ПРОФ. Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЧИРКОВ

Автор: Няма коментари Сподели:

Уча лекарите никога да не са груби с пациентите

Избухливост, омраза, желание за отмъщение и клюкарство изтощават мозъка

Кой е той
Проф. Александър Чирков е завършил Медицинската академия в София.  През 1966 г. заминава за Германия, за да специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. От 1981 г. е професор в университета във Фрайбург. През 1986 г. извършва първата сърдечна трансплантация в България. Проф. Чирков дълги години е директор на болница “Св. Екатерина”. Днес живее между България и Германия, където са децата и съпругата му Мариане. Внуците Феликс, Никол и Сара са в Брюксел. „Има римска поговорка, която в превод гласи, че щастието и здравето на хората стоят над всичко. Трябва да сме диалогични, добри и толерантни, да си отстъпваме взаимно. Не са нужни нови партийни идеологии, а здрава работа за изграждане на нормални, правилни структури, които да подобрят живота на хората. Това трябва да е целта на всяка партия. А не да слагат на сладки постове своите шуреи, баджанаци и верни слуги”, казва проф. Чирков. Според него колкото и пари да има един човек, той няма да живее добре, ако в обществото 90% от хората са бедни.

-Проф. Чирков, захванал сте с изграждането на най-модерната болница в Европа, която ще бъде построена във Варна, какво се случва с нея?
-Проектът е перфектен. Направен е в Германия и в Австрия. Имаме разрешение, имаме и земя. Парите ги няма още –  44 милиона евро ще струва. Като ги осигурим, тогава ще строим. Няма да се отказваме от надеждата. Ще бъде изградена върху площ от 12 000 кв. м. Ще има отделение по диагностика на сърдечно-съдовите и белодробни заболявания, ще има сектори за обща хирургия и сектори за урология и ортопедия. Ще работи със Здравната каса, с около 150 души персонал – лекари, сестри, помощен екип.

-Казвате, че промивате мозъците на екипите, с които работите – морално и професионално, как става това?
-Всяка вечер ги събирах и им говорех. Изключително важно е, взаимоотношенията между лекари, сестри и санитари да бъдат на човешко ниво – възпитано, цивилизовано, интелигентно, а не понеже някой си мисли – аз съм голям доктор или старша сестра, мога да мачкам другите. Такова нещо не съм допускал. Никой не може да докладва за някой, че е направил грешка. Казвам им – с пациентите никога грубо! Винаги ги питайте – как сте? Как е семейството ви? Трябва ли ви нещо? На това ги учих. Това е промиване на мозъците – да има добри взаимоотношения. В цялото ни общество трябва да се стремим към това. Тогава няма да има агресия. Както казват старите латинци – това, което не искаш да сторят на теб, не го прави на другите.

-Имат ли познания нашите лекари, развиват ли се?
-Цял живот искам това. Те непрекъснато трябва да знаят новото, да четат и да се обучават. Това е за сметка на пациента, който трябва да бъде здрав и да се радва.  Лекарите трябва да се обучават постоянно. Те се втурват да печелят пари, а не се усъвършенстват.

-Здравеопазването ни в капан ли е?
-Сега в момента здравеопазването ни не е перфектно. Реформа се прави на нещо, което го има и е създадено… Но ако трябва нещо да бъде реформирано, съм съгласен да бъдат отстранени всички недомислия и грешки, дължащи се на глупави бюрократични решения, на лекарска некомпетентност, на недоученост на докторите, както и на лошото отношение към пациентите… Това още не е реформа, но е ново начало за здравното обслужване, което трябва да функционира така, както е в развитите страни и се чака десетилетия от болното българско население… На нас не ни трябват друго освен ефективно здравеопазване. А то може да се получи, чрез непрекъснато усъвършенстване и развитие на професионалните умения и квалификация на лекарите и медицинските сестри. Друго, което предлагам, с цел бъдещото здраве на нацията е в средните училища седмично да се въведе един учебен час по здравна и социална култура. Това ще помогне на подрастващите граждани на България да придобият елементарна здравна култура за болестите, епидемиите и санитарни изисквания в живота. Нека се вслушаме в съвета на Сенека, който напомня – да учим за живота, а не за училището… Стане ли това българското население, ще си отдъхне от всекидневните недомислия, които се случват ден през ден в болниците. Трябва ли да казвам, че добре функциониращата здравна система, ще гарантира по-радостен и по-смислен живот на българите.

-Как да живеем по-добре и по-дълго?
-Преди време четох интервю на възрастна холандка, която живяла 115 години. Питаха я, как е достигнала до тази възраст, без деменция и с толкова пъргава мисъл. Основното, което ми направи впечатление в отговорите й, бе, че на първо място тя поставяше даденото й от Бога качество да обича семейството, децата, внуците и правнуците си със същата сила, както и на младини. На второ място бе нейното отношение изобщо към хората. Най-важното, казва тя, на което се радвала, били успехите на нейните приятели, на всички, които живеят дори по-добре от нея. И забележете: това е така, защото тя смята, че и най-богатият може да живее добре само тогава, когато цялото общество е здраво и силно и успява в набелязаните си цели. Не я дразни, че някой друг е постигнал преди нея онова, което тя е пожелала да има. Възрастната жена благодареше на Бога, че й е отнел най-лошите качества, които притежават хората – завистта, злобата, омразата и желанието за мъст! Напротив, отговаря интервюираната, много пъти, когато лично чувах нелепи неща по мой адрес, аз се усмихвах. Мога да потвърдя, че онова, което казва жената, е задължително изискване и качество, което трябва да притежава съвременния модерен човек.

– Професоре, вие как пазите здравето и психиката си?
-С много ходене! Всеки ден – най-малко 6 км. Това е най-доброто нещо срещу високото кръвно налягане. Ходене, ходене, ходене и това е! И сега в момента се разхождам край морето във Варна. Да ви кажа, златната възраст не е точно такава, защото в този период човек започва да се отчайва малко. Преди е бил много активен, а след това се отдръпва назад вече и не е толкова щастлив. Аз съм на 82 години, но искам да строя нова модерна болница, работя още, консултирам.

-Кое ни вреди повече, лошите мисли или лошата храна?
-Като си променят мисловната култура, българите ще видят, че ще има по-малко болни. Но докато има избухливост, нетърпимост, желание за отмъщение, омраза, клюкарство – всичко това изтощава мозъка. А той изпраща сигнали към съответните гени, които от своя страна изпращат съответните ензими, и се започва – високо кръвно налягане, атеросклероза, ракови заболявания и други. Като прибавим и това, че се тровим с лоша храна и с цигари, можете да си представите какво е положението. Ако вие само се разхождате и мислите за добри взаимоотношения с хората и как да не сторите на някого нещо лошо, и ако се храните до 18 часа, с разнообразна храна, ще живеете по-добре. Природата за това е създадена да ни дава храна, която да ни дава и здраве. Навремето Хипократ е казал – “лекарят лекува, но оздравяването идва от природата!”

-Вашата прапрабаба е била личен лекар на ЛевТолстой…
-Да, истина е това. Преди много години, получих писмо от един шеф на голяма банка в Цюрих, но е руснак, който ми изпрати интересно родословно дърво на моя род. В него пишеше, че моята прабаба Василиса Чиркова е била личен лекар на Лев Толстой. Като дете бях чувал подобни приказки от мои роднини, но никога не им бях обръщал внимание.

-Ходите ли си в родния ви Лом?
-Ходя си да! Сега последно бях на 80-годишнината на брат ми, празнувахме със семейството, децата, внуците, жена ми.

интервю на Драгомира ИВАНОВА, публикувано във вестник “Златна възраст”

http://balkanite.bgpolitika.com/zdrawe/3090-prof-aleksandur-chirkov-na-82-godini

Предишна статия

Пламен Пасков с брилянтен анализ за войната Русия – Украйна и ролята на България

Следваща статия

БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ, КОЯТО ЛИПСВА В УЧЕБНИЦИТЕ!

Други интересни