ДОЦ. МАНГЪРОВ: ГЛЕДАНЕТО НА ТЕЛЕВИЗИЯ „КОВИД“, ОСОБЕНО СУТРЕШНИТЕ БЛОКОВЕ, Е ПРОТИВОПОКАЗНО!

Автор: 1 коментар Сподели:

Материал за размисъл (от клинична гледна точка):

Ковид-19 е остра вирусна инфекция, която се отличава от респираторните инфекции, с които сме свикнали по това, че е по-продължителна.

При типичното симптомно протичане на Ковид (около 20% от случаите), острата фаза продължава около 15-16 дни.

Симптомите (температура, отпадналост, главоболие, болки по мускули, кости, стави, кашлица и пр.) имат вълнообразен ход – обострят се и затихват през няколко дни.

Има дни, през които човек се чувства като да е дошъл последният му ден и дни, когато все едно нищо не е било. Това е много разстройващо, защото точно когато си помислим , че ни е минало, болестта ни подкарва отново.

Задържането на температурата до 15-16 дни и повече при Ковид не означава бактериална инфекция!

Най-трудни са дните между 10-ия и 15-16-ия ден, когато симптомите са най-тежки и когато нещата могат да тръгнат накриво. След тези 15-16 дни има още 20-25 дни, през които от време на време има отпадналост, студени тръпки, температура (обикновено невисока), кашлица и пр.

Като цяло сумарната продължителност на Ковид е около месец-месец и половина.

Ковид-19 е вирус, който засяга белия дроб и при всеки, който е с Ковид, ако след края на първата седмица от началото на симптомите се направи рентгенова снимка или скенер, се откриват рентгенологичните феномени „матово стъкло“, „натрошен паваж“ и пр., които говорят за вирусна пневмония.

Тази пневмония е вирусна, тя не се лекува с антибиотици и тя не е усложнение на Ковид, а е самия Ковид.

Усложнението на Ковид се нарича дихателна недостатъчност и то възниква тогава, когато самият вирус, а не вторична бактериална инфекция както масово се мисли, обхване такава част от белия дроб, че останалата незасегната част не може да покрива нуждите на човека от кислород.

Правенето на рентгенова снимка или скенер е безсмислено, тъй като по никакъв начин не сме в състояние да повлияем на това, което се вижда там. Важното е как работи белия дроб, което най-лесно се следи по насищането на кръвта с кислород, т. нар. „сатурация“ с пулсоксиметър, който се продава във всяка аптека. Всичко, което е над 90% е норма.

Задухът (дихателната недостатъчност) започва да се усеща, когато сатурацията падне под 90%, а нужда от подаване на кислород се появява, когато сатурацията трайно наближи 85%. При 85% сатурация човек се чувства като на трети базов лагер под Еверест, без кислороден апарат и трудно се придвижва до тоалетната.

Единственото основание за влизане в болница е необходимостта от подаване на кислород. Престоят в болница за лекуване на „двойната“ пневмония с поне два антибиотика (най-вероятно, защото е „двойна“) е безсмислен, ако няма нужда от кислород (сатурация под 90%). По-добре е да се чувстваш зле в къщи и някой да се грижи за теб, отколкото да се чувстваш зле и сам в болница. Важно е човек да  запази спокойствие, да се настрои психически да посрещне казаното по-горе и да се въоръжи с търпение. Всички рентгенови изменения изчезват след няколко месеца.

Все още няма достатъчно ефективни медикаменти за директно въздействие върху вируса и Ковид е така или иначе самоограничаващо се заболяване, което се лекува или би трябвало да се лекува както се лекува счупен крак. Какво правим, когато си счупим крак – не правим нищо, а просто стоим в гипс, защото това е което трябва да правим и чакаме да заздравее счупената кост.

Важни са покоят, (но не абсолютен – на всеки час поне 5-10 минути раздвижване – разходка, дихателна гимнастика, без спортни натоварвания), прием на течности (вода, чай), хранене (леки течни храни – супи, бульони). Болният трябва да продължи да взема всички медикаменти, които е получавал преди заболяването си от Ковид.

Като редовно назначение във връзка с Ковид е добре да се приема ацетил салицилова киселина (аспирин, ацетизал) в доза 80 -120 мг веднъж дневно или дипиридамол (антистенокардин) 3х25 мг. Това се прави защото вирусът засилва способността на кръвта да се съсирва, което е основен фактор в патогенезата на заболяването, а тези медикаменти намаляват тази способност. Те трябва да се приемат поне 3-4 месеца, понякога и повече колкото е времето за възстановяване на промените в белия дроб.

Прилагането по-сериозни противосъсирващи средства, в домашни условия, без следене на хемостазата е рисково и опасно. Назначаването на антибиотици при Ковид е ненужно и вредно, освен ако няма данни за бактериална инфекция. (Прословутото „CRP“ – С-реактивен протеин не е маркер за бактериална инфекция, а просто маркер за възпаление, каквото при Ковид има, но не е бактериално.)

Назначаванета на кортикостероиди в домашни условия е опасно и е по-добре да не се прави особено при възрастни хора с латентен диабет. 

Приемането на хранителни добавки, витмини и пр. е излишно, тъй като повечето дразнят стомаха, и болният се чувства по-зле с тях, отколкото без тях, като ползите са повече от съмнителни.

Добре е кашлицата да не се потиска, тъй като тя е гимнастика на белия дроб.

Повишената температура е физиологична защитна реакция, с която организмът се бори с инфекцията – от една страна активира защитите си, от друга създава неблагоприятни условия за вируса и трябва да се сваля само в много краен случай, най-добре преди сън за да може човек да поспи.

Колкото по-малко лекарства за Ковид приема болния, толкова по-щастливо живее и той, и лекуващия го лекар.

Гледането на телевизия, особено на сутрешни блокове е противопоказано.

                                  доцент Атанас Мангъров                     https://afera.bg/

Предишна статия

THE PLAN TO TAG US FOR THE NEW WORLD ORDER SLAVE SYSTEM- INTERVIEW WITH DR. VLADIMIR ZELENKO

Следваща статия

Стефан Стамболов – държавникът с твърда ръка

Други интересни

1 коментар

  1. За съжаление, докторът е много изостанал с материала (или още я кара по предписанията на престъпниците Тедрос, Фаучи & Со.). На този сайт са качени няколко видео материала, в които докторите Зеленко, Малоун и Маккъла обсъждат различни медикаментозни третирания.