Фиктивни ученически лагери за 8 млн. лв.

Автор: Няма коментари Сподели:
                        проф. Николай Денков
Директорът на дружество ” Ученически отдих и спорт” е получавал над 10 хиляди лева месечна заплата. Това заяви министърът на образованието проф. Николай Денков по време на пресконференция. Той ще подаде сигнал до прокуратурата заради злоупотреби в особено големи размери.

Близо 8 млн. лв. са източени за фиктивни почивки на ученици в базите на дружество „Ученически отдих и спорт“ от  2019 г. до 2021 г. Това установяват проверки на звеното за вътрешен одит към Министерството на образованието и науката (МОН), проведени през последните четири месеца. Ресорният министър Николай Денков обяви, че ще подаде сигнал до главния прокурор и до Агенцията за държавна финансова инспекция за злоупотреби в особено големи размери.

От лятото на 2019 до лятото на тази година от „Ученически отдих и спорт“ са поискали и получили от МОН над 9 милиона лева, с които министерството доплаща близо 300 хиляди ученически нощувки, уточнява БНР.

При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца.

В Единната система за туристическа информация фигурират записи за малко над 6000  нощувки на деца в бази на дружеството . За тях обаче МОН би трябвало да преведе едва 186 хиляди лева.

След първия одит на МОН в дружеството през август негово ръководство признава за „погрешно отчетени настанявания“ с 37 000 нощувки, които били записани като осъществени, а всъщност били „прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди“. За това твърдение обаче няма никакви документи.

Заради споменатата „грешка“ дружеството възстановява  на МОН 1 млн. лв. Остава неясно къде са останалите близо 8 милиона лева.

„Има съвет на директорите, който се състои от четири човека, има изпълнителен директор. Всеки трябва да си понесе отговорността, която обаче трябва да бъде установена по съответния ред“, коментира просветният министър Николай Денков.

Фиктивните резултати на дружеството са послужили като аргумент за повишаване на заплатите на ръководството. Според справка за първите три месеца на 2021 г. изпълнителният директор на дружеството е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати или 10 370 лв. месечно.

На 16 юли тази година  възнагражденията са увеличени с още 1,5 минимални заплати или 975 лв.  “на основание формиран през второ тримесечие на 2021 г. положителен финансов резултат спрямо първо тримесечие на годината“.

https://frognews.bg/novini/direktorat-uchenicheski-otdih-sport-bil-10-bona-mesechna-zaplata-davat-prokuraturata.html

Одит на Министерството на образованието в базите на “Ученически отдих и спорт” разкри близо 293 000 фиктивни почивки, съобщи просветния министър проф. Николай Денков. Той посочи, че за тях са изплатени близо 8 млн. лв.

Проверките са направени през последните 4 месеца след подадени сигнали, включително и от служителите в дружеството, уточни министърът.

“Няма нито документи, нито регистрации за почти 8 млн. лв., платени от Министерството на образованието и науката за почивки на ученици в базите на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД (УОС) за период от две години. Ръководството на търговското дружество, чийто принципал е министърът на образованието и науката, не може да докаже почти 293 000 нощувки които твърди, че е осъществило, и за които е получило средства от МОН”, посочи проф. Денков.

Той обясни, че „Ученически отдих и спорт“ е регистрирано през януари 2005 г. със 165 държавни имота. От тях  към момента са останали 145. За лагер в тях МОН доплаща по 30,46 лв. на ученик на ден, а децата доплащат по-малки суми-18 лв. за пълен пансион, 12 лв. за полупансион и 6 лв. за нощувка със закуска.

Според договор между МОН и дружеството, влязъл в сила на 2 юли 2019 г., и последвал анекс от юни 2020 г. до 1 юли 2022 г .то е длъжно да осигури отдих на поне 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази. Не е ясно кои са базите, тъй като към договора не е приложен списък, уточни министърът.

От проверката на МОН става ясно, че от 2 юли 2019 г. до 30 юни 2021 г. от “Ученически отдих и спорт” са поискали и получили от МОН средства за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв. “При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца. А в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по Закона за туризма задължително се регистрират всички туристи, вкл. учениците, за периода от юли 2019 до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки на деца в бази на УОС”, заяви проф. Денков. Следователно за тях МОН би трябвало да преведе само 186 293,36 лв.

Той обясни, че след първия одит на МОН през август ръководството на дружеството признава за „погрешно отчетени настанявания“ с 37 009 нощувки, които били записани като осъществени, а всъщност били „прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди“. За това твърдение обаче няма никакви документи. Не е ясно кои клиенти и в кои офиси на дружеството са поискали заявките им да бъдат прехвърлени в друг период.  Заради „грешката“ си в резервационната система дружеството възстановява на МОН 1 млн. лв. “Остава неясно къде са останалите 7 924 201,26 лв”, допълни министърът.

Това лято МОН прави и изненадващи проверки в 18 почивни бази където установява хиляди фиктивни нощувки в изцяло неизползваеми бази, за които дружеството е поискало и получило пари от МОН.” Такава е например ПБ „Фиш фиш“ – к.к. Албена, която не е работила нито през 2020 г., нито през 2021 г. Според УОС само през юни и юли т.г. там са „почивали“ 535 ученици и са „реализирани“ 5351 нощувки. През последния летен сезон ПБ „Кранево – Русе“ също не е приемала туристи. За юни и юли т.г. в резервационната система на дружеството обаче са записани 4226 нощувки на 522 ученици. Подобен е случаят с ПБ „Балчик СПТУ – Шумен“ – гр. Балчик, за която УОС е декларирало 5628 нощувки на 771 ученици за същите два месеца”,посочи проф. Денков.

Той уточни, че тези бройки са включени в ежемесечните справки на дружеството за броя осъществени нощувки за ученици, които МОН субсидира. В тях обаче няма никакви данни за настаняваните деца като име и дата на раждане. Такава информация е трябвало да бъде представяна на МОН на годишна база. Това не се е случило, тъй като с анекса от юни 2020 г. търговското дружество е било освободено от задължението да представя такива годишни отчети.           

В същото време ръководството на “Ученически отдих и спорт” увеличава заплатите си, посочвайки като аргумент високия брой осъществени почивки. “Според справка за първите три месеца на 2020 г. например изпълнителният директор на дружеството е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати (10 370 лв.) месечно.

На 16 юли възнагражденията са увеличени с още 1,5 минимални заплати (975 лв.) „на основание формиран през второ тримесечие на 2021 г. положителен финансов резултат спрямо първо тримесечие на годината”, разкри министърът.

В резултат на извършените проверки експертите от звеното за вътрешен одит на МОН са установили факти и доказателства за документна измама от страна на ръководството на дружеството. Затова и министърът на образованието и науката ще подаде сигнал до главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери, допуснати в търговското дружество. Те трябва да проверят дали има и други злоупотреби преди 2019 – а.

Проф. Денков допълни, че няма как да уволни директорът на дружеството защото спрямо устава трябва да има минимум трима души, които да влизат в ръководството му, но тече процес за смяната му и назначаването.

От просветното министерство уточниха, че установените злоупотреби нямат нищо общо с Националната програма “Отново заедно”. “В случая става дума за фиктивни почивки на ученици, които се субсидират от бюджета на МОН, докато НП “Отново заедно” се заплаща изцяло от държавния бюджет от перото за туризма”, подчертаха от ведомството.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/kakvo-ustanovi-odityt-v-mon-ministyr-nikolaj-denkov-na-jivo-286660

Предишна статия

Шокирующая Правда о тех кто приближает Конец Света! ТАЙНЫЙ ВАТИКАН!

Следваща статия

Към каквото и да посегнеш – него го няма – откраднато!

Други интересни