Нова фаза в падението на ЕС: Европейският парламент ще гласува джендър основано насилие

Автор: Няма коментари Сподели:

Здравейте, приятели!

В сряда, 15 септември, Европейският парламент ще гласува предложение за резолюция за джендър основано насилие, като нова област на престъпления в ЕС.

Целта на резолюцията е Европейската комисия да изготви и приеме всеобхватна директива за джендър насилието, която ако бъде приета ще е задължителна за целия ЕС.

Предложението не дава определение на понятието „джендър“ основано насилие, а препраща по този въпрос към Истанбулската конвенция.

С това се цели да се въведат разпоредбите на Истанбулската конвенция за пол и полова идентичност, различни от биологичните, като се заобиколи и обезсили решението на България и други страни, отказали да я ратифицират.

В тази връзка изпратихме писмо до членовете ни в Европейския парламент.

Напомнихме им, че Конституционният съд на Република България се произнесе, с решение № 13 от 27.07.2018г. по к.д.№ 3/2018г., че Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията на страната. В решението на съда се казва, че “Изискванията на чл. 4, § 3 от Конвенцията биха наложили в Република България да се създадат процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния, в разрез с Конституцията.”

В него посочихме, че съгласно чл. 14 ал.6 от закона за Конституционния съд, решенията на съда са задължителни за всички държавни органи, юридически лица и граждани.

В тази връзка поискахме от представителите ни в ЕП да гласуват против резолюцията за признаване на джендър основано насилие, като нова област на престъпления в ЕС, предвид че противоречи на Конституцията на страната ни.

Повече за новината и писмото вижте на: цък

Под нея сме поместили имейлите на нашите представители в ЕП. Ако имате възможност напишете им кратък имейл с искане да гласуват съобразно Конституцията и решението на Конституционния съд, като отхвърлят резолюцията.

С вас за децата и семейството,

Михаела Джоргова и екипът на Асоциация общество и ценности

Предишна статия

“Шедьоври на барока” на камеристите на театъра Ла Скала – Милано

Следваща статия

Създателката на камерен ансамбъл “Йоан Кукузел” – Таня Христова представи своя книга

Други интересни