Прокуратурата е длъжник пред обществото!

18 Януари, 2016
3 коментара

“В България прокуратурата постига 96-97% осъдителни присъди, но останалите 3% са точно тези дела, които в последния си доклад Европейската комисия нарича с един термин, който не е повод за гордост - провалени дела, но в тях влизат най-крупните процеси”, добави той.

 На церемонията по встъпването му бяха шефовете на ВКС и ВАС Лазар Груев и Георги Колев, министърът на правосъдието Диана Ковачева, членовете на Висшия съдебен съвет и десетки прокурори от ВКП, апелативната и Софийска градска прокуратура.

 “Бях трогнат от поканата на г-н Цацаров и съм му безкрайно признателен, че ми даде възможност да кажа няколко думи”, призна Борис Велчев. Той благодари на колегите си и отправи три съвета към приемника си.
Image title

                                                   Претъпканата зала "Тържествена"

"Пожелавам на Сотир Цацаров да има колкото може по-малко скандали, но не съм оптимист, че ще се сбъдне, макар че истински му желая този късмет", обърна се бившият главен прокурор към приемника си, като уточни, че няма намерение да му дава акъл, а само съвети. 

Единият се отнасял до това, което той не успял да направи - да обясни на обществото какво прави главният прокурор. “Повечето хора се убедени, че знае и наблюдва всяко дело”, каза бившият обвинител №1. Вторият - да се опита да преобърне схващането, че ВСС е мястото, където главният прокурор дава пресконференции.

Четири водещи приоритета по време на мандата си обяви Сотир Цацаров - диалог, динамика, уважение и справедлива оценка.

Без да губи време, само минути по-късно, обвинител №1 съобщи пред журналисти екипа си. Той разкри, че от 28 декември провел много разговори.

За свои заместници Цацаров посочи конкурентите си в надпреварата за поста - Галина Тонва и Борислав Сарафов.

Ден след избора му Тонева изпълнила намерението си и подала оставка, която и в момента била на бюрото на главния прокурор. 

Той обаче успял да я убеди да е част от екипа му. “Решението  да приеме предложението ми ме удовлетворява. Участието  в процедурата за избор на главен прокурор не повлия на коректните ни отношения”, обясни Цацаров.

Image title

Според него Борислав Сарафов, който сега е шеф на апелативната спецпрокуратура, имал необходимия опит и работата му “безспорно била добра”.

Окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова, която прати до живот в затвора групата за убийства Килърите, е третият номиниран за поста зам. главен прокурор. Четвъртото предложение е говорителката на Пловдивската апелативна прокуратура Пенка Богданова.

Като зам.главен прокурор към Върховната административна прокуратура е номиниран Камен Михов, който сега е председател на Асоциацията на прокурорите. Към него обаче Цацаров отправил условие да напусне поста в съсловната организация.

Шефът на следствието Бойко Найденов остава зам. главен прокурор. Той е и единственият от заместниците, избран с 5-годишен мандат, защото оглавява Националната следствена служба.

                                                                     Борис Велчев

“Личното ми усещане е, че на практика не разполагам с кредит от време или с традиционните първи 100 дни", каза новият главен прокурор.

Сред най-първите му задачи бил и анализ на решенията на съда в Страсбург, по които България е осъдена.

Приоритетно Цацаров ще се заеме и с трупащите се задължения към хора, осъдили прокуратурата по Закона за отговорността на държавата.

Image title

“Дължимите обезщетения са проблем и съвсем скоро ще дойде момент, в който лихвите ще надхвърлят главницата”, обяви той. По последни данни те са около 5 млн. лв.

 Цацаров заяви, че не приема действията по разследването да се извършват, преди съдът да даде разрешение. Обяви още, че би подкрепил в Закона за съдебната власт да има текст, който да забранява членството на магистрати в тайни общества.

                        Сотир Цацаров: Ще се опитам да бъда гарант за справедливост


Image title

                                                                         Сотир Цацаров

- Имате ли постъпка, дело, с което да покажете, че сте личност, на която можем да се доверим и че ще сте гарант за справедливост? 
- Не ме карайте да ви казвам постъпка или дело, защото е трудно човек да си дава самооценка. В един момент тя тръгва в друга насока. Този, който каже, че ще бъде гарант за справедливост, значи да издигне лозунг. По-реалното е да се каже - ще се опитам да бъда гарант, ще положа всички усилия, но дали ще успея, вие ще сте първите, които ще дадете оценката.

- Известни ли са ресорите на заместниците ви?
- Дайте ми малко време. Днес (б.р - вчера) е първият ден, в който започвам.

- Какво става с досегашния зам. главен прокурор Валери Първанов? 
 - Той заслужава благодарност за извършената работа, но ще предложа освобождаването му.

- Говорили ли сте с Цветан Цветанов за заместниците ви?
- Не съм предложил нито един от заместниците си след разговор с Цветан Цветанов. Ася Петрова е лично мое предложение. Считам, че тя показа какво може.

- Само от делото “Килърите” ли познавате Ася Петрова?
- Не. Познавам начина  на работа и възможностите .

 - Борис Велчев предлагаше и отказите на прокуратурата да минават съдебен контрол, съгласен ли сте?
- Бих приветствал подобно решение на законодателя.

- Как ще дадете гаранции, че няма да изпълнявате политически поръчки? 
- Най-лесно и ненормално е да кажа, че ще дам безусловни гаранции. Медиите са гарант и нека оценката дадете вие. Ще се опитам да направя това, за което говоря. Нямам съзнанието, че главният прокурор с магическа пръчка може да промени всичко.

- Ще наредите ли разследване за смъртта на Чакъра и бизнесмена Михаил Михов - Мишо Бирата? 
- Ще поискам да прочета всичко, което има в тези папки. Некоректно е сега да ви обещая всички чудеса, без да съм видял цялата камара, която стои на бюрото ми.

- Бившият главен прокурор ви приветства с думите, че постът е свързан много скандали. 
- Въобще нямам съзнанието, че скандалите ще ме подминат. Този негов съвет е една обикновена реална констатация. Подхождам към него като към съвет от човек с голям опит, прекарал 7 г. в кабинета, в който аз съм бил един час.

- В речта ви по време на церемонията казахте, че сте длъжници на обществото по отношение на борбата с организираната престъпност, отричате ли успехите? 
- Тези успехи, които имаме, удовлетворяват ли ви?

 - В сряда бе проведена полицейска операция срещу българска медия. Вашият коментар?
- Не мога да ви кажа нищо повече от това, което съм прочел в медиите, но ще поискам информация за случилото се.

Свободата на медиите е правило в едно общество. Качеството медия не може да дава имунитет срещу наказателното преследване. То само по себе си не бива да се превръща за натиск върху медия.

Избраните от него: 


                                                                        Пенка Богданова

Пловдивската апелативна прокурорка Пенка Богдановасе специализира в дела за злоупотреби на средства от еврофондовете. Тя беше обвинител по делото срещу Петър Главчев, бащата на Ванко 1, от когото бе отнет хотелът в Пловдив, а също и по делото за катастрофата в Симеоновград, в която загинаха петима младежи. Явявала се е на процеси за банкови афери, включително и за Агробизнебанк, фалшифициране на документи, контрабанда, убийства и др.

Богданова бе говорител на апелативната прокуратура. Минала е през всички стъпала в районна, окръжна и апелативна прокуратура. В качеството си на правосъден министър Маргарита Попова я привлече в своя 7-членен правен съвет.


                                                                            Ася Петрова

Шуменският окръжен прокурор Ася Петрова се прочу с делото “Килърите". Тя е винаги елегантна, въздържана и пестелива в публичните си изяви. Родена е на 27 юни 1972 г. в Добрич.

Завършила е право в Бургаския свободен университет. От 1997 до 2009 г. извървява пътя от редови магистрат в районната прокуратура до окръжен прокурор.

През 2010 г. е преминала обучение към Държавния департамент на САЩ по тема "Лидери в съдебната система". Завършва специализация "Съдебната система на ЕС" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Омъжена, има едно дете.


Image title

                                                                           Галина Тонева

Галина Тонева е първата жена зам. главен прокурор, избрана през 2009 г. от тогавашния обвинител №1 Борис Велчев.

Тя започва кариерата си в Софийската районна прокуратура през 1990 г., а две години по-късно е съдия. В следващите 17 г. минава през всички нива от районен до апелативен съдия. Част от делата, по които се е произнесла, са срещу Майкъл Капустин, Златьо Златев – Златистия, бившия министър Александър Божков и екскмета на София Стефан Софиянски. Тонева е председател на състава, който налага смъртно наказание на палестинеца Хишам Кармо за убийството на Методи Господинов, както и на този, който оправда подсъдимите за убийството на Андрей Луканов.


Image title

                                                                        Борислав Сарафов

Борислав Сарафов започва магистратската си кариерата в Софийската окръжна следствена служба.

Обвинител е в Софийската окръжна прокуратура до 2006 г. След това става част от екипа на звеното за противодействие на организираната престъпност във Върховната касационна прокуратура.

Сарафов е поддържал обвиненията по знакови дела, като това срещу Сако, Братя Галеви, Йордан Тонов - Данчо Пръча, Атанас Мъндев и наркобоса Огнян Атанасов.

На 30 юли 2011 г. Сарафов бе избран от Висшия съдебен съвет за шеф на Апелативната специализирана прокуратура.


                                                                          Камен Михов

Камен Михов е завършил право в СУ “Св. Климент Охридски” през 1991 г.

Работи 5 г. като адвокат, преди да сложи червената тога на районен прокурор в Петрич.

От 2001 г. е обвинител в Софийската апелативна прокуратура, а три години по-късно става прокурор във Върховната касационна прокуратура. От 2006 г. е завеждащ отдел “Международно правно сътрудничество” там.

Михов е председател на Асоциацията на прокурорите в България. Член e на Международната асоциация на прокурорите. Национален координатор на Европейската правна мрежа.

                                     Image title                                       Бойко Найденов 

Бойко Найденов е директор на Националната следствена служба. Роден е на 9 февруари 1965 г. в София. През 1990 г. завършва Академията на МВР - специалност "Право".

Кариерата му започва през 1991 г. като военен следовател. От 1992 г. е военен прокурор. Бил е зам. шеф на Софийската военноокръжна прокуратура, прокурор във Военноапелативната прокуратура, ръководител на Софийската военноокръжна прокуратура и прокурор във Върховната касационна прокуратура.

От 26 юли 2005 до 26 април 2006 г. оглавява Софийската градска прокуратура. От 2007 г. е шеф на следствието. Преизбран беше през 2012 г.

http://www.24chasa.bg/

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Анонимен
#1 от Оракула от Делфи
18 Януари, 2016 | 19:43
Напиши отговор
Оценка: +3
В една от тези снимки по горе, се вижда Прокурора на едни Хисарски калинки...
Анонимен
#2 от Очевидец
18 Януари, 2016 | 21:34
Напиши отговор
Оценка: +2
Знам го този с белия кичур нали беше гръмнал някакъв по невнимание на лов.Подвизава се по Хисаря.
Анонимен
#3 от Оракула от Делфи
02 Юли, 2017 | 12:19
Напиши отговор
Оценка: 0
За да се знае и запомни, че една" калинка" се разследва за документна измама с европйски средства , един от тези прокурори е завещаш тази институция, същите тези, които по долен и мръснишки начин, помъчиха да осъдят Коста Стаменов и по този начин да замажат злоупотребите на Каликките с милиони европейски пари. Тези същите дори с цената на лъжа накараха Р.Порожанов да направи преписка до Окръжна Прокуратура Пловдив, че Коста Стаменов искал да открадне пари от фонда, като регистрирал законно със договор за аренда земята в ОСЗ Хисаря. Делото приключи в полза на Коста Стаменов . "Калинката" се разследва в ОП Пловдив , времето вече му минава а резултат още няма...притиснени сме от забавянето...
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.