КРАСНОВСКИТЕ БАНИ – РЪЖДА И БУРЕНИ

Автор: Няма коментари Сподели:

                                                             КРАСНОВСКИТЕ БАНИ   –  РЪЖДА И БУРЕНИ

    Image title

 Преди девет  години Красновските бани бяха дадени на концесия. Концесионерът получи автентична баня от тридесетте години на миналия век и  95 декара парк, занемарен от години.

    Първият договор за концесия е пописан на 17 октомври 2006 година. Общинският съвет взе решение да даде Красновските минерални бани и прилежащия към тях парк, за да се осъществи търговска дейност за обществено обслужване на населението. Договорът е подписан от ръководител  на фирма, която пристигна в Хисаря с големи амбиции. Но мина време, а на Красновските  бани не започна работа. Концесионерката призна, че няма пари и потърси съдружник, който да осигури средствата на нейната фирма. Така тя продаде фирмата на новия концесионер –  собственик на мощна строителна фирма.  Фирмата трябваше да представи 100 хиляди лева гаранция, с която да гарантира изпълнението на инвестиционната програма в  сроковете, уговорени в договора за концесия и допълнителното споразумение към него.

       Фирмата трябваше да ремонтира банята, да изгради хотел и четиринадесет фамилни къщи, Спа център, открит и закрит басейн, козметични студия, масажни кабини, аромо, музико и цветотерапия, рехабилитационен център с електропроцедури, калолечение, парафинолечение, криотерапия, фитнес, сауна, руска и билкова баня, ресторант с 60 места, кухня, лоби бар и рецепция, плаж и паркинг.

      За шест години общинските съветници три пъти проявяваха разбиране и променяха срока на концесията.

     Накрая работата започна и се ремонтира минералната баня. Външната фасада беше запазена в автентичния и вид от тридесетте години на миналия век. Остана и надписа на мозайката с годината на построяване – 1928. След това започна строежът на ресторанта, издигнаха се основите на фамилните къщи и се направи паркинг. Концесионерът вложи в обекта два милиона евро. От тук започнаха проблемите. Икономическата криза обърка работата на мощната пловдивска строителна фирма и концесионерът спря да плаща  от средата на 2010 година концесионната такса. Внесе малка част от нея.

     Общинският съвет взе решение, че удължава концесията до края на 2013 година. Но концесионният договор спря да се изпълнява не само за изграждането на на модерен СПА център към минералната баня с хотелски комплекс и вилно селище,  но и  на парка , където трябваше да се изгради алейна мрежа, парково осветление,  да се изчистят всички храсти и дива растителност, да се посадят нови дървесни видове и декоративни храсти, да се направят паркови алеи, да се сложат пейки и беседки, да има детски кът. Не се изпълни  и онази част от договора, която предвиждаше да се открият  поне 57  работни места.

     Сега на Красновски бани нищо не се строи.  Банята работи, обслужвана от един работник, който  едновременно е и пазач. В общината се заговори за съд, за да бъдат потърсени концесионните такси, но концесионерът предложи  преди три години вместо пари да даде на общината един апратамент. Така общината можеше да  има поне собственост, която да се  отдава под наем или да се продаде. Кметът създаде комисия , която да  види какво е сътоянието на апаратамента в Пловдив и има ли акт 16. Потърсена бе лизензирана фирма, която да направи оценка на апаратамента. Само съветниците можеха да дадат съгласието си дали одобряват внесената оценка. Но… общината не взе апартамента.  Фирмата изпадна в трагично финансово състояние и нещата много се заплетоха.

     Общината ще търси правата си по съдебен ред.

      Сега  на Красновските бани 95 декара  парк стават с все по- големи саморасли храсти, дървета  и бурени. Не се работи нито на ресторанта, нито на хотела, нито на семейните къщи. Всичко е ръждясало и потънало в трънаци и храсталаци. Банята е отворена като един ден е за мъже, а на другия ден – за жени. Това е всичко, което може да прави концесионерът, наследил активите и пасивите на починалия си баща. По всичко личи, че въпросът с концесията на Красновски бани ще се реши от новото общинско ръководство след 25 октомври 2015 година.

                                                                       ТРАКИЙСКИ СВЯТ

                             

   

Предишна статия

Саниране на блокове в Хисаря

Следваща статия

Куриоз! Жена работи 18 часа на ден, отказват да ѝ дадат заплата

Други интересни