Яков Кедми: До пет години НАТО ще изчезне

Автор: Няма коментари Сподели:

– Яков Йосифович, Вие сте военен специалист, който познава войната не само от учебниците, а като участник в реални бойни действия. Как бихте коментирали протичането на военната операция през този един месец от нейното начало и ситуацията на бойното поле в момента?

– Доколкото мога да разбера, първо, чисто като съотношение на силите, Русия въведе в Украйна по-малко войски, отколкото е украинската армия. Всъщност, тя води настъпление с по-малко войници от тези, които се опитват да се защитават. Заедно с въоръжените сили на милициите на ЛНР и ДНР, Русия разполага с по-малко действащи войници в Украйна от украинската армия,  руските сили са примерно около 70% от украинските.
Второ, стратегията на тази война беше определена така: с освобождението на земите на Луганската и Донецката области, на които се намираше украинската армия, се занимават въоръжените сили на милициите на Луганската и Донецката области, с огневата поддръжка на руската артилерия и авиация.
Понеже по-голямата част от украинската армия бе концентрирана в Луганската и Донецката области, руските войски отрязаха тяхното настъпление от север откъм Харков и от юг откъм Крим, създавайки огромен котел, в който украинските войски са откъснати от цялата Украйна. На практика те затварят в пръстен останалите там около 70 000 души от украинската армия и над 20 000 души от националистически формирования, като по-голямата част от последните са съсредоточени в Мариупол.
В близките 7-10 дни се планира унищожаването на тези обкръжени сили и прочистването на Мариупол и местата, в които  се намират остатъци от украинската армия.
Откъм Белорусия руските войски се придвижиха към Киев, но не го обкръжиха напълно и сега се намират в близост до града, като не е ясно дали ще влязат в украинската столица.
От юг, откъм Крим, руските войски завзеха цялата Херсонска област и излязоха към Николаев и Запорожие. Като завършат унищожението на щурмовата бригада на украинската армия, разположена при град Николаев, руските войски в близките 2-3 дни трябва да овладеят голямото кръстовище при Николаев и тогава стои този въпрос: дали ще се придвижат към Одеса, отрязвайки Украйна от Черно море, дали ще се отправят на запад към Лвов, или пък ще се присъединят от юг към групата, която влезе от север и се намира в околностите на Киев.
Ако руската армия успее да унищожи или неутрализира напълно (ако те се предадат) групировката на украинската армия в Мариупол и около Донецк, в Донбас, тогава освободилите се сили на ЛНР и ДНР ще се придвижат на запад, вероятно по направление към Одеса, Днепропетровск и може би даже към Лвов.
Украинската армия вече не е способна да извършва маневрени, настъпателни или контранастъпателни действия и може само да се съпротивлява или задържа настъплението на руските сили.

– За нас ще е интересно да чуем Вашия коментар на думите на руския философ Александър Дугин, който също като Вас смята, че настоящият конфликт не е война с Украйна, а нещо много повече. А за Дугин се твърди, че има силно влияние върху Владимир Путин.
Ето и самият цитат: “Това не е война с Украйна! Това е война с глобализма като планетарен феномен на всички нива – геополитически и идеологически.
Русия отхвърля всичко от глобализма – еднополярния модел, атлантизма, либерализма, антитрадициите, технокрацията, Голямото нулиране.
Ясно е, че всички европейски лидери са част от атлантическия либерален свят. И ние сме във война точно с това.
Ние се разделихме със Запада. Западът, където триумфират Ротшилд, Сорос, Шваб, Бил Гейтс, е най-отвратителното нещо в историята на света…”

– Познавам Дугин, срещал съм се често с него, беседвали сме много в края на 90-те и началото на 2000-а, докато през 2002 г. ми беше забранено да влизам в Русия.
Той е привърженик на национално-религиозната философия, основана на славянството. Дугин отрича тоталитарното подчинение и смазване на националните и религиозни граници в това общество, което се опитваха да установят западните идеолози и Съединените щати, въвеждайки общи принципи и общи ценности, които не винаги се приемаха от едни или други народи.
Дугин иска всеки народ, всяка култура, всяка цивилизация да се развиват на своя основа, в свои рамки, без да се опитва да наложи идеологията или религията си на другите народи.
Тъй като основният момент на това движение да се наложи на всички собственият ред, собствените принципи бе западният, най-вече англосаксонският свят, затова и неговато съпротивление бе против диктата на Съединените щати, Великобритания и тези, които ги поддържат.

– Вярвате ли, че пътят на Украйна към НАТО е окончателно затворен?

– Мисля, че НАТО никога повече няма да приеме и няма да се опита да приеме Украйна в своите редици. Аз не съм уверен, че след пет години НАТО още ще съществува.

– Опасявате ли се от военен сблъсък между НАТО и Русия?

– Аз не мисля, че е вероятен конфликт между НАТО и руската армия, защото в такъв случай НАТО ще бъде унищожено. По-вероятен е конфликт между Съединените щати и Русия. НАТО в дадения случай – това не е сериозна военна сила, с която Русия се съобразява. Основното противопоставяне е между руските въоръжени сили и американските.

– Яков Йосифович, благодаря за Вашия интересен коментар…

– Благодаря и аз. Аз съм бил в България, в София, така че искам да предам поздравите си на българския народ, към който изпитвам най-топли чувства.

https://duma.bg/yakov-kedmi-do-pet-godini-nato-shte-izchezne-n256153

Предишна статия

Мариела Нордел от Мастършеф изригна с гневен пост срещу украинските бежанци: Защо не казвате истината?!

Следваща статия

Едно зареждащо изпълнение на песента “Хубава си моя горо” на възпитаници на👏 НУФИ “Широка лъка”

Други интересни