Празникът е известен още с наименованията Васильовден, Василовден, Василица, Василия, Сурваки, Сурва, Сурува, Суроздру

Автор: Няма коментари Сподели:

                         Св. Василий Велики

На първи януари православната църква отбелязва Обрезание Господне , като се почита паметта на Свети Василий Велики- един от великите философи и писатели на раннохристиянската църква. Имен ден празнуват Васил, Василка, Василена, Веселин, Веселина.

Празникът е известен още с наименованията Васильовден, Василовден, Василица, Василия, Сурваки, Сурва, Сурува, Суроздру.

Василий е бил епископ на град Кесария в малоазийската провинция Кападокия. Най-известното от неговите произведения е “Шестоднев”. През Златния век на старобългарската писменост Йоан Екзарх превежда “Шестоднев” на български език. Заради примерния си живот и висока ерудиция Свети Василий Велики е почитан заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст като един от тримата велики светители и учители на православната църква. 

На Василий Велики принадлежи и идеята за активното милосърдие и добротворство като израз и реализация на Христовия закон за любовта и прошката. Той организира и първия благотворителен монашески център в Кесария, в който негови възпитаници дават безвъзмездна помощ на болни и страдащи. Още приживе Василий е наречен от съвременниците си Велик. На погребението му се стича цяла Кесария. След края на земния му живот църквата го канонизира за светец и чества паметта му в деня на неговата кончина. 

Народната традиция свързва празника на Св. Василий с обичая сурвакане. На Васильовден се събират млади мъже, които обикалят къщите през нощта и сурвакат техните стопани. На самия празник минават и деца, които също сурвакат стопаните на къщите. Сурвакарите имат водач и човек, който изпълнява ролята на магарето и прибира парите и другите дарове. Сурвакарите носят дряновици, украсени с пуканки, сушени плодове и вълна. Народът смята дряновото дърво за едно от най-здравите дървесни видове. То е най-ранното разпъпило и разцъфнало дърво, а плодовете му се берат последни. 

Вечерта преди празника стопанката на дома приготвя традиционната баница с късмети, използвайки дрянови пъпки. Слага се и пара, а в полунощ най-възрастния представител на семейството завърта баница. 

За празничната трапеза на Васильовден се коли петел. Също така богата, както и на Бъдни вечер, трапезата се отличава с блажни ястия. В обредната трапеза има баница или пита с пара, в която се слагат дрянови клонки, наречени на домашните животни, здравето, къщата и богатството. 

                                    Честито на всички именници!            https://frognews.bg/novini/vasiljov-den.html

Предишна статия

За ЧНГ прокуратурата предаде на съд Пламен Бобоков за върхове на стрели

Следваща статия

Диабет при деца… “Какво лекарите не ни казват за ваксините?” Как ни продадоха за 30 сребърника?

Други интересни