Над 250 000 посетиха Бачковския манастир за Голяма Богородица

Автор: Няма коментари Сподели:

Над 250 хиляди души посетиха Бачковския манастир в трите дни около Голяма Богородица, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

В дните петък, събота и неделя (14, 15 и 16 август) хиляди хора посетиха светата обител. За посетителите бяха осигурени над 200 кг безплатен курбан, както и над 25 хиляди бутилки изворна вода. Курбанът бе направен с дарени около 15-20 животни.

Огромното количество хора остави след себе си и доста боклуци, с които трябваше да се справят служителите на светата обител в първия работен ден. Но не това е основният проблем на манастира. 

След като едното крило на сградата е обновено и има 160 места, където могат да преспиват миряни, предстои ремонт на покрива на църквата в южния двор на манастира – “Св. Никола”.

Трябва да се направи т. нар. меден език под керемидите. Това ще рече, че под керемидите се поставя медна ламарина във формата на език, която отвежда водата далеч от сградата. Това се налага, тъй като манастирът е паметник на културата. За паметниците не се позволява улук и трябва да има или меден език, или еркер. Предназначението е да отвежда колкото се може по-надалеч водата от сградата и тя да бъде спасена от влагата. Така ще се спасят и стенописите по стените.

Църквата “Св. Никола” е строена през 1601 г. През 1842 г. църквата е зографисана от Захари Зограф. Това е първата авторска църква зографисана от майстора. В момента неговите стенописи са почистени и реставрирани. И трябва да бъдат спасени от влагата.

Погледнато от доста интересен ъгъл може да се каже, че църквата има доста общо и с Пловдив, тъй като отпред, където са изобразени адът и раят, Захари Зограф е вкарал всички пловдивски чорбаджии и калдъръм кокони, които не са давали пари за църквите.

Около 50 хил. лева са необходими за направата на този меден език. Вече има и фирми, които са откликнали на нуждата на манастира, като някои ще дарят материали, други пари.

Източник: Plovdiv24.bg

Предишна статия

Изгрев.

Следваща статия

Прокурорски приемни в малките градове.

Други интересни