Студенти и млади професионалисти споделят своето виждане за бъдещето на Великобритания пред “Капитал”! част 3

Автор: Няма коментари Сподели:

Какви са най-големите притеснения, които имате за бъдещето – своето и на Обединеното кралство?

Деян Михайлов: Аз смятам, че ако се стигне до изход на Обединеното кралство от ЕС, това ще доведе до известен период на финансови, политически и културни сътресения тук на острова. Но въпреки това мисля, че както ЕС, така и Великобритания ще запазят близките си икономически и правни взаимоотношения, а Brexit може да доведе до сплотяването на останалите членки на съюза. За личното си бъдеще нямам големи притеснения, свързани с Brexit – може би това, че европейското финансиране за научни проекти ще бъде спряно, което означава, че ще има много по-малко позиции във Великобритания, и е възможно да потърся реализация на друго място в Европа или в САЩ.

Екатерина Василева: Убедена съм, че Кралството ще се справи и без ЕС – както винаги са се справяли през годините, но ми е трудно да скрия разочарованието си от това прибързано и емоционално решение. Главното ми притеснение е дали правните услуги няма да се свият като пазар и до каква степен City-то ще пострада от предстоящата рецесия, която британците предизвикаха сами.

Александър Димитров: Поради прекалено многото неизвестни около това как и дали въобще ще се състои Brexit все още нямам конкретни притеснения. В зависимост от следващите стъпки, които ще бъдат предприети от Уестминстър и Брюксел това може да се промени.

Александър Колев: Несигурност, липса на яснота и твърде много негативни възможности. Никой не е способен да предвиди/предскаже какво ще се случи в идните месеци/години. Всички страдат при такива условия. Добре е да не забравяме, че UK не е колониалната държава, която е била преди.

Любослав Митковски:Тъй като искам да преследвам кариера във финансовия сектор, се притеснявам, че потенциалното напускане на ЕС отстрана на Великобритания може да доведе до свиване на пазарите и впоследствие на търсенето на квалифицирани хора в тази сфера. Самата идея за Brexit вече доведе до несъизмерими загуби – финансови, икономически, политически и др. – дори и за привържениците на напускането на ЕС. Силно се опасявам, че след този референдум политическият аспект ще има голяма тежест в бъдещия развой на събитията около ЕС. Надявам се да не стана свидетел на напускането на повече от една страни в дългосрочен план.

Цвета Конова: Най-голямото ми притеснение, породено от Brexit, е свързано със стабилността в Европа като цяло. В такива периоди на завишени социални и икономически проблеми подобни сътресения са едновременно крайно ненужни и крайно преекспонирани.

Първо, вече множество държави изразиха интерес към подобен референдум, сред които Холандия, Франция и Италия. Подобно на Обединеното кралство, крайно десни формации са начело на тези инициативи, което естествено довежда до по-големи разделения в обществото. Такива действия (и дори само обсъждането им) довеждат до по-голяма несигурност, която се трасформира във всякакви прекрасни неща от сорта на сътресения в стоковата борса, икономическо западане, неприемане на “другия”, размирици и други. Това, от своя страна, се отразява на позицята на Европа в международни партньорства като TTIP със САЩ или One Belt, One Road с Китай. Какви точно ще са последствията за тези интернационални проекти още не е ясно, но със сигурност Европа ще изпадне в още по-неравностойна позиция спрямо вече по-силните си партньори.

Относно Обединеното кралство, смятам, че проблемите, които предстоят на ЕС, ще присъстват и на острова в по-малък мащаб. Обединеното кралство ще защитава интересите си по-трудно като самостоятелна държава. Допълнително, то ще трябва да се справи с таксите, като нечленка на ЕС, както и растящото недоверие от съседна Европа, която сама по себе си ще е по-зле икономически, поради всеобщото усещане за несигурност.

И последно, но не и по важност, силно ме притеснява как всичко това ще се отрази на мястото, където бих искала да се развивам – България, както и на региона. Гласът на България по принцип достига само до нашето внимание. На международната сцена той звучи тихо. И това не е плод на някаква конспирация срещу нас, а на по-практични причини, с които, мисля, сме наясно. По мое скромно мнение, България до момента е спечелила страшно много от членството си в сравнително стабилния ЕС – както за вътрешното си развитие, така и за позицията си на международната сцена. Така че всякаква несигурност в ЕС, и особено задълбочаващо се разцепление, ще окаже силно негативно влияние на България. Смятам, че моментът на развитие, който успяхме да постигнем през последните години, и преговорите ни за международни партньорства, ще изгубят много от стойността си, както в случай на несигурен ЕС, така и само на ЕС без Обединеното кралство. Защото, ако другите държави имат, макар слаби, аргументи за отцеплението си, то при нас те напълно липсват.

Борис Коцев: Аз съм доста уверен за бъдещето си, защото съм завършил във Великобритания и работя тук вече близо 2 години. Но много хора не са имали възможността, която получих аз, и ако държавата напусне ЕС, ще им бъде много по-трудно да дойдат тук за работа.

Последиците за Великобритания може само да се гадаят в момента. Всичко зависи дали в крайна сметка напуснат (след най-умния ход на Камерън в политическата му кариера) и ако напуснат, каква договорка ще постигнат с ЕС. В краткосрочен план образованието и неправителственият сектор изглеждат най-засегнати. Много организации, базирани в ЕС, започват да спират отпускането на средства за мултинационални проекти в тези две сфери. Също така доста компании ще спрат инвестициите си в държавата, докато поне не се започне процесът по излизане. Опасявам се, че държавата ще преживее 3 месеца регресия вместо растеж (до избирането на нов министър-председател). След това пък може само да стане по-лошо положението. Сигурен съм, че много компании имат планове, ако Великобритания напусне, и че изчакват да ги активират. Надявам се, че много от хората, гласували за напускане, ще проумеят, че излизане от ЕС не е решението, а трябва да изискват правителството им да започне да си върши работата.

                                                                       http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria

Предишна статия

ГЕРБ имал идея да възстановява изгубените семейни ценности!

Следваща статия

Студенти и млади професионалисти споделят своето виждане за бъдещето на Великобритания пред “Капитал”! част 2

Други интересни