Добридолски манастир "Св. Троица" - Добри дол.

09 Юни, 2016
1 коментар

Източник: svetimesta.comИзточник: haiduk-tourist.blogspot.comИзточник: haiduk-tourist.blogspot.comИзточник: haiduk-tourist.blogspot.comИзточник: haiduk-tourist.blogspot.comИзточник: svetimesta.comИзточник: svetimesta.comИзточник: svetimesta.comИзточник: svetimesta.comИзточник: haiduk-tourist.blogspot.com

Добридолският манастир "Св. Троица" се намира на около 3 км южно от с. Добри дол, на 22км югозападно от от гр. Лом и на 35 км югоизточно от гр. Видин

Манастирът е разположен в живописна местност на дълбок дол, покрит с гъста и разнообразна растителности обитаван от богат животински свят.

От кога води началото си и каква е била съдбата на манастира през първите векове на съществуването му, не е известно. Поради близостта на мястото, където днес е разположен манастирът, с римскя град Раицария(дн. Арчар), който в началото на IVв е бил център на една от първите християнски общини по днешните български земи, считана за предшественик на днешната Видинска епархия, има предположение, че тук още тогава е имало духовно средище. 

След покоряването на Видинското царство в 1396г от османските турци са унищожени много епархийски манастири и църкви, между които е и Добридолският манастир. 

След това той остава в пълно запустение до 1610г, когато според запазени сведения е възобновен от преподобния Пимен Зографски. След това обителта преживява още ноколко разорявания - след потушаването на Чипровското въстание(1688г) и за последно, по време на Руско-турската война в 1828г.

Манастирският комплекс представлява съвкупност от съборна църквапараклис и жилищни и стопански сгради

Манастирският храм "Св. Троица" е едно рядко явление в българската възрожденска култова архитектура и изкуство. Той спада към кръстотовидния тип църкви и е квадратна, еднокорабна, едноапсидна сграда, с купол изграден върху осмостенен барабан.

Днес, общите усилия на игумена на манастира и Видинската Света митрополия са насочени към превръщането на Добридолската обител в духовно средище не само за Видинска епархия, но и за цялата страна.

https://opoznai.bg

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Анонимен
#1 от Melanieres
23 Октомври, 2016 | 13:12
Напиши отговор
Оценка: -1  
XRumer 12.0.19 is the BEST
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.