ЗАНУЛЯВАТ БЪДЕЩЕТО НИ КАТО ДЪРЖАВА!

Автор: Няма коментари Сподели:

За първи път откакто сме в НАТО американски военен министър посети България. Във визитата му направиха впечатление две неща.

Първото е, че не се срещна с президента Радев. Изглежда президентът не е искал да го приеме. И с право. Откъде накъде ще приема човек, който настоява да даваме оръжия на Украйна, т.е. да влезем на практика във войната и да се окървавим. Ние сме съюзници, а не слуги.

Но ако Лоид Остин не е искал да се срещне с Радев, както обяви един от развълнувалите се американски папагали тук – това вече не е добре. Идва чужд, съюзнически министър на отбраната и определя протокола ни – с този искам среща, а върховният ви главнокомандващ – да не го видя ! Как така ? Нали разговорите са по военни, да не са по кулинарни теми ? Да не би гостът да е над държавния глава, да не би да са ни окупирали, без да сме разбрали ? Що за учтивост ? Ние да не сме Порто Рико ?

Второто интересно е, че за втори път се опънахме на американците, за да отстоим нашите интереси. Първия път беше когато Костов отказа да приеме бежанци от Косово. Сега България, очевидно след срещата при президента, отклони искането на Вашингтон да дадем ракетните си дивизиони С-300 и самолетите МиГ-29 на Украйна. Тук случаят е особено интересен. Не че един или двата дивизиона и няколкото самолета щяха да свършат някаква работа на Зеленски. Руснаците щяха да ги унищожат още преди да се бяха разгърнали. Не, замисълът беше България да заеме войнствена позиция, на практика да се включи във войната и да се ‘’окървави’’, та да се пресече възможността за каквото и да подобряване на отношенията с Русия в предвидимо бъдеще. Не им стига на американците, че ни накараха да си нарежем ракетите, да унищожим голяма част от въоръжението си, да блокираме Белене, да спрем Южния поток, ами сега искат да минираме задълго и непоправимо пътя между София и Москва.

Всъщност ако се минира нещо, то е бъдещето ни като държава. Незная дали на американски натиск или на нашенска глупост се дължат две безумни правителствени решения, които ще ни струват неимоверно, неподозирано скъпо. Едното бе обявено от вицепремиера Асен Василев, който каза, че догодина нямало да имаме нов договор с Газпром, а сме щели да купуваме газ от другаде. Имало доставки от Катар, Алжир, каза този откривател и млъкна. Забрави как Катар изрично предупреди, че никой няма да може да компенсира недостига на руски газ в Европа. Няма капацитет ! Няма да има газ. Ще има, тропа с крак нашият вицепремиер и уточнява дребната подробност – ‘’ Да, цените ще бъдат по-високи “.

Как бе, министре, как ти ще нареждаш бедната, изнемощяла българска държава да купува по-скъпо това, което получава много по-евтино. Колко по-скъпо – 20%, 30 %, два пъти, пет пъти ? Значи сърбите ще купуват газа по 400 долара хилядата кубика, унгарците – също, турците – по 200 – 300, а ние по 2000. Вие луди ли сте ? Откъде пари, кой ще покрие разликата ? Федералният резерв на СЩ ли ще доплати ? Дава ли си сметка вицепремиерът какво ще значи това за българската икономика ? И как той определя дали ще преговаряме с Газпром или не. Асен Василев самодържец ли е, коалицията разпаднала ли се е вече ? Какво, заради изцепките му да не работят циментовите и торовите заводи, реколтата да е мижава и народът да гладува. Заради неговите и на приятелите му интереси и предпочитания догодина да мръзнем като румънци при Чаушеску. Държавата да не ви е бащиния ? Башибозук – така ги нарече Любен Дилов. Ако имаха достойнство, тези персонажи трябваше, след като прочетат вчерашното есе на Кеворкян за тях, да си плюнат на петите и да се отправят с еднопосочен билет към Канада и Харвард.

Другият гробокопач на българската икономика е транспортният министър Събев. С възвишен тон този пионер на санкциите побърза първи в ЕС да обяви, че българското небе се закрива за руски самолети. И какво направи с това ? Едно голямо лайно направи, казва в сходна ситуация храбрият войник Швейк. Екскрементът, за който споменава героят на Хашек, ще се изрази в това, че тази година, а и кой знае колко години напред тук няма да има руски туристи – нито на Черноморието, нито в ски курортите. Какво означава това за хотелския, ресторантьорския и строителния бизнес, те си знаят или ще разберат.

И за какво го направиха, да ги пита някой. Да си начешат крастата ? Да се направят на по-католици от папата ? Да ги тупне Байдън по рамото ? Щели да наказват Москва ? Плиткоумний, бълха я ухапала Русия, че няма да ѝ купуваме газа и няма да пускаме руснаците по плажовете ни.

“ О, Вий, кои престъпяте тоз праг, надежда всяка тука оставете “, пише на врата на пъкъла, според Данте. Хубаво е г-жи и г-да министри да си припомняте класиката,(цитираното предупреждение е от песен трета на Ад ), та хубаво е да проумеете, че България не започва и не свършва с вас. Спрете се на прага на пъкъла или се махайте. Вие не сте България, нито България е като вас. Хубаво е и натегачите, които се чудят как да угодят на американските планове срещу Русия и как да харижат повече бази и територии, да си припомнят, че в един момент САЩ могат да си вземат шапките и да ликвидират военното си присъствие у нас. Така беше във Виетнам, в Сомалия, неотдавна в Афганистан. Американците отлетяха, а слугинстващият персонал висна по колесниците на самолетите.

Но докато се подиграваме на глупостта политическа и човешка, не може да не се възхитим и на практичността, с която някои се възползват от тази глупост. Ето Турция, 10 пъти по-натовска страна от нас, водила поне 10 войни с Русия, поддържаща Зеленски, снабдяваща Украйна с безпилотни самолети Байрактар, страна, която може да получи огромни количества газ от Иракски Кюрдистан, няма никакво намерение да прекъсва двата газопровода с Русия – Синия поток и Турския поток, да ограничава посещенията на руските туристи и да налага санкции. Напротив, вероятно ще иска увеличение на доставките на руски газ, та да го продаде няколко пъти по-скъпо, когато будалите закъсат. И понеже ние няма да имаме пари да платим, ще им продадем – какво ? Земя -а ! Добра перспектива, а, г-н министре на финансите ? Това елемент от схемата ли е ? Турция ще се радва, разбира се, да привлече и руските туристи, които идваха на българското Черноморие, към своите курорти, защото такава е логиката на бизнеса, комшу. Неприятели, неприятели, но сиренето е с пари, нали ?

                                                                                         Васил Василев

                                                                                              https://spisanieexpress.com/2022/03/26/

Предишна статия

Войната на дявола срещу Бога!

Следваща статия

ДАЛИ РУСИЯ МОЖЕ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ НАТО?

Други интересни