“Союз” изстреля космически туристи към МКС

Автор: Няма коментари Сподели:

Ракета “Союз-2.1а” с кораба “Союз МС-20” с двама японски туристи и руски космонавт-журналист беше изстреляна от Байконур, съобщи ТАСС.

Девет минути след изстрелването корабът се отдели от третата степен на ракетата и навлезе в орбита.

Пилот на кораба е космонавтът Александър Мисуркин, който е изпълнил вече две мисии на МКС и ще се изяви от орбита като кореспондент на ТАСС. Двамата космически туристи са 46-годишният милиардер Юсаку Маедзава и сътрудникът му Йозо Хирано, филмов продуцент, който ще документира пътешествието и ще захранва Ютюб канала на милиардера.

Скачването с модула “Поиск” е планирано за 16,41 московско време (15,41 ч. българско време).

Не е известно колко струва на Маедзава предстоящото космическо пътешествие. Цената на билета се пази в тайна, но подобни пътувания струват милиони долари.

ТАСС и Роскосмос подписаха на 17 ноември меморандум за сътрудничество, според който на МКС ще бъде създаден кореспондентски пункт на агенцията. Първи кореспондент на ТАСС на орбита ще бъде космонавтът Александър Мисуркин. Той ще разказва за живота и работата на орбиталната станция. Новините и снимките от него ще бъдат публикувани в информационните ресурси на агенцията.

Продължителността на полета ще е 12 денонощия. Мисуркин, Маедзава и Хирано ще се върнат на Земята сутринта на 20 декември.

Юсаку Маедзава, който е обсебен от космоса, се прочу с щедрите си инвестиции в съвременно изкуство.

Той е основател на най-големия онлайн мол в Япония и тридесети по богатство в родината си според класацията на “Форбс”.

Маедзава обаче е твърде далеч от традиционната представа за японски бизнесмен, с над 10 милиона последователи на акаунта си в Туитър @yousuck2020. Той не пести, когато стане дума за двете му страсти – съвременно изкуство и космически туризъм.

Маедзава влезе в новините през 2017 г., когато плати колосалната сума от 110,5 милиона щатски долара за картината “Неозаглавена” на Жан-Мишел Баския от 1982 г. Цената постави рекорд, но Маедзава твърди, че е само “обикновен колекционер”, който купува произведения на изкуството “просто защото са красиви”.

Състоянието на Маедзава се оценява на 1,9 милиарда щатски долара, натрупани основно чрез компанията му “Зозо” (известна преди като Start “Today”), която управлява изключително популярния сайт за мода ZOZOTOWN.

Маедзава пристигна в Казахстан за подготовка за полета през ноември и казва, че “не се страхува или тревожи” за предстоящото пътешествие.

Той набираше идеи за това какво би могъл да прави в космоса и задаваше въпроси от типа на “Изместваш ли се напред, ако изпуснеш газ в космоса? Какво става, ако играеш “Покемон” в космоса?”. В Япония Маедзава често е герой в медийни публикации, в които се обсъждат любовния му живот и космическите му пориви.

Мисията на МКС няма да е единствената космическа одисея за японския предприемач, който е резервирал всички места на борда на апарата на “СпейсЕкс” за полет около Луната през 2023 г.

Първоначално Маедзава бе обявил, че смята да покани 6-8 артисти да го придружат в пътуването, като поиска от тях да създадат “шедьоври, които ще вдъхновят мечтателя във всеки от нас”. През март обаче той разшири обхвата на търсене на спътници и обяви, че е получил един милион кандидатури за осемте места на борда на ракетата на “СпейсЕкс”.

Преди това той се прочу и като организатор на необичайни онлайн състезания. През 2020 г. подлуди Туитър с обявата, че ще раздаде девет милиона долара на хиляда души като част от “социален експеримент”. След това се отказа от друго състезание, чрез което си търсеше любима, на което се явиха близо 30 000 кандидатки.

На младини Маедзава се увличал по музиката и бил барабанист в група “Switch Style”, дебютирала през 2000 г. Установил обаче, че в бизнеса има повече творчество, отколкото в музиката и твърди, че успехът на “Зозо” се дължи на факта, че той и екипът му правят “това, което им доставя удоволствие”.

Корабът “Союз МС-20” ще достави на МКС новогодишни подаръци и домашни угощения за руските членове на екипажа. Космонавтите ще получат лична кореспонденция от близките, лични подаръци, любими музикални произведения. Корабът кара около 162 кг полезни товари, включително и материали за медико-биологически изследвания и експерименти, хигиенни средства, храна, 13 кг пресни плодове.

https://it.dir.bg/tehnologii/soyuz-s-izstrelya-kosmicheski-turisti-kam-mks

Предишна статия

Omicron Variant Used To Cover Up Effects of Covid Vaccines

Следваща статия

ЧТО СТОИТ ЗА ВАКЦИНАЦИЕЙ В РОССИИ? Сергей Николаевич Лазарев…

Други интересни