Украйна: Защо заплака Христос?

Автор: Няма коментари Сподели:

Войната трябва да сполети християните, които потъпкват Христовия закон, дори и да не го искат, както се наказва виновно дете” (Св. Николай Сръбски. Война и Библия).

Много хора питат моето мнение за това, което се случва сега в Украйна.

Преди всичко искам да изразя своите съболезнования и съчувствие към всички цивилни, които пострадаха по време на военните действия. Самият аз оцелях след войната в Приднестровието през 1992 г., знам, че е страшно.

Украйна… Почти целият ми живот мина в Украйна. 20 години в Киев (от 1999 до 2019 г.). Преди това – последователно в Молдова (сега Приднестровието), после в Одеска област. През лятото – винаги при баба ми в района на Ровно.

Украйна е моята родина. Обиколих я веднъж. Където и сега гърмят експлозии, малко или много разпознавам тази област от снимка или видео. Всичко е много близко. Имам там почти всички роднини, много познати. Това, което им се случва сега, ми причинява голяма болка.

И всичко, което ще кажа по-нататък, не е морализаторство и не упрек, а опит да се разбере как всичко е стигнало до такъв тъжен резултат.

Донбас

Хората в Украйна сега са уплашени. И им е трудно. Също толкова страшно и трудно, колкото беше в Донбас през последните 8 години…

Какво? Донбас? Усещам как някои се напрягат, колко им е неприятно да четат това. И аз знам отговорите. “Побеждаваме ли злото със зло? Плач, страдание се умножават? Отмъщение?

Не, не става дума за отмъщение, братя. Но в действителност. И най-накрая да спре геноцида в Донбас. И за да го спре, трябваше да спре тези, които водеха тази война. Нямаше друг изход. Уви.

Вече изминаха 8 години, откакто Украйна започна незаконно да използва армията срещу неконтролираните територии на Донбас. 8 години непрекъснати бомбардировки над цивилното население. Разбити къщи, разкъсани деца. Зверствата на опълченските батальони от типа “Торнадо”. Кръв, кръв, кръв…

Само по приблизителни данни от 14 000 до 15 000 хиляди убити. От тях няколкостотин деца. И това безумие нямаше край…

Колко години ще трябва да продължи това?

Целият свят мълчеше. Кой в Украйна пишеше, крещеше за това? Преброени единици. Тези, които пишеха бяха принудени да се крият, или да заминат в чужбина, или се озоваха в украински затвор. Или просто бяха убити.

Разбираемо, имаше страх. Не всичко можеше да се изрече и напише. Но – в края на краищата темата за Донбас стана „неудобна“ дори в обикновените разговори сред украинците. Това е най-страшното нещо. Постоянното страдание на мирните съграждани на собствената им страна се превърна в норма, с която всички бързо свикнаха.

Украинката Евгения Билченко, бивша доброволка от Десния сектор, която сега си е възстановила съзнанието от нацистката дрога, пише:

„Украинците в годините след Майдана извършиха процедура, известна в психоанализата като „идентификация със сянката“. Миризмата на изгорени тела в Одеса е миризма. Умиращите жени на прага на администрацията на Луганск са цвят, вкус, контакт. Реалността на невинно убитото човешко тяло не можеше да не удари очите. Последните разговори с обикновени украинци показаха, че през всичките тези години те всъщност са знаели кой го е направил. Всъщност те сами са го направили, защото да знаеш престъпление и да го допуснеш е грях. Все пак беше далече, не при тях, там, при хора от най-ниската степен.

Нацизмът, немислим в 21 век, не е просто мъченията на “Азов”. Това е объркващото повдигане на клепачите на мениджър в Днепър, фризьор в Одеса, бариста в Киев при думата „Донбас“. Забравихме и за пълната слепота на украинците по отношение на репресиите срещу дисиденти в самата страна.

Чувствайки се като съучастник в престъплението, неспособен да излезе, е Сянката. Адски непристойно само по себе си. Не е възможно да се носи дълго време. Сянката се отчуждава от човек на някой друг („За какво сме ние?!“) и подтиква да се идентифицираш с друг като фигура на защитник: така е по-лесно да издържиш.

Откакто идентифицирането като симптом на Стокхолмския синдром се случи преди осем години, през всичките тези години украинците са живели в легитимиран начин да убиват друг под прикритието на фантазия за война. Фантизмите са склонни да се сбъдват… Ако преди човек е живял в състояние на война и омраза към ближния, сега тази фантазия е достигнала своя предел, което я е превърнало в Реалност”.

Билченко не е ли права? Украйна не е ли живяла така?

Уви, това е ужасна истина: Бог позволи на войната да дойде откъдето дойде и където беше забравена. И сега този ужас ще трябва да премине не само през Донбас, но и през цяла Украйна. Когато идват Божиите наказания, те засягат всички – и виновните, и невинните, и лошите, и добрите.

Не злорадствам и не съм отмъстителен. Това е моята болка, нашата болка. Повтарям: Украйна е моята родна страна. Моите най-близки роднини и приятели са почти всички в Украйна. И те също страдат, и също седят в бомбоубежища. Те са аз. Ти си аз. И сърцето ми се къса при мисълта за всички вас.

Но сега говорим за духовни закони. „Всичко е наред“ не може да бъде там, където невинна кръв се пролива с години, истината се потъпква и процъфтява мизантропна идеология. Там, където царуваше беззаконие, няма да има мир. Това е законът на Библията и на живота.

“Бог е замлъкнал”

„Мълчанието се предава и на Бог“ – пишат ми днес от Украйна с упрек, че не излизам на улицата, за да протестирам срещу специалната операция на Руската федерация. Братя, Бог се предаде в мълчание за тези 8 години, когато беше пролята кръвта на невинни хора, когато беше извършено такова беззаконие в цяла Украйна, от което земята стенеше.

Вие, които днес ми пишете гневни писма на тема “защо мълчите” – защо мълчахте, когато изгаряхте хората в Одеса? Убити деца в Донбас? Бомбардирали мирни градове всеки ден в продължение на 8 години? Унищожени хора в Мариупол? Застрелян невъоръжен “Беркут” на Майдана? Когато нацистката идеология беше официална, когато Украйна беше наводнена от потоци от русофобия, когато църквите бяха заграбени в цяла Украйна и свещеници и енориаши бяха бити, когато управляващите направиха разцепление, което удари цялото световно православие.

Мълчахте, сякаш това не ви засяга. Чувствахте се комфортно и добре. Сега, когато ви докосна и вас, започнахте да говорите.

Тогава не мълчах. Живеейки в Украйна, говорех и писах 6 години, без да се крия. Крещях с всичките си гласове – за Донбас, за неонацизма. Наричах нещата с имената им. След това напуснах Украйна. Напуснах, между другото, и заради заплахите, които получих от нацистите. А ти, който ми пишеш за греха на мълчанието, нямаш морално право да ме упрекваш за мълчанието.

Войната не започна сега, тя започна през 2014 г. И мирянинът не се интересуваше от страданията на хората. Живеехме сякаш нищо не се случва. “Хижата ми е на ръба” …

Да, обикновен човек не винаги може да повлияе на случващото се в държавата. Но има принцип на колективна отговорност за греховете на обществото, в което живеем. Ако Лот беше останал в Содом, щеше да загине. Праведният Йеремия преживя ужасите на войната и разрушаването на Йерусалим, въпреки че самият той не е замесен в греховете на властите и хората.

Вие сте в матрицата. И с теб ще се случи същото като с нея.

Важно е да се отделите от матрицата, поне вътрешно. Скръб за това, което се случва, несъгласие на сърцето. Както в книгата на Езекиил, Господ, унищожавайки Израел заради греховете им, казва на ангела: „Минете през града, през Йерусалим и поставете белег на челата на онези, които стенат и се оплакват от мерзостите, които се случват в него” (Езек. 9:4). Бог чува духовните стенания за мерзости и отпечатва такъв човек, води го.

Но, уви, стотици злонамерени истерични писма, които сега идват при мен от Украйна, показват, че „моделът на Билченко“ основно работи – пълно сливане с „матрицата“, идентификация със сянката. А това означава омраза. Не си мразен, защото си казал нещо, а дори заради твоето мълчание. Трябва да говориш както те искат – иначе мразиш…

Изключително съжалявам за цивилните, които попаднаха в маховика на войната. Но ние трябва да останем християни. Омразата не е пътят към мира. Информационните войни са много по-страшни от военните действия. Те унищожават душата, а не тялото. И заедно трябва да победим информационната война, оставайки хора. Дори по време на Втората световна война руският и германският народи не се мразят.

Особено искам да кажа на жените. Сестри, ваш свещен дълг е да се молите за света, за вашето семейство и приятели. Защо се напомпвате с различни видеоклипове (повечето от които са фалшиви) и след това пишете писма на омраза? Може ли омразата да се комбинира с молитва? Омразата унищожава самия си носител, осквернява отвътре. И продължава, не спира войната.

Свети Николай Сръбски пише: „Колко е безсмислено да призоваваме жителите на град, в който вилнее чумата: „Бъдете здрави!” Също толкова безсмислено е да викате: „Мир! Мир!”, но да живеем в греховна нечистота и безнравственост. Самото здраве ще дойде в града, когато се очисти от мръсотия и чумна зараза, а мирът ще дойде в народите, когато се очистят от чумата на неверието и греха. Иначе виковете ни: „Мир! Мир!” – не мирът, а войната ще ни отговори ”(Писмо 271).

Неонацизъм

Тук споменах св. Николай Сръбски. Той има книга, наречена Войната и Библията. В днешната ситуация тази книга трябва просто да се научи наизуст.

Въз основа на Свещеното писание светецът, който сам пострадал от войната, извежда духовните закони на войната и мира.

1) Греховете на управниците на народа са причина за война и поражение.

2) Заради греховете и беззаконията на богоборческите водачи на народа страда и народът, а държавата, изгубила своята независимост и свобода, изчезва.

3) Никой народ не може да живее спокойно, съгрешавайки срещу Божия закон.

4) Грехът е причинителят на войната; и колкото и грешните хора да показват миролюбието си, войната трябва да ги удари;

5) Наказвайки отпадналите от Бога богоборци, Господ понякога изпраща далечни народи срещу тях.

Светецът пише, че цял народ може да отпадне от Бога и да стъпче Неговия закон; греховете на хората са причината за тяхното робство; причината е в ръцете на хората, а следствието е в ръцете на Бог.

Епископът идентифицира пет основни идола, на които човек може да служи в мирно време:

1) материя;

2) лично аз (его);

3) империализъм;

4) нация;

5) култура.

Не са необходими много усилия, за да се разбере основният проблем на Украйна. Това е нацизъм.

Мнозина сега правят изненадани очи: имаше ли нацизъм в Украйна? Честно казано, учудва ме.

Живея в Киев от 20 години. Свидетелствам за това, което видях със собствените си очи. Видях как украинският неонацизъм узря и се засили и какъв скок направи след 2014 г.

Нацистки шествия с факли в цялата страна. „Азов” и „Айдар” с неговите нацистки символи. “Десен сектор” с неговите нацистки символи. Похвала за “героите” на УПА. Героизация на Бандера и Шухевич. Именуване на улиците на сътрудниците на Хитлер. Почитане – на държавно ниво – на дивизиите на СС “Галиция” и “Нахтигал”, възпоменателни събития в чест на украинския СС (излизаха дори юбилейни марки в чест на “Галиция”). Zigovanie членове на нацистките маршове. Тържествено препогребение на SS с участието на местните власти и части на почетния караул на въоръжените сили на Украйна. Разпределението на огромни публични средства за развитието на младежки неонацистки организации.

Това са факти. Нацизмът в Украйна дори при Порошенко, Турчинов, Яценюк всъщност се превърна в държавна идеология – тоест фашизъм. Фашизъм, умножен от русофобия.

Русофобията винаги е била същността на украинската национална идея. Един киевски журналист пише: „Изкуствено създадената украинска държава има смисъл само като противоположност на Русия. Идеологията на украинизма, предназначена да преправи руснаците в антируснаци, беше шовинистична от първите дни на появата си. Без него Украйна-анти-Русия губи смисъла си. Президентите на Украйна са принудени да се впишат в тази идеология, за да има смисъл от дейността им.

И най-лошото е, че хората постепенно приеха русофобията, свикнаха с нея. Моите киевски приятели и аз се надявахме, че неонацизмът няма да пробие дебелината на съзнанието на руския народ и ще заседне някъде на повърхността. Но не. Пробил го е. Защото лаикът е подложен на обработка с информация, иска или не.

Капка пробива камък. Бавно, постепенно. В детски градини, училища, университети, в армията. От патриотизъм към национализъм, от национализъм към нацизъм, от нацизъм към фашизъм. И когато хората, изгорени в Дома на профсъюзите в Одеса, бяха наречени „пържени колорадо“, „пържена памучна вата“ – украинското общество го погълна. И това вече беше дъното.

Фашизмът е не само диктатурата на националистите (установена в Украйна след държавния преврат през 2014 г.), но и любимият ресторант на Лвов „Криивка“ с нацистки принадлежности, семейни снимки на мотоциклет на SS, картечници на армията на Вермахта, атмосфера на UPA, “Намери московчанин игри, любими на цяла Украйна. Това и яденето на торти “Руско бебе” и “Путин в ковчега” – забавно, с всякакви хи-хаха. Това е изключване на руския език (който се говори от половината Украйна!!!) от образователната и културна сфера на живота на страната, закриването на руските училища. Това са непрестанни обиди към руския президент и руския народ. Това е присъждането на държавни награди на книги, където е „доказано“, че руснаците изобщо не са славяни и нямат общи корени с украинците (например „Страна Моксел“). Това е база данни с циничното име “Миротворец”, където бяха записвани дисидентите (много от тях впоследствие бяха убити).

Да, не всеки направи това и не всеки го хареса. Но това се толерираше мълчаливо – от всички. Фашизмът постепенно се превърна в норма. И стана норма.

И когато възмутените украинци пишат в социалните мрежи: „ние бяхме мирна страна“, това ме учудва. Какво е мирна държава? „Мирна“ Украйна рушеше жилищните райони на Донбас в продължение на 8 години, изгаряше живи хора в Одеса, издълбаваше очите на Беркут на Майдана, хващаше и убиваше дисиденти (О. Бузина, О. Калашников). Още преди Майдана тя обучаваше националните батальони (за какво, чудя се?). Ако Украйна беше мирна, откъде се взеха терористични организации като Десния сектор? И как биха могли законно да работят в „мирна държава?

Нито едно (!) от кървавите престъпления от времето на Майдана и тези в следващите години не е разследвано от украинските власти. Този факт ясно показва, че клиентите са на власт.

И в края на краищата всички разбираха всичко перфектно. Всички знаеха всичко. Беше твърде очевидно, за да не се разбере. И живееше с това. Всеки в своя свят. И това вече не беше вреда за отделни хора, а цивилизационна мирогледна вреда, и то в национален мащаб. Настъпи промяна в духовния и културен код на руския народ, истинска дерусификация.

Ето защо, между другото, националистите толкова мразят каноничната Украинска православна църква и през всичките 8 години се опитваха да й навредят – защото именно Църквата пази в своите дълбини същия духовен и културен код.

Но това не можеше да продължава вечно. Защото Господ е жив. Злото привлича наказанието. И когато започват Божиите присъди, всички вече страдат. Защото според Достоевски „всеки е виновен за всички”.

Това е ужасна истина, която засега малко хора са готови да приемат. Досега жителите на Украйна имат първия от петте етапа на приемане на неизбежното: отричане, гняв, пазарлък, депресия и приемане. И не можете да обвинявате някого за това отричане. Ясно е, че състоянието на шок все още се задържа. Всичко, което се случи, трябва да се смила. Отнема време. Но приемането на неизбежното е неизбежно. И покаянието без това приемане е невъзможно.

За мирът

Мирът, който всички искаме…

Мирът е даден от Бога, за да се „ползува от света за слава Божия и за самопоправяне” (Св. Николай Сръбски). Когато призоваваме за мир, човек трябва да разбере целта на мира. Светът не е даден на беззаконието. И ако беззаконието стане норма в мирно време, Бог превзема света. Това ни показва както библейската, така и световната история.

Тези, които ми пишат, апелират да организирам нещо и да напишем нещо някъде, или да подпишем нещо. Разберете, че въпросите за войната и мира не се решават с интернет действия, колективни хештагове и речи на блогъри. Те се решават в офисите на Вашингтон, Лондон, Кремъл, Берлин. А за вярващия е очевидно, че тези въпроси се решават още по-високо – на небето. Небето не реагира на протести, а на промяна на сърцата и покаяние.

Украйна не е разбрала НИЩО за 8 години. Тя не разбираше, че е развила фашизъм, легализирала е беззаконни убийства, напомпала е децата си с русофобия, позволи на Запада да направи нейната земя платформа за борба с Русия. Нито сянка на покаяние, нито сянка на промяна. Стотици истерични писма от Украйна, изпълнени със злоба, показват, че никой нищо не е разбрал. Има само омраза и търсене на врагове.

Уви, дори украинското духовенство е заразено с това. Те се втурнаха да не почитат паметта на патриарха – без нито една канонична причина за това… Това наистина ли ще помогне на света? Рядко-рядко звучат гласовете на истински християнски пастири. Ще ги изпиша, скъпи са ми:

„Ужасът на войната разделя хората на два лагера. Някой започва да гледа вътре в себе си, да се разкайва и в резултат намира Бог, докато други, напротив, стават все по-огорчени, подбуждат гняв и омраза в душите си, като по този начин, за съжаление, се отдалечават от Всемогъщия ”(Митрополит Антоний (Паканич)).

„Четейки Словото Божие, ние също разбираме, че всякакви войни и катаклизми са действия на Провидението Божие. И ако това е така, тогава никой няма да ни даде избавление от тази беда, освен Самият Бог. Ако няма Божия воля, тогава всички армии на света няма да могат да ни помогнат. Как можем да превърнем Божия гняв в милост? Има само един начин – покаяние…

Страната ни претърпя ужасна съдба, която никой от нас не можеше дори да си представи… Всемогъщият Господ, изпращайки ни скърби за увещание, като баща, наказващ непокорно дете, очаква от нас покаяние и увещание” (метр. Лука Запорожски).

„Докато няма дълбоко покаяние от нечия гордост, арогантност, сребролюбие, властолюбие, гняв, блудство, неистина и други грехове, нищо добро няма да се случи в близко бъдеще. За съжаление истинското покаяние при повечето хора или липсва, или е само формално. Затова смятам, че днес свещенослужителите трябва преди всичко да призовават всички към покаяние. Това е изключително трудно, защото хората не искат да видят собствените си грехове и започват да преследват онези, които ги обвиняват в това. Друг път за помирение обаче няма.” (изповедник на Киевската духовна семинария архим. Маркел (Павук)).

Това е истинският християнски възглед. И това наистина е пътят към мира, който е даден само от Бог. Не търсене на врагове отвън, а опит да разберем защо сме разгневили Бог и какво Той иска да ни каже чрез определени събития.

Мирът трябва да се поддържа

А мирът е състояние, което трябва да се поддържа. За съжаление, понякога (когато няма друг изход) и с военни усилия. „Шефът е Божи слуга, добър е за теб. Но ако вършиш зло, бой се, защото той не носи меча напразно: той е Божий слуга, отмъстител за наказанието на онзи, който върши зло” (Рим. 13:4).

Спомням си един библейски епизод. Когато племето на Вениамин извърши ужасно беззаконие – груповото изнасилване на жена – другите племена, поразени от това престъпление, се събраха за военни действия срещу Вениамин, за да го вразумят. И Господ благослови израилтяните за тази война.

„И те станаха и отидоха в Божия дом, и попитаха Бога, и израилевите синове казаха: Кой от нас ще влезе на война първи със синовете на Вениамин? И Господ каза: Юда ще върви напред.

… И израилевите синове отидоха и плакаха пред Господа до вечерта, и попитаха Господа: трябва ли още да се бия със синовете на брат си Вениамин? Господ каза: идете срещу него.

… ще изляза ли пак да се бия със синовете на брат ми Вениамин, или не? Господ каза: иди; Утре ще го предам в ръцете ти.

… И Господ порази Вениамин пред израилтяните и в този ден израилтяните положиха двадесет и пет хиляди сто мъже от синовете на Вениамин, като извадиха меч ”(Съд. 20:18,23,28,35) .

Сега не се опитвам да придам религиозен характер на настоящата специална операция и не искам да сакрализирам тази война. Просто искам да покажа библейската логика на нещата: Бог наказва злото и понякога от ръцете на хора, които не са праведни, които имат свои проблеми в отношенията си с Бога.

Няма значение кой е инструмент в ръцете на Бог. Важно е, че Господ наказа Израел за тяхното беззаконие чрез нашествието на различни народи и е в състояние в наше време да учи и наказва народи и държави по същия начин. Библейските закони са вечни.

Фашизмът е зло и ще бъде наказан от Бог. Фашизма не може да се бори. Може само да се унищожи. Време е някой да плати сметките. Русия нямаше избор. Въпросните са наясно с това.

Руският войник дойде за фашиста. Не за цивилни. Това не е война срещу Украйна – това е война срещу фашизма. И руският воин постъпва правилно – с цената на живота си. Благодарение на руския воин хората в Донбас за първи път от 8 години излязоха от мазетата си и видяха мирно небе.

Ужасно е, че сега загиват цивилни. Една война може да бъде праведна хиляди пъти, но не търсете истината в атмосферата на истинска война. Самата война винаги е катастрофа. Едни стреляха там, други тук, някои пропуснаха, трети улучиха своите… Войната е ужасна и безумна кървава каша.

Затова нарочно няма да обсъждам тук конкретни случаи на обстрел на мирни обекти – кой от коя страна е стрелял, вярно ли е, вярно ли е това. Това е война. И аз не съм там, така че не мога да преценя адекватно какво се случва в този или онзи регион на Украйна.

Министерството на отбраната на Руската федерация и социалните мрежи на участниците в спецоперацията казват, че нацистите използват цивилните като жив щит. Украйна отговаря, че Русия е тази, която стреля по невинни хора. На кого да вярвам? Лично аз вярвам на Министерството на отбраната на Руската федерация, защото работех като журналист в Украйна и знам както патологичната измама и липсата на независимост на украинските медии, така и безчовечността на националните батальони. Но разбирам, че не мога надеждно да проверя информацията, която идва в момента. Затова смятам за най-добре да замълчим тук и да се помолим за упокой на всички убити – и от двете страни. И че всичко свършва по-бързо и без невинни жертви.

Украйна е урок за Русия

Украйна е урок за Русия. Във военния списък Св. Николай Сръбски има беззаконие, което засяга и Русия. Русия от Господ също може да пострада.

Днес има експлозии в района на Киев, утре може да има и в района на Москва. Проблемът на Украйна е фашизмът. В Русия имат свои собствени скелети в килера, което е отделна тема.

„Или мислите, че онези осемнадесет мъже, върху които падна Силоамската кула и ги уби, бяха по-виновни от всички живеещи в Йерусалим? Не, казвам ви, но ако не се покаете, така и вие ще загинете” (Лука 13:4-5). „Божият гняв е от небето срещу всяко нечестие и неправда на човеците, които потискат истината с неправда” (Рим. 1:18). „Божият гняв идва върху синовете на непокорството” (Кол. 3:6).

Христос предупреждава за войни. „Чувайте за войни и слухове за война… защото народ ще се надигне против народ и царство срещу царство“ (Матей 24:6-7). След дългото Божие търпение и прошка войната може да дойде като урок. Това е страшно. Предсказвайки войни, Христос плачеше (вж. Лк. 19:41).

Всички тези библейски предупреждения се отнасят напълно за нас, руския народ, живеещ в цивилизационното пространство на някога обединена, а сега разделена Русия. И викът на Христос е и за нас. Всички сме си виновни един за друг.

И единственият начин да се сложи край на войната, разрешена от Бог, е да се промени съзнанието пред Бога. Всеки има своя собствена задача и собствен път. Но във всеки случай фашизмът трябва да бъде унищожен, а фашистите най-малкото трябва да бъдат в затвора. В противен случай мир няма да дойде.

Фашистите не могат да бъдат защитени. Една от основните трагедии на Украйна е, че неонацистите завзеха властта и принудиха армията да се бори за тяхната идеология. Обикновените украински момчета умират – не за земята си, не. Никой не отнема земята от украинците и дори ръководството на градовете не се променя, когато руските войски влизат там. Момчетата умират, защитавайки интересите на нацистите от Радата, както и тези, които ги контролират отвъд океана. Това е най-лошото.

И за тази кръв, която сега е пролята, Бог ще потърси отговорност от всеки от нас. Както и за нашия плач, нашите молитви, нашата промяна в живота ни, нашата омраза или любов, нашата помощ към ближния или нашето „както трябва“, за нашата честност. Всички сме в този котел, защото сме един народ. Тук няма зрители. Ето всички участници.

Това е изпит за съвестта, изпит за християнството, изпит за човечност, за истина. Трудна проверка. Войната изпробва всичко. И променя всичко. Войната е Божия съд над всичко и голямо изпитание.

Бог да ни даде на всички това изпитание да преминем. Нищо случайно не се случва в света.

Послеслов

Написах своя опит, чувства, мисли. Той застана на тази позиция през 2014 г. и не я е променил сега. Разбирам, че мнозина ще възприемат статията негативно. Но ако напиша друго, щях да съм лъжец.

Не искам война. Искам мир. Но – свят без фашизъм.

Сега Публикувайте. Великден наближава. Дано всичко свърши до Великден. Бог знае дали ще свърши. Дотогава ще плачем и ще се молим. Има за какво да се плаче. И има за какво да се молим.

Някой ден всички ще трябва да погледнем в очите на Онзи, от чието име каза нашият велик поет:

„Ще сляза в гроба и на третия ден ще възкръсна,

И докато саловете се спускат по реката,

За мен за преценка, като каравани шлепове,

От мрака ще изплуват векове.”

(Б. Пастернак. Доктор Живаго).

И всеки тук сам решава – на коя страна ще застане, и с каква съвест ще дойде при Христос.

 

Автор: Сергей Комаров

«Война должна постичь христиан, попирающих закон Христа, хотя бы они и не желали её, подобно тому как наказывается провинившееся дитя»   (Свт. Николай Сербский. Война и Библия).

Многие спрашивают моё мнение о происходящем сейчас в Украине.

Прежде всего, хочу выразить соболезнование и сочувствие всем мирным жителям, пострадавшим в ходе военных действий. Сам пережил в 1992 войну в Приднестровье. Знаю – это страшно.

Украина… На Украине прошла почти вся моя жизнь. 20 лет в Киеве (с 1999 по 2019). До этого – попеременно то в Молдове (сейчас Приднестровье), то в Одесской области. Летом – всегда к бабушке на Ровенщину.

Украина – родная для меня земля. Всю её когда-то объездил.  Где бы ни гремели сейчас взрывы, я эту местность более-менее узнаю по фото или видео. Все своё, очень близкое. Там – почти все родственники, множество знакомых. Происходящее с ними сейчас вызывает огромную боль.

И всё, что я буду говорить дальше – не морализаторство и не упрёк, а попытка разобраться в том, как же всё дошло до такого печального итога.

Донбасс

Людям на Украине сейчас страшно. И тяжело. Так же страшно и тяжело, как было на Донбассе последние 8 лет…

Что? Донбасс? Чувствую, как напрягаются некоторые, как неприятно им это читать. И знаю ответные аргументы. «Зло злом побеждаем? Плач, страдания умножаем? Мстим?»

Нет, не в мести дело, братья. А в правде. И в том, чтобы, наконец, прекратить геноцид на Донбассе. А чтобы его остановить, нужно было остановить тех, кто эту войну вёл. Другого выхода не было. Увы.

Уже 8 лет прошло с тех пор, как Украина незаконно начала использовать армию против неподконтрольных территорий Донбасса. 8 лет непрерывных бомбёжек мирного населения. Разрушенные дома, разорванные на части дети. Зверства добровольческих батальонов типа «Торнадо». Кровь, кровь, кровь…

Только по приблизительным данным от 14 000 до 15 000 тысяч убитых. Из них несколько сотен детей. И конца-края не было этому безумию…

Сколько же ещё лет это должно было продолжаться?

Весь мир молчал. Кто в Украине писал, кричал об этом? Считаные единицы. Те, которые вынуждены были скрываться, или выехать за границу, или в итоге оказались в украинской тюрьме. Или же просто были убиты.

Понятно, что был страх. Не всё можно было говорить и писать. Но – ведь тема Донбасса даже в обычных разговорах украинцев стала «неудобной». Это страшнее всего. Постоянные страдания мирных сограждан своей же страны стали нормой, к которой все быстро привыкли.

Украинка Евгения Бильченко, бывший волонтёр «Правого сектора», ныне прозревшая от нацистского дурмана, пишет:

«Украинцы за годы после майдана осуществили процедуру, известную в психоанализе как «идентификация с Тенью». Запах сожжённых тел в Одессе –  это запах. Умирающие женщины на пороге Луганской администрации – это цвет, вкус, контакт. Реальность невинно убиенного тела человека не могла не бить в глаза. Последние беседы с рядовыми украинцами показали, что все эти годы они на самом деле знали, кто это сделал. Фактически, это сделали они сами, потому что знание преступления и попускание его есть грех. Это ведь было далеко, не с ними, там, с людьми низшего сорта.

Нацизм, немыслимый в 21 веке, – это не только пыточные «Азова». Это вот такое недоуменно поднятие век менеджера в Днепре, парикмахера в Одессе, бариста в Киеве при слове «Донбасс». Ещё мы забыли о полной слепоглухонемоте украинцев относительно репрессий против инакомыслящих внутри самой страны.

Ощущение себя соучастником преступления, не способным на камингаут, –  это Тень. Адское непристойное в себе. Носить это долго не представляется возможным. Тень отчуждается от человека на кого-то другого («А нас за что?!») и подталкивает к отождествлению себя с другим как с фигурой защитника: ведь так проще вытерпеть.

Поскольку идентификация как симптом стокгольмского синдрома осуществилась восемь лет назад, все эти годы украинцы жили в легитимированном режиме убийства другого под маской фантазма войны. Фантазмы имеют свойство сбываться… Если человек и раньше жил в состоянии войны и ненависти к соседу, то теперь этот фантазм дошёл до своего предела, коим является Реальное».

Разве Бильченко не права? Разве Украина не жила так?

Увы, но это страшная правда: Бог попустил прийти войне туда, откуда она вышла, и где про неё забыли. И теперь этот ужас придётся пережить не только Донбассу, но и всей Украине. Когда приходят кары Божии, они касаются всех – и виновных, и невиновных, и плохих, и хороших.

Я не злорадствую и не злопамятствую. Это моя боль, наша боль. Повторю: Украина – родная для меня страна. Мои ближайшие родственники и друзья почти все на Украине. И тоже страдают, и тоже сидят в бомбоубежищах. Они – это я. Вы – это я. И сердце разрывается при мысли обо всех вас.

Но мы говорим сейчас о духовных законах. Не может быть «всё хорошо» там, где годами льётся невинная кровь, попирается правда, расцветает человеконенавистническая идеология. Там, где царило беззаконие – мира не будет. Это закон Библии и жизни.

«Молчанием предаётся Бог»

«Молчанием предаётся Бог» –  пишут мне сегодня из Украины с упрёком, что я не выхожу на улицу протестовать против спецоперации РФ. Братья, молчанием предавался Бог эти 8 лет, когда лилась кровь невинных людей, когда по всей Украине творились такие беззакония, от которых стонала земля.

Вы, которые пишете мне сегодня гневные письма на тему «почему вы молчите» –  а почему вы молчали, когда сжигали людей в Одессе? Убивали детей на Донбассе? Бомбили мирные города ежедневно 8 лет? Уничтожали людей в Мариуполе? Расстреливали безоружный «Беркут» на Майдане? Когда нацистскую идеологию сделали официальной, когда залили Украину потоками русофобии, когда по всей Украине захватывали храмы и избивали священников и прихожан, когда правители устроили раскол, ударивший по всему мировому Православию.

Вы молчали, как будто это всё вас не касалось. Вам было уютно и хорошо. Теперь же, когда коснулось, стали говорить.

Я не молчал тогда. Живя на Украине, я 6 лет говорил и писал, не скрываясь. Кричал во всю глотку – о Донбассе, о неонацизме. Называл вещи своими именами. Потом покинул Украину. Уезжал я, в том числе, и по причине поступающих мне угроз от нацистов. И вы, пишущие мне о грехе молчания – не имеете морального права упрекать меня в молчании.

Война началась не сейчас, она началась в 2014г. И обывателю было плевать на страдания людей. Жили так, как будто ничего не происходит. «Моя хата с краю»…

Да, простой человек не всегда может повлиять на то, что происходит в государстве. Но есть принцип коллективной ответственности за грехи общества, в котором мы живём. Останься Лот в Содоме, он бы погиб. Праведный Иеремия пережил ужасы войны и разрушение Иерусалима, хотя сам был непричастен к грехам властей и народа.

 Ты – в матрице. И с тобой будет происходить то же, что и с ней.

Важно отделить себя от матрицы хотя бы внутренне. Скорбью о происходящем, несогласием сердца. Как в книге Иезекииля Господь, истребляющий Израиль за его грехи, говорит ангелу: «Пройди через город, через Иерусалим, и поставь знак на лбах у тех, кто стонет и сетует из-за мерзостей, которые в нем творятся» (Иез. 9:4). Душевный стон о мерзостях слышит Бог, и запечатлевает такого человека, ведёт его.

Но, увы, сотни злобных истеричных писем, приходящих сейчас мне с Украины, показывают, что в основном работает «модель Бильченко» –  полное слияние с «матрицей», идентификация с тенью. А значит, ненависть. Тебя ненавидят не из-за того, что ты сказал что-то, а даже из-за твоего молчания. Ты должен говорить так, как хотят они – иначе ненависть…

Мне безумно жаль мирных жителей, попавших в маховик войны. Но – мы должны оставаться христианами. Ненависть – это не путь к миру. Информационные войны гораздо страшнее военных действий. Они губят душу, а не тело. И мы вместе должны победить информационную войну, оставшись людьми. Даже во времена ВОВ русский и немецкий народы не ненавидели друг друга.

Особенно хочется сказать женщинам. Сёстры, ведь ваше святое дело молиться о мире, о ваших родных и близких. Зачем вы накачиваете себя разными роликами (большая часть из которых – фейки) и потом пишете письма ненависти? Разве ненависть может сочетаться с молитвой? Ненависть губит самого её носителя, оскверняет изнутри. И продолжает, а не останавливает войну.

Святитель Николай Сербский пишет: «Насколько бессмысленно призывать жителей города, в котором свирепствует чума: «Станьте здоровыми!», настолько же бессмысленно кричать: «Мир! Мир!», а жить в греховной нечистоте и безнравственности. Здоровье само придёт в город, когда он будет очищен от грязи и чумной заразы, и мир придет к народам, когда они очистятся от чумы безверия и греха. А иначе на наши крики: «Мир! Мир!» – отзовётся нам не мир, а война» (Письмо 271).

Неонацизм

Вот я упомянул святителя Николая Сербского. У него есть книга «Война и Библия». В сегодняшней ситуации эту книгу надо просто наизусть учить.

На основе Священного Писания святитель, сам пострадавший от войны, выводит духовные законы войны и мира.

1) Грехи начальников народа являются причиной войны и поражения.

2) Ради грехов и беззаконий богоборческих начальников народа страдает и народ, а государство, лишившись самостоятельности и свободы, пропадает.

3) Ни один народ не может жить мирно, греша против Божиего закона.

4) Грех является возбудителем войны; и сколько бы грешный народ ни выказывал своё миролюбие, война должна его поразить;

5) Наказывая богоборческий, отпавший от Бога народ, Господь иногда посылает на него и отдалённые народы.

Святитель пишет, что целый народ может отпасть от Бога и попрать закон Его; грехи народа являются причиной его рабства; причина находится в руках людей, а следствия – в руках Бога.

Епископ выделяет пять главных идолов, которым в мирное время может служить человек:

1) материя;

2) личное я (ego);

3) империализм;

4) нация;

5) культура.

Не нужно особых усилий, чтобы понять главную проблему Украины. Это нацизм.

Многие сейчас делают удивлённые глаза: разве в Украине был нацизм? Если честно, меня это поражает.

Я 20 лет прожил в Киеве. Свидетельствую о том, что видел своими глазами. Я видел, как созревал и укреплялся украинский неонацизм, и какой скачок он сделал после 2014 г.

Факельные шествия нацистов по всей стране. «Азов» и «Айдар» с его нацистской символикой. «Правый сектор» с его нацистской символикой. Восхваление «героев» УПА. Героизация Бандеры и Шухевича. Называние улиц именами пособников Гитлера. Чествование – на госуровне – СС дивизий «Галичина» и «Нахтигаль», памятные мероприятия в честь украинских эсэсовцев (даже юбилейные марки в честь «Галичины» выходили). Зигование участников нацистских маршей. Торжественные перезахоронения эсэсовцев с участием местных властей и подразделений почётного караула ВСУ. Выделение огромных государственных средств на развитие молодёжных неонацистских организаций.

Это – факты. Нацизм в Украине ещё при Порошенко, Турчинове, Яценюке фактически стал государственной идеологией – то есть, фашизмом. Фашизм, помноженный на русофобию.

Русофобия всегда была сутью украинской национальной идеи. Киевский журналист пишет: «Искусственно созданное украинское государство имеет смысл только как противоположность России. Идеология украинства, призванная переделать русских в антирусских, с первых дней появления была шовинистической. Без неё Украина-антиРоссия теряет смысл. Президенты Украины вынуждены встраиваться в эту идеологию, чтобы их деятельность обрела смысл».

И самое страшное, что люди постепенно принимали русофобию, свыкались с ней. Мы с друзьями-киевлянами надеялись было, что неонацизм не пробьёт толщу народного сознания русского человека, и завязнет где-то на поверхности. Ан нет. Пробил-таки. Потому что обыватель подвергается информационной обработке, хочет он этого или нет.

Капля камень точит. Потихоньку, постепенно. В детсадиках, школах, вузах, в армии. От патриотизма к национализму, от национализма к нацизму, от нацизма к фашизму. И когда сожжённых в одесском Доме Профсоюзов людей назвали «жареные колорады», «жареная вата» –  украинское общество это проглотило. И это уже было дно.

Фашизм – это не только диктатура националистов (установившаяся в Украине после госпереворота 2014г.) Это и любимейший всей Украиной львовский ресторан «Крыивка» с нацистской атрибутикой, семейными фотографиями на эсэсовском мотоцикле, автоматами армии Вермахта, атмосферой УПА, играми «найди москаля». Это и поедание тортов «русского младенца» и «Путина в гробу», – весело, со всякими хихи-хаха. Это и исключение русского языка (на котором говорит половина Украины!!!) из образовательной и культурной сферы жизни страны, закрытие русских школ. Это непрестанные оскорбления российского президента и российского народа. Это присуждение государственных премий книгам, где «доказывалось», что русские – вообще не славяне и не имеют общих корней с украинцами (например, «Страна Моксель»). Это база данных с циничным названием «Миротворец», куда вносили инакомыслящих (многие из них были впоследствии убиты).

Да, такое делали не все, и это нравилось не всем. Но это молчаливо терпели –  все. Фашизм постепенно становился нормой. И стал.  

И когда возмущённые украинцы пишут в соцсетях: «мы были мирной страной», меня это поражает. Какая мирная страна? «Мирная» Украина утюжила жилые кварталы Донбасса 8 лет, сжигала живьём людей в Одессе, выкалывала глаза беркутовцам на Майдане, вылавливала и убивала инакомыслящих (О.Бузина, О.Калашников). Еще до Майдана тренировала нацбатальоны (вот для чего, интересно?). Если Украина была мирной, откуда в ней возникли террористические организации вроде «Правого сектора»? И как они могли легально действовать в «мирном государстве?

Ни одно (!) из кровавых преступлений времен Майдана и последующих лет года не расследовано украинскими властями. Этот факт ясно указывает на то, что заказчики – у власти.

И ведь все всё прекрасно понимали. Все всё знали. Слишком было очевидно, чтобы не понимать. И жили с этим. Каждый в своем мирке. И это было уже не повреждение отдельных людей, а цивилизационное мировоззренческое повреждение, причем всенародное. Происходило изменение духовно-культурного кода русского человека, подлинная дерусификация.

Потому, кстати, и ненавидят так националисты каноническую Украинскую Православную Церковь, и все 8 лет пытались вредить ей – потому что именно Церковь хранит в своих недрах тот самый духовно-культурный код.

Но так не могло продолжаться вечно. Потому что жив Господь. Зло притягивает наказание. И когда начинаются суды Божии, страдают уже все. Потому что, по Достоевскому, «все за всех виноваты».

Это страшная правда, которую пока еще мало кто готов принять. Пока у жителей Украины первая из пяти стадий принятия неизбежного: отрицание, гнев, торг, депрессия и принятие. И нельзя кого-то осуждать за это отрицание. Понятно, что сейчас ещё держится состояния шока. Всё происшедшее нужно переварить. Необходимо время. Но принятие неизбежного – неизбежно. И покаяние без этого принятия – невозможно.

О мире

Мир, которого мы все хотим…

Мир дается Богом для того, чтобы «воспользоваться миром во имя славы Божьей и для самоисправления» (свт. Николай Сербский). Призывая мир, надо понимать цель мира. Мир для беззакония не даётся. И если в мирное время беззаконие становится нормой, Бог забирает мир. Это показывает нам и библейская, и мировая история.

Те, кто пишут мне призывы что-то организовывать и куда-то что-то писать, или что-то подписывать. Поймите, что вопросы войны и мира не решаются в интернетных акциях, коллективных хештегах и блогерских выступлениях. Они решаются в кабинетах Вашингтона, Лондона, Кремля, Берлина. А для верующего очевидно, что эти вопросы решаются ещё выше – на небе. Небо же реагирует не на акции протеста, а на изменение сердец и покаяние.

Украина НИЧЕГО не поняла за 8 лет. Не поняла того, что расплодила фашизм, узаконила беззаконные убийства, накачала своих детей русофобией, позволила Западу сделать свою землю платформой для борьбы с Россией. Ни тени покаяния, ни тени изменения. Сотни истеричных писем с Украины, наполненные злобой, показывают – никто ничего не понял. Есть только ненависть и поиск врагов.

Увы, этим заражено даже и украинское духовенство. Бросились не поминать патриарха – без единой на то канонической причины… Неужели это поможет миру? Редко-редко звучат голоса истинных пастырей-христиан. Выпишу их, они дороги для меня:

«Ужас войны разделяет людей на два лагеря. Кто-то начинает всматриваться внутрь себя, раскаиваться и в результате находит Бога, а другие, наоборот, всё больше озлобляются, разжигают в своей душе гнев и ненависть, тем самым, к сожалению, отдаляются от Всевышнего» (митр. Антоний (Паканич)).

«Читая Слово Божие, мы также понимаем, что любые войны и катаклизмы есть действия Промысла Божия. А если это так, то никто не даст нам избавления от этой беды, кроме Самого Бога. Если нет воли Божией, то все армии мира не смогут нам помочь. Как же нам сменить Божией гнев на милость? Есть только один способ – покаяние…

Нашу страну постигла страшная участь, которую никто из нас даже себе не мог представить… Всемогущий Господь, посылая нам скорби для вразумления, как отец, наказывающий непослушное чадо, ждёт от нас раскаяния и вразумления» (митр. Лука Запорожский).

«Поки не буде глибокого покаяння у своїй гордості, зарозумілості, грошолюбстві, властолюбстві, гніву, розпусті, неправді та інших гріхах,  нічого доброго найближчим часом не буде. На жаль, справжнє покаяння у більшості людей або зовсім відсутнє, або лише формальне. Тому вважаю, що нині  архіпастирі та пастирі насамперед повинні закликати всіх до покаяння. Це надзвичайно важко, бо люди не хочуть бачити власних гріхів і починають переслідувати тих, хто їх у цьому звинувачує. Однак іншого шляху до примирення немає» (духовник Киевской Духовной Семинарии архим.Маркелл (Павук)).

Это – настоящий христианский взгляд. И это действительно путь к миру, который дается только Богом. Не поиск врагов извне, а попытка понять, чем мы прогневали Бога, и что Он нам хочет сказать через те или иные попущения.

Мир нужно поддерживать

А ещё мир – это состояние, которое нужно поддерживать. К сожалению, иногда (когда нет другого выхода) и военными усилиями. «Начальник есть Божий слуга, тебе на добро. Если же делаешь зло, бойся, ибо он не напрасно носит меч: он Божий слуга, отмститель в наказание делающему злое» (Рим. 13:4).

Вспоминается библейский эпизод. Когда колено Вениаминово совершило страшное беззаконие – групповое изнасилование женщины – остальные колена, поражённые этим преступлением, собрались для военных действий против Вениамина, чтобы вразумить его. И Господь благословил израильтян на эту войну.

«И встали и пошли в дом Божий, и вопрошали Бога и сказали сыны Израилевы: кто из нас прежде пойдет на войну с сынами Вениамина? И сказал Господь: Иуда пойдет впереди.

… И пошли сыны Израилевы, и плакали пред Господом до вечера, и вопрошали Господа: вступать ли мне еще в сражение с сынами Вениамина, брата моего? Господь сказал: идите против него.

…выходить ли мне ещё на сражение с сынами Вениамина, брата моего, или нет? Господь сказал: идите; Я завтра предам его в руки ваши.

…И поразил Господь Вениамина пред Израильтянами, и положили в тот день Израильтяне из сынов Вениамина двадцать пять тысяч сто человек, обнажавших меч» (Суд. 20:18,23,28,35).

Я сейчас не пытаюсь придать нынешней спецоперации религиозный характер, и не желаю сакрализировать данную войну. Хочу лишь показать библейскую логику вещей: Бог наказывает зло, и иногда руками людей, которые не являются праведниками, у которых есть и свои проблемы в отношениях с Богом.

Неважно, кто является инструментом в руках Божиих. Важно то, что Господь наказывал Израиль за беззакония нашествием разных народов, и способен и в наше время учить и наказывать народы и страны таким же образом. Библейские законы вечны.

Фашизм – это зло, и оно будет наказано Богом. С фашизмом нельзя договориться. Его можно только уничтожить. Пришло время кому-то платить по счетам. России не оставили выбора. Те, о ком идет речь, прекрасно об этом знают.

Русский солдат пришел за фашистом. Не за мирным жителем. Это не война против Украины – это война с фашизмом. И русский воин делает правое дело – ценою своей жизни. Благодаря русскому воину люди на Донбассе впервые за 8 лет вышли из подвалов и увидели мирное небо.

Ужасно, что сейчас гибнут мирные люди. Война может быть тысячу раз праведной, но в атмосфере реальной войны правды не ищи. Война сама по себе – всегда беда. Одни стрельнули туда, другие сюда, одни промахнулись, другие в своих попали… Война – это страшная и безумная кровавая каша.

Поэтому я намеренно не буду обсуждать здесь конкретные случаи обстрелов мирных объектов – кто с какой стороны стрелял, правда ли то, правда ли это. Это война. И меня там нет, поэтому я не могу адекватно судить о происходящем в том или ином регионе Украины.

Минобороны РФ и соцсети участников спецоперации говорят, что нацисты используют мирных жителей, как живой щит. Украина отвечает, что это Россия расстреливает невинных людей. Кому верить? Лично я верю минобороны РФ, потому что работал журналистом в Украине, и знаю как патологическую лживость и несамостоятельность украинских СМИ, так и бесчеловечность нацбатальонов. Но понимаю, что я не могу достоверно проверять сейчас поступающую информацию. Потому считаю здесь лучшим промолчать, и молиться о упокоении всех убитых – и с той, и с другой стороны. И о том, чтобы всё быстрее закончилось, и без невинных жертв.

Украина – урок для России

Украина – это урок для России. В военном списке свт. Николая Сербского есть беззакония, которые и России касаются. России от Господа тоже может прилететь.

Сегодня взрывы в Киевской области, завтра могут быть и в Московской. Проблема Украины – фашизм. В России – свои скелеты в шкафу, о чём разговор отдельный.

«Или думаете ли, что те восемнадцать человек, на которых упала башня Силоамская и побила их, виновнее были всех, живущих в Иерусалиме? Нет, говорю вам, но, если не покаетесь, все так же погибнете» (Лк. 13:4-5). «Гнев Божий с неба на всякое нечестие и неправду человеков, подавляющих истину неправдою» (Рим. 1:18). «Гнев Божий грядет на сынов противления» (Кол. 3:6).

Христос предупреждал о войнах. «Услышите о войнах и о военных слухах… ибо восстанет народ на народ и царство на царство» (Мф. 24:6-7). После долгого терпения Божиего и прощения может прийти война как вразумление. Это страшно. Предсказывая войны, Христос заплакал (см. Лк.19:41).

Все эти библейские предупреждения в полной мере относятся к нам, русским людям, живущим в цивилизационном пространстве некогда единой, а ныне разделённой Руси. И плач Христа – о нас тоже. Мы все друг за друга виноваты.

И единственный путь прекращения войны, попущенной Богом – это изменения сознания перед Богом. У каждого тут своя задача и свой путь. Но в любом случае, фашизм должен быть уничтожен, а фашисты, как минимум, сидеть в тюрьме. Иначе мир не наступит.

Фашистов нельзя защищать. Одна из главных трагедий Украины в том, что неонацисты захватили власть, и заставили армию воевать за их идеологию. Простые украинские парнишки гибнут – не за свою землю, нет. Землю никто у украинцев не забирает, и даже руководство городов не меняется при входе туда российских войск. Ребята гибнут, защищая интересы нацистов из Рады, а также тех, кто ими управляет из-за океана. Это самое страшное.

И за эту кровь, которая сейчас льётся, Бог спросит каждого из нас. За наш плач, наши молитвы, наше изменение жизни, нашу ненависть или любовь, нашу помощь ближнему или наше «так ему и надо», за нашу честность. Мы все в этом котле, потому что один народ. Здесь нет зрителей. Здесь все участники.

Это проверка совести, проверка христианства, проверка на человечность, на правду. Трудная проверка. Война проверяет всё. И меняет всё. Война – это суд Божий над всеми, и великое испытание.

Дай Бог всем нам это испытание пройти. Ничего случайного в мире не происходит.

Послесловие

Я написал свой опыт, чувства, мысли. На этой позиции стоял еще в 2014 году, не изменил её и сейчас. Понимаю, что многие воспримут статью негативно. Но если бы я написал иное, был бы лжецом.

Я не хочу войны. Хочу мира. Но – мира без фашизма.

Сейчас Пост. Приближается Пасха Христова. Хотелось бы надеяться, что к Пасхе все закончится. Бог знает, закончится ли. А пока будем плакать и молиться. Есть о чём плакать. И есть о чём молиться.

Когда-то нам всем придется посмотреть в глаза Тому, от лица Которого наш великий поэт сказал:

«Я в гроб сойду и в третий день восстану,

И, как сплавляют по реке плоты,

Ко мне на суд, как баржи каравана,

Столетья поплывут из темноты».

(Б. Пастернак.  Доктор Живаго).

И каждый здесь решает сам – на какую сторону он встанет, и с какой совестью придёт ко Христу.

Източник: “Украина: о чём плакал Христос”

Предишна статия

Изумителният майстор на словотворчеството Румен Стоянов навърши 80 години

Следваща статия

Кирил Чуканов и неговите предсказания за света (Краят на времената)

Други интересни