24 часа в СТРАХОВИТОТО село, НАПУСНАТО за 1 НОЩ – Бумалча

Автор: Няма коментари Сподели:

Бумалча е едно познато име, особено ако сте чели. първата ми книга. Това е едно село разположено до Трявна, за което се носи легенда, че е изоставено за 1 нощ накъде между 1964 и 1965 година.

Какво се е случило и какви са версиите, предстои да разберем. Самото село е разположено в Стара планина, над Плачковци, близо до Трявна. На GPS ще ви излезе като местност могилите и за това хората се бъркат.

Пътят до него е черен и на места доста труден, не се пробвайте с лек автомобил. Добре е да стигнете или пеша или с джип. В България има много изоставени села и в Родопите, и в Рила и Пирин, но това тук е различно.

За него се носят страховити легенди, че е изоставено буквално за една нощ. Носи се предание, че в миналото, че имало пастир на име Малчо и когато турците минавали викали Бу, Малчо, или виж, Малчо. Оттам идва и името му – Бумалча.

Интересът ми към селото беше предизвикан още през 2015 година, когато гледах снимки как наистина къщите и всичко в тях е изоставено. Призрачните гледки на креватчета с послани чаршафи наистина ме стресна и реших да науча малко повече са историята му.

Намерих статии, които датират още от 99-та година и снимки на къщи, които са превземани от времето, но нищо общо със съборетини. Те разказват, че са заварили къщи все едно приготвени за вечеря, с вилици и ножове по масите, чаши и тенджери на печките. Сякаш очакват всеки момент стопаните да се приберат.

https://www.youtube.com/watch?v=xsYkANk_ttA

Предишна статия

Може да ни оставят без храна скоро… (Водят ни към глад!)

Следваща статия

Как Европа инструктира украинските бежанци. Преговори в Истанбул. В България подмяната продължава.

Други интересни