Как полицаи от 2-ро РПУ пренаписаха закона и извършиха арест за административно нарушение?

Автор: Няма коментари Сподели:

“Това правителство трябва с много вдигната глава да обяснява как се бори с корупцията при контрабанда, защото основното на корупцията са парите”, похвали се преди няколко месеца премиерът Бойко Борисов. Мантрата за борбата с контрабандата е лайтмотив на управляващите. И няма лошо. 

Има обаче един въпрос, който виси във въздуха – доколкото контрабандата е престъпление, а организираната – тежко престъпление, защо няма задържани и обвинени за “събраните милиарди.”

Всъщност не сме прави. Задържани има. Историята, която ще ви разкажем, показва нагледно как МВР се бори с контрабандата и спазва правата на гражданите.

Иван и Христо се прибират от пътешествие в Турция. На границата спират в duty free магазина. Шофьорът на автобуса си накупува няколко стека цигари, неговия пример следват и по-голямата част от останалите пътници. Нашите герои са далеч по-скромни и се ограничават само с по един.

Пристигат на Централна автогара в София. Започват да разтоварват своя багаж, когато в един момент до тях се приближават двама полицаи от 2-ро РПУ. Забелязват двата стека цигари в ръцете им и им съобщават, че нямат право да притежават такова количество и са извършили престъпление. 

На въпрос на Иван “А какво можем да направим в този случай”, единият полицай е категоричен: “Няма какво да направите, вие сте арестувани.”

                                  Да те арестуват за администативно нарушение!

Иван и Христо са отведени в ареста. Предложено им всеки от тях да плати по 50 лв. за фиш,издаден от мобилен екип на Агенция “Митници”, и да бъдат пуснати да си ходят. 

Двамата обаче нямат толкова пари в себе си и така единственият изход от цялата ситуация (според полицията) е да им бъде съставен акт, а впоследствие и наказателно постановление и да платят предвидената в закона глоба от 2 хил. лв. 

Това обаче не може да се случи до следващата сутрин, когато Икономическа полиция ще бъде на работа.

Питат дали не може да оставят личните си данни и актът да им бъде изпратен по пощата. 

“Не, защото шефът сега е много зает и не може да се занимава с вас”, е отговорът на един от дежурните униформени служители. 

Така двамата прекарват в претъпкана килия близо 14 часа. Спят прави, а на въпрос дали могат да си вземат топли дрехи им е отвърнато с “Още малко и ще поискате да ви настаним в хотел”.

Няма дори тоалетна хартия, а обяснението за това е, че предишен арестант се опитал да се обеси с нея.

                                          Малкото и голямото незнание!

Ignorantia legis neminem excusatгласи основополагащият правен принцип, според който незнанието на закона не може да бъде извинение за действията на някого. 

А в конкретния случай се оказва така, че никой от участниците не познава закона. От една страна, Иван и Христо не знаят, че имат право да внасят само до две кутии цигари от трети страни.

И докато Иван и Христо не са юристи и не се очаква от тях да познават в детайли всеки закон, същото далеч не може да се каже за полицаите, които ги арестуват. 

Оказва се, че те дори не познават основния закон, регулиращ тяхната дейност – Закона за МВР. Същият въвежда изискване, че едно лице може да бъде задържано, ако за него има данни за извършено престъпление. 

В конкретния случай обаче става въпрос за извършено административно нарушение, а не на престъпление. Със същия аргумент полицията може да реши да ви задържи за 24 часа, защото пресичате неправилно. И да ви остави в ареста, защото катаджията още не е на работа.

Всъщност няма изискване в закона фишът да се плаща на място. В казуса на Иван и Христо обаче става въпрос за неплатен акциз, който варира според броя държани от тях късове цигари. 

Така например при открити шест кутии у тях хипотезата за фиша ще е приложима, но при 10 не. Така се оказва, че размерът на глобата ще зависи изцяло от решението на униформените служители какъв брой цигари ще решат да отчетат като открити у двамата.

                                       Съдът:  Няма основание за задържане!

Двамата са пуснати на следващия ден. Те обжалват пред Административен съд в София за отмяна на наложените им заповеди за задържане. И двете заповеди са отменени, а констатацията на съда е категорична: “Налице е разминаване между посоченото правно основание – наличие на данни, че задържаното лице е извършило престъпление и посоченото в заповедта фактическо основание притежание на акцизни стоки без акцизен бандерол – един стек цигари, доколкото същото не е въздигнато от закона в престъпление и това обстоятелство се потвърждава от съставения акт за установяване на административно нарушение.”

“Капитал” изпрати въпроси до СДВР за това дали е честа практика за административни нарушения да се извършва задържане за 24 часа, дали са предприети мерки във 2-ро РПУ за преодоляване на констатираните от съда противозаконни практики и колко от обжалваните заповеди за задържане, издадени то СДВР и столичните РПУ, са били отменени през последната година. 

До редакционното приключване на броя отговор не беше получен.

Изочници на “Капитал” от МВР коментираха, че арестът е изцяло в резултат на помпането на статистиката: “Тогава когато не искаш или не можеш да хванеш едрите риби, пълниш статистиката с дребни. Това важи за абсолютно всички престъпления.” 

Според друг източник под района на 2 РПУ се намират складовете, които захранват търговците на цигари на Женския пазар (който е под района на 3 РПУ) и симулацията на дейност цели именно прикриване този факт.

Сега Иван и Христо оспорват наложените им наказателни постановления в съда, завели са и искове за съответно 1000 и 1500 лв. за обезщетение срещу 2-ро РПУ. 

Така се оказва, че заради чиновническо-полицейската авантюра да се демонстрира фиктивна борба с контрабандата в България чрез задържането на двама души на автогарата държавата в крайна сметка ще трябва да плати 2500 лв. от джоба на данъкоплатците. 

Заедно с адвокатското възнаграждение тази сума достига 3500 лв.

Които можеха да бъдат спестени, ако полицията можеше да прави разлика между административно нарушение и извършено престъпление.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika

Предишна статия

Историята на Боговете!/на руски език/

Следваща статия

Новая Немецкая Медицина – лечение рака!/на руски език/ 6

Други интересни