…цялата мръсна далавера с гората край Габрово минава под шапката на мафията ГЕРБ! Фирми на ГЕРБ, собственост на близки до бившия кмет на Габрово Томислав Дончев, секат до голо вековни гори…

Автор: Няма коментари Сподели:

Фирми на ГЕРБ, собственост на близки до бившия кмет на Габрово Томислав Дончев, секат до голо вековни гори в региона без санкция, а прокуратурата напълно си затваря очите, разкри Narod.bg.

Схемата върви от години дори с преса от Агенцията по горите по времето на третия кабинета на сикаджията Бойко Борисов.

Валя Ахчиева тръгна по следите на престъплението заедон с колегите от „Биволъ”, но от куртоазия разследването не споменава най-важното – че цялата мръсна далавера с гората край Габрово минава под шапката на мафията ГЕРБ.

Ето публикацията:

През последните няколко години, една схема се е развихрила, вместо да бъде ликвидирана. Дървесината от незаконна сеч в горите се узаконява с помощта на една горска Наредба, както и със съдействието на всякакви институции.

И вместо един казус с брутална незаконна сеч на вековни дървета в Габровския Балкан да се превърне в съдебно дело срещу извършителите на престъплението, този казус се превръща в дело срещу кмета на едно малко село, който не иска да узакони престъплението.

Село Зелено дърво е малко след Габрово, по пътя към местността Узана. Горите над селото са във вододайната и водосборната зона на Община Габрово. А върху един стръмен склон се виждат полегнали над 500 вековни букови дървета.

Сеч! Незаконна сеч! Брутална незаконна сеч на над 100-годишни дървета! Един цял склон от вековни дървета е унищожен! Незаконната сеч е извършена в частна гора.

Този, който е сякъл, много добре е знаел, какво прави и защо го прави? Имал е и търпение да чака, за да мине време. Да спрат да мърдат институциите и компетентните органи по казуса и тогава…нов казус, но със същите дървета.

Само че, сега, една година и 10 месеца след злодейството, в книжата по новия казус няма да се пише за незаконна сеч на вековни дървета, а ще се пише за това, че една кметица на едно малко село отказва да издаде разрешително за достъп, за да може някой да изнесе отсечените вековни дървета от склона, тъй като си ги бил искал собственикът. Все едно, че е нямало престъпление и че нищо не се е случило в частната гора!

И тъй като кметският наместник на габровското село Зелено дърво – Тодорка Мирчева, отказва да издаде такива разрешителни за достъп, върху нея започват да се сипят заплахи, жалби и дела.

Някой иска да я сломи, да я пречупи, да я накаже за това, че тя иска да защитава горите и водата на хората. Но, не могат да я сломят. Защото Тодорка Мирчева е силна жена. Истинска пазителка на гората.

Само че, държавните институции и компетентните органи са оставили кметицата съвсем сама в тази битка със злодеите. Един самотен боец за гората и за водата. Нашето журналистическо разследване започна от Велико Търново, от контролния орган – Регионалната дирекция по горите.

Наистина е удивително, как се е развихрила една схема, година и 10 месеца след събитието! Впрочем, тази схема в Габровския Балкан е от доста време.

През 2016-а година екип на „Биволъ” беше там, на същия склон.

И пак имаше незаконна сеч. Какво се е случило за 5 години в Габровския регион, след като сега отиваме на същото място, отново по сигнал?

Инж. Николай Николов – директор на Регионалната дирекция по горите във Велико Търново веднага признава пред камера, че по този казус са били притискани от предишното ръководство на Агенцията по горите да узаконят незаконната сеч. Но, той и неговите експерти категорично отказали да направят това.

През януари 2020-а горските са установили незаконната сеч над село Зелено дърво. И са маркирали с червена боя тези 587 незаконно отсечени вековни дървета. Сигнализирали веднага Районната прокуратура в Габрово за извършеното престъпление.

И било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Какво е разследвал прокурорът по казуса, само той си знае. Но накрая прокурорът прекратил производството, защото не бил могъл да открие извършителя.

А било публична тайна, кой сече дърветата незаконно?

И сега трупите лежат на склона. И някой води битка да ги изнесе от там, защото собственикът на гората си ги искал.

Но, има Европейски регламент, според който, ако едни дървета са отсечени незаконно, те не могат да се ползват от собственика за търговска сделка. Собственикът има право да си ги вземе, но само за свои нужди. Например, да си пали печката.

Само че, кой и как ще разбере, как ще ги ползва собственикът? А и според българския закон за горите, след една незаконна сеч, прокуратурата или горските служители, трябва да конфискуват дърветата. Но, това не е направено. Защо вековните дървета още лежат на склона – 1 година 10 месеца след незаконната сеч?

Директорът на РДГ-Велико Търново инж. Николай Николов твърди, че за тях е било невъзможно да ги конфискуват. Няма как да изнесат от склона дърветата. Нито имали техниката, нито имали работниците за това.

Питането на общинския съветник адв. Иван Христов за проверка на кметския наместник Тодорка Мирчева пред ОбС-Габрово, което поставя въпроса за евентуален конфликт на интереси на адвоката, който е и защитник в съда на лесовъда на собственика на частната гора с незаконната сеч

Те били контролен орган. Нямало кой да разкрои трупите.

Така става ясно, че в закона пише едно, но на практика, то не може да бъде изпълнено. И се използва от тези, които искат да приберат дървесината. Собствениците на имота с незаконната сеч, чрез лицензиран инженер-лесовъд били поискали да им се издаде позволително за сеч.

Тогава от София, предишното ръководство на Агенцията по горите по времето на ГЕРБ притиснало Регионалната дирекция във Велико Търново да издадат такова позволително.

И по този начин дървесината да се узакони. Но, горските от Велико Търново отказали. Отговорили, че могат да издадат позволително само на базата на Констативния протокол, с който са установили нарушението. Така ще може да се знае, че тази дървесина не е за търговска сделка, защото е получена в резултат на престъпление. И ще може да се контролира.

Тогава натискът се прехвърлил върху кметския наместник на село Зелено дърво – Тодорка Мирчева. Ако тя издаде разрешително за достъп, тогава тези, които искат, ще изнесат отсечените вековни дървета от склона.

Откриваме Тодорка Мирчева в село Зелено дърво на връх християнския празник „Вяра, надежда, любов”. Толкова естествено е вписана тя на фона на къщите, църквата и планината. Кметицата ни показва всички документи по казуса и ни разказва за натиска върху нея, да подпише разрешителното за достъп до склона с отсечените дървета.

Но Тодорка Мирчева не подписва. И тогава тръгнали жалбите срещу нея. Пишела ги една собственичка на имота с незаконната сеч. Тя наела частен лесовъд, който пък си наел адвокат от Габрово, който бил и общински съветник.

И започнало дело в Административния съд в Габрово, срещу „мълчалив отказ” на Тодорка Мирчева, да изпълни задълженията си като кмет.

А тя е категорична, че няма да слага подписа си и печата си за да узакони едно очевадно престъпление. Обществеността била много чувствителна, когато ставало дума за вододайна и водосборна зона на град Габрово.

И градът, и много други селища се захранвали с вода от тук. И когато са секли тези вековни дървета от вододайната зона, никой не е имал грижа, нито за гората, нито за околната среда, нито за ерозивните процеси. Наскоро габровци се оплакали от замътена вода.

Незаконната сеч във вододайната зона на Габрово стигна до прокуратурата.

И според Тодорка Мирчева, точно тази незаконна сеч била една от причините за мътната вода. Вместо да мислят за това, тези, които са секли, започнали да я атакуват с жалбите. Атакували авторитета и. Искали да я очернят. Последвали и заплахи през годините.

Последната актуална била през месец октомври, миналата година, във връзка с водохващане номер 2 на Габрово. Било заплаха за убийство. Естествено, че в такива моменти, човек се притеснява за близките си, за имуществото си, за живота си.

Но Тодорка Мирчева продължила с отказа си да узакони незаконната сеч, защото за нея, водата е кауза. Водата е национална сигурност. И тези хора трябвало да разберат това.

Защото, когато се изрязват такива вековни букови дървета, човек има усещането, че е върху земетръсна зона.

Размествали се пластовете. И водата се губела. Затова Тодорка Мирчева нямало да отстъпи. Тя просто си вършела работата.

От село Зелено дърво отиваме в Габрово. Там е адвокат Иван Христов, който се явява по делата в Административния съд в Габрово, като адвокат на частния лесовъд на собственика на имота с незаконната сеч. В съда адв. Иван Христов застава срещу кметския наместник Тодорка Мирчева. Не го откриваме в кантората му в Габрово, но разговаряме с него по телефона.

Питам го, защо иска разрешително за достъп, след като става дума за незаконна сеч? „ Има водена кореспонденция с РДГ-Велико Търново. – отговаря адв. Христов. – Имам три писма от там, където се казва, как се действа в случаите, в които има незаконна сеч? И в един документ е посочено, че тази дървесина по никакъв начин не следва да се оставя на място, защото тя гние.”

Контрирам адв. Христов с думите, че собственикът трябва да гарантира, какво ще прави с дървесината и че няма право да я продава. Но, адвокатът отговаря, че за това имало съд, който разрешава споровете.

Питам го, не е ли той в конфликт на интереси, след като е общински съветник и като такъв е поискал информация и проверка на кметския наместник Тодорка Мирчева, защо не издавала разрешителни за достъп, а в същото време, той е и адвокат в съда на жалбоподателя срещу Тодорка Мирчева за същото нещо – неиздадено разрешително за достъп?

Адвокат Иван Христов отрича да има конфликт на интереси. Попитах за това и Председателя на Общинския съвет в Габрово – Климент Кунев, но неговият отговор беше, че преди юристите им да се занимаят с този въпрос, нямало какво да каже.

По-късно, в писмо до мен, адв. Иван Христов обяснява, че питането му пред Общинския съвет в Габрово било с цел – изясняване на множество случаи, в които кметският наместник на село Зелено дърво не изпълнявал законовото си задължение да се произнася – да издава или да отказва издаването на разрешителни за достъп.

В писмото си адвокатът цитира и член 15 а от Наредба 1, за контрола и опазването на горските територии, който предвижда начина на транспортиране на дървесината, която е предмет на престъпление.

Защо държавата е безсилна пред тази схема?

Въпросът е към изпълнителния директор на Агенцията по горите – инж. Александър Дунчев. И ето неговият отговор: „ Защото тази схема е заложена в самия закон.

Собственикът на една частна гора е открил, че ако изсече незаконно собствената си гора, тайничко, без никой да разбере, после той може да пледира да получи цялата дървесина и да я ползва.

“С една незаконна сеч на 100 процента, прикрита или скрита и без установен нарушител, собственикът казва: аз искам да си прибера дървесината. И всъщност, по този начин, законът и държавата му узаконяват незаконната сеч. И му предоставят всичко без никакви последствия за него.

Но, въпреки това, имало е шанс институциите да спрат тази схема. Прокуратурата е можела да разпореди конфискацията на незаконната дървесина. Тя да се складира в Горското стопанство, а не да стои в гората и да дава възможност на тези хора да си я откраднат по всяко време.

Това е промишлен дърводобив. Това може да го направи само фирма.

Тоест, много добре се знаят фирмите, които работят в региона и това може да се установи. И имаме съучастие и на частни лесовъди. Проблемът е, че всички тези хора с всичките отговорности се размиват и всъщност, не се знае, чия е вината? Кой е допуснал всичко това? Фирмата ли? Собственикът ли? Частният лесовъд ли? Прокуратурата ли? Служителите на Регионалната дирекция по горите ли?

И идваме до това, че не българският закон, а европейският регламент защитава гората в този случай. Единственият начин да се прекъсне тази порочна практика и схема е всяка незаконна сеч и всяка незаконна дървесина да бъде конфискувана в полза на държавата.

И тя да търси начин как да се разпорежда с нея – да я дава на детски градини, например. Но, не може да се оставя на частния собственик да я ползва. И прокуратурата да каже – „неизвестен извършител”.

Ние тук за 4-5 месеца, обикаляйки цяла България, установихме, че навсякъде е пълно с колеги-лесовъди, които страшно милеят за гората. Стискат зъби. Много от тях напускат въпреки всичко, от натиска. Установихме, че цялата горска система не се управлява от лесовъдите и от горските, нито от техните директори. Управлява се от фирми, от кметове, от политици, от външни фактори.

Това е някаква политико-икономическа мафия в България, която управлява на практика горите.

На всеки опит някой да защити гората, някой му се обажда и казва: ти няма да пречиш на тази фирма, защото оставаш без работа! Това се случва в България.

И ние се опитваме да се справим. Бяха уволнени страшно много корумпирани директори по горските стопанства. Но, в момента, в който нашият срочен мандат приключи и се върне старото статукво, малкото хора, които посмяха през последните седмици и месеци да се изправят срещу горската мафия – за всички тези хора има опасност да бъдат наказани… злодейски!”

И всичко ще бъде така:

Едни ще пишат промени в нормативната база, защото една Наредба противоречи на един закон. Други пак ще разследват, за да открият неоткриваемия, неизвестен извършител на незаконната сеч. Трети отчаяно ще се опитват да изнесат вековните незаконно отсечени дървета, защото те биха могли да им донесат много пари. А четвърти, упорито ще водят съдебни дела срещу една кметица, която не иска да узакони незаконната сеч.

И после, журналистите тръгват пак. За същото!

Някой ще прекъсне ли всичко това?…

                    Narod.bg                                          https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Концерт на Надя Тончева в Балчик

Следваща статия

Надя Тончева в Балчик на 22 август 2021 година

Други интересни