Ромки влизат в театрални роли на обучение в Хисаря!

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

                           Обучиха 50 ромски жени как да борят домашното насилие!

В ролята на театрални актьори се вживяха ромки от Куклен, Пловдив, Брестовица и Перущица, които изиграха любопитни и заплетени сценични етюди и казуси за домашното насилие, малтретиране на жени и принудителните ранните бракове сред ромския етнос. Театралните представления бяха по действителни случаи и предизвикаха бурни дискусии и коментари между участниците в тях и експерти в тази област. Това стана на специализирани ролеви игри по време на тридневен семинар – обучение в Хисаря, организиран от Социална фондация“Инди Рома 97“.Image title

Форумът бе в подкрепа на нейн проект “Заедно в службата на обществото – помощ за ромските жени срещу домашното насилие”, финансиран от Норвежкия финансов механизъм. Експерти обучиха над 50 ромски жени и ромски лидери как да се борят срещу домашното насилие и ги мотивираха какви действия да предприемат при такива случаи в общността.  Обсъдени бяха е други мерки в борбата срещу домашното насилие и малтретирането на жени, които дават и вторични жертви – деца от ромски произход, живеещи в среда на домашно насилие и към други уязвими общности. 

Image title

 „Ромските жени често са били свидетели от малки на домашно насилие вкъщи, когато бащата или големият син например, се прибират през нощта пияни вкъщи и започват малтретират и торзозят семейството.  Затова участниците в семинара толкова добре и бързо си научиха и си изиграха своите „роли”.   Вижте, ние смятаме, че проблемът е много тревожен сред ромските семейства, където ниското образование и ранните бракове създават модел, в който жената много често е подложена на физически и психически тормоз, коментира председателят на организацията Албена Костадинова, основен инициатор и организатор на събитието. 

 Тя е категорична, че ранните бракове са форма на насилие над 13-14 годишни ромски момичета, които принудително се женят от своите родители.  Според Костадинова точно затова са необходими мащабни информационни кампании за превенция на ранните ромски бракове и бременност на малолетни.  „Трябва да се води ежедневна разяснителна кампания срещу ранното забременяване, както и социална интеграция на момичета, станали жертва на насилствени бракове, обясни още Костадинова.  –  Родителите са тези, които ги женят, за да раждат и да получават социални помощи. Ако това не е насилие на дете, какво е. Трябва да променим начина на мислене на подрастващите, за да се противопоставят и да знаят, че има изход. Фактите в момента са такива – 99 на сто от момчетата стават насилници, следвайки примера на бащите си“.

Image title

Друг основен проблем в дискусиите на обучението бе как да се предотвратят бременностите и ранните бракове при подрастващите момичета.   Екип от специалисти от Социална фондация“Инди Рома 97“, който ще се срещал и разговарял с много семейства от ромския етнос в Пловдивско, сподели, че специално внимание от страна на психолозите е било обърнато на тийнеджърките, които са станали майки. Коментирано бе и противодействието на ранните бракове сред млади момичета сред ромската общност в Пловдивска област. 

За целта психолог, социолог и юрист са работили в училищата в Перущица, Куклен, Брестовица и Розино, за ограничаване на ранните бракове, макар че доста често в основата им са родителите.  „Често родителите искат да оженят своите момичета по-рано, защото ако те преминат  определена възраст се смята, вече са стари за женене и по-трудно ще им намерят жених. Често такава е нагласата и традициите сред ромския етнос. Така често се налага деца на по 14-15-годишна възраст да раждат, а те не са готови още за родители”, допълва Надка, ромска лидерка.  По време на семинара бяха излъчени и дискутирани няколко филма с истински истории на жени и деца от ромски произход, които са били прожектирани и на учениците в училище. 

Идеята на лентите, от типа „Съдби на кръстопът“, е да научи младите хора да идентифицират домашното насилие и да доведе до промяна на съзнанието и нагласите. В рамките на дискусиите бяха обсъдени и други проблеми, с които се сблъскват, както жертвите на насилие, така и институциите, които са ангажирани с тях.  Според Албена Костадинова голям проблем е страхът и срамът при жените да признаят, че са малтретирани, както и че при психическо, емоционално и икономическо насилие, повечето адвокати отказват да се ангажират, тъй като няма видими физически следи от посегателство, а другото е трудно доказуемо.  

Това често създава усещане за безнаказаност в насилниците и загуба на доверие в съдебната система от страна на жертвите, допълни тя.  Участниците в семинара се обединиха около идеята, че трябва да има по-добра комуникация между институциите. Те бяха единодушни, че кризисните центрове за малтретирани жени и деца са малко.  Според Съвета на Европа, на 10 000 жители трябва да има 1 кризисен център. В България те са около 20, вместо 700. По проекта са създадени два информационни центъра – в Куклен и Розино, където има концентрирано ромско население. 

Юристи са консултирали жертви, които дори не подозирали, че има Закон за защита от домашното насилие,  и са им помагали да се свържат с организациите, които дават убежище. Идеята е да се насърчат потърпевшите жени да подават сигнали, че са малтретирани. Проектът “Заедно в службата на обществото – помощ за ромските жени срещу домашното насилие” е с продължителност 8 месеца, а партньор на фондацията при осъществяване му е Областна администрация – Пловдив.

За повече подробности: 

Албена Костадинова, телефони: 031152087    моб.тел. 0889708630

Информационна агенция “ТЕМПО НЮЗ”

Предишна статия

Град в Космоса!/на руски език/

Следваща статия

Тракийски Свят и “лисиците”, или защо “гроздето е кисело”! 2

Други интересни