А ДАЛИ Е ТАКА?!

Автор: Няма коментари Сподели:

И ако приватизацията на Иван Костов изглеждаше като последното огромно разграбване на държавата, се оказва, че това което прави на територята на България ЧЕЗ, е нещо много по-драстично, защото всеки месец струва милиони на потребителите на ток в 2/3 в Pодината ни.

След като АФЕРА разобличи кражбитена ток в ЧЕЗ и редица други далавери, с които ежедневно се ощетяват милиони българи, Теменужка Петкова влезе в обяснителен режим за кражбата на ток, като енергийният министър посочи, че от много време насам имало опити да се промени законовото положение – ощетяващите да плащат само 39 лева за мегаватчас, защото това беше нивото на технологичните загуби и само за три месеца назад…

КЕВР опита да промени това, но имаше оспорване в съда. Комисията обаче увеличи цената на технологичните загуби и сега плаща повече, макар и пак само за три месеца назад, добави Петкова. И увери, че държавата действа, защото имало много осъдени за кражба на ток. Въпреки това Петкова призна, че заедно с КЕВР мислят за нови текстове в Закона за енергетиката за кражбата на ток.

Възможен вариант е санкцията т.е. срокът за плащане назад да стане 1 година, а не да е 3 месеца. През следващата седмица започват проверките на електроразпределителните дружества относно готовността за есенно-зимния сезон. Те се правят за трета поредна година. През октомври ще бъдат проверени всички енергийни предприятия, които осигуряват студения ни резерв, каза Петкова преди две седмици в студиото на BTV, като явната цел беше само да замаже очите на недигналата се вълна от недоволни граждани в София, Благоевград, Враца, Видин и други градове, все на територията на чешката компания, оперираща в България.

Със знанието на министерството ли се краде от нас – клиентите? Докато нови аварии оставят без ток не само крайни столични квартали като Кривина, Казичене, Драгалевци, Киниоцентър. От ЧЕЗ пак хвърлиха вината към строителна фирма, но те отрекоха. В резултат – на час поне  1600 клиенти остават без електрозахранване в продължение на поне 2 часа, докато се лее PR  за инвестиции и подмяна на кабели… 

А чрез роднини Георги Миков, бивш изпълнителен директор на НЕК, заместник-председател на Камарата на енергетиците в България и член на Българския енергиен и минен форум, спечели изпълнението на една от най-мащабните инвестиции през 2016 година в мрежата на ЧЕЗ – подмяна на 110 kV кабел в столичния квартал „Захарна фабрика“, както и реконструкция на две подстанции – „Боримечка“ и „Орион“. В проекта са инвестирани 2,3 млн. лева.

Иван Гюровски, също висш активист на ГЕРБ, който от години заема различни директорски позиции в ЧЕЗ, участва в процедурата за избор на подмяна на този кабел 110 кВ през 2016 година , в която е избранкумът му .След това е главен отговорник от ЧЕЗ и на изпълнението на „роднинския“ обект. Прави впечатление на познаващи сектора стойността на която се купува този кабел и стойността на целият ремонт.

Междувременно Иван Игов,  роденият във Варна и завършил  психология в Софийския университет, специализирал консултативна и детска психология, по поръчка на Директори в ЧЕЗ прави психопрофили на служители и уволнява неудобни с уклон да говорят пред обществото за далаверите на напускащите България чешки мениджъри. 

Фрапантно е, че той повече от 25 години работи като училищен психолог. Автор е на държавните стандарти за обучение по психология в средното образование, както и на много статии, книги и учебници за деца, а сега е намерил подслон и хранилка в чешкото ЕРП.

Заедно с бивше ченге от икономическа полиция – Тодор Тодоров, в ЧЕЗ се прави чистка на проговорили за далаверите с кражбата на кабели и ток. Шефът на сигурността денонощно рови компютри и плащат от нашият джоб за следене на лични и служебни телефони на служители, решили да общуват с медии и заподозряни, че  изнасят папки срещу обезкървителите на най-стойностната ел. мрежа в България. 

По информация на бивши служители от ЧЕЗ има и „бонуси“ за такава неофициална проверка, през бивши и действащи служители на ГДБОП, като един от тях работи от години за чешката компания – лично за висшия мениджмънт на компнията.

„Бонусите“ се превеждат и формално чрез граждански договори и са част от цената на електроенегията влизаща в сметката на милионете клиенти на ЕРД-то.

В същото време ЧЕЗ тихомълком продава ТЕЦ Варна, като евентуалният купувач ще придобие освен тонове ненужно желязо, негодни въглища и частно пристанище. Говори се за сума от над 100 млн лева, но преговарящите от CEZ-AS- т.е. центлалата на ЧЕЗ в Прага,са много обтекаеми и все още сделката не е финализирана.

В опит да спре продажбата на ЧЕЗ премиeрът Борисов се сети, че най го е страх от събития като това, което по време на януарския мраз – ЧЕЗ успя да попадне в новините и то  не с темата за рекордни сметки, свали го от власт два пъти. В прессъобщение с две изречения тогава чешкият собственик информира за възможността да излезе от българския пазар след 12 години присъствие.

Ако е вярна разпространената информация от компанията,че ЧЕЗ Разпределение България стартира най-големия си проект през 2017 г. – подмяна на ключов кабел 110 kV в София, проект на стойност 3,2 млн. Лева, с чиято реализация многократно ще се подобри сигурността на електрозахранването в 9 столични района, се питаме защо все още складовете на ЧЕЗ са пълни с действащи трансформатори, ненужно подменени годни кабели и стотици съоръжения, подменени без ясна причина, както АФЕРА писа –http://afera.bg/130126.html

Макар и представено като далечна идея, продажбата на енергийния бизнес на ЧЕЗ в България не е сделка като всяка друга в корпоративния свят, а е събитие от национално значение и пряка заплаха за националната сигурност. Решението на чуждия инвеститор за продажба на най-голямата частна енергийна група в страната засяга пряко интереса на близо 3 млн. потребители и електроснабдяването на една трета от територията на България. Същите тези, които стоят от месеци на тъмно, защото по време на всеки вятър и дъжд, заради необслужени просеки и неокастрени дървета, жиците стават като червени кълба от мълнии и токът изчезва за часове – защото няма достатъчно аварийни екипи, а парите летят за безумни ПР акции и лични реклами на чешките мениджъри.

И докато те са къпят в лукс и пътуват за наша сметка по света и у нас , извън оскъдната официална информация, различни източници, близки до сделката, разкриват моментната ситуация: ЧЕЗ от месеци сондира инвеститорския интерес към бизнеса си; определена е цена, която ако някой е способен да плати, би се стигнало до реална процедура; продавачът вече има избран консултант и подадени няколко индикативни оферти. 

Дотук кандидатите са основно местни индустриалци със значително по-скромен бизнес от този на CEZ в страната и без опит в електроснабдяването, за които и финансирането на такава покупка изглежда повече от предизвикателство. А това ще застраши сигурността на доставките на ток до домакинствата и безнеса, от което те вече страдат ежедневно.

Фрапантно е, че същите чешки директори с колосални, космически заплати около 20 хил. лева,  се разследват в други държави за корупция в особено големи размери.

Доказани личности в енергетиката с безпричинно със снето доверие и уволнявани лично отдиректора на ЧЕЗ Виктор Станчев веднага започват работа дори на по-високи позиции. Примерите са твърде ярки – председател на Управителен съвет на ЕСО ЕАД е  Андрей Живков – уволенен след скалъпена от шефът на сигурността на ЧЕЗ Тодор Тодоров кражба на кабели в центъра на София. 

Според източници, Тодоров е замесен в подобни съмнения за кражби на кабели и трансформаторно масло и бившите му колеги от Икономическа полиция го разследват.  А изгоненият по подозрение, че изнася информация до медии от ЧЕЗ Димитър Симеонов вече заема една от високите експертни позиции също в ЕСО. 

Симеонов е един от най-добрите аналитици в нашата енергетика. Мотивът да бъде освободен е, че  Виктор Станчев и Петър Холаковски му нямат доверие…, а оттам проблемите в измерването на точността на сметките вече е видим.

Защото той е въвел и инплементирал методологията за четене на електромерите.  Обявите в сайтовете за работа всеки ден бълват обяви за намиране на дефицитни длъжности, докато „дискотеката“ в София и по градовете обслужвани от ЧЕЗ е налице.  И докато КЕВР и Министерството мълчат, а жалбите срещу ЧЕЗ бликат ежедневно.

Интересно е и че ЧЕЗ имат собствен омбудсман, както и потребителски съвет в който влизат само служители на чешкото енерго. Омбудсман е Радослав Димитров, а начело на съвета, който уж трябва да е в услуга на клиентите, е бивша журналистка от кръга Капитал – Маргарита Насева. Търканията между ЧЕЗ и държавата, в лицето на ГЕРБ и Тройната коалиция, започнаха още през 2009 г., когато наскоро приватизираните електроразпределителните предприятия (ЕРП) бяха задължени да изпълняват инвестиционни програми, но регулаторът (КЕВР) системно ги порязваше в обосновките за цената на услугите им и налагаше не пазарни, а социални тарифи за електроенергията.

Напрежението избухна през зимата на 2013 г., когато в няколко града на страната се проведоха протести срещу „високите“ сметки за ток. Въпреки че ЕРП-тата носеха съвсем малка „вина“ за високата цена, премиерът Бойко Борисов тогава плашеше с отнемане на лицензи, а енергийният регулатор и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) влязоха на щателни проверки в ЕРП-тата и намериха поводи за глоби, изразяващи се в сериозни суми (повечето от които след това падаха в съда). 

Значителни щети те търпят и по линия на зле уредените нормативно въпроси с централите на възобновяеми източници. Едва ли е случайно, че германският гигант E.On изтърпя работата си в България по-малко от десет години и продаде бизнеса си на чешката „Енерго-про“. Преди това пък си отидоха Enel и RWE.

Оповестеното намерение от ЧЕЗ за излизане от пазара обаче дойде малко изневиделица за широката публика и това пролича по хаоса в котировките на Българската фондова борса (БФБ), където се търгуват акциите на двете най-големи дружества в групата.

Дали ще излезе нещо от проучването на инвеститорския интерес за CEZ ще стане ясно може би до няколко месеца, но сделка едва ли ще има през тази календарна година.

Причината е, че в Чехия предстоят парламентарни избори, а като държавно предприятие в стратегически сектор решенията в борда се вземат трудно и тромаво. Анализатори не изключват догодина темата отново да стане актуална, защото явно CEZ е в процес на фокусиране на бизнеса. 

Освен в Албания през последните години тя продаде 600 MW вятърен парк в Румъния и други активи. Макар бизнесът й в България да не изглежда зле,   в него има звена, които са губещи, като затворения ТЕЦ „Варна“. 

Като се има предвид и отношението на българските власти към инвеститорите в енергетиката, нищо чудно за мениджмънта в Прага местния пазар наистина да не си заслужава повече усилията. 

А ДАНС, Цацаратурата и всички институции, начело с ГЕРБ и Борисов, могат да мълчат, докато някой с пачки не им затваря устите. КЕВР проведе само няколко съвместни проверки с хора от Министерство на енергетиката, поръчани от Теменужка Петкова, която изпелтечи, че на ЧЕЗ всичко му е наред…

Ангел Гоцев, независим енергиен експерт        http://afera.bg

Предишна статия

Проф. Милко Палангурски, преподавател във Великотърновския университет за шуробаджанащината…

Следваща статия

Реакторите за АЕЦ ”Белене”, платени от Борисов авансово, все още са на 3177 км от България

Други интересни