и семействата на други репресирани хора), живеещи в западните райони на Украйна ССР и Белоруската ССР до селище в Казахстан. Последващи събития На 22 юни 1941 г. Германия напада СССР. Скоро, на 30 юли, беше сключено споразумение между съветското правителство и полското правителство в изгнание (което беше в Лондон) за анулиране на съветско-германските договори от 1939 г. относно “териториалните промени в Полша”, за възстановяване на дипломатическите отношения между СССР и Полша, за формиране на територията на СССР на полската армия за участие във войната срещу Германия и освобождаването на всички полски граждани, които са били затворени в СССР като военнопленници, арестувани или осъдени, а също и държани в специален селище. Това споразумение е последвано от Указ на Президиума на Върховния съвет на СССР от 12 август 1941 г. за амнистия на полски граждани, които са били затворени или в специално селище (дотогава те са били около 390 хиляди), и Съветско-полското военно споразумение от 14 август 1941 г. за организацията на полската армия на територията на СССР. Планира се армията да се формира от амнистирани полски затворници и специални заселници, предимно от бивши военнопленници; неин командир е генерал Владислав Андерс, който спешно е освободен от вътрешния затвор на НКВД в Лубянка. През есента на 1941 – пролетта на 1942 г. полските служители многократно се обръщат към съветските власти със запитвания за съдбата на хиляди пленени офицери, които не са пристигнали на местата, където е сформирана армията на Андерс. Съветската страна отговори, че няма информация за тях. На 3 декември 1941 г. на лична среща в Кремъл с полския премиер генерал Владислав Сикорски и генерал Андерс Сталин предполага, че тези офицери може да са избягали в Манджурия. (До края на лятото на 1942 г. армията на Андерс е евакуирана от СССР в Иран, а по-късно участва в операциите на съюзниците за освобождаване на Италия от нацистите.) На 13 април 1943 г. германското радио официално съобщава за откриването в Катин край Смоленск на гробовете на полски офицери, разстреляни от съветските власти. По заповед на германските власти идентифицираните имена на загиналите започнаха да се четат по високоговорители по улиците и площадите на окупираните полски градове. На 15 април 1943 г. следва официално опровержение на Съветското информационно бюро, според което полските военнопленници през лятото на 1941 г. са били наети на строителни работи западно от Смоленск, попадат в ръцете на германците и са разстреляни от тях. От края на март до началото на юни 1943 г. германската страна с участието на Техническата комисия на полския червен кръст извършва ексхумация в Катин.
Открити са останките на 4243 полски офицери, а от откритите лични документи са установени имената и фамилните имена на 2730 от тях. Труповете са препогребани в масови гробове до оригиналните погребения, а резултатите от ексхумацията са публикувани в Берлин през лятото на същата година в книгата Amtliches Material zum Massenmord von Katyn. Германците предават документите и предметите, намерени върху труповете, за подробно изследване на Института по съдебна медицина и криминалистика в Краков. (През лятото на 1944 г. всички тези материали, с изключение на малка част от тях, тайно скрити от служители на Краковския институт, са отнесени от германците от Краков в Германия, където според слуховете са изгорени по време на един от бомбардировките.) На 25 септември 1943 г. Червената армия освобождава Смоленск. Едва на 12 януари 1944 г. е създадена съветската „Специална комисия за установяване и разследване на обстоятелствата на екзекуцията на полски военни офицери от нацистките нашественици в Катинската гора“, председателствана от акад. Н.Н. Бурденко. В същото време от октомври 1943 г. специално командировани служители на НКВД-НКГБ на СССР подготвяха фалшифицирани „доказателства“ за отговорността на германските власти за екзекуцията на полски офицери край Смоленск. Според официалния доклад съветската ексхумация в Катин е извършена от 16 до 26 януари 1944 г. по указание на “комисията Бурденко”. От вторичните гробове, останали след германската ексхумация, и един основен гроб, който германците не са имали време да проучат, са открити останките на 1380 души, според намерените документи комисията е установила личните данни на 22 души.
На 26 януари 1944 г. вестник “Известия” публикува официален доклад от комисията Бурденко, според който полските военнопленници, които са били в три лагера западно от Смоленск през лятото на 1941 г. и останали там след нахлуването на германските войски в Смоленск, са разстреляни от немците през есента на 1941 г.
За да „легализира“ тази версия на световната сцена, СССР се опита да използва Международния военен трибунал (IMT), който съди главните нацистки военни престъпници в Нюрнберг през 1945-1946 г. Въпреки това, след като изслуша на 1-3 юли 1946 г. показанията на свидетелите на защитата (представлявани от германски адвокати) и на обвинението (представлявана от съветската страна), с оглед на очевидната неубедителност на съветската версия, IMT решава да не включва екзекуцията в Катин в присъдата си като едно от престъпленията на нацистка Германия. На 3 март 1959 г. председателят на КГБ при Министерския съвет на СССР А.Н. Шелепин изпрати първия секретар на ЦК на КПСС Н.С. Хрушчов, строго секретна бележка, потвърждаваща, че 14 552 затворници – офицери, жандармеристи, полицаи и т.н. лица от бившата буржоазна Полша”, както и 7305 затворници от затворите на Западна Украйна и Западна Беларус са разстреляни през 1940 г. въз основа на решението на Политбюро на ЦК на Всесъюзната комунистическа партия на болшевиките от март 5, 1940 г. (включително 4421 души в Катинската гора). В бележката се предлагаше да се унищожат всички записи на екзекутираните. Въпреки това, през всички следвоенни годиниДо 80-те години на миналия век Министерството на външните работи на СССР многократно прави официални демарши с изявление за установената отговорност на нацистите за екзекуцията на полски военни, погребани в гората на Катин. Но „Катинската лъжа“ не е само опитите на СССР да наложи на световната общност съветската версия на екзекуцията в Катинската гора. Това е и един от елементите на вътрешната политика на комунистическото ръководство на Полша, доведено на власт от Съветския съюз след освобождението на страната. Друга насока на тази политика е мащабното преследване и опити за очерняне на членовете на Армията на Крайната (АК) – масивно антихитлеристко въоръжено подземие, подчинено през годините на войната на полското “лондонско” правителство в изгнание (с което СССР скъса отношенията си през април 1943 г., след като се обърна към Международния червен кръст с молба да разследва убийството на полски офицери, чиито останки са открити в Катинската гора). Символът на клеветническата кампания срещу АК след войната беше разлепването по улиците на полските градове на плакат с подигравателния лозунг „АК е плюещо джудже на реакцията“. В същото време бяха наказани всякакви изявления или действия, които пряко или косвено поставят под съмнение съветската версия за смъртта на заловени полски офицери, включително опити на роднини да поставят паметни плочи в гробищата и църквите, посочващи 1940 г. като времето на смъртта на техните любими хора. За да не загубят работата си, за да могат да учат в института, роднините бяха принудени да крият факта, че член на семейството им е починал в Катин. Полските служби за държавна сигурност издирват свидетели и участници в германската ексхумация и ги принуждават да направят изявления, в които „разобличават” германците като извършители на екзекуцията. съветски съюзсе призна за виновен само половин век след екзекуцията на заловените полски офицери – на 13 април 1990 г. е публикувано официално изявление на ТАСС за “пряката отговорност за зверствата в Катинската гора на Берия, Меркулов и техните привърженици”, а Самите зверства са квалифицирани в него като “едно от тежките престъпления на сталинизма”. В същото време президентът на СССР М.С. Горбачов предаде на президента на Полша В. Ярузелски списъците на екзекутирани полски военнопленници (формално това бяха списъци с инструкции за изпращане на етапи от лагерите Козелски и Осташковски до НКВД за Смоленска и Калининска област, както и списък на записи на заминалите военнопленници от лагера Старобелски) и някои други документи на НКВД. През същата година прокуратурата на Харковска област образува наказателни дела: на 22 март – по факта на откриване на погребения в лесопарковата зона на Харков и на 20 август – по отношение на Берия, Меркулов, Сопруненко ( който беше през 1939-1943 г. началник на управлението на НКВД на СССР за военнопленници и интернирани), Бережков (началникът на лагера на военнопленниците в Старобелски на НКВД на СССР) и други служители на НКВД. На 6 юни 1990 г. прокуратурата на Калининска област образува друго дело – за съдбата на полски военнопленници, държани в лагера Осташков и изчезнали безследно през май 1940 г. Тези дела са предадени на Главната военна прокуратура (ГВП) на СССР и на 27 септември 1990 г. са обединени и приети от нея за производство под № 159. ГВП формира следствена група, ръководена от А.В. Трецки. През 1991 г. разследващият екип на GVP, заедно с полски специалисти, извършва частични ексхумации в 6-ти квартал на лесопарковата зона на Харков, на територията на дачното село на КГБ в Тверска област, на 2 км от с. Медное и в гората Катин. Основният резултат от тези ексхумации беше окончателното установяване в процедурния ред на местата за погребение на екзекутирани полски пленници от лагерите за военнопленници Старобелски и Осташковски. Година по-късно, на 14 октомври 1992 г., със заповед на президента на Русия Б.Н. Елцин, документите бяха оповестени и предадени на Полша, разкриващи ръководството на СССР в извършването на „Катинското престъпление“ – гореспоменатото решение на Политбюро на ЦК на Всесъюзната комунистическа партия на болшевиките от 5 март , 1940 г. относно екзекуцията на полски затворници, „инсценирана“ бележка на Берия към това решение, адресирана до Сталин (с ръкописни подписи на членовете на Политбюро Сталин, Ворошилов, Молотов и Микоян, както и знаци за гласуване „за“ Калинин и Каганович), Бележката на Шелепин до Хрушчов от 3 март 1959 г. и други документи от Президентския архив. Така станаха публично достояние документални доказателства, че жертвите на „катинското престъпление“ са екзекутирани по политически причини – като „закоравели, непоправими врагове на съветския режим“. В същото време за първи път стана известно, че са разстреляни не само военнопленници, но и затворници в западните райони на Украинската ССР и Белоруската ССР. Решението на Политбюро от 5 март 1940 г. нарежда, както вече беше споменато, да се разстрелят 14 700 военнопленници и 11 000 затворници. От бележката на Шелепин до Хрушчов следва, че приблизително същият брой военнопленници са разстреляни, но са разстреляни по-малко пленници – 7305 души. Причината за “неизпълнението” е неизвестна. На 25 август 1993 г. руският президент Б.Н. Елцин с думите „Простете ни…“ положи венец пред паметника на жертвите от Катин във Варшавското мемориално гробище „Повазки“.
На 5 май 1994 г. заместник-началникът на Службата за сигурност на Украйна генерал А. Хомич предава поименно на заместник-главния прокурор на Полша С. Снежко азбучен списък 3435 затворници от затворите в западните райони на Украинската ССР, посочващи номерата на рецептите, които, както е известно от 1990 г., означават изпращане на изпълнение. Списъкът, публикуван незабавно в Полша, стана условно наричан „украински списък“. „Беларуският списък“ все още е неизвестен. Ако броят на екзекутираните затворници “Шелепин” е правилен и ако публикуваният “украински списък” е пълен, тогава “белоруският списък” трябва да включва 3870 души. По този начин досега знаем имената на 17 987 жертви на „Катинското престъпление“, а 3 870 жертви (затворници в западните райони на БССР) остават безименни. Гробните места са достоверно известни само за 14 552 екзекутирани военнопленници. На 13 юли 1994 г. началникът на следствената група на ГВП А. Ю. Яблоков (който замени А. В. Третецки) издаде решение за прекратяване на наказателното дело въз основа на параграф 8 от член 5 от Наказателно-процесуалния кодекс на РСФСР (за смъртта на извършителите), а в решението на Сталин членове на Политбюро Молотов, Ворошилов, Микоян, Калинин и Каганович, Берия и други ръководители и служители на НКВД, както и палачите, бяха признати за виновни в извършване на престъпления по параграфи “а”, “б”, “в” на чл. 6 от Устава на Международния военен трибунал в Нюрнберг (престъпления срещу мира, военни престъпления, престъпления срещу човечеството). Именно тази квалификация на „Катинския случай“ (но във връзка с нацистите) беше вече дадена от съветската страна през 1945-1946 г., когато беше внесена за разглеждане от MVT. Главната военна прокуратура и Генералната прокуратура на Руската федерация отмениха решението на Яблоков три дни по-късно, а на друг прокурор беше поверено допълнително разследване. През 2000 г. са открити полско-украински и полско-руски мемориални комплекси на местата за погребение на екзекутирани военнопленници: на 17 юни в Харков, на 28 юли в Катин, на 2 септември в Медни. На 21 септември 2004 г. GVP на Руската федерация прекрати наказателно дело № 159 въз основа на клауза 4 от част 1 на член 24 от Наказателно-процесуалния кодекс на Руската федерация (поради смъртта на извършителите). Уведомявайки обществеността за това само няколко месеца по-късно, тогавашният главен военен прокурор А.Н. Савенков на пресконференцията си на 11 март 2005 г. обяви за тайна не само повечето материали от разследването, но и самото решение за прекратяване на „катинското дело”. Така се класифицирал и личният състав на извършителите, съдържащи се в решението. От отговора на ГВП РФ на последвалото искане на Мемориал се вижда, че за виновни са признати „ряд конкретни високопоставени служители на СССР“, чиито действия са квалифицирани по параграф „б“ на чл.193-17. от Наказателния кодекс на РСФСР, в сила през 1926-1958 г. (злоупотреба с власт от лице в командния състав на Червената армия, което имаше тежки последици при наличието на особено утежняващи обстоятелства). От ГВП съобщиха още, че в 36 тома на наказателното дело има документи с надпис “секретно” и “строго секретно”, а в 80 тома – документи с надпис “за служебно ползване”. На тази основа достъпът до 116 от 183 тома е затворен. През есента на 2005 г., с останалите 67 тома, „несъдържащи информация, съставляваща държавна тайна“, бяха запознати полските прокурори. През 2005-2006 г. GVP на Руската федерация отказва да разглежда молби, подадени от роднини и Мемориал за реабилитация на редица конкретни екзекутирани полски военнопленници като жертви на политически репресии, а през 2007 г. Хамовническият районен съд на Москва и Московският градски съд потвърди тези откази на GVP. През първата половина на 90-те години страната ни направи важни стъпки към признаването на истината в случая с Катин. Дружеството „Мемориал“ смята, че сега трябва да се върнем на този път. Необходимо е да се възобнови и завърши разследването на „престъплението в Катин“, да му се даде адекватна правна оценка, да се оповестят публично имената на всички виновни (от вземащите решения до обикновени изпълнители), да се разсекретят и оповестят всички материали на разследването, да установи имената и местата на погребение на всички екзекутирани полски граждани, да признае екзекутираните за жертви на политически репресии и да ги реабилитира в съответствие с руско право„За реабилитацията на жертви на политически репресии“. Информация подготвена от Международно дружество “Мемориал”. Информация от брошурата “Катин”, издадена за представянето на едноименния филм на Анджей Вайда в Москва през 2007 г. Илюстрации в текста: направени по време на германската ексхумация през 1943 г. в Катин (публикувани в книги: Amtliches Material zum Massenmord von Katyn. Берлин, 1943 г.; Katyń: Zbrodnia i propaganda: niemieckie fotografie dokumentacyjne ze zbiorów Instytutu Zachodniego. Познан, 2003 г.), снимки, направени от Алексей Памятних по време на ексхумацията, извършена от GVP през 1991 г. в Медни. В приложението: Заповед No 794/Б от 5 март 1940 г., подписана от Л. Берия, с резолюция от И. Сталин, К. Ворошилов, В. Молотов, А. Микоян; Бележка на А. Шелепин до Н. Хрушчов от 3 март 1959 г Мястото не е избрано случайно, има плодородна песъчлива почва, което означава, че няма да е толкова трудно за войниците да заравят трупове в земята. Гробовете обаче не винаги са били копани от войници, понякога те са били копани от самите осъдени, осъзнавайки гибелта на своето положение. Сега тук има гора, но по-рано, по време на екзекуциите, почти не е имало дървета, едва по-късно са засадени борове, за да разкъсат и унищожат останките от телата с корените си в земята. Самото погребение е разделено на 2 части: полска и руска. Полският мемориал е изработен от дизайнери по специален проект. На входа среща малък вагон, в такива къси железопътни вагони хората отиваха на изгнание. 30 или дори 50 души бяха поставени в тази кола за изпращане. 3. В двата края на колата имаше три етажа легла, а в средата имаше печка за отопление. През лятото вместо тоалетна за затворници имаше само дупка в пода, а през зимата обикновена кофа, която се изсипваше или на гарите, или директно „зад борда“, като преди това счупи дъските отзад на автомобила. 4. 5.
Затворниците се хранели основно с херинга, защото била много солена и не гниела. Всъщност това беше една сол, от която човек наистина искаше да пие, а водата на практика не се дава на репресираните. 6. В затворено пространство хората се разболяват, бият се помежду си за най-добрите места и дори се убиват. Труповете са заснети само на спирки, а често хората са пътували по няколко часа в колата до труповете. Това е въпреки факта, че прозорците не бяха във всяка такава кола. Тази кола сега е подарък за мемориала в Катин от Московската железница. След влизане в територията на комплекса пътят се “разклонява” вдясно – полското военно гробище, а вляво – съветското. 7. Паметен камък на входа. 8. Малко история на екзекуцията на поляците в Катин.
На 1 септември 1939 г. нацистка Германия навлиза на територията на Полша, на 17 септември 1939 г. Червената армия влиза и в полските земи „за да защити правата на украинското и беларуското население“. Тогава Германия беше във война с Полша, а СССР не обяви официално война на поляците.
Според тайния „пакт за ненападение“ СССР трябваше да задържи полската армия на своя територия до края на войната между Германия и Полша. Въпреки това в СССР интернирането изпълняваше функцията си зле и освобождава повечето от обикновените войници след разоръжаването, но предимно полските офицери остават в плен.
Трябва също да се отбележи, че през ноември 1939 г. полското правителство в изгнание официално обявява война на СССР. Причината за това е прехвърлянето на град Вилнюс към Литва. В тази връзка статутът на полските офицери, които са били на територията на СССР, е променен: те се превръщат от интернирани във военнопленници. Въпреки това писмата от тях до близки продължават да пристигат редовно до пролетта на 1940 г. От особено значение е фактът, че според Женевската конвенция е било забранено да се принуждават военнопленници да работят. И това условие беше изпълнено. На 31 март 1940 г. полските военнопленници започват да се извеждат от лагерите на партиди от 200-300 души. Но къде бяха отведени? Мненията по този въпрос се различават. План на полското гробище. 9. Както във всяка мистерия, има няколко версии за случилото се по-нататък. Според немската версия на 5 март 1940 г. Лаврентий Берия пише писмо до Сталин, в което предлага „да се разгледат делата на бивши полски офицери, арестувани в размер на 11 000 души по специален ред, с прилагане на смъртно наказание на тях – екзекуция“. В същия ден нотата е подписана от И. В. Сталин, другарите Калинин, Каганович, Молотов, Ворошилов, Микоян и одобрена от Политбюро на ЦК на ВКБ (б). Затворниците са откарани в град Калинин, в Харков, в Катинската гора.В Калинин са разстреляни в сградите на НКВД и погребани в гробище близо до село Медное. В Харков екзекуции се извършват и в мазетата на регионалния отдел на НКВД. На входа на полската част има копия на полските гранични стълбове от 1939 г. и надпис в полското полско военно гробище Катин. 10. 11. И така, според немската версия, затворниците са били поставени в затворнически коли и отведени в гара Гнездово, разположена западно от Смоленск. В мазетата на тази гара, веднага след пристигането на влака, полските генерали са разстреляни. Останалите затворници на гарата бяха натоварени в автобуси със затворени прозорци и откарани в почивната къща на НКВД в гората. Времето беше изчислено така, че да пристигат там вечерта. В дачата са били претърсени, конфискувани са пронизващи и режещи предмети, часовници и са заключени в килиите, намиращи се в сградата. След това един по един ги отвеждаха в стая, където седеше служител на НКВД и проверяваше пълното име и годината на раждане на осъдения. След това офицерът бил отведен в мазе със стени, облицовани със звукоизолиращ материал. Палачът взел немски пистолет “Валтер” и произвел изстрел в тила. Трупът е изнесен на улицата и хвърлен в задната част на камион. Екзекуциите продължиха цяла нощ, като през това време в гръб бяха вербувани 200-300 трупа. На сутринта те бяха отведени в Катинската гора, хвърлени във вече изкопаните гробове. Най-почетният орден сред поляците е Militari Virtuti или Орденът за военна доблест. 12. Често офицерите на НКВД променят тактиката и след като са завършили претърсването на военнопленници в дачата на НКВД, ги отвеждат в предварително разкопаните гробове. Извеждаха ги един по един от автобуса, вързаха им ръцете с немски хартиен канап и ги отведоха до рова. Палачът стреля отново в тила от същия “Валтър”.
Понякога затворниците, тези, които се паникьосваха, дърпаха униформите си и покриваха лицата си с тях, затягаха примка около врата си, връзвайки ръцете си с другия край на въжето. В някои случаи пространството между лицето и дрехите се запълвало с дървени стърготини, за да достави най-големите мъки на обречените. Активно съпротивляващите се затворници бяха намушкани с щик.
Отвеждайки към рова, те стреляха по същия начин в тила. Този кръст показва символичните за Полша дати през 1939 г.
На 1 септември на територията му влизат нацистки войски, а на 17 септември Червената армия. 13. Фактът, че пленниците са разстреляни с немско оръжие се смята за едно от доказателствата за вината на германците за трагедията. Но привържениците на немската версия им отговарят, че пистолетите Walther са внесени от Германия от Съветския съюз преди войната, а до 1933 г. са внасяни и немски куршуми с калибър 7,65. Фактът за откриването в гробовете на немски хартиен канап, който не е внесен и не е произведен на територията на СССР, все още не е намерил обяснение в рамките на германската теория. Освен това снимките на гилзи с калибър 7,65, направени от германците, показват ръжда. Според А. Васерман това показва, че са изработени от стомана. Месинговите куршуми, внесени преди 1933 г., не можеха да ръждясват. Но стоманени куршуми от този калибър в Германия започват да се произвеждат едва в началото на 1941 г.!
На територията на полското гробище има 8 екзекуционни ями, това са местата, където масово са погребвани телата на екзекутирани поляци. Най-голямата яма беше първата, в нея бяха заровени около 2000 тела. Заровиха ги така: тела, слой вар, пак тела, пак слой вар и така, докато дупката се запълни напълно. За бързото разлагане на труповете била необходима вар. Сега всички тела на убитите от екзекуционните ями са ексхумирани, а контурите на ямите вече са облицовани с чугунени плочи. 14. 15.
През април-май 1940 г. по този начин са унищожени всички затворници. Това престъпление остава неизвестно до 13 април 1943 г., когато германците обявяват, че са открили катинските гробове на окупираната съветска територия, в които са погребани полски офицери, разстреляни от НКВД на СССР през пролетта на 1940 г. За да проучат обстоятелствата около трагедията, германците сформират “международна” комисия от представители на съюзническите страни на Германия и окупираните от нея държави. На 28 април 1943 г. тя започва работа и я завършва на 30 април. В окончателния документ се посочва, че въз основа на документите, намерени в гробовете, може да се заключи, че екзекуциите са извършени през пролетта на 1940 г. Става дума за всякакви бележки, вестници, дневници, сред които германската комисия не откри датирани по-късно от пролетта на 1940 година. Основният цвят на полския мемориал е ръждата, която според дизайнерите е цветът на кръвта. Под камбаната – разклатете ли я, звънът идва сякаш „изпод земята“. 16. От май 1943 г. разкопките са прекратени. До този момент са ексхумирани 4143 тела от 7 гроба, а други 4 са останали неотворени, повече от половината от труповете са идентифицирани от намерените документи. През септември 1943 г. Червената армия освобождава Смоленск. Отстъпвайки, германците унищожават или вземат със себе си веществени доказателства. През януари 1944 г. започва да работи комисия под ръководството на доктор Бурденко, която, според привържениците на германската версия, е инструктирана да докаже на всяка цена вината на германците за екзекуцията на поляците в Катин. Отделни гробове на полските генерали Сморавински и Богатиревич. Внучката на генерал Сморавински през 2010 г. беше в злополучния самолет, убил полския президент Лех Качински. 18. Съветската комисия разкопава останалите 4 гроба, извади 925 тела от земята. В дрехите на загиналите са открити документи, датирани по-късно от пролетта на 1940 г., включително тези от 1941 г.
Поддръжниците на немската версия смятат, че всички тези документи са фалшифицирани. Освен това в окончателния доклад на комисията са открити грешки в изписването на имената и инициалите на германските войници и свидетели, обвинени в екзекуцията, неправилно посочване военни званиязаподозрени. Всичко това, според поддръжниците на германската версия, само показва, че комисията Бурденко е изпълнявала политическата поръчка на съветското ръководство и не е провеждала безпристрастни изследвания. По един или друг начин заключението на комисията стана официалната версия на СССР по въпроса за Катин и остана такова до перестройката. Той остава, докато М. Горбачов го разпитва, заявявайки през 1990 г., че „открити са документи, които косвено, но убедително показват, че хиляди полски граждани, загинали в смоленските гори точно преди половин век, са станали жертви на Берия и неговите привърженици. Сега полските офицери са погребани в такива масови гробове само на стотина метра от местата на екзекуцията. Всички гробове са братски и Русия сега не позволява транспортирането на телата на територията на Полша. Изключение беше направено само за единствената застреляна жена в Катин – пилотката Антонина Левандовская. Говорейки за мотивите за извършване на престъпление, противниците на съветската версия не достигат до общо мнение. Някои смятат, че екзекуцията на поляците е продължение на сталинската политика на репресии, поради което е невъзможно да се даде еднозначен отговор на този въпрос, тъй като убийствата на „милиони невинни граждани“ също са необясними. Тоест репресия в името на репресията. Други привърженици смятат, че екзекуцията е извършена от отмъщение за убийството на десетки или дори стотици хиляди войници на Червената армия, които са пленени от поляците през 1920 г. 19. 20. Така, от гледна точка на поддръжниците на германската версия, точката в случая с Катин е поставена, вината на НКВД на СССР е недвусмислено доказана. Поляците изброяват поименно всички убити. Всеки има своя паметна плоча, на която идват близки и почитат паметта, поставят знамена, залепват снимки. 21. 22. 23. Пилотът Антонина Левандовска вече е погребан във Варшава, но въпреки това има паметна плоча за нея. 24. Изработени са възпоменателни плочи на нивото на гробове, т.е. посетителите ходят отдолу, а отгоре сякаш декоративен слой почва. 25. Тази история има и съветска версия. Какво е вярно, все още не е напълно изяснено. По правило повечето хора, посещаващи мемориала, чуват 2 версии от водачите и приемат едната или другата, в зависимост например от личното им отношение към режима на Сталин. Но е по-добре да изградите собствено мнение, без лични емоции, т.к. съветската версия също има достатъчен брой факти. Според него в края на февруари или началото на март ръководството на СССР решава да изпрати делата на полските офицери военнопленници за разглеждане на Специалната конференция на НКВД, която осъжда затворниците на лишаване от свобода за срок от 3 до 8 години в трудови лагери със специални цели.
Трябва да се отбележи, че принуждаването на военнопленници да работят е нарушение на Женевската конвенция, така че всичко това се случваше в тайна. Заловените поляци бяха откарани в лагери край Смоленск за изграждане на пътища между Смоленск и Минск. Застреляните в Катин поляци бяха доставени на гара Гнездово с железопътен транспорт, където бяха натоварени в покрити автобуси и откарани в дачата на НКВД. В мемориала в Катин има и „долина на смъртта“. Това е гробище съветски хора- “врагове на народа” и други “контрареволюционни измет” (по-рано тази дума често можеше да се намери в доста официални документи, тъй като нивото на образование на “народните комисари” оставяше много да се желае) невинни убити от “комунисти”. Гробище без гробове, просто земя, на която не са правени разкопки, а труповете не са ексхумирани. Намира се зад такава малка порта. 26. 27. Тук хората просто поставят кръстове навсякъде, знаейки, че техен роднина е застрелян тук, но никой не знае къде точно е тялото в земята. 28. Но да се върнем към съветската версия за екзекуцията на поляците. В лагерите със специално предназначение се спазва по-строг режим, по-специално е забранено кореспонденцията с роднини. Това, според привържениците на съветската версия, може да обясни защо писмата от полски офицери спряха да достигат до Полша. През август 1941 г. Смоленск беше предаден на нацистките нашественици, поляците не искаха да отстъпят с Червената армия, но се надяваха да се върнат в родината си с пристигането на германците и по този начин поляците паднаха в ръцете на нацистите. Първо поляците работеха за германците, а след това ги разстреляха. Технологията на изпълнение е връзване на ръцете с немски канап (това е признат факт, но въпросът е защо НКВД трябваше да използва немски канап вместо руското въже. Немската версия обяснява това с „компрометиране” на германците, но през 1940 г. Германия все още не е нарушила пакта Молотов – Рибентроп не обяви война на Русия. Тогава НКВД трябваше да предскаже бъдеща война с Германия, превземането на Смоленск от германците и откриването на катинските погребения от тях… ..), изстрел в тила директно в изкопания ров, понякога с вдигане на униформата, хвърляне на примка около врата, използване на дървени стърготини, нанасяне на рани с щик. Нито преди, нито след покушението полски офицери не са претърсвани.
Руското гробище в Катин е по-малко оборудвано от полското, а мемориалът тук все още е само в проекта. Тук са направени само насипни дървени настилки – пътеки, по които се разхождат посетителите, а под тях все още може да има неексхумирани погребения. 29. 30. Мемориал на Руското гробище – оградата е направена по идея на дизайнерите, така че границите й да се разширяват. Изглежда символизира безкрайността на тези престъпления. 31. Православен кръст на руското гробище. 32. 33. След като Червената армия освобождава Смоленск, комисия, ръководена от лекар Николай Бурденко, започва да разследва убийствата в Катин. Според съветската версия в Катин са разкопани гробове, недокоснати от нацистите, където са открити документи, датирани по-късно от пролетта на 1940 г. Резултатът от работата на комисията Бурденко е документ, който обвинява германските окупатори за екзекуцията на полски офицери в Катин.
Германците през 1943 г. привличат цяла международна комисия за ексхумация на тела, един от участниците в която, чехът Франчишек Гаек, по-късно написва цяла статия „Катински доказателства”, където се позовава на факта, че състоянието на трупове, вещи на мъртвите показва по-късен период на екзекуция, т.е. не за пролетта на 1940 г., а за есента на 1941 г. или дори по-късно. Сега основният документ за признаване на германската версия на трагедията е бележката на Берия до Сталин. 34. 35. 36. Там също съветската версия цитира много неточности, например фразата „НКВД на СССР счита за необходимо да предложи НКВД на СССР“, липсата на подписи на Калинин и Каганович и редица други несъответствия. Говорейки за мотивите за престъплението, привържениците на съветската версия смятат, че германците са застреляли полски офицери поради факта, че е сключен мир между СССР и полското правителство в изгнание през август 1941 г., а полската армия на генерал Андерс започва да да се формират съгласувано измежду амнистираните полски военнопленници (амнистирани всички полски граждани, които са били на територията на СССР). Съответно полските военнопленници, попаднали в ръцете на нацистите, могат да избягат и да участват във войната срещу нацистка Германия.
На изхода от мемориала има 2 малки експозиции. Първият от тях е музей на политическата история на Русия. Той е малък, но някои от експонатите са доста интересни. Това са истински рисунки на съветски деца, които вместо слънце, море или ябълково дърво рисуваха портрети на тирани, Бог да спаси всички следващи поколения деца от това. 37. Откъс от в. “Пионерская правда”, четете и виждате колко “пропаганден боклук” съветската пропаганда набута в главите на тийнейджъри, използващи пресата. 38. Думите “негодник” и “измет” доста често се използваха в официалната съветска преса, защото беше необходимо ясно да се формира мнение сред масите – бяло или черно и без нюанси на сивото. А пропагандата формира и омраза към отрицателните герои, в следващия изрез на целия абзац от текста и към „контрареволюционната агитация“ – смисълът на фразата е труден за разбиране, работниците вече настояват да РАЗСТРЕЛЯВАТ ХОРАТА. 39. 40. Единственото, което оставаше на съпругите, беше да пишат писма до другаря Сталин, които почти никой от висшето ръководство не прочете. 41. И тук, като цяло, всичко е просто и ясно без допълнителни думи- все пак “краткост е сестрата на таланта.” 42. И това е форумът на Селигер от онова време. 43. Вторият музей също е малък, той представя някои неща на поляците, които не са били отнесени във Варшава в Катинския музей. Лични вещи – вдясно са щипки, с които пленниците са извадили зъбите си. 44. 45.
Военна униформа на полски офицери от онова време. 46.
Сега до мемориала е изграден параклис в памет на хората, намерили смъртта си тук. 47. Можеш да спориш дълго и да даваш куп факти кой е виновен за тази трагедия. Единственото нещо, което е сигурно, е, че и Сталин, и Хитлер са могли да го направят. Последният беше безмилостен и виновен за купчина смъртни случаи на невинни цивилни евреи, руснаци, поляци и други, докато първият дори унищожаваше собствения си народ в заточения и лагери. Относно немската версия, полският режисьор Анджей Вайда засне филма “Катин” през 2007 г., като цяло не е лош, въпреки че мирише на пропаганда и разбира се не толкова очевиден пропаганден шум като руския “8 август” за събитията в Грузия през 2008 г.
На мен лично ми се струват много странни следните факти:
1). Убийството на поляци с немски оръжия (защо НКВДистите да не използват обикновени нагани и като цяло е малко вероятно служителите на НКВД да са били въоръжени с немски “валтери”).
2). Защо да използвате немски турникет по същата причина.
3). Ако руснаците искаха така да скрият истината, тогава защо да стрелят по офицери в дрехи, по-логично би било да го направите по бельо и без документи, тогава би било много по-лесно да го скриете.
Е, малко вероятно е някой някога да разбере истината. В крайна сметка това е разликата между „истинска истина“ и „политическа“ истина. “Политическа истина” винаги се пише, за да угоди на интересите на сегашната власт. Е, всеки си прави изводите за себе си. (предимно пленени офицери от полската армия) на територията на СССР през Втората световна война. Името идва от малкото село Катин, намиращо се на 14 километра западно от Смоленск, в района гара Гнездово, близо до което са открити за първи път масови гробове военнопленници. Както се вижда от документите, предадени на полската страна през 1992 г., екзекуциите са извършени в съответствие с решението на Политбюро на ЦК на Всесъюзната комунистическа партия на болшевиките от 5 март 1940 г. Според извлечение от протокола от заседанието на Политбюро на ЦК № 13, повече от 14 хиляди полски офицери, полицаи, чиновници, земевладелци, производители и други „контрареволюционни елементи“, които са били в лагери и 11 хил. затворени в затвори в западните региони на Украйна и Беларус, са осъдени на смърт. Военнопленници от лагера Козелски бяха разстреляни в Катинската гора, недалеч от Смоленск, Старобелски и Осташковски – в близките затвори.
Както следва от секретна бележка, изпратена до Хрушчов през 1959 г. от председателя на КГБ Шелепин, тогава са убити общо около 22 хиляди поляци. През 1939 г., в съответствие с пакта Молотов-Рибентроп, Червената армия преминава източна граница!
Според различни източници от 180 до 250 хиляди полски военни са взети в плен от Полша и съветски войски, много от които, предимно редници, след това са освободени. В лагерите са затворени 130 000 военнослужещи и полски граждани, които съветското ръководство смята за „контрареволюционни елементи“.
През октомври 1939 г. жителите на Западна Украйна и Западна Беларус са освободени от лагерите, а повече от 40 000 жители на Западна и Централна Полша са прехвърлени в Германия. Останалите офицери са съсредоточени в лагерите Старобелски, Осташковски и Козелски. През 1943 г., две години след окупацията на западните райони на СССР от германските войски, има сведения, че офицерите на НКВД са разстреляли полски офицери в гората Катин близо до Смоленск. За първи път гробовете в Катин бяха отворени и прегледани от немския лекар Герхард Буц, който ръководеше криминалистичната лаборатория на групата армии Център. На 28-30 април 1943 г. работи международна комисия, състояща се от 12 специалисти по съдебна медицина от редица европейски страни (Белгия, България, Финландия, Италия, Хърватия, Холандия, Словакия, Румъния, Швейцария, Унгария, Франция, Чехия). в Катин. И д-р Буц, и международната комисия дадоха заключение за участието на НКВД в екзекуцията на заловени полски офицери.
През пролетта на 1943 г. в Катин работи техническа комисия на полския Червен кръст, която е по-предпазлива в заключенията си, но вината на СССР следва и от фактите, записани в нейния доклад. През януари 1944 г., след освобождението на Смоленск и околностите, в Катин работи съветската „Специална комисия за установяване и разследване на обстоятелствата при екзекуцията на полски военни офицери от нацистките нашественици в Катинската гора“ начело с гл. Хирург на Червената армия акад. Николай Бурденко. По време на ексхумацията, проверката на веществените доказателства и аутопсията комисията установи, че екзекуциите са извършени от германците не по-рано от 1941 г., когато те окупираха този район на Смоленска област. Комисията Бурденко обвини германската страна в разстрела на поляците. Въпрос за трагедията в Катин дълго времеостана отворен; ръководството на Съветския съюз не призна факта на екзекуцията на полски офицери през пролетта на 1940 г. от официална версия германската страна през 1943 г. използва масовия гроб за пропагандни цели срещу Съветския съюз, за ​​да предотврати капитулацията немски войницив плен и въвличат народите на Западна Европа във войната.
След като Михаил Горбачов дойде на власт в СССР, Катинският случай се върна отново. През 1987 г., след подписването на съветско-полската декларация за сътрудничество в областта на идеологията, науката и културата, е създадена съветско-полска комисия от историци, която да разследва този въпрос. На Главната военна прокуратура на СССР (а след това и на Руската федерация) беше поверено разследване, което се провеждаше едновременно с разследването на полската прокуратура. На 6 април 1989 г. се провежда погребална церемония за пренасяне на символична пепел от погребението на полските офицери в Катин, за да бъде пренесена във Варшава. През април 1990 г. съветският президент Михаил Горбачов предава на полския президент Войцех Ярузелски списъците на полските военнопленници, изпратени поетапно от лагерите Козелски и Осташковски, както и на напусналите лагера Старобелски, които се считат за разстреляни. В същото време бяха открити дела в Харковска и Калининска област. На 27 септември 1990 г. и двете дела са обединени в едно от Главната военна прокуратура на Руската федерация.
На 14 октомври 1992 г. личният представител на руския президент Борис Елцин предаде на полския президент Лех Валенса копия архивни документиза съдбата на полските офицери, загинали на територията на СССР (т.нар. „Пакет № 1“). Сред предадените документи по-специално е протоколът от заседанието на Политбюро на ЦК на Всесъюзната комунистическа партия на болшевиките на 5 март 1940 г., на което е решено да се предложи наказание на НКВД. На 22 февруари 1994 г. в Краков е подписано руско-полско споразумение „За погребенията и местата за памет на жертвите на войни и репресии“. На 4 юни 1995 г. на мястото на екзекуциите на полски офицери в Катинската гора е издигнат паметен знак. 1995 г. е обявена за година на Катин в Полша. През 1995 г. е подписан протокол между Украйна, Русия, Беларус и Полша, според който всяка от тези страни самостоятелно разследва престъпленията, извършени на тяхна територия.
Беларус и Украйна предоставиха на руската страна своите данни, които бяха използвани при обобщаване на резултатите от разследването от Главната военна прокуратура на Руската федерация. На 13 юли 1994 г. ръководителят на следствената група на GVP Яблоков издава решение за прекратяване на наказателното дело въз основа на параграф 8 на член 5 от Наказателно-процесуалния кодекс на РСФСР (за смъртта на извършителите) . Главната военна прокуратура и Генералната прокуратура на Руската федерация обаче отмениха решението на Яблоков три дни по-късно и беше назначен друг прокурор, който да продължи разследването. В рамките на разследването са установени и разпитани над 900 свидетели, извършени са над 18 експертизи, по време на които са разгледани хиляди предмети. Ексхумирани са над 200 тела. По време на разследването са разпитани всички лица, работещи по това време в държавни органи. Директорът на Института за национална памет – заместник-главен прокурор на Полша д-р Леон Керес беше уведомен за резултатите от разследването. Общо по делото има 183 тома, от които 116 съдържат информация, представляваща държавна тайна.
Главната военна прокуратура на Руската федерация съобщи, че по време на разследването на “катинския случай” е установен точният брой на хората, които са били държани в лагерите “и по отношение на които са взети решения” – малко повече от 14 540 души . От тях повече от 10 хиляди 700 души са били държани в лагери на територията на РСФСР, а 3 хиляди 800 души – в Украйна. Установена е смъртта на 1803 души (от задържаните в лагерите), идентифицирани са 22 души. На 21 септември 2004 г. GVP RF отново, вече окончателно, прекрати наказателно дело № 159 въз основа на параграф 4 на част 1 на член 24 от Наказателно-процесуалния кодекс на Руската федерация (поради смъртта на извършителите). ). През март 2005 г. Сеймът на Полша поиска Русия да признае масовите екзекуции на полски граждани в Катинската гора през 1940 г. за геноцид. След това близките на загиналите с подкрепата на дружество “Мемориал” се включиха в борбата за признаване на разстреляните за жертви на политически репресии. Главната военна прокуратура не вижда репресии, отговаряйки, че “действията на редица конкретни високопоставени служители на СССР са квалифицирани по параграф “б” на член 193-17 от Наказателния кодекс на РСФСР (1926 г.) като злоупотреба с власт, която има тежки последици при наличието на особено утежняващи обстоятелства, 21.09.2004 г., наказателното дело срещу тях е прекратено на основание клауза 4, част 1, член 24 от Наказателно-процесуалния кодекс на Руската федерация поради до смъртта на извършителите“. Решението за прекратяване на наказателното дело срещу извършителите е секретно. Военната прокуратура квалифицира събитията в Катин като обикновени престъпления и класифицира имената на извършителите с мотива, че в случая има документи, представляващи държавна тайна. Според представител на GVP на Руската федерация от 183 тома на „Катинското дело“ 36 съдържат документи, класифицирани като „секретни“, а 80 тома – „за служебно ползване“. Следователно достъпът до тях е затворен. А през 2005 г. служителите на полската прокуратура бяха запознати с останалите 67 тома. Решението на GVP на Руската федерация да откаже да признае застреляните за жертви на политически репресии беше обжалвано през 2007 г. в Хамовническия съд, който потвърди отказите. През май 2008 г. роднини на жертвите на Катин подадоха жалба в съда Хамовники на Москва срещу това, което смятат за необосновано прекратяване на разследването. На 5 юни 2008 г. съдът отказва да разгледа жалбата с аргумента окръжни съдилищаизвън подсъдното е разглеждане на дела, съдържащи информация, представляваща държавна тайна. Московският градски съд призна това решение за законно. Касационната жалба е внесена в Московския окръжен военен съд, който я отхвърля на 14 октомври 2008 г. На 29 януари 2009 г. решението на Хамовническия съд беше потвърдено от Върховния съд на Руската федерация.
От 2007 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) от Полша започна да получава искове от роднини на жертвите на Катин срещу Русия, която те обвиняват, че не е провела правилно разследване. През октомври 2008 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) прие за разглеждане жалба във връзка с отказа на руските правни органи да удовлетворят иска на двама полски граждани, които са потомци на полски офицери, разстреляни през 1940 г. Синът и внукът на офицери от армията стигнаха до съда в Страсбург полски таралежЯновец и Антъни Рибовски. Полските граждани оправдават призива си към Страсбург с това, че Русия нарушава правото им на справедлив съдебен процес, като не изпълнява разпоредбата на Конвенцията на ООН за правата на човека, която задължава държавите да гарантират защитата на живота и да обяснят всяка смърт. ЕСПЧ прие тези аргументи, като взе жалбата на Яновец и Рибовски в производство. През декември 2009 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) реши да разгледа случая приоритетно и също изпрати редица въпроси Руска федерация. В края на април 2010 г. Руските архиви, по указание на руския президент Дмитрий Медведев, за първи път публикуваха на уебсайта си електронни образци на оригиналните документи за поляците, разстреляни от НКВД в Катин през 1940 г. На 8 май 2010 г. руският президент Дмитрий Медведев предаде на полската страна 67 тома наказателно дело № 159 за екзекуцията на полски офицери в Катин. Трансферът стана на среща между Медведев и временно изпълняващия длъжността президент на Полша Бронислав Коморовски в Кремъл.
Президентът на Руската федерация връчи и списък с материали за отделни томове. Преди това материалите по наказателното дело никога не са били прехвърляни в Полша – само архивни данни. През септември 2010 г., като част от изпълнението от Генералната прокуратура на Руската федерация на искане от полска страна за правна помощ, Генералната прокуратура на Руската федерация предаде още 20 тома материали от наказателното дело по екзекуция на полски офицери в Катин към Полша. В съответствие със споразумението между руския президент Дмитрий Медведев и полския президент Бронислав Коморовски, руската страна продължава да работи по разсекретяването на материалите по делото Катин, водено от Главната военна прокуратура. На 3 декември 2010 г. Главната прокуратура на Руската федерация предаде друга значителна партида архивни документи на полски представители. На 7 април 2011 г. Генералната прокуратура на Руската федерация предаде на Полша копия от 11 разсекретени тома от наказателното дело за екзекуцията на полски граждани в Катин. Материалите съдържаха искания от началника изследователски центърМинистерство на вътрешните работи на Руската федерация, свидетелства за съдимост и места за погребение на военнопленници. На 19 май главният прокурор на Руската федерация Юрий Чайка обяви, че Русия почти е завършила предаването на Полша на материалите от наказателното дело, образувано по факта на откриване на масови гробове на останките на полски военнослужещи близо до Катин (Смоленска област ). От 16 май 2011 г. полската страна . През юли 2011 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви за допустими две жалби на полски граждани срещу Руската федерация, свързани с приключването на делото за екзекуцията на техни роднини край Катин, в Харков и в Твер през 1940 г. Съдиите решиха да обединят две дела, заведени през 2007 и 2009 г. от роднини на починалите полски офицери, в едно производство. Материалът е изготвен въз основа на информация от РИА Новости и открити източници Разследването на всички обстоятелства около клането на полски войници, което беше включено в „Катинското клане”, все още предизвиква разгорещени дискусии както в Русия, така и в Полша. Според “официалната” съвременна версия убийството на полски офицери е дело на НКВД на СССР. Въпреки това още през 1943-1944г. специална комисия начело с главния хирург на Червената армия Н. Бурденко стига до заключението, че нацистите са убили полските войници. Въпреки факта, че настоящото руско ръководство се съгласи с версията за „съветската следа“, в случая с клането на полски офицери наистина има много противоречия и неясноти. За да разберем кой е могъл да застреля полските войници, е необходимо да разгледаме по-отблизо самия процес на разследване на клането в Катин. През март 1942 г. жителите на село Кози Гори в Смоленска област съобщават на окупационните власти за масовия гроб на полски войници. Поляците, работещи в строителния взвод, разкопават няколко гроба и съобщават за това на германското командване, но то първоначално реагира с пълно безразличие. Ситуацията се променя през 1943 г., когато вече е настъпил повратен момент на фронта и Германия се интересува от засилване на антисъветската пропаганда. На 18 февруари 1943 г. немската полева полиция започва разкопки в Катинската гора. Създадена е специална комисия, оглавявана от професора от университета в Бреслау Герхард Буц, “светило” на съдебно-медицинската експертиза, който през военните години служи като капитан с чин капитан като началник на криминалистичната лаборатория на група армии Център. Още на 13 април 1943 г. германското радио съобщава за намереното гробно място на 10 000 полски офицери. Всъщност германските следователи „изчислиха“ броя на поляците, загинали в Катинската гора, много просто – взеха общия брой офицери на полската армия преди началото на войната, от което извадиха „живите“ – армията на Андерс. Всички останали полски офицери, според германската страна, са разстреляни от НКВД в Катинската гора. Естествено, не можеше без антисемитизма, присъщ на нацистите – немски средства средства за масова информацияведнага съобщи, че евреите са участвали в екзекуциите. На 16 април 1943 г. Съветският съюз официално опроверга „клеветническите атаки“ нацистка Германия. На 17 април правителството на Полша в изгнание се обърна към съветското правителство за разяснения. Интересно е, че по това време полското ръководство не се опитва да обвинява Съветския съюз за всичко, а се фокусира върху престъпленията на нацистка Германия срещу полския народ. СССР обаче прекъсна отношенията си с полското правителство в изгнание. Йозеф Гьобелс, „пропагандист номер едно“ на Третия райх, успява да постигне дори по-голям ефект, отколкото първоначално си е представял. Катинското клане беше представено от германската пропаганда като класическа проява на „зверствата на болшевиките“. Очевидно нацистите, обвинявайки съветската страна в убийството на полски военнопленници, се стремят да дискредитират Съветския съюз в очите на западните страни. Жестоката екзекуция на полски военнопленници, за която се твърди, че е извършена от съветски чекисти, е трябвало, според нацистите, да отдалечи Съединените щати, Великобритания и полското правителство в изгнание от сътрудничеството с Москва. Гьобелс успя в последното – в Полша много хора приеха версията за екзекуцията на полски офицери от съветското НКВД. Факт е, че през 1940 г. прекратява кореспонденцията с полски военнопленници, които са били на територията на Съветския съюз. Нищо повече не се знаеше за съдбата на полските офицери. В същото време представители на САЩ и Великобритания се опитаха да „замълчат“ полската тема, защото не искаха да дразнят Сталин в толкова решаващ период, когато съветски войскиуспяха да обърнат хода на фронта. За да осигурят по-голям пропаганден ефект, нацистите дори включиха в разследването полския Червен кръст (ПКК), чиито представители бяха свързани с антифашистката съпротива. От полска страна комисията се оглавява от Мариан Водзински, лекар от Краковския университет, авторитетно лице, участвало в дейността на полската антифашистка съпротива. Нацистите дори стигнаха дотам, че допуснаха представители на ПКК до мястото на предполагаемата екзекуция, където се извършваха разкопки на гробове. Заключенията на комисията бяха разочароващи – ПКК потвърди германската версия, че полските офицери са разстреляни през април-май 1940 г., тоест още преди началото на войната между Германия и Съветския съюз. На 28-30 април 1943 г. в Катин пристига международна комисия. Разбира се, това беше много гръмко име – всъщност комисията беше сформирана от представители на държави, окупирани от нацистка Германия или поддържащи съюзнически отношения с нея. Както се очакваше, комисията застана на страната на Берлин и също така потвърди, че полските офицери са били убити през пролетта на 1940 г. от съветските чекисти. По-нататъшните следствени действия на германската страна обаче са прекратени – през септември 1943 г. Червената армия освобождава Смоленск. Почти веднага след освобождението на Смоленска област съветското ръководство реши, че е необходимо да проведе собствено разследване, за да разкрие клеветата на Хитлер за участието на Съветския съюз в кланетата на полски офицери. На 5 октомври 1943 г. е създадена специална комисия на НКВД и НКГБ под ръководството на народния комисар на държавната сигурност Всеволод Меркулов и заместник-наркома на вътрешните работи Сергей Круглов. За разлика от германската комисия, съветската комисия подходи по-подробно към въпроса, включително организирането на разпити на свидетели. Интервюирани са 95 души. В резултат на това се появиха интересни подробности. Още преди началото на войната западно от Смоленск са разположени три лагера за полски военнопленници. В тях се настаняват офицери и генерали от полската армия, жандармеристи, полицаи и длъжностни лица, пленени на територията на Полша. Повечето от военнопленниците са били използвани за пътни работи с различна тежест. Когато започна войната, съветските власти нямат време да евакуират полските военнопленници от лагерите. Така полските офицери вече са в германски плен, а германците продължават да използват труда на военнопленниците за пътни и строителни работи. През август – септември 1941 г. германското командване решава да разстреля всички полски военнопленници, държани в лагерите в Смоленск. Пряката екзекуция на полски офицери беше извършена от щаба на 537-и строителен батальон под ръководството на лейтенант Арнес, лейтенант Рекст и лейтенант Хот. Щабът на този батальон се намираше в с. Кози гори. През пролетта на 1943 г., когато вече се подготвяше провокация срещу Съветския съюз, нацистите карат съветски военнопленници да разкопават гробове и след разкопки изземват от гробовете всички документи, датирани по-късно от пролетта на 1940 г. Така датата на предполагаемата екзекуция на полски военнопленници беше „коригирана“. Съветските военнопленници, които извършват разкопките, са разстреляни от германците, а местните жители са принудени да дават благоприятни за германците показания. На 12 януари 1944 г. е създадена Специална комисия за установяване и разследване на обстоятелствата около екзекуцията от нацистките нашественици в Катинската гора (близо до Смоленск) на полски военни офицери. Тази комисия се ръководи от главния хирург на Червената армия генерал-лейтенант от медицинската служба Николай Нилович Бурденко и в нея са включени редица видни съветски учени. Интересно е, че в комисията са включени писателят Алексей Толстой и Киевският и Галицкият митрополит Николай (Ярушевич). Въпреки че общественото мнение на Запад по това време вече беше доста пристрастно, въпреки това епизодът с екзекуцията на полски офицери в Катин беше включен в обвинителния акт на Нюрнбергския трибунал. Това всъщност е, че отговорността на нацистка Германия за извършването на това престъпление беше призната. В продължение на много десетилетия клането в Катин обаче беше забравено, когато в края на 80-те години на миналия век. започна системното „разбиване“ на съветската държава, историята на клането в Катин отново беше „освежена“ от правозащитници и журналисти, а след това и от полското ръководство. През 1990 г. Михаил Горбачов всъщност признава отговорността на Съветския съюз за клането в Катин. Оттогава и вече почти тридесет години версията, че полските офицери са разстреляни от служители на НКВД на СССР, се превърна в доминираща версия. Дори „патриотичният обрат“ на руската държава през 2000-те не промени ситуацията. Русия продължава да се разкайва за престъплението, извършено от нацистите, докато Полша отправя все по-строги искания за признаване на клането в Катин за геноцид. Междувременно много местни историци и експерти изразяват своята гледна точка за трагедията в Катин. И така, Елена Прудникова и Иван Чигирин в книгата „Катин. Лъжа, която се превърна в история ”, насочете вниманието към много интересни нюанси. Например, всички трупове, открити в погребенията в Катин, са били облечени в униформата на полската армия с отличителни знаци. Но до 1941 г. отличителните знаци не са разрешени да се носят в съветските военнопленници. Всички затворници бяха равни по статут и не можеха да носят кокарди и презрамки. Оказва се, че полските офицери просто не биха могли да бъдат с отличителни знаци в момента на смъртта, ако наистина са били разстреляни през 1940 г. Тъй като Съветският съюз не подписва Женевската конвенция дълго време, поддържането на военнопленници със запазване на знаци в съветските лагери не беше разрешено. Очевидно нацистите не са помислили за този интересен момент и сами са допринесли за разкриването на лъжите си – полските военнопленници са разстреляни още след 1941 г., но след това районът на Смоленск е окупиран от нацистите. Това обстоятелство, позовавайки се на творчеството на Прудникова и Чигирин, се посочва и в една от публикациите си от Анатолий Васерман. Частният детектив Ернест Асланян обръща внимание на една много интересна подробност – полски военнопленници бяха убити от изстрел, произведен в Германия. НКВД на СССР не използва такива оръжия. Дори съветските чекисти да разполагаха с копия на германско оръжие, те в никакъв случай не бяха в количеството, използвано в Катин. Въпреки това, по някаква причина, това обстоятелство не се разглежда от привържениците на версията, че полските офицери са били убити от съветска страна. По-точно този въпрос, разбира се, беше повдигнат в медиите, но отговорите на него бяха дадени неразбираеми, отбелязва Асланян. Версията за използването на германски оръжия през 1940 г. за „отписване“ на труповете на полски офицери на нацистите наистина изглежда много странна. Съветското ръководство почти не разчиташе на факта, че Германия не само ще започне война, но и ще може да стигне до Смоленск. Съответно нямаше причина да се „настройват“ германците чрез стрелба на полски военнопленници от германско оръжие. Друга версия изглежда по-правдоподобна – екзекуциите на полски офицери в лагерите на Смоленска област наистина са извършени, но съвсем не в мащабите, за които говори пропагандата на Хитлер. В Съветския съюз е имало много лагери, където са били държани полски военнопленници, но никъде другаде не са извършвани масови екзекуции. Какво би могло да принуди съветското командване да организира екзекуцията на 12 хиляди полски военнопленници в района на Смоленск? Невъзможно е да се даде отговор на този въпрос. Междувременно самите нацисти можеха да унищожат полските военнопленници – те не изпитваха никакво уважение към поляците, не се различаваха по хуманизъм по отношение на военнопленниците, особено към славяните. Унищожаването на няколко хиляди поляци за нацистките палачи не беше никакъв проблем. Въпреки това версията за убийството на полски офицери от съветски чекисти е много удобна в настоящата ситуация. За Запада приемането на пропагандата на Гьобелс е прекрасен начин да се „убоде“ отново Русия, да обвини Москва за военни престъпления. За Полша и балтийските страни тази версия е друг инструмент на антируската пропаганда и начин за получаване на по-щедро финансиране от САЩ и ЕС. Що се отнася до руското ръководство, неговото съгласие с версията за екзекуцията на поляците по заповед на съветското правителство се обяснява, очевидно, с чисто опортюнистични съображения. Като „наш отговор на Варшава“ може да се повдигне темата за съдбата на съветските военнопленници в Полша, които през 1920 г. наброяват повече от 40 хиляди души. Никой обаче не се занимава с този проблем. Истинско, обективно разследване на всички обстоятелства около клането в Катин все още чака в своите крила. Остава да се надяваме, че това ще направи възможно пълното разобличаване на чудовищната клевета срещу съветската страна и ще потвърди, че именно нацистите са били истинските палачи на полските военнопленници. По време на Втората световна война и двете страни в конфликта извършват много престъпления срещу човечеството. Милиони загинаха цивилнии военнослужещи. Една от противоречивите страници от тази история е екзекуцията на полски офицери край Катин. Ще се опитаме да разберем истината, която дълго време е била скрита, обвинявайки другите за това престъпление. Повече от половин век истинските събития в Катин бяха скрити от световната общност. Днес информацията по случая не е тайна, въпреки че мнението по този въпрос е двусмислено както сред историците и политиците, така и сред обикновените граждани, участвали в конфликта на държави. клане в Катин За мнозина Катин се превърна в символ на брутални убийства. Разстрелът на полски офицери е невъзможно да се оправдае или разбере. Именно тук, в Катинската гора през пролетта на 1940 г., са убити хиляди полски офицери. Масовото убийство на полски граждани не се ограничаваше само до това място. Бяха оповестени документи, според които през април-май 1940 г. повече от 20 000 полски граждани бяха убити в различни лагери на НКВД. Стрелбата в Катин усложни полско-руските отношения за дълго време. От 2010 г. руският президент Дмитрий Медведев и Държавната дума признаха, че клането на полски граждани в Катинската гора е дейност на сталинисткия режим. Това стана публично достояние в изявлението „За трагедията в Катин и нейните жертви“. Не всички обществени и политически фигури в Руската федерация обаче са съгласни с това твърдение. Залавяне на полски офицери Второ Световна войназа Полша започва на 01.09.1939 г., когато Германия влиза на нейна територия. Англия и Франция не влязоха в конфликт, чакайки изхода на по-нататъшните събития. Още на 10 септември 1939 г. съветските войски навлизат в Полша с официалната цел да защитят украинското и беларуското население на Полша. Съвременната историография нарича подобни действия на страните-агресори „четвъртата подялба на Полша“. Войските на Червената армия окупираха територията на Западна Украйна, Западна Беларус. По решение тези земи стават част от Полша. Полските военни, които защитаваха земите си, не можеха да устоят на двете армии. Бързо бяха победени. На място, под НКВД, са създадени осем лагера за полски военнопленници. Те са пряко свързани с трагичното събитие, наречено “екзекуцията в Катин”. Общо до половин милион полски граждани бяха пленени от Червената армия, повечето от които в крайна сметка бяха освободени, а около 130 хиляди души се озоваха в лагерите. След известно време някои от обикновените войници, родом от Полша, бяха изпратени у дома, повече от 40 хиляди бяха изпратени в Германия, останалите (около 40 хиляди) бяха разпределени между пет лагера: Старобелски (Луганск) – офицери в размер на 4 хиляди. Козелски (Калуга) – офицери в размер на 5 хиляди. Осташковски (Твер) – жандармеристи и полицаи в размер на 4700 души. насочени за изграждане на пътища – частни лица в размер на 18 хил. изпратени на работа в басейна на Кривой рог – редници в размер на 10 хиляди. До пролетта на 1940 г. писмата до техните роднини престават да идват от военнопленници от три лагера, които преди това са били редовно предавани чрез Червения кръст. Причината за мълчанието на военнопленниците беше Катин, историята на трагедията на която обвърза съдбата на десетки хиляди поляци. Екзекуция на затворници През 1992 г. е публикуван документ с предложение от 08.03.1940 г. от Л. Берия до Политбюро, който разглежда въпроса за екзекуцията на полски военнопленници. Решението за смъртно наказание е взето на 5 март 1940 г. В края на март НКВД завърши разработването на плана. Военнопленниците от лагерите Старобелски и Козелски са отведени в Харков, Минск. Бивши жандармеристи и полицаи от лагера Осташков са преместени в затвора Калинин, от който предварително са извеждани обикновени затворници. Недалеч от затвора (село Медное) бяха изкопани огромни ями. През април затворниците започнаха да бъдат извеждани за екзекуция от 350-400 души. Осъдените на смърт предполагаха, че са освободени. Мнозина си тръгнаха във вагоните в приповдигнато настроение, без дори да знаят за неизбежната смърт. Как се проведе екзекуцията край Катин: затворниците бяха вързани; слагат шинел на главите си (не винаги, само за особено силни и млади хора); доведе до изкопан ров; убит с изстрел в тила от Уолтър или Браунинг. Именно последният факт дълго време свидетелства, че германските войски са виновни за престъплението срещу полски граждани. Затворниците от калининския затвор бяха убити точно в килиите. От април до май 1940 г. са застреляни: в Катин – 4421 затворници; в лагерите Старобелски и Осташковски – 10131; в други лагери – 7305. Кой беше застрелян в Катин? Разстреляни са не само офицери от кариерата, но и адвокати, учители, инженери, лекари, професори и други представители на интелигенцията, мобилизирана по време на войната. “Изчезнали” офицери Когато Германия атакува СССР, започват преговори между полското и съветското правителство относно обединяването на силите срещу врага. След това започнаха да търсят офицерите, откарани в съветските лагери. Но истината за Катин все още беше неизвестна. Никой от изчезналите офицери не може да бъде открит, а предположението, че са избягали от лагерите, е неоснователно. Нямаше новини или споменаване на онези, които се озоваха в лагерите, споменати по-горе. Те успяха да намерят офицерите, или по-скоро телата им, едва през 1943 г. В Катин бяха открити масови гробове на екзекутирани полски граждани. Разследване от германска страна Първите масови гробове в Катинската гора са открити от германски войски. Те извършиха ексхумация на откритите тела и проведоха собствено разследване. Ексхумацията на телата е извършена от Герхард Буц. За работа в село Катин бяха привлечени международни комисии, в които влизаха лекари от контролирани от Германия европейски страни, както и представители на Швейцария и поляци от Червения кръст (полски). Представители на Международния червен кръст не присъстваха едновременно поради забрана от правителството на СССР. Германският доклад съдържа следната информация за Катин (екзекуция на полски офицери): В резултат на разкопките са открити осем масови гроба, от които са изведени и препогребани 4143 души. Повечето от загиналите са идентифицирани. В гробове No 1-7 хората са погребвани в зимни дрехи (кожета, палта, пуловери, шалове), а в гроб No 8 – в летни дрехи. Също така в гробове 1-7 са открити фрагменти от вестници от април-март 1940 г., като по труповете няма следи от насекоми. Това свидетелства, че екзекуцията на поляците в Катин е извършена през хладния сезон, тоест през пролетта. При загиналите са открити много лични вещи, те свидетелстват, че жертвите са били в лагера Козелск. Например писма от дома, адресирани до Козелск. Също така мнозина имаха табакери и други предмети с надписи „Козелск“. Дървесните секции показаха, че са били засадени на гробовете преди около три години от момента на откриването. Това показва, че ямите са запълнени през 1940 г. По това време територията е под контрола на съветските войски. Всички полски офицери в Катин бяха простреляни в тила с немски сачми. Те обаче са произведени през 20-30-те години на XX век и се изнасят в големи количества в Съветския съюз. Ръцете на екзекутираните бяха вързани с връв по такъв начин, че при опит да ги отделят, примката се затяга още повече. На жертвите от гроб № 5 главите им били увивани така, че при опит да направят каквото и да е движение, примката удушвала бъдещата жертва. В други гробове главите също са вързани, но само тези, които се открояват с достатъчна физическа сила. По телата на някои от загиналите са открити следи от четиристранен щик, като тези от съветско оръжие. Германците използваха плоски щикове. Комисията интервюира местни жители и установява, че през пролетта на 1940 г. голям бройПолски военнопленници, които са натоварени в камиони и отведени към гората. Местните никога повече не са виждали тези хора. Полската комисия, която беше по време на ексхумацията и разследването, потвърди всички германски заключения по този случай, като не откри явни признаци на документна измама. Единственото нещо, което германците се опитваха да скрият за Катин (екзекуцията на полски офицери), е произходът на куршумите, използвани за извършване на убийствата. Поляците обаче разбраха, че представители на НКВД също могат да имат такива оръжия. От есента на 1943 г. представители на НКВД се заеха с разследването на трагедията в Катин. Според тяхната версия полските военнопленници са били заети с пътни работи и с пристигането през лятото на 1941 г. Смоленска областгерманците не са имали време да ги евакуират. Според НКВД през август-септември същата година останалите затворници са разстреляни от германците. За да скрият следите от престъпленията си, представители на Вермахта отварят гробовете през 1943 г. и изваждат от там всички документи, датирани след 1940 г. Съветските власти подготвиха голям брой свидетели за тяхната версия на събитията, но през 1990 г. оцелелите свидетели оттеглиха показанията си за 1943 г. Съветската комисия, която извършва многократни разкопки, фалшифицира някои документи и напълно унищожава някои от гробовете. Но Катин, чиято история на трагедията не даде почивка на полските граждани, въпреки това разкри своите тайни. Делото Катин на Нюрнбергския процес След войната от 1945 до 1946 г. Провеждат се така наречените Нюрнбергски процеси, чиято цел е да се накажат военнопрестъпниците. Въпросът за Катин също беше повдигнат в съда. Съветската страна обвини германските войски за екзекуцията на полски военнопленници. Много свидетели по това дело промениха показанията си, те отказаха да подкрепят заключенията на германската комисия, въпреки че самите те участваха в нея. Въпреки всички опити на СССР, Трибуналът не подкрепи обвинението по въпроса за Катин, което всъщност даде основание да се смята, че съветските войски са виновни за клането в Катин. Официално признаване на отговорността за Катин Катин (екзекуция на полски офицери) и случилото се там са разглеждани от различни страни многократно. Съединените щати провеждат своето разследване през 1951-1952 г., в края на 20-ти век по този случай работи съветско-полска комисия, от 1991 г. в Полша е открит Институтът за национална памет. След разпадането на СССР Руската федерация също се зае отново с този въпрос. От 1990 г. започва разследването на наказателното дело от военната прокуратура. Получи номер 159. През 2004 г. наказателното дело е прекратено поради смъртта на обвиняемите по него лица. Полската страна представи версия за геноцида на полския народ, но руската страна не я потвърди. Наказателното дело по факта на геноцида е прекратено. Към днешна дата продължава процесът на разсекретяване на много томове от случая Катин. Копия от тези томове се прехвърлят на полската страна. Първите важни документи за военнопленниците в съветските лагери са предадени през 1990 г. от М. Горбачов. Руската страна призна, че престъплението в Катин е било съветска власт представлявани от Берия, Меркулов и др. През 1992 г. бяха оповестени документи за клането в Катин, които се съхраняваха в т. нар. Президентски архив. Съвременната научна литература признава тяхната автентичност за полско-руските отношения.
Въпросът за клането в Катин се появява от време на време в полските и руските медии. За поляците той има значително значение в националната историческа памет. През 2008 г. московският съд отхвърли жалба за екзекуцията на полски офицери от техни роднини. В резултат на отказа те подадоха жалба срещу Руската федерация в Европейския съд. Русия беше обвинена в неефективно разследване, както и в пренебрегване на близки роднини на жертвите. През април 2012 г. той квалифицира екзекуцията на затворници като военно престъпление и нареди на Русия да плати на 10 от 15 ищци (роднини на 12 офицери, убити в Катин) по 5000 евро. Това е обезщетение за съдебните разноски на ищците. Трудно е да се каже дали поляците, за които Катин се превърна в символ на семейна и национална трагедия, са постигнали целта си. Официалната позиция на руските власти Съвременните лидери на Руската федерация В. В. Путин и Д. А. Медведев се придържат към същата гледна точка за клането в Катин.
Те направиха няколко изявления, осъждащи престъпленията на сталинския режим. Владимир Путин дори изрази собственото си предположение, което обяснява ролята на Сталин в убийството на полски офицери. По негово мнение руският диктатор по този начин отмъщава за поражението през 1920 г. в съветско-полската война. През 2010 г. Д. А. Медведев инициира публикуването на документи, класифицирани по съветско време от „пакет № 1“ на уебсайта на Федералния архив. Екзекуцията в Катин, чиито официални документи са достъпни за обсъждане, все още не е напълно разкрита. Някои томове от това дело все още са секретни, но Д. А. Медведев каза пред полските медии, че осъжда онези, които се съмняват в автентичността на представените документи. 26.11.2010 г. Държавната дума на Руската федерация прие документа „За трагедията в Катин…“.
На това се противопоставиха представители на фракцията на комунистическата партия. Според приетото изявление екзекуцията в Катин е призната за престъпление, извършено по пряка заповед на Сталин. Документът също така изразява съчувствие към полския народ. През 2011 г. официални представители на Руската федерация започнаха да декларират готовността си да разгледат въпроса за реабилитацията на жертвите на клането в Катин. Спомен за Катин Сред полското население споменът за клането в Катин винаги е останал част от историята. През 1972 г. в Лондон е създаден комитет от поляци в изгнание, който започва да събира средства за изграждането на паметник на жертвите на клането на полски офицери през 1940 г. Тези усилия не бяха подкрепени от британското правителство, тъй като се страхуваха от реакцията на съветските власти. До септември 1976 г. паметник е открит на гробището Gunnersberg, което се намира западно от Лондон. Паметникът представлява нисък обелиск с надписи на пиедестала. Надписите са направени на два езика – полски и английски. Казват, че паметникът е построен в памет на повече от 10 хиляди полски затворници в Козелск, Старобелск, Осташков. Изчезнали са през 1940 г., а някои от тях (4500 души) са ексхумирани през 1943 г. близо до Катин. Подобни паметници на жертвите на Катин са издигнати и в други страни по света: в Торонто (Канада); в Йоханесбург (Южна Африка); в Нова Британия (САЩ); на Военното гробище във Варшава (Полша).
Трагична е съдбата на паметника на Военното гробище от 1981 г. След монтаж през нощта неизвестни са го извадили със строителен кран и автомобили. Паметникът е бил под формата на кръст с дата “1940” и надпис “Катин”. Два стълба с надписи „Старобелск“, „Осташково“ долепяха до кръста. В подножието на паметника бяха изписани буквите „В. П.“, което означава „Вечна памет“, както и герба на Британската общност под формата на орел с корона. Споменът за трагедията на полския народ е добре осветен във филма му “Катин” на Анджей Вайда (2007). Самият режисьор е син на Якуб Вайде, офицер от кариерата, който беше застрелян през 1940 г. Филмът е показан в различни страни, включително в Русия, а през 2008 г. е в челната петица на международната награда “Оскар” в номинацията за най-добър чуждестранен филм. Сюжетът на картината е написан въз основа на историята на Анджей Мулярчик. Описан е периодът от септември 1939 г. до есента на 1945 г. Филмът разказва за съдбата на четирима офицери, попаднали в съветския лагер, както и за техни близки роднини, които не знаят истината за тях, въпреки че предполагат най-лошото. Чрез съдбата на няколко души авторът предаде на всички каква е истинската история. “Катин” не може да остави зрителя безразличен, независимо от националността.Источник: https://schoolperspektiva.ru/bg/svobodnaya-tema/zachem-vatutin-stavil-podpis-pod-rasstrel-polyakov-katynskii-tupik-vs/

Предишна статия

Можем ли да вярваме на официалните медии за митинга на 06.04.2022 година в град София?

Следваща статия

“Тирани, всуе се морите! Не се гаси туй, що не гасне!”

Други интересни