Ето как Сингапур се справи с корупцията

Автор: Няма коментари Сподели:

Синдикатите се развълнували от намеренията за съкращаване на 30 000 държавни служители.
Според мен това не е достатъчно.

Ето как Сингапур се справи с корупцията :
Уволни цялата полиция, изпрати няколко министри в затвора и накара чиновниците да доказват честността си.

Едно от най-важните мерки, предприети от министър-председателя, е увеличаването на заплатите на служителите. Ли вярва, че ако са добре платени, те няма да търсят други източници на доходи.
Реформите обаче започват с пълна сила: през 1970-а в Сингапур е уволнена цялата полиция.

Ли Куан Ю, който управлява града-държава до 1990-а, с право мисли, че ако някой е свикнал с подкупите, едва ли ще започне да работи честно дори ако му повишат заплатата.

По онова време много от полицейските служители са на „хранилка“ при организираните престъпни групи – триадите. Минава месец и лидерите на бандитите изведнъж изчезват.
Днес правоохранителните органи на Сингапур предявяват много изисквания към желаещите да работят като пазители на реда. На проверка подлежи не само всеки от кандидатите, но и семействата им.

Друга сериозна стъпка е укрепването на Бюрото за разследване на случаите на корупция. През 1974 г. парламентът приема закон, според който бюрото има право да започне разследване, ако държавен служител или роднините му живеят не според доходите си.

Презумпцията за невинност не съществува: не следствието, а самият чиновник трябва да докаже с какви пари е построил разкошното си жилище или е купил мерцедеса си.

При приемане на държавна служба кандидатите трябва да декларират банковите си сметки, имуществото на съпругите си, на родителите си, както и на братята и сестрите си. Не се приемат хора с дългове и банкови кредити, защото се смята, че те са най-подходящи за корумпиране.
………………………
Руски журналист отишъл на среща с представител на сингапурското външно министерство с традиционни сувенири – кукла-матрьошка и бурканче червен хайвер. Но чиновникът категорично отказал да ги вземе:

„Моля да ме извините, но ни е забранено да приемаме подаръци. Вярно, че според закона можем да вземем сувенири на стойност до сто долара. Но на практика ще се наложи да попълня куп документи, да предам хайвера за експертиза, която да потвърди официално стойността му. След това ще ме извикат на разпит, за да разберат дали не съм ви съобщил важна търговска информация срещу подаръците. Благодаря, но по-добре си приберете сувенирите.“

                            Румяна Ченалова          https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Хората най-добре умеят да спят, дори с отворени очи

Следваща статия

По всичко си личи, че разграждането на корупционната държава ще се окаже по-трудно от това на тоталитарната

Други интересни