Френският президент Еманюел Макрон заяви на руския си колега Владимир Путин…

Автор: Няма коментари Сподели:

Двамата президенти при влизането в Елисейския дворец, където преговаряха. / БГНЕС 

Френският президент Еманюел Макрон заяви на руския си колега Владимир Путин, че би искал сътрудничество между двете държави да бъде засилено. Изказването той направи по време на съвместната пресконференция на двамата лидери след първата им среща във Версайския дворец. По думите на новия френски държавен глава Русия играе важна роля в съвременния свят. 

„Нито един важен проблем в света не може да бъде решен без участието на Русия“, посочи Макрон. Той също така благодари на своя гост за визитата и допълни, че е особено важно това, че „диалогът между Франция и Русия никога не е прекъсвал“. Макрон също така заяви, че днешният му разговор с Путин е бил „много открит и откровен“. 

„Това беше първата обмяна на мнения. Според мен той (диалогът – бел. ред.) се получи много открит и откровен. Казахме си много неща един на друг“, каза Макрон. Френският лидер отбеляза също, че спорни въпроси могат да възникват, но тяхното решение не може да бъде намерено без диалог. 

Путин от своя страна заяви, че и двете държави са пълни с решимост да се търсят съвместни решения на проблемите в Сирия, Украйна, КНДР, тероризма. Фундаменталните интереси на Русия и Франция са по-важни от текущата политическа конюнктура, каза още гостът. Путин също така заяви, че не трябва да се разрушава държавата в борбата срещу тероризма. “Невъзможно е да се бориш срещу терористичната заплаха, разрушавайки държавността в страни, които и без това страдат от вътрешни проблеми и противоречия“, заяви той. Двамата президенти разговаряха заедно във Версайския дворец. / БГНЕС 

Руският държавен глава каза още, че срещата му в Москва с Марин льо Пен, която бе съперничка на Макрон на президентските избори, не означава, че Русия се е опитвала да влияе върху изборите във Франция. „След като госпожа Льо Пен ни помоли за среща, защо трябва да й отказваме, още повече – и това е най-главното за нас, – че тя публично се обявява за развитието на отношенията с нашата страна. Би било странно от наша страна да отблъснем онези политически дейци в Европа, които искат да развиват многопланово сътрудничество с Русия, но всичко това не означава, че ние някак сме се опитвали да повлияем на изборите“, поясни руският лидер. 

Той добави, че Льо Пен не за пръв път е в Москва. „Изобщо готови сме да приемем всеки един човек, винаги“, каза Путин. Той не смята, че нейните възгледи за съхранение на идентичността на народите, засилването на суверенитета на европейските държави са лишени от основания и са безсмислени: „Не мисля така. Моята позиция може и да не съвпада с други мои колеги, но винаги съм я изразява открито“, отбеляза Путин. 

Руският президент обърна специално внимание, че в Русия много добре си дават сметка за политическите реалности във Франция. „Защо си мислите, че не сме знаели за обществените допитвания, че не сме разбирали какво става, не сме знаели кого предпочитат повечето французи? Ние прекрасно всичко виждахме и разбирахме. 

По тези въпрос все пак не сме деца, със сериозни неща се занимаваме“. По отношение на Украйна Макрон посочи, че двамата с Путин са се обединили около идеята за скорошна нова среща на Нормандската четворка (Германия, Франция, Русия, Украйна). „Ние подробно обсъдихме различните детайли от обстановката в Украйна и изпълнението на Минския процес“, заяви френският държавен глава.

По думите му нови санкции срещу Русия биха могли да бъдат въведени, само ако има ескалация на конфликта. „По дадения въпрос потвърждавам това, което казах и по-рано – ако трябва санкциите е възможно да бъдат увеличени, но само в случай на ескалация на конфликта в Украйна“, заяви Макрон. Той също така посочи, че е валидно и обратното – ако се наблюдава деескалация, то тогава няма да има и санкции. Във връзка с наказателните мерки Путин отбеляза, че те не помагат по никакъв начин за нормализирането на случващото се в Украйна. 

Путин и Макрон изразиха единодушие по редица теми. / БГНЕС По отношение на Сирия френският президент изрази желание Париж и Москва да засилят сътрудничеството си. Той също така отбеляза, че за излизане от кризата в страната е „необходимо да се търси приобщаващо политическо решение“. В същото време той допълни, че използването на химически оръжия в Сирия е „червена линия“ и би предизвикало „незабавен отговор“ от страна на Франция. „От наша страна съществува много ясна червена линия за използването на химически оръжия от когото и да е било“, заяви Макрон. От своя страна руският президент заяви, че Париж и Москва споделят обща позиция по отношение на Сирия.

 „Важното е, че днес на преговорите почувствахме, че оценяваме много неща примерно еднакво, от един и същи позиции, макар че има и някои разминавания. Но това, което ни обединява, ни дава основания да смятаме, че може не само да активизираме, но и качествено да подобрим нашето взаимодействие“, посочи руският президент. Въпреки желанието си за подобряване на двустранните отношения френският държавен глава предупреди, че ще бъде „бдителен“ за спазването на човешките права в Русия и Чечня. 

От своя страна Путин обеща „цялата истина“ по отношение на обвиненията за атаки срещу гейове в Чечня. „Президентът Путин ми каза…, че е предприел няколко инициативи по въпросите на ЛГБТ хората в Чечня, като мерките целят да установят цялата истина за дейностите на местните власти“, посочи френският държавен глава. Критично мнение той изрази и във връзка с руските медии RT и Sputnik, които нарече „органи за влияние и пропаганда“, използвани срещу него по време на предизборната му кампания. 

В навечерието на втория тур на президентските избори във Франция на 7 май, приближени на президента обвиниха Кремъл в кампания срещу Макрон, осъществявана чрез държавни медии. „Аз винаги съм имал образцови отношения с чуждестранните журналисти, но като политик трябва ясно да заявя, че когато медиите разпространяват безсрамни лъжи, то това вече не са журналисти – това е работа на органи за оказване на влияние. Sputnik и RT са такива органи за влияние в хода в хода на предизборната кампания, те разпространяваха лъжи както за мен лично, така и за водената от мен кампания“, каза Макрон, допълвайки, че по тази причина той е взел решение да не предоставя на техни представители достъп до своя предизборен щаб. 

Коментирайки слуховете за влиянието на руските хакери върху изборите във Франция, Путин отбеляза, че няма нито една достоверна информация, доказваща този факт. “Обръщам внимание как този въпрос бе формулиран (а може би преводът беше такъв); Вие попитахте: Говори се, че може би се намесили руски хакери“. Уважаеми колега, как може да се коментират такива неща?, обърна се президентът към журналиста. Кой говори? На какво основание го казва? Не е ясно!” Може да са руски хакери, а може и не. На такова ли основание да правим някакви изводи?, попита Путин. 

Той отбеляза, че медиите трябва да правят заключение, в крайна сметка те съществуват именно за това, да запознават гражданите с различни гледни точки. Но според него, ако в политиката действията се основават върху не подкрепени с нищо предположения, „това е път за никъде“. 

По отношение на двустранните икономически отношения Путин припомни, че през последните години нито една от 500-те френски компании не е напуснала руския пазар. По думите му преките френски инвестиции в руската икономика са нараснали през 2016 година с 2,5 милиарда долара, а стокооборотът между двете страни с 14 процента. През първото тримесечие на тази година стокооборотът се е увеличили с повече от 23 процента. 

Путин добави, че двамата с Макрон са обсъждали хуманитарното взаимодействие, необходимостта от увеличаване на младежкия обмен. Той обърна внимание, че в екипа на Макрон немалко служители, които знаят руски език.

„Това настройва на положителна вълна. Надявам се тук да имаме повече привърженици, хора, които ни разбират, чувстват и с които може конкретно да се обсъждат нещата, представляващи за нас взаимен интерес“. /АФП, ТАСС, БГНЕС

Прочети още на:http://www.bgnes.com/sviat/evropa/4512703/

Image title

Предишна статия

„Всеки човек има право на живот, свобода и лична неприкосновеност”

Следваща статия

Летище София: в капана на простащината

Други интересни