Елеазар Хараш – Лекция за Сай Баба и индийски афоризми

Автор: Няма коментари Сподели:

Промяната на човека е много по-важна от строителството на храмове.Без характер не може да се постигне образование.

Посредством съзнателни усилия могат да се променят навиците. (Знаете: навикът е голяма сила, но съзнателните усилия могат да го променят. Това означава, че се променя и човекът, и звездите, и всичко – стига човек да влезе в този поток.)

Казва: Разбери себе си и се коригирай. Способността винаги да бъдеш радостен, е резултат на това добро, което си направил в предишни прераждания. (Значи, тука не зависи от никакви медитации, а от това, което си посял.)

Старите навици приковават човека на Земята. Всички добри качества се събират около човека, който практикува контрол над речта, ума си и постъпките си, и постоянно мисли за Бога.

Трудността на човека се състои в това: да се очисти умът, който е замърсен от заблужденията на света. Всичко, което ни е изгодно, ни се струва правилно, но това води до безкрайни усложнения. Създателят на истинското знание е Незримият Бог. Бог е Даряващият Истината: Той я въплътява в Чистото Сърце.

Свързаният с Бога е единственото разумно Същество в този безумен свят.(Тука се сещам – за малко се отклонявам – какво казват Суфи: Само един миг да се отклониш от Бога – ти вече си в отделеност. А една мисъл някой път може да те закара на такива места и да те върне назад в развитието! Една мисъл – понеже е жива…)

Усърдието във възпяването на Божието Име ще ви предпази от извършването и на най-малкото зло. Злото побеждава само в отсъствието на Бога. Ако всички обстоятелства са благоприятни, егото ще пуска още по-дълбоки корени, отколкото при неблагоприятните условия.

Коренът на всички беди е необузданият и неправилно насочен ум. Първата крачка в Пътя е очистването на словото. Истинското поклонение се явява, когато очистиш себе си.(Дотогава е – мога да кажа – някакви упражнения.)

Защитата от всички болести е мярката в храненето.(Разбира се, тази мярка трябва да се тренира, за да се изпипа. Всичко това е много ценно за волята – волята, която променя всичко.)

Търпението е истинската красота.(Ако човек търпеше другите религии, щеше да ги разбере. Търпението е по-дълбоко от религиите.)

Характерът се цени много, и то – много повече от самия живот. Без истинско знание, каква е твоята практика, каква е твоята медитация?… Въобще, какво можеш да практикуваш?

Истинската Радост струи от сърцето: тя не е свързана с външни обекти, тя не зависи от света – тя идва от скрития Извор.

Истинското образование идва от вътре, а не от вън: тука са истинските ценности. Колкото и да си богат, животът без Бога не е Истинен. Истинен е Животът само в Принципа, в Принципа на Единството.

Ако нямате Истината в себе си, във вас не може да сияе Любовта. Само Чистотата е култура. Само Единството е Чистота.

Животът на тази Земя е безпокойство. Светът е причина за безпокойство.(Ето защо – тука само ще дам една идея – когато искате да помагате на някой болен, трябва да искате много Бог да го успокои и да го лекува; а пък той трябва да е много благодарен, за да може да възприема тези, които се молят за него: изключителна благодарност, не знание. Благодарността е по-дълбока от знанието.

Учителя казва: Само благодарният се развива. Може да имаш всякакви знания, но ако не си дълбоко благодарен, това е вече друга посока.)

Предаността към Бога е универсалното средство срещу всички безпокойства. Само това, което прилагате в живота си, ще стане част от вас. Когато Любовта и Покоят са ръка за ръка, тогава царува ненасилието.

Да не причинявате зло или болка на никого – това вече, само по себе си, е велико Служене на Бога. Придобивайте знания, които ви преобразяват. Отдавайки се само на човешката любов, вие ставате измамници.

Любовта в нас може да преодолява и най-могъщите демони – казва Сай Баба.

Без характер, знанията са безполезни. Колкото повече колежи и университети, толкова повече е отсъствието на Покоя. Високообразованият човек е пълен с безпокойство. (Елементарно, но той е изпуснал…)

Науката е илюзия. Сай Баба казва: Научните знания не са способни да разкрият Същността на Духа. Учените разгадават тайната на Вселената, а нямат осъзнаване. Науката без Духовност е голяма опасност.

Само Чистото Сърце постига Висша Мъдрост. Няма Космос, това е илюзия – казва Сай Баба – има само един Абсолют, Велик Бог, и Той е Неделим.

Робството на човека има една причина: отсъствието на правилното разбиране. Това, което ви е най-близко, е Всевишният. (Някой път човек може да помисли, че е някакво кученце, някакво животно, някакъв символ, някакъв човек… Не – това е скритият Бог.)

Дали знаете, или не, Бог е всякога вашият вътрешен обитател – Той винаги е с вас.Бог е самата ваша Сърцевина. Вие сте Негови, а не на родителите си.

https://www.youtube.com/watch?v=t18yjFcXaTk

Предишна статия

Живеем ли в измамна реалност?(Росен Петров коментира с журналиста и писател Стойчо Керев)

Следваща статия

Имаме проблем: „Квотата“ за крадците във властта е 3,5 млрд, а те присвояват над 15!!!

Други интересни