Убитият във Варна Тинко Георгиев бил принуден от мутри да продаде хотел, съдил ги след това!

Автор: Няма коментари Сподели:

Убитият във Варна бизнесмен Тинко Георгиев преди десетина години е бил принуден със заплахи от известния в криминалните среди Иво Гела да му продаде свой хотел. Георгиев го сторил, но после водил дела да си го върне. Това разказва в публикация от 6 април 2011 г. седмичникът “Десант”. Ето какво се разказва там:

Афера за 15 милиона лева. Толкова, според оценката на Пощенска банка, струва хотел “Владислав Варненчик” в к.к. “Златни пясъци”, който 65-годишният бизнесмен Тинко Георгиев преустроил от туристическо общежитие с 30 легла в елегантен хотелски комплекс, с годишен оборот 1 милион лева и договор за 340 000 евро с най-големия туроператор, обслужващ скандинавския пазар. 

Георгиев сам се оттегля от бизнеса си през 2004 година.

“Дойдоха, заплашиха децата ми, после ме принудиха да разписвам документи под дулото на оръжие. Държаха ме под ключ във вила в покрайнините на Варна. Под предтекст, че ме пазят от руски мафиоти, които ме преследвали уж заради дългове. По това време обаче аз нямах финансови проблеми и не съм се обръщал към никого за помощ“, разказа Тинко Георгиев, съобщава “Десант”. 

„Въоръжените мъже били хора на Иво Иванов – Гела, сочен за кръстник на Варненската мафия и приближен до покойния вече бос на „ВАИ Холдинг“ Георги Илиев. Нотариусът Янчо Несторов с печата си е документирал сделката за продажбата на хотела.

Схемата за “Варненчик” не е сложна. Георгиев е принуден да прехвърли 30 процента от дружествените дялове от фирмата си “Здравец Тур” ООД – Добрич на Иво Гела. Под заплаха, той бил отведен в кантората на нотариус Несторов, където разписал декларация, че е получил сумата от 2 милиона лева. После започнало ново издевателство над него – “панорамни обиколки” из околностите на Варна под охрана, още няколко “нощувки” във вилата на приближен на силовия бос (където отнели всичките му телефони, и свалили даже колана му, за да не посегне на живота си).

Георгиев отново бил отведен в офиса на Гела в сградата на бившите хали “Шипка”. Там той преместил представителството на фирмата си от Добрич във Варна. Бащата на Гела – Иван Иванов, който в момента е управител на “Варна мотърс” ЕООД – му станал съдружник.

“Охраняваха ме гардове, оборудвани с бронежилетки и въоръжени с калашници. Такова снаряжение и в полицията не съм виждал. Притиснаха ме. По телефона през цялото време говореха с депутати, казваха, че държат и министри. Нямаше как да не разпиша документите”, споделя Георгиев пред “Десант”.

В крайна сметка той се съгласил да им прехвърли цялата собственост върху “Варненчик”. И тази сделка била изповядана от нотариус Несторов.

В късния следобед на 7 декември 2004-та година в кантората на нотариуса на ул. “Мария Луиза” в центъра на Варна се събират Тинко Георгиев, заедно със счетоводителката си Марияна Ташева, Гела с адвоката си, баща му Иван Иванов и още един от хората му с инициали Н.М.(през 2006 г. той ще бъде разследван за участие в организирана престъпна група, но още две години по-късно досъдебното производство срещу него е прекратено от варненската окръжна прокуратура с официален мотив “липса на престъпление”).

Така, 15 минути преди полунощ срещу 8 декември Тинко слага подпис пред нотариуса. Според сделката, изповядана пред него, хотелът бил продаден за … 1,8 млн. лева. В нотариалния акт е записано, че е платено в брой, Иванови твърдят, че донесли парите в куфарче.

Георгиев обаче твърди друго.

Оказало се, че сред документите липсва протокол от общото събрание на съдружниците в “Здравец тур” ООД, с което се изрязава съгласие за продажбата. За това спешно бил необходим подписа на съдружника на Георгиев – Христо Христов. Мъжът живее в село Бранище, община Добрич. Вече след полунощ към към дома му се отправили три автомобила – в едната кола били Тинко Георгиев и счетоводителката му, в другата нотариус Несторов, а третата – била джипка, натоварена с мутрите на Гела.

Продажбата на “Варненчик” на пръв поглед изглежда изрядна. Но по-късно се откриват съмнителни детайли. Сделката е изповядана на вечерта на 7 декември 2004-та година, а в нотариалния акт е посочена друга дата – 8.12 и то в извънработно време. Това нарушава разпоредбите на Гражданско-процесуалния кодекс, според който, сделки, които се отнасят до недвижими имоти, могат да се изповядват от нотариус, само в канцеларията му и само в рамките на работното време, което е до 5 часа.

Нотариусът издал заверка извън съдебния си район на действие, което пък е закононарушение.

Според закона за мерките срещу изпирането за пари за всяка сделка на стойност над 30 000 лева нотариусът трябва да ги накара да подпишат специална декларация за произход на средствата и да уведоми финансовото разузнаване. В случая обаче това не е направено.

Според разследващите във Варна, тези пропуски били формални. А и освен това вече били минали всякакви давностни срокове.

Тинко Георгиев подава сигнал до НСБОП година по-късно. От столицата антимафиотите обаче прехвърлят случая отново към морето, с мотив – по компетентност.

След няколко години прокурор Димитър Кайряков го прекратява поради липса на данни за престъпление.

Решението е обжалвано в Апелативната прокуратура, адвокатът на Георгиев подава и сигнал до новия главен прокурор на България Борис Велчев. По разпореждане на обвинител № 1 делото е изпратено да се разследва от магистратите в Русе. Магистратите в Русе откриват между кориците на делото данни, които им дават основания да разделят разследването – едното се води за организирана престъпна група за рекет, а другото – е конкретно срещу нотариус Несторов.

Прокуратурата в Русе излиза с мнението нотариусът да бъде изправен пред съда за документно престъпление. И случаят отново е върнат във Варна. Цялата варненска районна магистратура вкупом си прави отвод и отказва да разглежда делото. И по разпореждане на Върховната касационна прокуратура “горещият картоф” е прехвърлен в Бургас.

„Шест години по мъките ходя. Гледам как хотелът ми е в ръцете на мутри, а същият този нотариус продължава да работи. Въпреки че срещу него има десетки сигнали. Защото той се счита за невинен. Сега очакваме най-после да бъде признат за виновен. Това е израз на някаква справедливост“, казва Георгиев. 

“Десант” разпитва нотариус Несторов по случая. Той казва, че е изкупителна жертва и обяснява:

“Казусът е много смешен. Обвиненията са несъществуващи. Даже съдията им го написа, че делото трябва да бъде прекратено поради несъществуващо престъпление. Всичко, което стана в кантората беше прекалено дружелюбно и приятелско. Те (б.а. Гела и Тинко Георгиев) се целуваха пред мен. Защото те не направиха една сделка, а повече. Мотивите на този господин са много прозрачни. Ако има възможност да се облагодетелства незаконно. След като веднъж е взел пари, сега иска да събори сделката и отново да стане собственик на хотела….Аз съм една изкупителна жертва.”

Така завършва публикацията на “Десант”. Проверка на “24 часа” в архивите установи, че нотариусът е осъден затова, че е сложил невярна дата на сделката, но тъй като престъплението е маловажно и давността му е изтекла не е бил наказан.

Въз основа на тази присъда убитият днес Тинко Георгиев е опитал да разтрогне сделката за хотела, но съдът във Варна на първа и втора инстанция преценява, че няма достатъчно основания за това.

Преди няколко месеца Георгиев e спечелил дело на последна инстанция.

http://www.24chasa.bg/

Предишна статия

Путин: Удивен съм от беззъбата позиция на България за „Южен поток“!

Следваща статия

Парите на корумпираните митничари – в одрински банки!

Други интересни