Разкритото – предимно кръгове и правоъгълници от масивни камъни, украсени с барелефи на глигани, лисици и газели – са най-старият известен храмов комплекс в света, който е на повече от 12 000 години

Автор: Няма коментари Сподели:

В този епизод надникваме в тайните на мистичните структури в Турция. Сред тях е Гьобекли тепе- едно от най-големите открития на съвременната археология.

Разкритото – предимно кръгове и правоъгълници от масивни камъни, украсени с барелефи на глигани, лисици и газели – са най-старият известен храмов комплекс в света, който е на повече от 12 000 години.

Какво е почитано там и къде са отишли хората – все още е загадка,но археолозите търсят отговорите. Ще говорим за град Ур- родното място на пророк Аврам и за самия него.

За град Тарс, родното място на апостол Павел. Ще се пренесем до Немруд, където е погребан цар Антиох. Най-вероятно Вавилонската кула се е издигала близко до тази светиня.

В студиото гостува д-р Румен Стоилов – езотерик, пътешественик, кардиолог и холистичен медик.

https://www.youtube.com/watch?v=wz-HT2ICZUQ

Знаете ли къде на Земята е най-красив изгревът на слънцето. Може да бъта посочени много места на планетата ни, но едно от тези места непременно ще бъде планината Немрут, от върха на която се открива една великолепна гледка на изгрева на слънцето.

Естествено тази планина не е известна само с това.

Немрут или Нимрод е планина с височина 2 134 метра, разположена в близост до върховете Анкар в Анадола, на 60 km от Адъяман в Югоизточна Турция.

Забележителна е с откритата при върха гробница, датираща от I век пр. Хр. Царят на КомагенаАнтиох I Теос, който управлява между 69 и 36 г. пр.н.е., построил своята гробница, заобиколена от статуи, високи 9 метра, изобразяващи както самия него, така и божества, въплътени в глава на орел или лъв. Главите на статуите са били отстранени от телата и разпръснати из местността.

По следите, оставени по главите, се предполага, че те са отстранени умишлено по време на иконоборството. В култов надпис Антиох декларира, че е построил мястото за вековете и идните поколения като благодарност към боговете и своите предшественици.

Гробницата е била открита през 1881 година от немския инженер Карл Сестер.

Планината Немрут е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Ако пристигнете тук, можете да посетите също така и дрги исторически забележителности и природни красоти като надгробния хълм Каракуш, Йеникале, моста Джендере, античния град Арсения, язовира Кяхта, където ще можете да опитате вкуса и на прясната риба приготвена по местни рецепти.

Също така ще можете да опитате и други различни деликатеси и гозби от регионалната кухня.

Не забравяйте да си купите като сувенири и прекрасните ръчно тъкани килимчета.

Планината Немрут ви чака със своята тайнствена гробница и великолепен изгрев на слънцето.

https://www.trt.net.tr/bulgarian/kulturnitie-skrovishcha-na-turtsiia/2019/01/22/niemrut-ghrobnitsata-na-boghovietie-1130822

Предишна статия

Почему вода не заливает алмазный рудник «Дьявик» посреди озера?

Следваща статия

Въпросите без отговор от президента! Зависим ли е Румен Радев от Пламен Узунов? В кой е реалната власт?

Други интересни