/Поглед.инфо/ В света все по-голям брой държави се стремят да отговорят на стандарта на СЗО за ваксинация срещу КОВИД-19 – ваксинационен обхват на 70 процента от населението. Първият ред в класацията е зает от Обединените арабски емирства (ОАЕ), където към 11 септември броят на напълно и частично ваксинирани е 88.92%. Следват Португалия (86.76%) и Испания (79.37%).

Клубът на “седемдесетте” днес включва около двадесет държави от различни континенти, с различни нива на икономическо развитие, с различна гъстота на населението, различен климат и т.н. САЩ все още не достигат 70%, сега при тях равнището на ваксинация (цялостно и частично) достига 62,73%, но последните постановления на Джо Байдън предполагат, че през октомври САЩ също ще влязат в този клуб. Китай, според нейната статистика, вече е сред „седемдесетте“ с показател от 76,08%. По пътя отбелязвам, че Русия е в групата на „изоставащите“: обхватът на ваксинацията е 31,18% (включително пълна ваксинация – 27,11%).

От самото начало СЗО заяви, че достигането на нормативно ниво (между другото, първоначално го определи не на 70, а на 60%) ще позволи да победим „пандемията“. Въпреки това, дори в страни, които са изпълнили „стандарта“ отдавна, победата не се вижда. Така в ОАЕ миналата седмица (от 5 до 12 септември) броят на случаите на коронавирус е 560 на милион жители. А броят на смъртните случаи на милион жители – 6. В Португалия тези цифри през последната седмица са съответно 840 и 6 души, в Испания 498 и 9.

Къде е обещаната победа?

През първите месеци на тази година Израел беше лидер на ваксинационния маратон, който през май достигна тогавашния „стандарт“ от 60%. Оттогава са минали почти пет месеца, но чудото не се е случило. Напротив, всички са обхванати от страх, защото заразата продължава да коси хората. Миналата седмица броят на случаите на 1 милион жители в Израел беше 5878, броят на смъртните случаи на милион – 20 души.

Страна като Монголия постигна изключителен успех във ваксинацията. Към 11 септември 67,22% от населението е било покрито с ваксини, а сред възрастното население (над 16 години) обхватът е достигнал 98%. В същото време Монголия се нарежда на едно от първите места в света по заболеваемост и смъртност от коронавирус. През последната седмица относителните му показатели са съответно 7172 души и 19 души. А в края на пролетта Монголия имаше много ниски относителни нива на заболеваемост и смъртност от КОВИД-19. Добрите времена продължи само докато властите в страната, под натиска на СЗО, не започнаха активна кампания за ваксинация за цялото възрастно население, а от средата на лятото – дори за деца на възраст 12-15 години.

Великобритания също е в групата на лидерите по отношение на степента на ваксинация. На 11 септември обхватът на ваксинацията на населението е 70,84%; броят на напълно ваксинираните лица е 64,26%. Великобритания е част от групата на “седемдесетте”. И в същото време тя остава в групата на най-страдащите страни по отношение на относителния процент на заболеваемост. През изминалата седмица броят на случаите на КОВИД-19 на милион жители е бил 3753. Това е по-малко от цифрите за Израел и Монголия, но значително по -високо от данните за САЩ (2832).

Сред лидерите в ваксинацията Англия се счита за страна, където така нареченото прилагане на ваксини, тоест, като се вземат предвид последиците от направените инжекции, е относително добре установено. На 3 септември Министерството на здравеопазването публикува отчет за щамовете на заболяването, които предизвикват безпокойство. Докладът предоставя статистически данни за честотата на коронавирус, ваксинацията, някои последици от ваксинацията, включително смъртните случаи към края на август 2021 г. Информацията е предназначена за специалисти. Половината от отчета е в таблична форма. Въпреки това, може да бъде преведен и на по-прост език. От особен интерес е Таблица 5 – “Последствията от случаите на заболяване с щама “Делта” в Англия под формата на неотложна медицинска помощ и смърт в зависимост от статута на ваксинацията (за периода между 1 февруари и 29 август 2021 година)”. Таблицата показва статистиката на случаите, когато е било необходимо да се прибегне до спешна медицинска помощ (извикване на лекар у дома, хоспитализация), и случаи на смърт. Има случаи на заразяване с “Делта” щама коронавирус. И накрая, последиците от болестта (обаждания на лекари, хоспитализация, смъртни случаи и т.н.) са записани в рамките на 28 дни от получаването на положителен тест. По-късните случаи не се вземат предвид. Повечето ваксини са направени с “Файзер” и “Астра Зенека”.

В обобщен вид резултатите от наблюдението, изложени в таблица 5 на отчета на Министерството на здравеопазването на Великобритания може да се представят в следната компактна таблица

Случаи, когато заразеният е трябвало да прибегне до спешна медицинска помощ Смъртни случаи
Общо 492 528 1798
Неваксинирани 219 716 536
Ваксинирани с една доза 108 870 142
Ваксинирани с две дози 113 823 1091
Неидентифицирани случаи 50119 29

Последици от заразяването с коронавирус (Щам “Делта”) в Англия в периода между 1 февруари и 29 август 2021 година.

От таблицата следва, че в случаи на сериозни последици от инфекция (с изключение на смъртни случаи), 44,6% са били неваксинирани, на ваксинираните с една доза – 22,1%, на ваксинираните с две дози – 23,1%, за групата на неидентифицираните случаи – 10,2%. Оказва се, че броят на последствията за ваксинираните (частично и напълно) в съвкупност е по-голям от броя на последствията за неваксинираните.

В случаите на летален изход се оказва: неваксинирани – 29,8%; ваксинирани с една доза – 7,9%; ваксинирани с две дози – 60,7%; неидентифицирани случаи – 1,6%.

Резултатите от наблюденията на щама “Делта” в Англия, противоречат на твърденията на СЗО и Министерството на здравеопазването на редица страни. През зимата – през пролетта на тази година, СЗО обеща, че пълната ваксинация (60 или 70% от населението) гарантира пълна победа над вируса. Когато стана ясно, че победата не е постигната в Израел, СЗО промени формулировката. Казват, че ваксинацията не дава пълна гаранция срещу последваща зараза, но протичането на болестта след ваксинацията е по-леко. И най -важното е, че смъртността намалява. От доклада на британското министерство на здравеопазването виждаме, че неваксинираните представляват само 29,8% от смъртните случаи от инфекция с щама “Делта”, а ваксинираните частично или напълно – 68,9%. Прави впечатление, че смъртността рязко се повишава след втората инжекция. След първата инжекция 7,9% умират; след втория – 60,7%, тоест 7,7 пъти повече.

Днес в много други страни се говори за необходимостта от допълнителни дози, така наречените “бустер” ваксинации. В редица страни (предимно в Израел) бустерните ваксинации вече са в разгара си. Редица трезви лекари предупреждават, че те ще доведат до експоненциално увеличаване на смъртните случаи: точно това е заключението от проучване на Министерството на здравеопазването. В същото време през септември британските власти очакват да започнат програма за реваксинация на населението (третата инжекция). Това обяви на 12 септември здравният министър Саджид Джавид. Къде е логиката? Или Министерството на здравеопазването на Великобритания кротко следва заповедите на СЗО, която днес командва Министерството на здравеопазването в повечето страни по света?

Как СЗО реагира на очевидните отрицателни ефекти от ваксинациите? Тя променя значението на ключовите понятия в движение. Експертите си спомнят как СЗО на 11 март 2020 г. нарече случаите на коронавирусна инфекция в редица страни „пандемия“. Ситуацията по това време дори не се описваше като епидемия. Официалните лица на СЗО обаче коренно са променили определението за пандемия, което е съществувало през цялата история на организацията от нейното създаване през 1948 г. Наблюдателите прогнозират, че в близко бъдеще СЗО също ще промени определенията за „ваксина“, „ваксинация“ и т.н.

Между другото, американските Центрове за контрол на заболяванията, които са част от Министерството на здравеопазването на САЩ, вече успяха да промени тези определения (някъде в края на лятото). Старата версия имаше следното определение: “Ваксина: Продукт, който стимулира имунната система на човека да произвежда имунитет към определено заболяване, предпазвайки лицето от това заболяване”. И ето новата формула, която се появи наскоро: “Ваксина: Препарат, който се използва за стимулиране на имунната реакция на организма срещу болести”. Дори човек, който е далеч от медицината, разбира, че “стимулирането на имунната реакция на организма” не гарантира, че човек ще бъде защитен от зараза. И лекарят ще каже, че подобна стимулация може например да провокира цитокинова буря, сепсис, анафилактичен шок и дори да доведе до смърт. Отсега нататък думата „ваксинация“ трябва да бъде поставена от грамотни и отговорни хора в кавички. Съдейки по доклада на Министерството на здравеопазването на Великобритания лекарствата, наречени „ваксини“, е по-правилно да се наричат оръжия за убийства. Без никакви кавички.

                           Превод: В. Сергеев

https://pogled.info/svetoven/evropa/smartonosnite-plodove-na-vaksinatsiyata-otkroveniya-na-ministerstvoto-na-zdraveopazvaneto-na-velikobritaniya.134131