НАП е открила 32 млн. лв. кеш във фирмата за дезинфекция от „Златната локва“!

Автор: Няма коментари Сподели:

От 12-ти март 2013, когато Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) подписва договор за ветеринарномедицински контрол по границата с Република Турция с фирма „Пи.Еф.Си.“ ЕООД, до края на 2018 г. частното дружество печели 27 милиона лева.

В края на октомври, Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) подаде сигнал до Специализираната прокуратура и до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) във връзка с неправомерното възлагане на публична дейност на частно дружество.

Разследване на Антикорупционен фонд и Генка Шикерова. Експертните мнения във видеото са на доц. д-р Атанас Славов – юрист “Антикорупционен фонд” и Мария Коцева – преподавател по публични финанси в СУ”Св. Климент Охридски”.

Използвани са архивни кадри от предаването на бТВ “Хрътките” от 06.04.2013 г. с автори Генка Шикерова и Мария Георгиева.

Интервюираните хора са Филип Стоянов – представител на фирмата през 2013г. Йордан Войнов – директор на БАБХ през 2013 г.

https://www.youtube.com/watch?v=8Lt9HQXrA2A

Националната агенция по приходите (НАП) е установила касова наличност от 32 млн. лв. във фирмата, която извършва дезинфекция на превозните средства на границата с Турция, научи Свободна Европа. Данъчни направиха в събота координирана акция по граничните пунктове с Турция.

Дезинфекцията на границата се извършва от фирмата „Пи. Еф. Си.“ ЕООД по договор с Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Проверяващите са открили, че част от касовите апарати на фирмата са стари и не са свързани с НАП.

„Имаме ги парите. Нямаме доверие на банковата ни система“, коментира изпълнителният директор на фирмата Борислав Карев пред бТВ по повод установената наличност на пари в брой.

Дейността на въпросната фирма стана известна покрай журналистическото разследване „Златната локва“, излъчено първо от бТВ през 2013 г., и продължено съвместно с фондация „Антикорупционен фонд“ през 2019 г.

Договорът за дезинфекция с фирмата „Пи. Еф. Си.“ беше сключен в последния ден от мандата на първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013). С него БАБХ упълномощи частната фирма да събира такса за дезинфекция на граничните пунктове „Капитан Андреево“ и „Лесово“. Договор и конкурсна документация в сайта на агенцията и до този момент обаче не са публикувани.

Фирмата, която e избрана, е учредена два дни след обявяването на конкурса от БАБХ и e вписана в Търговския регистър почти две седмици след обявяването на конкурса.

Половин милион лева месечно е била сумата, която държавата е събирала само от преминаващите на ГКПП „Капитан Андреево“ превозни средства преди да се откаже от тази дейност.

Дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства може да се извършва само от официален ветеринарен лекар. Законът за държавните такси пък ясно регламентира кой и защо има право да ги събира. Това са държавни и местни органи на власт, както и бюджетни организации за предоставени от тях услуги или дейности. И до този момент не е ясно защо държавата се е отказала от печеливша дейност, вменена й по закон.

Справка в отчетите на фирмата показват, че след първата година от създаването си, благодарение на договора, сключен с агенцията по храните, новосъздадената фирма „Пи. Еф. Си.“ е регистрирала печалба от 1.3 млн. лв.

За пет години работа по договора, осигурен от държавата, частното дружество e увеличило печалбата си близо 7 пъти до 8.7 млн. лв. за година. За пет години фирмата е спечелила от тази дейност 27 млн. лв.

Свободна Европа

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

След това…, знаеш – Бог високо, цар далеко!     Николай Марков   

Следваща статия

Есть ли жизнь после смерти | Сквозь кротовую нору с Морганом Фрименом | Discovery…

Други интересни