ТАНЯ ДОГАНОВА–ХРИСТОВА В ЕДНО ИНТЕРВЮ НА ИРИНА КИРИЛОВА: ДИМАШ, КОЙТО СЕ РОДИ В ТОЧНОТО ВРЕМЕ

Автор: Няма коментари Сподели:
– Винаги съм смятала, че великите хора на изкуството се раждат в определено време, време, на което те самите са нужни. Няма спор, че в края на миналия век и в тези давадесет години на XXI век музиката промени своя характер в лоша посока. Изгуби се мелодичността, появиха се пошли текстове, песните звучат и отминават…. И точно в това време се роди Димаш Кудайберген, стана прочут певец с музика, която те кара да настръхваш, с текстове, които вълнуват дълбоко, защото в тях има добро, нежност, любов. Той дойде точно навреме, за да изчисти тази мръсна пяна, която залива сцените и да покаже, че ангелите могат да бъдат на Земята.
Г-жо Христова, вие сте имали възможност да слушате хиляди гласове, да ги оценявате, да правите филми за певци и музиканти, да създадете хор „Йоан Кукузел“, сега продължавате да консултирате студенти в два университета, познавали сте най- големите имена в българската класическа музика, най- големите изкуствоведи. Кажете, моля, наистина ли Димаш Кудайберген е нечувано музикално явление?
– Аз от сърце се радвам на ГЕНИЯ ДИМАШ. Като имам предвид дългия ми творчески път в изкуството с неговото артистично многообразие, аз смело мога да кажа, че XX – ти век не познава неповторимото явление Димаш Кудайберген. Безспорно е майсторското гениално певческо присъствие на Димаш.
– Всяко нещо в този свят има предел. Но когато песента „Любовь уставших лебедей“ бе обявена в 2018 година за песен на годината, аз се убедих, че талантът на Димаш няма предел. Режисьорът Алан Бадоев направи такъв клип на песента, че ти се иска пеенето на Димаш да не свършва и музиката на Игор Крутой да продължава да звучи. Защото в този клип , сниман с такава художествена естетика има всичко, което се нарича любов. А самият режисьор разказва, че всеки детайл е изпипан с фантазията на артиста Димаш. Като имам предвид, че Димаш е и композитор и свири на няколко инструмента, затова казвам в началото, че толкова талант, събран в едно красиво момче не е случайно нещо. Мисля, че той е изпратен на земята от Бог.
– Ирина, съществували са и други явления в музикалния живот, които са спирали човешкия дъх. Но историята на музикалното изкуство познава само Орфей със слушащи животни в Родопа планина, изографисани по хилядите вази, които сме гледали из световните музеи и литографията от една стара Псалтикая, която вече 700 години за наша гордост ни показва как омайните божествени песнопения са спирали атонските козички, които са се заслушвали в захлас в ангелското пеене на Йоан Кукузел. Това са безспорни факти за върховете на човешкия гений. Така е безспорно майсторското гениално певческо присъствие на Димаш. Аз гледах това филмче и съм поразена от идеите в него, от пеенето на Димаш и от края, в който има толкова символична красота за една любов.
– Наричат го неповторим, недостижим, вокалната му педагожка Майра Даулетбак казва, че такъв глас се ражда на сто години веднъж. Вие като специалист кое определяте като уникално при него?
– За изкуството на Димаш Кудайберген – гласови данни, артистизъм, музикално майсторство, мимика, жест, цялостно явление – по- право сценично присъствие, може и трябва да се направи специално изследване, за да разберат и се научат всички, които тръгват по пътя на изкуството, че това не е игра. Изкуството иска жертви, сили и умения, които се възпитават с години. Той прави всичко това и затова има световен успех.
– Как се постига умението този 27 годишен певец да преминава от една октава в друга с лекота, която не можем да чуем у други певци! Че е Божи дар красивия тембър на гласа му, в това няма спор. Но колко трябва да си дисциплиниран, колко трябва да учиш, за да усъвършенстваш до такава степен качествата на гласа си, че публиката да изпада в екстаз?
– Действително това е нечувано и невиждано явление. Да мислим или да гадаем как се постига този изумителен връх в изкуството е неправилно.
ТОЙ Е ЯВЛЕНИЕ НА СВЕТА. Това е постоянна работа, многогодишен труд. Октавите в неговия диапазон са преходи от един начин на пеене на гласа му в друг и това е много сложно. То се изучава и той го владее до съвършенство. Можем да бъдем щастливи, че сме негови съвременници и можем да го слушаме, наблюдаваме и гледаме на живо. Трябва да признаем овациите на милионите слушатели от цял Свят.
– Какво прави Димаш толкова специален?
– За мен е пословичва неговата скромност. Този факт забелязах веднага при отговорите, когато дава интервюта. Това е показателно за семейно възпитание, което е голям залог при общуването с хората и бъдещите му успехи. Осезателно се усеща при изграждането на всяка една песен, всяка музикална фраза, или словесна мисъл. Димаш пее за хората, за всеки човек, който го слуша било то в залата или пред екрана. Той усеща със сърцето и РИСУВА С ГЛАСА СИ цялата човешка обич и благодарност, отправена към него от милионите слушатели и зрители на Земното кълбо.
– Нищо в живота не е случайно. Казахстанецът Димаш му е било писано да срещне един от най- талантливите композитори – руският евреин Игор Крутой. Така изпява неговите песни „Любовта на уморените лебеди“, „Знай“, Я скучаю по тебе“, „Странникът“, „ Аве Мария“ и други. Доколко един композитор може да повлияе на певеца да покаже онова, на което другите не са способни?
– Никак. Композиторът не може да влияе на неговото звукоизвличане. Може да му напише песен, ако познава неговите гласови възможности и в нея Димаш да покаже съвършеното вокално майсторство, на което е способен.
– Г-жо Христова, в статията „Димаш – кой е той?“ бях писала, че той обича хората, за които пее. Аз обичам това казахстанско момче и му желая талантът му да го прави щастлив и винаги Господ да бди над него. Вие, за която няма тайни в пеенето, какво бихте му пожелали?
– Бих искала да му пожелая най- напред да е благодарен на своите родители и всички небесни сили, че се е родил на белия свят в прекрасната му родина – Казахстан. Както до сега е пял за хората, да бъде жив и здрав и с цялата си човешка обич, на която е способен, да дарява всяко живо същество и с две ръце да раздава обич с божествено – ангелския си глас.
– Благодаря ви г-жо Христова! Като музикален педагог, документалист, диригент, консултант и създател на хор „Йоан Кукузел“ вие бяхте най – подходящият събеседник за моето интервю.
                                                                                                                                                          Тракийски Свят

https://www.youtube.com/watch?v=lFsB5HVnmSA

         Димаш – КОЙ Е ТОЙ?

Той се занимава с музика от пет годишен, завършил е музикален колеж, после Университет по изкуства с две специалности – класическо пеене и естрадно пеене и свири на няколко инструмента. Защитава магистратура за композитор.
Сега подготвя докторска дисертация за традициите в музиката на Казахстан. Той стана прочут в целия свят с уникалния си глас, спечели зрителите на световните сцени, има международни награди от различни фестивали. Заслужил деятел на изкуствата е в държавата, която има 2 милиона и 900 000 кв. км. площ, и в която се намира даденият от Казахстан на Русия под аренда до 2050 година космодрум „Байконур“.
Навсякъде го посрещат с хиляди букети, американците и французите стояха прави, когато пееше S.O.S. Той е Димаш Кудайберген и е обявен за най – добър певец в Азия. Вокалната му педагожка твърди, че такова чудо се ражда на сто години веднъж. Музикалните анализатори търсят с нетърпение най – новата му песен, за да я пуснат в музикалните си програма и да коментират пеенето му. Тъй като в Казахстан официален език е казахстанският и руският, в залите по света е пълно с плакати, на които с български букви пише ДИМАШ, защото знаем, че руснаците от нас са взели буквите си. И за да покаже на света, че няма нищо случайно, този мъж, обявен два пъти за най – красивото лице в света, се е родил на 24 май.
Последната му песен, изпята на международния конкурс „Нова вълна“ в Сочи – „Аве Мария“ накара публиката да затихне до такава степен, че след това овациите бяха безкрайни.
Музикалните педагози определиха, че Димаш Кудайберген я е изпял така божествено, че са се почувствали в рая.
Той е скромен, много добре възпитан, образован, знае казахстански, руски и английски език, пее на няколко езици още и обича хората, за които пее. Самият той се определя като тенор, но казва, че става сопрано в кулминациите на своите песни. Част от тях са написани от Игор Крутой. Този талантлив руски евреин композира песните за Димаш така, че да може да използва всички качества на гласа му. Димаш казва, че гласа му е дар от Всевишния.
А сега да погледнем 255 години назад. В 1756 година в Залцбург се ражда един истински гений в музикалното изкуство и това е Моцарт. Засвирил още на пет години, той започва да композира и да изнася концерти из Европа. За него всички, които са се опитвали да анализират музиката му, казват, че това, което той създава направо на пианото, което импровизира, това, че може да изсвири една мелодия като я чуе само веднъж, е божествено. Не вярват, че това е способен да го направи човешкия ум…

https://www.youtube.com/watch?v=TLOVgO8cvx0

Да си представим, че Моцарт живее и твори днес! Какво ли би се получило? Седи на пианото високият само 160 см. Моцарт и свири, а до него 191 сантиметровия Димаш Кудайберген пее. Сигурно точно това бихме нарекли съвършенство. Защото ще бъде съчетание на безумно гениалния Моцарт и 27 годишния Димаш с глас на ангел. Но животът е създаден така, че векове разделят единият от другия. Моцарт е живял по времето на Бах, на Хендел, на Глук и т.н., а Димаш с присъщата си скромност твърди, че просто си гледа работата. Но ако днес живееше и Салиери и хипотезата, че Моцарт е отровен бавно от него поради завист, че не е могъл да издържи таланта му, завиждал е, че Моцарт е ненадминат, той би отровил и двамата. Защото съчетанието Моцарт и Димаш Кудайберген, не е на световно
ниво, а на галактическо.
Таня Доганова – Христова, която разбира от божествено пеене, защото е създала хор „Йоан Кукузел“, казва за Димаш:
„ Димаш притежава висока музикална интелигентност. Надарен е от Бога с висок, сопранов глас. Безспорен феномен с обработени гласови височини. Всяка дума в словесния му текст е ясна, градира израза на словото с мимика и жест. Наблюдавах го в едно интервю – демонстрира скромност и знания. Преди всичко показва високо възпитание /това, което липсва на нашите прочути джаз- певци./ Твърде много години – подчертавам – години са им необходими, за да го постигнат. Димаш изгражда всичко с мисъл и артистично майсторство. На добър час, Димаш!“
Да, Димаш Кудайберген е само на 27 години, а вече е прочут и търсен по целия свят. Пял е не само в родината си, но и в залата на Кремъл, в Санкт – Петербург, в Екатиринбург, в Киев, във Витебск, във Франция, в Италия, в „Бъркли“ в Ню Йорк, в Япония, в Лондон, в различни градове на Китай и на много други места.
Навсякъде хората стават прави, за да благодарят, че са имали възможност да чуят едно чудо – едно момче от Казахстан. Майка му – оперна певица, баща му певец и музикант – сега директор на културен дом в столицата са го научили на това, което е най – важно – да уважава всеки човек.
Милото момче, колко сила и морал се искат, за да издържиш тежестта на един огромен талант, който разнася славата на Казахстан по света!
Но Димаш Кудайберген има интелект, винаги показва, че може да бъде благороден човек и затова е голямо име в световната музикална култура!
                                   Ирина Кирилова                                               Тракийски Cвят
Предишна статия

Величайшая чистка конца времен

Следваща статия

Съдейки по доклада на Министерството на здравеопазването на Великобритания лекарствата, наречени „ваксини“, е по-правилно да се наричат оръжия за убийства

Други интересни