България остава “свободна” страна с “частично свободни” медии!

Автор: Няма коментари Сподели:

България запазва статута си на свободна страна в иначе мрачния ежегоден доклад „Свободата по света” на неправителствената организация „Фрийдъм хаус”. Изследването й показва, че светът продължава да става все по-малко свободен заради военните конфликти, икономическите кризи, устойчивостта и силния захват на авторитарните режими.

Държавата ни е оценена високо по трите основни критерия – политически права, граждански свободи и „рейтинг на свободата”. Общата оценка на България е 80 от 100.

Може би единствен проблем остава трайното определение на „Фрийдъм хаус” за българските медии като „частично свободни”, което се запазва и в тазгодишната оценка.

Рейтингът на България, макар и положителен на фона на световните тенденции, остава един от най-ниските в ЕС. От страните членки единствено Унгария, с обща оценка 79, е поставена зад нас.

Извън числовите характеристики, изследователите не обръщат голямо внимание на страната ни в иначе мрачния преглед на гражданските и политически права по света.

Специално внимание авторите на изследването са отделили на Балканите. В него се изтъква, че Македония, Босна и Херцеговина и Косово продължават да са в политическа и институционална криза, която пречи на развитието на демократичните права и прави членството им в ЕС „далечна перспектива”.

В същото време прогресът на Черна гора в преговорите със Съюза, „очерня” образа на блока като защитник на доброто управление и демократичните норми, заради „тормоза” върху независимите медии, осъществяван от правителството на Мило Джуканович.

Организацията отчита десета поредна година на спад в глобалната свобода.

„През 2015 г. светът беше разкъсан от пресичащи се кризи, които подхранваха ксенофобски настроения в демократични страни, подкопаваха икономиките на страни, зависими от износа на природни ресурси, и доведоха до увеличаване на натиска на авторитарните режими върху несъгласните.”

„Фрийдъм хаус” разделя страните по света условно на три групи – свободни, частично свободни и несвободни. Според прегледът на миналата година, от 195 изследвани страни 44% са свободни, 30% са частично свободни, а 26% са несвободни.

В последната категория обаче попадат големите Китай и Русия, заедно с по-голямата част от Африка и други страни с голямо население, което води до факта, че 36% от хората по света не са свободни, според „Фрийдъм хаус”. Свободните не са много повече – 40%.

Най-проблемни региони остават Близкият изток и Северна Африка, следвани от Евразия. Последният район включва „несвободните” Русия, Беларус, Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Азербайджан и др. Той се отличава от района на ЕС, който въпреки някои проблеми остава най-свободният в света, като скандинавските страни Норвегия, Финландия и Швеция поддържат оптималния рейтинг – 100.

Най-големите проблеми в световен мащаб продължават да бъдат липсата на свобода на изразяване и върховенство на закона в много страни.

Това е десетата поредна година на спад в глобалната свобода, според организацията. Една от основните причини за това очаквано са конфликтите в Близкия изток, породили мигрантската вълна към Европа.

Американската организация си позволява доста категоричната оценка, че „след като не подкрепиха умерената опозиция на авторитарния президент Башар Асад в ранните фази на конфликта, САЩ и Европа сега са изправени пред криза с глобални мащаби.”

„С объркващото преплитане на регионални интереси, упълномощени сили, джихадистки групи и спешни хуманитарни приоритети, Сирия представлява най-сложното предизвикателство пред мира и стабилността от години. До момента лидерите на свободния свят не се справят с него, въпреки че фундаментални принципи на демокрацията са заплашени в собствените им страни,” пише още в доклада.

„Фрийдъм хаус” не пропуска да разкритикува европейските лидери, като чешкият президент Милош Земан и унагарският премиер Виктор Орбан, изтъквайки че първият нарече мигрантската вълна „организирана инвазия”, а вторият вдигна ограда по южната граница на страната си и изказа мнение, че всички участници в кървавите джихадистки атаки в Париж през ноември „на практика са мигранти”.

Невъзможността на европейските институции да се справят заедно с мигрантския проблем е дала тласък на силите, които от години поставят под въпрос европейския проект и либералните му ценности, смятат от „Фрийдъм хаус”.

Като проблеми на САЩ организацията отчита „влиянието на частния капитал върху предизборните кампании и законодателните инициативи”, както и расизмът в полицията и съдебната система.

Далеч по-тежка е ситуацията в другия лагер. Като голяма тенденция се очертава „авторитарната икономическа криза”. Така организацията обобщава ефекта от икономически санкции, забавените темпове на растеж, спадащите цени на петрола и други финансови проблеми, които водят до „затягане” на авторитарните режими в Русия, Китай, Саудитска Арабия и Венецуела. В първите три страни видимо е допълнителното незачитане на човешките права, свободата на словото и личността, както и увеличен брой екзекуции що се отнася до Саудитска Арабия и Иран, традиционно незачитащи религиозните свободи. В момента Саудитска Арабия председателства Съвета за правата на човека на ООН.

Други специфични проблеми на свободата в световен план, според „Фрийдъм хаус”, са задържащите се на власт авторитарни режими като тези в Боливия, Еквадор, Руанда, ДР Конго и други.

Задълбочават се проблемите с демокрацията в Египет, Тайланд, Крим и Южен Судан.

Организацията не пропуска да изтъкне и липсата на напредък в постигането на равенство между половете в световен мащаб.

Най-несвободните страни в световен мащаб са Сирия, Тибет, Сомалия, Северна Корея, Узбекистан, Еритреа, Туркменистан, Западна Сахара, Централната Африканска Република, Судан, Екваториална Гвинея и Саудитска Арабия. 

Предишна статия

Марешки строи евтина бензиностанция и в София!

Следваща статия

Опасен вирус!/на руски език/

Други интересни