Псевдо-ценности, псевдо-знание, псевдо-информация, псевдо-науки, псевдо-лидери, псевдо-продукти, псевдо…

Автор: Няма коментари Сподели:

Завидна е божествената лекота и категоричност, с която понякога хората измерват и съдят за нещата. Когато съди някой за нещо, правилния научен подход изисква да се сравнява и съпоставя с нещо друго.

Иначе на изхода се получава евтина пропаганда, спекулация и робуване на собствените стереотипи, илюзии и заблуди.

На “мравешкото” ниво, на което се намираме, без наличие на пълнообхватна адекватна информация е просто несериозно да се говори в такъв стил и тон. Така става обикновено и, когато се следи информация само от едната страна, пропагандата си казва своето и неусетно почваш да викаш за чуждия отбор…

Ще споделя някои факти, които всеки може да провери и сам. Освен в оръжията, Русия /по хиперзвукови технологии 20 години изпреварва Щатите по думите на самите американци/ здраво напредва в селското стопанство
/вече изкарва от него повече пари отколкото от продажба на оръжие/ и съравнимо с прихода от продажба на енергийни ресурси.

Руското развитие в Арктика – най-големия ледоразбивачески флот в света. До края на годината, ако не се лъжа, се планира оптическо свързване в Интернет на всички училища на тази безумно огромна територия. Кипи пълна газификация на населението финансирано от държавата. Нека не забравяме и кой пръв направи най-добрата и ефективна КОВИД ваксина. Всичко това не става за един ден и е невъзможно с “пълна разруха” в образованието, науката и без правилни мотивация, целеуказване, ръководство и контрол.

Къде корупцията и ниската ефективност не властват? Къде в подлунния свят властват добротата, разумът, справедливостта и хармонията?

Цялата тая глобална финансова олигархия, политически страcти, консуматорство, всесилието на Златния Телец, пороците, измамата, подмяната.
Псевдо-ценности, псевдо-знание, псевдо-информация, псевдо-науки, псевдо-лидери, псевдо-продукти, псевдо…

И всичкия този дяволски карнавал днес е глобален! Някой може ли да даде пример за идеална нация, държава, общество, система? Поведението на най-разнокалибрени световни и национални системи и организации при КОВИД-а като рентген осветли само част проблемните зони и се оказа, че ситуацията е плачевна.

В тоя смисъл цялото Човечество е “болно” и има КПД сигурно под 2%. Каква част от осъзнатото съвкупно човешко усилие е насочено към овладяването на Космоса примерно?

Ако се върнем на Русия мисля, че мнозина подценяват ролята, която изпълни и продължава да изпълнява Русия в света последните столетия. А за да изпълняваш подобна функция означава и да плащаш страхотна цена – никога нищо не е безплатно.

Това, че някой пада не е важно, важно е да става. Не мисля, че дори бегло си представяме цената, която се плаща, когато стават такива мащабни системни превключвания и такива сътресения
както от външно така и вътрешно естество за такива кратки периоди от време.

Дори не се сещам нации и държави, които да са го преживели или да могат да понесат поредица от подобни катаклизми /революции, световни войни, идеологически експерименти и т.н./ и да оцелеят след това.

“Россия управляется непосредственно Господом Богом. Иначе невозможно объяснить, как это государство до сих пор существует”!
Тия думи са изречени от немец, Христофор Антонович Миних (граф Бурхард Кристоф фон Мюних) — руски генерал-фельдмаршал. Мисля, че човека, боен генерал и гениален практик добре е знаел за какво говори.

Тук беше правилно отбелязано преди, че Русия е получила изключителен дар от старите българи, но не трябва да се забравя, че всеки дар е само инструмент. Въдица, с която после сам си ловиш рибата. Този инструмент трябва да се ползва, развива, защитава и усъвършенства и считам, че исторически погледнато Русия относително добре се справя със задачата.
Иначе нямаше Запада все повече и повече да истерясва към нея, да я демонизира и хули, и от регионална държавица с разнебитена от санкциите икономика по думите на Обама, днес Байдън да я повиши до супердържава и да я кани на преговори.

В тоя ход на мисли, като се гледаме и докъде сме я докарали в България дали можем да съдим и разсъждаваме адекватно за такива цивилизационни системи като Русия представляващи практически пълноценна цивилизация? Ние къде сме? Какво правим? Какво постигаме?
Доколко може мравката да съди за проблемите на слона след като не е способна дори да почне да решава своите си проблеми?

Руската космическа програма в пета глуха?! А какво се случва с американската космическа програма на НАСА? И те ли са преживели мрачните 90-те, от каква разруха и те като феникс се възраждат днес? Нали великите американци победиха в Студената война, а защо тогава на великите НАСА им се налага да идва месията Айрън Мен (неамериканец!), че да му връчат всичко що имат и да се надяват той някак да им измие срама да летят на руски двигатели от 70-те? И колко страни по света въобще имат космическа програма? А колко имат “самостоятелна” такава?

Четенето на СМРАД (Средства за Масова Реклама, Агитация и Дезинформация) не е достатъчно, необходимо е следене на разнопосочни източници и добра доза собствена трезва и критична мисъл… 😉

Времето и само Времето ще покаже!

P.S.

Относно инвестирането. Моето уважение за хъса и желанието за постижения в полза роду. Хубаво е да се вярва и да се рискува. Но всеки риск трябва да е разумен и пресметнат. Всеки инвеститор иска да види екип, опит, портфолио, минали провали и настоящи и макар и скромни, но успехи. Има ли подобна информация или се разчита само на вяра и надежда?

Виктор Арабаджийски

                                                    Victor Arabadzhiyski

Предишна статия

Осъдени души… Музика – Митко Щерев… Гражданската война в Испания…

Следваща статия

НА ЧЕТИРИ ОЧИ С ОСМАН ОКТАЙ – ПЕТА ЧАСТ

Други интересни