ЦИК ПИШЕ НА ОИК –ХИСАРЯ

Автор: Няма коментари Сподели:
Десет дни преди да свърши 2021 година, Централната избирателна комисия провежда заседание и един от въпросите, който е в дневния ред, е свързан с Хисаря. Докладващата Росица Матева обяснява, че има писмо на специалната комисия по бюджет, финанси, антикорупция и конфликт на интереси, която е установила несъвместимост на общинския съветник А.К. Тя припомня, че на 15 септември 2021 година са получили писмо от Общинската избирателна комисия в Хисаря. В него пишат, че при тях има депозиран доклад на постоянната комисия, но са поискали още документи.
ОИК имат правомощия и задължения по чл. 87, ал.1, т.1 и т.24 от Избирателния кодекс във връзка с чл. 30, ал.4, т.11 и ал.7 от Закона за Местното самоуправление и местната администрация. Когато съответната комисия в Общинския съвет, на която са възложени задължения и правомощия по параграф 2, ал.5 от ЗПКОНПИ излезе с доклад, с който установява конфликт на интереси за определен общински съветник, тя изпраща този доклад на Общинската избирателна комисия, която е задължена и оправомощена от ЗМСМА да прекрати правомощията на общинския съветник – цитират на това заседание.
Матева предлага проект за ново писмо до ОИК – Хисаря.
Точните думи на Росица Матева са:
„Доста писма се размениха, доста подсказки се дадоха на ОИК как да изпълни задълженията си и да си свърши работата. Те или не разбират, или не искат да разберат. От месец юни, по твърдение на самата ОИК, имаме предоставен доклад, с който е установен конфликт на интереси на този общински съветник. Той шест месеца продължава да е общински съветник, въпреки законовите норми.“
Остава да чакаме кога ще се проведе заседание на Общинската избирателна комисия и ще вземе ли правилното решение, така, както ги съветва ЦИК.
                                                                                      Trakia World
Предишна статия

Костадин Костадинов: Протест на 12 януари срещу ковид папагалите в управлението – България е единственият здрав разум в ЕС 

Следваща статия

Валентин Вацев: Разумни са очакванията България да напусне НАТО

Други интересни