Федерален съд спря заповедта на Байдън за задължителната имунизация

Автор: Няма коментари Сподели:

Федерален съд в САЩ издаде заповед, спираща временно прилагането на издадените от администрацията на президента Джо Байдън правила, които на практика изискваха задължителна ваксинация.

Американският президент издаде преди ден заповед, която изискваше от 4 януари всички служители на предприятия с над 100 души персонал да се ваксинират или да се подлагат на тестове всяка седмица, предаде Ройтерс.

Американският апелативен съд на пети съдебен окръг обаче я спря, като се позова на “тежки законови и конституционни” проблеми, свързани с решението.

Множество щати, управлявани от републикански политици, заведоха дела срещу новите правила, издадени преди два дни.

Очакваше се те да влязат в сила на 4 януари, като щяха да засегнат 84,2 милиона служители, припомня Ройтерс.

Решението за задължителна ваксинация в частния сектор беше взето по силата на извънредни правомощия на американското управление по охрана на труда, свързани с безопасността на работното място, заявиха служители. То засяга 84,2 милиона работници в 1,9 милиона фирми. От мярката са освободени 18,5 милиона работници, които работят дистанционно или през цялото време са навън.

Мярката от самото начало бе оспорвана от републикански губернатори, които казаха, че Байдън превишава правомощията си.

Губернаторите на щатите Флорида, Айова и Индиана обещаха да се борят по съдебен път срещу новото правило, настоявайки, че то нарушава личната свобода.

Правителството на Байдън също така заяви, че до 4 януари ще е необходимо да се ваксинират милиони работещи в здравни заведения и домове за възрастни хора, участващи в програмите “Медикеър” и “Медикейд”.

“Макар до голяма степен да бих предпочел това изискване да не бъде необходимо, твърде много хора все още не са ваксинирани, за да можем да излезем завинаги от тази пандемия. Затова въведох изисквания и те действат”, аргументира разпореждането си Байдън.

Засега няма коментар от Белия дом за решението на съда.

https://m.dir.bg/dnes/svyat/federalen-sad-sprya-zapovedta-na-baydan-za-zadalzhitelnata-imunizatsiya

Предишна статия

Сашо Диков и Веселина Томова за случилото се в Израел с кмета на Варна

Следваща статия

Танци

Други интересни