Делян Пеевски доказа, че политиката и икономиката у нас се ръководят само и единствено от “уважителни причини”…

Автор: Няма коментари Сподели:

Един депутат, чист като сълза

Голямата драма на България е, че законите на Пеевски се приемат от парламента почти безропотно, а милионите му се оказват чисти като сълза. Това е нов триумф на задкулисието, които управлява България.

default

Коментар на Полина Паунова

Октомври 2013 година: Конституционният съд обявява, че макар и избран за шеф на ДАНС, макар и дал интервю от кабинета си в агенцията, скандалният депутат от ДПС Делян Пеевски, може да си остане народен представител, защото още не бил встъпил в длъжност. По това време протестите срещу кабинета “Орешарски”, тръгнали именно след избирането на Пеевски, бяха в разгара си, а народният избраник написа писмо, в което се самообяви за успял мъж на 33 години, демонизиран от конкуренти – чужди и местни вражески кръгове.

Откровението му стана повод за протестно писмо, в което група активни граждани го призоваха да покажете данъчните декларации за годините на своя “успех“. Въпросите бяха очаквани и съвсем оправдани – отговарят ли доходите на Пеевски на имуществото, с което разполага, и на разходите му за охрана и начина на живот, който води. 

Отговор от страна на Пеевски не последва. Все пак към онзи момент той бе декларирал двайсетгодишен автомобил и доходи, скромни за демонстрирания от него стандарт. Именно това несъответствие предизвика част от общественото възмущение срещу фигурата му за шеф на контраразузнаването.

Как успелият млад мъж се представи пред обществото

Тук не бива да се пропуска още едно важно обстоятелство: към 2013 година Делян Пеевски нямаше медии (поне официално), въпреки че беше публична тайна коя част от пресата се контролира от него. 

Излизането му на светло се случи две години по-късно. Първоначално той заговори за “медиите ми” в интервю за близък до него сайт, без документално депутатът да притежава такива. През 2015 година той официално декларира, че е съсобственик на медийната група на майка си Ирена Кръстева. Към онзи момент неуспелият шеф на ДАНС все още не беше мултимилионер на хартия – той имаше 17. 000 лева по сметките си. 

Нека спрем да се залъгваме: ето кой управлява България!

Преди години Борисов каза, че Доган пръв е открил рецептата: Който държи медиите и съда – управлява. А днес явно и медиите, и магистратурата са заложници на Пеевски. Да спрем да се залъгваме: Реалният управленец е той. (11.05.2018)

Стана ясно какво иска Пеевски

Каквото каже Пеевски?

Самопризнанията на Борисов

Две години по-късно, през 2017-та, Пеевски изведнъж декларира няколко милиона в различни сметки и акции. А само година по-късно, през 2018-та, той се оказва мултимилионер. Има влогове в България за близо 7.8 млн. лева, както и чуждестранни влогове в долари и евро на стойност от около 5,8 млн. лева. Декларацията му сочи още, че е спечелил над 37 млн. лева дивиденти от притежаваните от него компании. От 2015 г. до 2017 г. Пеевски успява да увеличи богатството си многократно.

През това време народният представител е проверяван от всякакви независими органи – от прокуратурата до новосъздадената Антикорупционна комисия. Без да бъде разкрито нищо нередно. Затова в края на юни нейният шеф Пламен Георгиев заключи: “Като дръпнем чертата – Делян Пеевски е един от най-проверяваните хора в държавата и един от най-чистите, или има едни от най-добрите адвокати. Той може би е един от най-крупните данъкоплатци”. 

Това обаче не е всичко.  Депутатът, който не стъпва в парламента и декларира, че получава заплатата си, защото всичките му отсъствия от работа са били по “уважителни причини”, наскоро бе провъзгласен за „ефективен“ народен представител от съпартиеца си Хамид Хамид. В свое изявление Хамид обясни, че макар Пеевски да не посещава парламента, той е свършил ужасно важни неща за България. В случая очевидно става дума за закона, който трябваше да попречи на вторичното разграбване на КТБ, както и за медийния закон. За първия редица експерти обявиха, че е нормативен акт, с който успелият млад мъж иска да стане още по-успял, а за втория, че е конюнктурен и служи за саморазправа с онези издания, които не са негови. 

Младият мъж преуспя, защото… не стана шеф на ДАНС

Големият проблем обаче не е, че Пеевски пише закони, нито че декларира десетки милиони. И на двете той има законово право. Генералната драма на публичността в България е, че законите му се радват на подкрепата на почти целия парламент, а милионите му са чисти като сълза, след проверка на независимите регулатори и институции у нас. 

Пеевски никога не е бил по-силен. Той практически е неуязвим, защото ако през 2013 година имаше фактическо разминаване между декларираната от него 20-годишна кола и реалния му жизнен стандарт, сега той е точно такъв, за какъвто се беше обявил: успял, млад мъж. Ако при избирането му за шеф на ДАНС все още имаше съвсем законно основание за парливи въпроси, сега вече за подобно нещо, поне според уж независимите регулатори, и дума не може да става. Защото той бил “най-проверяваният човек в държавата”. Той е депутат, който не ходи на работа, макар да взима заплата за това, пише лобистки закони, внасяни от „придворни“ ДПС-депутати, докато отсъства по „уважителни причини”, а парламентът му ги приема почти безропотно. Той е успял, млад мъж – човек, който преуспя не с това, че бе предложен за шеф на ДАНС при Орешарски, а с това, че не стана. Пеевски преуспя истински при Борисов, с помощта на Борисов, и с помощта на Цацаров, когото, както знаем от разговора в Банкя, премиерът сам си бил избрал.

Уважителните причини

Как да си обясним това, че всевъзможни проверяващи институции не могат да открият нищо нередно в главоломното забогатяване на Пеевски? И защо обществото така и не поиска от органите на властта да работят в името на обществените интереси? Нещо повече – точно както Димитър Главчев и Цвета Караянчева признават, че Пеевски не ходи на работа по “уважителни причини”, така всяка институция намира точно такива, за да изпере образа му, когато се зацапа. За Борисов Пеевски е “просто депутат от ДПС”. Премиерът сигурно има уважителни причини да мисли така.  Парламентът подкрепя законите на Пеевски. И сигурно има уважителни причини за това. За прокуратурата и антикорупционната комисия народният представител е чист като сълза – явно пак по „уважителни причини“. На обществото някак всичко му е ясно, но то продължава да си гласува за още от същото. И вероятно… има уважителни причини.

Всъщност, Делян Пеевски доказа, че политиката и икономиката у нас се ръководят само и единствено от “уважителни причини”. Какво точно се крие зад тях, не винаги е ясно, но всички знаят, че става дума за нещо достатъчно сериозно.

  • Дата 10.08.2018

  • Автор Полина Паунова                            https://www.dw.com/bg

Предишна статия

Румъния: Стига произвол! Демокрацията изглежда другояче!

Следваща статия

Румъния пред гражданска война: народът срещу управниците!!!

Други интересни