Хвърляха се бомби, тътенът се чуваше чак тук, на брега.

Автор: Няма коментари Сподели:

Масовият мор на делфини в Черно море е заради детонация по време на военно учение, твърдят рибари, свързали се с „Труд“.

 „Хвърляха се бомби, тътенът се чуваше чак тук, на брега. Нас ни нарочват за виновни за смъртта на бозайниците, но истината е, че те сега не ни пречат, тъй като рибата, с която се хранят, се е изтеглила навътре в морето на прохлада”, разсъждават морските вълци.

„При детонации силата на звука е 170 децибела, а тя вреди на вестибуларния апарат на делфините. Вследствие на това те се дезориентират и се губят. 

При малките това е фатално, защото сучат на два часа и когато са далеч от майките си, умират“, заяви пред „Труд“ доц. д-р Виолин Райков, заместник-директор на Института по океанология към БАН във Варна. Той поясни, че за да се разбере причината за смъртта на делфините, трябва да се направят аутопсии на труповете им. „Но няма назначен ветеринар, който да ги извършва. Точно затова не може да се твърди със сигурност каква е причината за смъртта им“, добави доц. д-р Райков. Експертът поясни, че бозайниците може да са умрели в Румъния, а течението да ги е докарало до родните брегове.

От началото на годината са открити 108 мъртви делфини по крайбрежието, от тях 77 по Южното Черноморие, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

„Днес отново имаме два сигнала за изхвърлени бозайници на брега. Вълнението е голямо и затова те бързо се озовават на пясъка. Само два от тях са били с липсващи глави, но те са разложени, така че трудно може да се прецени дали са убити. Следи от насилие над мъртвите бозайници няма”, каза Тонка Атанасова, шеф на РИОСВ в Бургас.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че забранява риболова в районите в Черно море, в които има популация на делфини. 

„До седмица Министерството на околната среда и водите ще обяви точни данни къде в Черно море се намират тези зони. По време на срещата ни с еколозите обсъдихме и други мерки, с които да допринесем за преустановяването на различните бракониерски практики в морето. С промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които предстои да бъдат обсъдени с неправителствени организации, преди да бъдат внесени в НС, ще подпомогнем превенцията срещу нелегалния риболов и други практики, ощетяващи биоразнообразието в морето ни“, написа премиерът във фейсбук.

       http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5662933                 Мария Кехайова

Предишна статия

Отровните тропически животни пъплят…

Следваща статия

Кога ще се отучат нашите цървуланковци да се държат като клоуни?

Други интересни